Abu Dhabi... Dubai

Ranije sam pohvalila zaposlene iz nase ambasade u Kairu kako su mi brzo izdali pasos za bebu, ali sad kad sam bila u Srbiji da izvadimo crveni, shvatila sam da oni te papire nisu posle 8 meseci jos poslali u Srbiju. Tako da sam ja morala da ga prijavljujem za izvod iz maticne knjige rodjenih i drzavljanstvo i da cekam taj maticni broj, a to tako sto sam imala original arapski i engleski prijave rodjenja ispecatiran gde treba i to sam morala da prevodim na srpski. Lepo provedenih par dana godisnjeg odmora.

Ne razumem sta ovo znaci da si ga ponovo projavljivala za MKR i drzavljanstvo ako je vec jednom imao pasos.
Moja cerka ima srpsko drzavljanstvo i upisana je u MKR i imam oba izvoda na srpskom, izdata u Srbiji. Jedino nema pasos nikakav trenutno. Mislim sto se Srpskog pasosa tice. Tako da ne mislim da treba da je prijavljujem jos jednom sve isto da bi dobila pasos. Ili ja nisam dobro tebe shvatio :D

Ja ranije nisam imala ni drzavljanstvo ni izvod na srpskom, a to ti treba za crveni pasos, i to je ono sto je ambasada trebala da uradi, a nije. Meni su na osnovu papira odavde izdali pasos plavi i dali mi papiric sa kojim u Srbiji da idem kod maticara da uzmem dokumenta na srpskom i sa tim dalje da vadim crveni. Medjutim ja kad sam dosla kod maticara ona kaze nije nista stiglo iz Kaira, ali sva sreca pa je moglo i bez toga.

Znaci meni samo treba papiric sa kojim cerka moze da putuje odavde do Srbije :) Ostalo tamo odraditi i aj cao. Vidim da od Kaira nema leba. I kad bih isao preko njih, ti pasosi bi me kostali citavo bogatstvo :D
Mozda cu uskoro morati i ja da ih pitam da i meni izdaju papiric za putovanje do Srbije. Ako se desi da ima problema za vracanje kuci sa starim, plavim pasosem. Jos uvek nemam crveni :)

Sto je jos gore, ubedjen sam da tamo u Egiptu ima 16 puta manje Srba nego u Emiratima. Ko tamo uopste ide od nasih? Kad i Egipcani dolaze vamo u Emirate da rade i zive. Garant niko ziv.

Secam se kada sam bila 2008 da mi je neko rekao da Srba ima 128 (otprilike), a to je valjda sa Aleksandrijom, u kojoj je bilo registrovana dvoje :)
Kairo inace ima 20 miliona stanovnika.....
U Emiratima nas ima oko 5000.....

Poslednja izmena:
Dobro vece svima prisutnima, a i onima koji slucajno zalutaju ovde. Ovo mi je prva poruka ikad na forumu, te se nadam da cete mi pripomoci malo. Hah, u svakom slucaju, odavno sam gledao nesto za moju struku - pejzaznu arhitekturu i hortikulturu i traze nenormalno iskustvo od 10-15 god. Moje pitanje je koliko je zapravo striktno to sto se iskustva tice. I recimo ako neko ima dodira sa pejz. arh, i moze da mi pruzi dodatne informacije, bio bih mu/joj veoma zahvalan. Hvala :D

Znam da vam je svima muka od ovog pitanja ali mani bi odgovor znacio mnogo.

Koja je procedura za ovjeravanje, prevodjenje, atestiranje ili kako vec to zovu, Bachelor diplome? Naravno da sam citao prethodne postove, koji kazu otprilike sledece:

1. prevesti diplomu na engleski (mislim da za ovo nema potrebe jer je diploma na engleskom i srpskom, pečatirana od strane fakulteta)

2. Ovjerti diplomu u sudu (Palata pravde). Pretpostavljam da se ovjerava kopija a original daje na uvid.

3. Ministarstvo pravde

4. Ministarstvo spoljnih poslova

5. Ambasada Egipta ili V. Britanije

E sad neke mi svari nisu bas najasnije. Da li je potrebno diplomu prevesti na arapski? Ako jeste, kako onda ambasada VB moze da ovjerava diplome, zar to ne bi trebalo da je naka od arapskih zemalja?

I naravno zanima me sta dalje? Da li nakon ovoga mogu ici u Emirate, pa drugi dio agonije nastaviti dole?

Onome ko mi da pravi odgovor :worth:

Znam da vam je svima muka od ovog pitanja ali mani bi odgovor znacio mnogo.
Koja je procedura za ovjeravanje, prevodjenje, atestiranje ili kako vec to zovu, Bachelor diplome? Naravno da sam citao prethodne postove, koji kazu otprilike sledece:
1. prevesti diplomu na engleski (mislim da za ovo nema potrebe jer je diploma na engleskom i srpskom, pečatirana od strane fakulteta)
2. Ovjerti diplomu u sudu (Palata pravde). Pretpostavljam da se ovjerava kopija a original daje na uvid.
3. Ministarstvo pravde
4. Ministarstvo spoljnih poslova
5. Ambasada Egipta ili V. Britanije
E sad neke mi svari nisu bas najasnije. Da li je potrebno diplomu prevesti na arapski? Ako jeste, kako onda ambasada VB moze da ovjerava diplome, zar to ne bi trebalo da je naka od arapskih zemalja?
I naravno zanima me sta dalje? Da li nakon ovoga mogu ici u Emirate, pa drugi dio agonije nastaviti dole?
Onome ko mi da pravi odgovor :worth:

Ne moras prevoditi na arapski. I bolje idi u britansku ambasadu, ja mislim. Da te ne bi Egipcani slali u Egipat da overavas jos jednom. Cuo sam neko rece ovde ranije da su sad izmajmunisali tako neko pravilo. + ja ih zovem niko se nikad ne javlja. Batali Egipcane ako mozes. Mozda ne bi bilo na odmet da uzmes oba pecata u Srbiji. I iz britanske i iz egipatske ambasade. Pa si spreman na sve :D Ako to moze tako. Verovatno moze. Ne vidim zasto ne bi moglo.
Da, kad zavrsis u Srbiji onda ostalo ovde u Emiratima obavis. U Srbiji je ovo vec postala redovna pojava pa kad se pojavis na jednom od gore navedenih mesta oni ce ti vec objasniti sta treba jer vec znaju.
U Emiratima bi ti ljudi iz firme gde nameravas raditi isto pruzili pomoc naravno. Mozda bi cak oni sve ostalo i obavili ovde. Osim ako moras licno u Ministarstvo spoljnih poslova ovde u Emiratima.
E da, kad si vec u Srbiji, izvadi iz MUP-a overu da nisi kaznjavan i krivicno gonjen i to isto prevedi i overi jer to ne daju drugacije osim licno da uradis u Srbiji. U slucaju da ti zatreba. Da se ne bi desilo da samo zbog toga moras nazad u Srbiju!

Pozdrav,
poceo sm da saljem svoj cv na oglase za posao,zavrsio sam masinsto i bez iskustva sam,inace nailazim ponekad na upitnike kolika su mi ocekivanja za platu,tako da sam ka stavljao 16000aed,da li je to u redu ili da korigujem to...? hvala

Saznaj koliko masinski inzenjeri imaju platu ovde pa toliko trazi od prilike. Jer ako trazis vise nego sto se obicno placa, nece te zaposliti. Moras imati bar neku predstavu. Ja licno ne verujem da imaju AED16K. Trazi pola od toga, od prilike. Tako mi se cini. Nek se jave masinci pa daju tacne podatke.

Flajdubai od novembra leti za Beograd iz Dubaija
Politika – pre 16 minuta

BEOGRAD – Niskotarifna (lou-kost) kompanija Flajdubai najavila je danas da će od 10. novembra uvesti direktan let između Beograda i Dubaija.

Kako se navodi u saopštenju, Flajdubai će na liniji Beograd-Dubai leteti četiri puta sedmično - ponedeljkom, četvrtkom, subotom i nedeljom.

Generalni direktor kompanije Flajdubai Gait al Gait je rekao da ta aviokompanija prva kompanija koja direktno saobraća na relaciji Beograd-Dubai i istakao da se na toj liniji očekuje veliki broj putnika.

Kako je saopšteno, cena karte u jednom pravcu iz Dubaja za Beograd će se kretati od 160 evra, dok će iz Beograda za Dubai cena karte počinjati od 170 evra.

Ta cena podrazumeva prtljag do sedam kilograma i jednu manju torbu, odnosno torbu za lap-top, a dodatni prtljag i posebno mesto sa proširenim prostorom za noge će se dodatno naplaćivati, navodi se.

Osnovan u martu 2008. godine Flajdubai je prvi niskotarifni avio prevoznik u Dubaiju. U vlasništvu je Vlade Dubaija i ima flotu od 19 aviona, koji trenutno lete za 44 odredišta u svetu, a pored Beograda za novembar je najavljeno otvaranje linije za Tbilisi u Gruziji.

Isla sam ja i moj muz, a i sin ove godine. Mi smo nove pasose izvadili pre dve godine a viza nam je i dalje u starim, tako da umesto da putujemo sa tri pasosa mi nosimo 6. Mislim da to moze ovde da se odnese da ti prebace vizu u novi, ali nas je mrzelo da to radimo, zasto da se maltretiras ako ne moras, cekas redove i slicno, evo meni istice viza za mesec dana ili tako nesto pa ce mi tad zalepiti u novi. Na pasoskoj kontroli samo pokazes oba niko ne pravi problem.

Hvala. Znaci nema problema sto se toga tice. Palo mi na pamet da pitam jer sam negde procitao u nekim dokumentima sto sam skinuo sa sajta nase ambasade u Kairu, da je prebacivanje vize iz starog u novi pasos na meni da uradim. Tako da nisam bio 100% siguran da li to mora da se uradi ili ne mora. A sad mi je jasno.
Jel u novim pasosima pise ime i cirilicom i latinicom? Ili samo jedno od ta dva?
Meni u starom pasosu pise samo latinicom: Jozsef Kurucity.

Jooooj, narode, ja jako zelim da se preselim u Abu Dhabi na par godina, pa sada razmatram koje su mi opcije. Da li je pametnije otici turisticki i traziti posao sa lica mesta ili ici preko agencija za zaposljavanje?

Back