...a i majka mu uiteljica

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vexy

Buduća legenda
Poruka
34.725
Dakle :kafa:
imam 2 sina, stariji ide u drugi razred
i za ovo kratko vreme (od kako je ušao u školski sistem, znači zabavište i škola) sam se nebrojano puta naslušala:kako to vi učiteljica dete vam ne zna da čita i piše u zabavištu, ne zna da broji sa 4 godine, ne zna da nabroji mesece u godini sa 5...ne zna čak ni integrale a pošo u školu :lol::lol: a majka mu učitljica (dobro ovo za integrale zezam, ali ovo ostalo ne)
e sad pitam ja vas, kolika je odgovornost pedagoga, školskih psihologa i prosvetnih radnika uopšte prema sopstvenoj deci? kolika je njihova odgovornost kao roditelja?
msm ja jesam učiteljica po struci, ali, kao prvo ja sam svom detetu prvenstveno majka i kao takva ne mogu da budem objektivna
znači ako je on umoran, žali se na drugu decu da ga nešto zavitlavaju, makar to bilo i nešto skroz nebitno), ako plače,čak i ako znam da su to manipulatorske suze...u svim tim prilikama meni je prvenstveno žao njega i postupaću samo prema njegovom najboljem interesu: meni je žao ako on dobije keca, naročito ako plače zbog toga. Učiteljici ne sme da bude žao da mu da keca ako je zaslužio. Meni je žao kad je on bolestan, učiteljici je to samo zadatak da upiše izostanak.

drugo. dete ima već jednu učiteljicu, druga mu ne treba. Znači čak i kad se ne slažem potpuno sa nekim njenim metodama ima da bude kako ona kaže, , ima da radi domaći na način kako je ona objasnila (drugo su neke ekstremne situacije, kad se vidno ide na štetu đaka načinom rada, pa onda ja kao roditelj moram da intervenišem kod tzv pepsi službe...to se nije desilo, a nadam se i da neće

treće, ja kao roditelj moram da brinem o nekim stvarima, koje su tipine za roditelja: šta će dete da obuče, šta će da jede., kako će provesti svoje slobodno vreme...to učiteljicu nije niti treba da bude briga

četvrto, ako ja kao učiteljica imam povećanu roditeljsku odgovornost, jel to znači da oni koji su završili osnovnu školu (dakle spremačice u školi, recimo), jel su one lišene roditeljske odgovornosti jer nisu učile pedagogiju?

znate onu našu narodnu izreku: kod kovača gvožđe nepotkovano
tako moja majka...ona je poslastičar, nikad mi nismo osetili miris kolača koji se peku, uvek je donosila sa posla...za svaki rođendan, novu godinu, bilo koju proslavu, kolači jesu bili njenih ruku delo, al ne daj bože da pravi kod kuće....napravi to lepo na poslu, pa plati kao naručene kolače i to je to :D

slično i za lekare...jel oni moraju da znaju da izleče svoje dete, da postave dijagnozu i kupe mu odgovarajući lek

ja lično ne bih dozvolila lekaima da leče svoju decu, niti nastavnicima da budu razredne starešine svojoj deci

Za lekare nisi u pravu,trebali bi znati leciti i svoju decu :),a za uciteljice jesi.Ne moraju mame-uciteljice biti i uciteljice svojoj deci.Dovoljno je sto su mame :)
da, ali u tom slučaju roditelj-lekar će usled pojačane brige za dete da : ili preuveliča ili da umanji zdravstveni problem kod deteta. pitanje je kako u takvom stanju može da prepiše /kupi odgovarajući lek, dozu...

Za lekare nisi u pravu,trebali bi znati leciti i svoju decu :),a za uciteljice jesi.Ne moraju mame-uciteljice biti i uciteljice svojoj deci.Dovoljno je sto su mame :)

A to podrazumeva i da je uciteljica i lekar i med. sestra i prijateljica i mnogo, mnogo toga drugog.

Sa decom se mora raditi bez obzira koliko su radili u skoli i sa kakvim nastavnikom, ako je majka ili otac pedagog onda je prednost u tome sto ce moci proceniti koliko je dete zrelo za pojedine oblasti i koliko mu je dovoljno rada za taj dan. Nisu sva deca ista.

A to podrazumeva i da je uciteljica i lekar i med. sestra i prijateljica i mnogo, mnogo toga drugog.

Sa decom se mora raditi bez obzira koliko su radili u skoli i sa kakvim nastavnikom, ako je majka ili otac pedagog onda je prednost u tome sto ce moci proceniti koliko je dete zrelo za pojedine oblasti i koliko mu je dovoljno rada za taj dan. Nisu sva deca ista.

Slazem se. Zato sam i stavio onaj smajli.
Velika je odgovornost danasnjeg roditelja a i potreba od njegovog angazmana imajuci u vidu sa sta sve danasnja deca dolaze u kontakt i koliko novih stvari moraju da savladaju,rasudjuju o njima,prihvataju ili odbacuju.

četvrto, ako ja kao učiteljica imam povećanu roditeljsku odgovornost, jel to znači da oni koji su završili osnovnu školu (dakle spremačice u školi, recimo), jel su one lišene roditeljske odgovornosti jer nisu učile pedagogiju?
Tvoje obrazovanje treba da ti bude prednost u radu sa detetom, i uopste ne razumem ovo jadikovanje nad tim sto se misli da neko ko je uciteljica ima vise uticaja na skolovanje svog osnovca nego neka spremacica. Stvar je licnog stava da li ti smatras da treba ili ne treba da se mesas u njegovo ucenje, kada, kako, koliko, ali ti profesija u ovom slucaju olaksava, a ne otezava stvar :)

Svaki covek ima moralnu odgovornost da bude najbolji moguci roditelj. Nemamo svi isti kapacitet za to, a cak ni mi sami nismo u svim decijim uzrastima jednako dobri roditelji bilo zbog neznanja, licnog teskog perioda ili ko zna vec cega.

da, ali u tom slučaju roditelj-lekar će usled pojačane brige za dete da : ili preuveliča ili da umanji zdravstveni problem kod deteta. pitanje je kako u takvom stanju može da prepiše /kupi odgovarajući lek, dozu...
To sto roditelj voli dete i brine za njega ne znaci da ne moze da bude objektivan. Roditelj lekar bolje poznaje svoje dete od drugih lekara i pod pretpostavkom da su jednako strucni, to je prednost u lecenju.

Ved, ja u stvari uopste ne mogu da te razumem zato sto sam i sama prosvetni radnik i predajem predmet koji moje dete uci u skoli (ne radim u njegovoj skoli). Uprkos mojoj bezgranicnoj ljubavi prema njemu, ja sam potpuno svesna i njegovih dobrih i losih osobina, i dobrih i losih postupaka, i kada ponekad sednemo da nesto odradimo zajedno potpuno sam objektivna. Cinjenica da mogu da mu pomognem i u vezi sa gradivom i kao neko ko ima znanja i iskustva sa njegovim vrsnjacima po mom misljenju je velika prednost.

Sto se tice odgovornosti prema deci, tek taj deo mi nije jasan. Ja o tome ne razmisljam, ja to osecam. Ne bavim se uopste time koliko su drugi roditelji (i da li su, i kako) odgovoni prema svojoj deci, ja jednostavno osecam sta ja treba da radim i radim to.
treće, ja kao roditelj moram da brinem o nekim stvarima, koje su tipine za roditelja: šta će dete da obuče, šta će da jede., kako će provesti svoje slobodno vreme...to učiteljicu nije niti treba da bude briga
molim te da mi objasnis vezu ovog citata sa temom. Vracala sam se vise puta na uvodni post, ali ne vredi.

....ne znam bas, moja snaja je bila uciteljca svojoj cerki i nikad nije mesala te dve stvari mama i uciteljica, cak je isla dotle da nije htela da joj kaze sta
ima za domaci ako je mala zaboravila...umela je i da je kazni sto nije nesto napisala...u pocetku se dete bunilo, posle je shvatila razliku i drzala se toga
uvek je bila najbolji djak iako su u vreme dok je ona ucila suskali okolo da ima protekciju kod mame...
...znaci moze se odvojiti samo treba godina i godina iskustva u radu sa decom....

...a cekaj sta je ustvari glavna tema???...jel dete ima neki problem ili onako samo pitas za misljenje..???

znate onu našu narodnu izreku: kod kovača gvožđe nepotkovano
tako moja majka...ona je poslastičar, nikad mi nismo osetili miris kolača koji se peku, uvek je donosila sa posla...za svaki rođendan, novu godinu, bilo koju proslavu, kolači jesu bili njenih ruku delo, al ne daj bože da pravi kod kuće....napravi to lepo na poslu, pa plati kao naručene kolače i to je to :D
Znam za tu izreku, samo se pitam : da li se to odnosi i na ginekologe ?!? :D

....ne znam bas, moja snaja je bila uciteljca svojoj cerki i nikad nije mesala te dve stvari mama i uciteljica, cak je isla dotle da nije htela da joj kaze sta
ima za domaci ako je mala zaboravila...umela je i da je kazni sto nije nesto napisala...u pocetku se dete bunilo, posle je shvatila razliku i drzala se toga
uvek je bila najbolji djak iako su u vreme dok je ona ucila suskali okolo da ima protekciju kod mame...
...znaci moze se odvojiti samo treba godina i godina iskustva u radu sa decom....

...a cekaj sta je ustvari glavna tema???...jel dete ima neki problem ili onako samo pitas za misljenje..???
pitam za mišljenje, samo
da li deca prosvetnih radnika moraju da završe bolje, veće škole da li ta deca moraju da budu bolji đaci od ostale jer eto, mama mu učiteljica
stvarno mislim da je to opterećenje i za dete i za roditelja
jel moje dete ne sme da dobije keca, jer sam ja učiteljica?
To je sasvim druga prica i vrlo komplikovana situacija :aha:

da,druga je priča, ali, itekako ima veze sa temom
to je dodatno opterećenje za dete, da hleda majku u školi, a mora da se prema njoj ponaša kao prema učiteljici
da li njeno dete sme da prepisuje na času, kao i sva druga deca? (ne opravdavam prepisivanje, ali ebiga, to rade sva deca---ako ih nastavnik uhvati treba da razumno kazni,ali ne i dodatno kazni rečima, majka ti učiteljica, tiprepisuješ...a ovi što im majke spremačice smeju jelte :kafa:

da mene neko pita ja bih izbegavala ovakve situacije, zaista

Ved, ja u stvari uopste ne mogu da te razumem zato sto sam i sama prosvetni radnik i predajem predmet koji moje dete uci u skoli (ne radim u njegovoj skoli). Uprkos mojoj bezgranicnoj ljubavi prema njemu, ja sam potpuno svesna i njegovih dobrih i losih osobina, i dobrih i losih postupaka, i kada ponekad sednemo da nesto odradimo zajedno potpuno sam objektivna. Cinjenica da mogu da mu pomognem i u vezi sa gradivom i kao neko ko ima znanja i iskustva sa njegovim vrsnjacima po mom misljenju je velika prednost.

Sto se tice odgovornosti prema deci, tek taj deo mi nije jasan. Ja o tome ne razmisljam, ja to osecam. Ne bavim se uopste time koliko su drugi roditelji (i da li su, i kako) odgovoni prema svojoj deci, ja jednostavno osecam sta ja treba da radim i radim to.
molim te da mi objasnis vezu ovog citata sa temom. Vracala sam se vise puta na uvodni post, ali ne vredi.

kažeš što se tiče odgovornosti prema deci, o tomene razmišljaš, već osećaš
eto vidiš da nema veze sa profesijom

veza citata sa temom:
oću da kažem da se zna šta je dužnost roditelja,(bilo on učitelj, vozač, lekar, pekar....) a šta učitelja
nekako mislim da su te dve stvari jasno razgraničene

profesija je olakšanje ali, donekkle samo, jer znaš kako da mu objasniš neke stvrai iz tvoje struke
ali koliku nam odgovornost ostavlja profesija?
koliko naše dete treba da bude uspešno u ovoj oblasti u kojoj smo mi stručni?
i ako nije, da li smo omašili kao roditelji?

da li sam makar malo jasnije postavila pitanje? :mrgreen:

Poslednja izmena:
pitam za mišljenje, samo
da li deca prosvetnih radnika moraju da završe bolje, veće škole da li ta deca moraju da budu bolji đaci od ostale jer eto, mama mu učiteljica
stvarno mislim da je to opterećenje i za dete i za roditelja
jel moje dete ne sme da dobije keca, jer sam ja učiteljica?

da,druga je priča, ali, itekako ima veze sa temom
to je dodatno opterećenje za dete, da hleda majku u školi, a mora da se prema njoj ponaša kao prema učiteljici
da li njeno dete sme da prepisuje na času, kao i sva druga deca? (ne opravdavam prepisivanje, ali ebiga, to rade sva deca---ako ih nastavnik uhvati treba da razumno kazni,ali ne i dodatno kazni rečima, majka ti učiteljica, tiprepisuješ...a ovi što im majke spremačice smeju jelte :kafa:

da mene neko pita ja bih izbegavala ovakve situacije, zaista

....postoji misljenje u narodu da dete prosvetnog radnika mora sve da zna i da mu je lakse, ali to su samo po meni price rekla kazala kao i za svasta drugo u zivotu,
ko kaze da je dete ce dete poznatog lekara postati lekar, a i ako hoce, ko garantuje da ce biti jednako poznato i cenjeno.....mislim da je mozda tebi malo lakse da
svom detetu objasnis neke pojmove, koje mi drugi roditelji mozda ne znamo, ili ne na taj nacin kao vi koji ste ucili pedagogiju i sve ostale predmete koje vec ucite
na faxu....a, opet je dosta vazno da dete kao dete samo ima interesovanja za skolu....ako ga nema, uzalud bez velike muke i rada, bice kao i sva o stala deca, sto
u pricipu i jeste, samo ima malo vece sanse da neko gradivo prodje uz pomoc kvalifikovane osobe....

Poznajem vecinu dece zaposlenih u skoli u koju idu moja deca i nikad ni jedno od njih nije bilo djak generacije mislim da je i Vukovac samo jedno. Nista u tome nismo videli neobicno ni mi u roditeljskom savetu ni sami prosvetni radnici. Oni su pre svega pedagozi pa tek onda oni koji prenose znanje a pedagog dobro zna koliko je neko dete, njegovo pogotovo spremno da radi, da usvoji znanje i isto tako dobro zna koliko je lose forsirati dete.

Ova tvrdnja da se od dece ucitelja ocekuje vise malo mi je smesna. Po toj logici bi se od dece lekara trebalo ocekivati da uvek budu zdrava, od dece sportista da budu Nole, od dece muzicara da komponuju sa sedam...
Ako je neko doktorirao sa dvadeset i cetiri sta od njegove dece ocekivati???

katarina, jako mi je drago da imate takav stav
ali ja imam drugačiji utisak gledajući npr svoje dete i njegovo okruženje i
a i čujem tako komentare "pa kako ne zna (nešto, nebitno) pa ti si bar učiteljica :roll:

To misljenje je bilo masovno zastupljeno u vreme kad su ucitelj i pop bili jedini pismeni ljudi u nekoj sredini pa se verovatno zadrzalo ili kod nedovoljno obrazovanih ili kod onih u ruralnim sredinama.
Sa detetom se treba raditi bez obzira na profesiju, kao sto ce mu spremati jelo majka koja nije po zanimanju kuvarica tako ce mu pomoci sa gradivom i majka koja nije uciteljica. S tim naravno da ce dete kuvarice verovatno imati malo ukusniji rucak a dete uciteljice ce verovatno raditi po nekoj metodi lakseg ucenja, ali zanimanje roditelja nije presudno za uspeh i zivotni put detetov.

Meni nije strašno što te ljudi to pitaju (ako učiš tuđu decu, što nisi naučila svoje dete da čita?), pogotovo ako oni nisu nastavnici. Ne kažem da su u pravu (deca su drugačija, nekoga uče pa ne nauči, a neko dete nauči samo, bez ičije pomoći), ljudi često imaju predrasude o tome kako izgledaju životi u drugim porodicama, i misle da ljudi 'rade' i kod kuće, i da cela porodica zna ono što jedan član zna... Nemoj da se uznemiravaš...

Poznajem vecinu dece zaposlenih u skoli u koju idu moja deca i nikad ni jedno od njih nije bilo djak generacije mislim da je i Vukovac samo jedno. Nista u tome nismo videli neobicno ni mi u roditeljskom savetu ni sami prosvetni radnici. Oni su pre svega pedagozi pa tek onda oni koji prenose znanje a pedagog dobro zna koliko je neko dete, njegovo pogotovo spremno da radi, da usvoji znanje i isto tako dobro zna koliko je lose forsirati dete.

Ova tvrdnja da se od dece ucitelja ocekuje vise malo mi je smesna. Po toj logici bi se od dece lekara trebalo ocekivati da uvek budu zdrava, od dece sportista da budu Nole, od dece muzicara da komponuju sa sedam...
Ako je neko doktorirao sa dvadeset i cetiri sta od njegove dece ocekivati???

Смешно је то очекивање, али не и тврдња. Она је реална, на жалост.:confused:

Много пута у животу сам чула сличне коментаре јер сам дете два просветна радника, и сама сам просветни радник, а крећем се у дрштву претежно просветних радника и слушала сам и њихове јадиковке на ту тему. :confused:

Да, много пута ће се у друштву чути:''Мајка му је учитељица, а он не зна да пише (чита, рачуна...)''. Заиста, чињеница је да многи људи мисле да дете оперског певача мора бити музикално, да дете спортисте мора бити олимпијац, да дете психолога мора бити пример стабилности....и да дете учитељице мора бити одличан ђак и да га управо мајка, а не његова учитељица у школи, мора научити свом градиву пре него што то науче друга деца!:(

Back