?

Nemanja 90:
Znam da bi stale, zato sam rekao: ..., ali da radi bez prestanka.

I ja sam hteo to da kupim, ali ne znam gde ima.
Pitacu profesora fizike da mi to malo objasni.
Ljudi! Fora je u tome što te zezancije za kancelarijske stolove rade na baterije :-D Čovek vidi sve one kuglice kako se okreću i msli :shock: , a ono u stvari radi na baterije, što je i sasvim logično, obzirom da perpetuum mobile ne može posojati!
 
v.v.ilic:
Perpetuum mobile ne postoji ali samo u svetu nama poznatom, gde materija koči vreme i prostor i time ograničava samu sebe. Svet bez materije koji mi ne pojimamo poznaje druge zakone, nama nedokučive, jer smo i sami ograničeni istom materijom. Nauka je otkrila bljesak u vakuumu stvoren ni iz čega, ali još nije uspela da ga definiše niti da da objašnjenje za ovu pojavu.
Nije mi bas jasno sta znaci "materija koci vreme i prostor i time ogranicava samu sebe". Ne znam ni na sta mislis kada kazes "svet bez materije.....". Ako prihvatamo "Big Ben" kao pocetak nastanka svemira onda se materija sirila brzinom "c" i to je nas materijalni svemir. Iza tog fronta, od oko petnaestak milijardi svetlosnih godina ne postoje ni prostor ni vreme ali sa tim, nama nepojmljivim, ne treba spekulisati i pominjati "neke druge zakone". Sto se tice poslednje recenice si samo do nekle u pravu, jer postoji mogucnost da je kolicina materije u svemiru takva da ce sirenje da se zaustavi i da pocne kolaps. To bi znacilo da je svemir pulsirajuci, sto znaci da bljesak nije nastao bas ni iz cega (ovo je samo pretpostavka).
I na kraju kada govorimo o mogucem ili nemogucem, onda se to uvek odnosi na nas materijalnim svet (jer drugi ne postoji) u kome vladaju odredjeni zakoni. Perpetuum mobile je prema tome nemoguc.
 
Eto što sam baksuz. Napišem ti odgovor i kao som nešto pritisnem i sve izgubim. Idem ponovo.

"Naš" svet podrazumevamo kao trojstvo materije, vremena i prostora. Materija "meri" vreme i prostor u odnosu na sebe. Dakle ograničava se početkom i krajem.

Pokušaj sada da izuzmeš iz trojstva materiju.

1. Vreme i prostor su neograničeni jer nemaju u odnosu na čega da se mere. Ne postoji ni početak ni kraj.
2. Vreme i prostor ne postoje jer nemaju u odnosu na čega da se mere. Ne postoje a ipak su tu!!!

Veliki Tresak podrazumeva širenje materije ali iz jedne tačke. Tebi je definicija tačke poznata. Tačka nema dimenzije. Veliki Tresak podrazumeva, dakle, širenje nečega što nema dimenzije, odnosno stvaranje materije ni iz čega.
 
Skoro sam citao jedan rad koji se bazira na kvantnoj mehanici. Tu mi je bilo nesto interesantno kada je autor spomenuo da kvantna mehanika u nekim slucajevima dozvoljava da se materija stvori ni iz cega i da nestane nigde. Malo apsurdno zvuci, naravno nisam proverio to ali se nadam da cu u skorije vreme pronaci o cemu se radi pa cu javiti ovde.
 
proximo:
Skoro sam citao jedan rad koji se bazira na kvantnoj mehanici. Tu mi je bilo nesto interesantno kada je autor spomenuo da kvantna mehanika u nekim slucajevima dozvoljava da se materija stvori ni iz cega i da nestane nigde. Malo apsurdno zvuci, naravno nisam proverio to ali se nadam da cu u skorije vreme pronaci o cemu se radi pa cu javiti ovde.
Jedva cekam, jer nazalost nemamo neki specijalizovani casopis koji bi se bavio popularizacijom nauke. Postojala je nekada "Galaksija" u kojoj je bilo divnih stvari iz raznih oblasti nauke, ali na zalost ukidose je. Po mom misljenju, ukinula je SPC posle serije natpisa pod naslovom "Najpoznatiji covek sveta".
 
I ja sam nekada čitao Galaksiju. Samo o tim člancima ne znam ništa. Valjda je to bilo kada sam već bio u Parizu ili čak u Pragu. O čemu se radilo?
 
Pa neki saradnik "Galaksije", ne znam mu ime, usudio se da usklikne "O, pa car je go!" (secas se bajke "Carevo novo odelo"). Naime, taj autor je ispricao jednu sasvim prihvatljivu verziju zaceca, rodjenja i vaspitanja Isusa Hrista potpuno demistifikujuci stvari. Ta prica je naravno negirala neko tamo bozije poreklo, a to znaci da je autor cacnuo u osinje gnezdo iz koga su izjurili strsljenovi (ha,ha) i usteremili se na autora tako da nije uspeo da objavi sve nastavke vec je posle, cini mi se, tri nastavka sve zaustavljeno i vrlo brzo posle toga "Galaksija" je ukinuta.
 

Back
Top