8 stvari koje su roditelji ’80-ih dopuštali deci, a danas su nezamislive

8. LAZ .... sta je bilo problematicno "Branko kockica" ili "postar Aca" ?

alooooo rts1 i rts2 ... u 23h ... laku noc....
i onda u neko doba 3K i tek kasnije "colpo grosso" i ostalo ...

Danas se pravi da se DECA loze od vrtica da imaju prava kao i punoletni. A obaveze?

I dalje stojim iza misljenja da smo MI roditelji obavezni da radimo na tome da li odgajimo ljude ili "parazite"

Svako radi najbolje kako zna, a sta ce biti vreme ce pokazati.

Е, да, подсети ме за тв.
Ми смо се после цртаћа у 7.15 спремали за кревет, у 8 повечерје.
Не мораш да спаваш, али си у кревету.
Нема телевизора, нема хорора и блаблабла...
Свом детету сам допуштала да гледа само цртаће, биле смо углавном у њеној соби и играле се или били напољу.
Нема неке разлике пре и сад, бар у нашој кући.

Е, да, подсети ме за тв.
Ми смо се после цртаћа у 7.15 спремали за кревет, у 8 повечерје.
Не мораш да спаваш, али си у кревету.
Нема телевизора, нема хорора и блаблабла...
Свом детету сам допуштала да гледа само цртаће, биле смо углавном у њеној соби и играле се или били напољу.
Нема неке разлике пре и сад, бар у нашој кући.

kad ces da pravis vanilice da nas pocastis za 3.000.000 ? post :D

kad ces da pravis vanilice da nas pocastis za 3.000.000 ? post :D
ОдмаК
_sp-nacin-primpreme-vanilica.jpg

evo kopirah šta sam napisala na skroz pogrešnom mesu

Mi smo decu učili da prežive, sad ih štite od života. Ne bi vatru umeli da založe u slučaju nekog haosa.
И ја не умем да заложим ватру.
Али, што лепо предем уз камин...

И не само мала деца... Родитељи са одраслом децом иду код лекара (друго када из неког разлога не можеш да стојиш), иду са њима на упис на факс, носе оброке на посао, сређују им ствари којих би они сами требало да се лате...

И не само мала деца... Родитељи са одраслом децом иду код лекара (друго када из неког разлога не можеш да стојиш), иду са њима на упис на факс, носе оброке на посао, сређују им ствари којих би они сами требало да се лате...
nećeš verovati, ali imam rođaka od 55 godina kog izdržava mama od 87, dana staža nema, al to je mamino ljubimče...
sami sebi pravimo nevolju za budućnost, posle bude kuku i lele

Брат 10, ја 5 година.
Мама увече припремила шпорет, само да брат кресне шибицу.
Није успео, пре потпаљивања натрпао дрва...
Донео нафту из подрума, отворио пећ одозго, налио нафту и креснуо шибицу.
Сукнуо пламен до плафона, он се уплашио, почео да плаче, једва је успео да врати плотну.
Да ли је могао да позове нану која је у истом дворишту?
Могао је.
Да ли је са 10 година знао шта је нафта?
Још питаш.
Али, десило се.
Само нас је онај одозго сачувао.
И пре и после тога смо остајали сами, али, тај један пут је могао да буде последњи.
Sestra i ja smo ostajale same kod kuce,imale smo mozda oko 6,7 godina i sjecam se isto lozenja vatre u "vesa"peci.Mama i tata ujutro naloze pec i odu na posao.E,sad,ako se mi probudimo ranije dok jos ima vatre,to je super,samo ubacimo drvo.Ali ako se u medjuvremenu ugasi,sjecam se nase muke oko odlaganja.Nesto smo vadili i ono stakalce,pa lozili,valjda nismo znali odozgo odloziti.
Zamisljam danas da neko ostavi toliko dijete da odlaze vatru.
A imali smo i ostale obaveze...otici u prodavnicu,kupiti hljeb i ostalo,doruckovati,raspremiti krevete i usisati.
Povremeno bi nas obisla komsinica od devet godina,koja je imala telefon,na koji bi nasa majka nazvala s posla da pita sta radimo.
Glavno pravilo je bilo ne otvarati nepoznatima,zakljucati kucu bilo gdje da ides i ne uzimati nista ni od koga.
Sjecam se rijeci "droga".Nisam ni znala tacno sta je to,ali sam znala da nista ni od kog ne treba uzimati jer moze da bude "droga".🙂
Inace,kao djeca smo imali veliku slobodu kretanja...ulica,prodavnica,skola..sve smo isli i znali sami.Govorim o uzrastu prvog,drugog osnovne.

Sestra i ja smo ostajale same kod kuce,imale smo mozda oko 6,7 godina i sjecam se isto lozenja vatre u "vesa"peci.Mama i tata ujutro naloze pec i odu na posao.E,sad,ako se mi probudimo ranije dok jos ima vatre,to je super,samo ubacimo drvo.Ali ako se u medjuvremenu ugasi,sjecam se nase muke oko odlaganja.Nesto smo vadili i ono stakalce,pa lozili,valjda nismo znali odozgo odloziti.
Zamisljam danas da neko ostavi toliko dijete da odlaze vatru.
A imali smo i ostale obaveze...otici u prodavnicu,kupiti hljeb i ostalo,doruckovati,raspremiti krevete i usisati.
Povremeno bi nas obisla komsinica od devet godina,koja je imala telefon,na koji bi nasa majka nazvala s posla da pita sta radimo.
Glavno pravilo je bilo ne otvarati nepoznatima,zakljucati kucu bilo gdje da ides i ne uzimati nista ni od koga.
Sjecam se rijeci "droga".Nisam ni znala tacno sta je to,ali sam znala da nista ni od kog ne treba uzimati jer moze da bude "droga".🙂
Inace,kao djeca smo imali veliku slobodu kretanja...ulica,prodavnica,skola..sve smo isli i znali sami.Govorim o uzrastu prvog,drugog osnovne.
Ватру је тако лако наложити. Само треба наћи начин. Ставиш два сувља комада а између папир. На то оне танке комаде за потпалу и на све то једно суво али тање дрво. Запалиш папир и све разгори. После можеш и влажно стављати, скуваћеш се :)

Ватру је тако лако наложити. Само треба наћи начин. Ставиш два сувља комада а између папир. На то оне танке комаде за потпалу и на све то једно суво али тање дрво. Запалиш папир и све разгори. После можеш и влажно стављати, скуваћеш се :)
Hehe,znam i ja sad...ali tad mi je bila nocna mora.🙂
Ali nekad nece i kad sve uradis kako treba,valjda zavisi i od vazdusnog pritiska i dimnjaka.
Recimo,teze je uvece odloziti vatru u peci za centralno grijanje.Iako sve isto radis,nece,pa nece.

Hehe,znam i ja sad...ali tad mi je bila nocna mora.🙂
Ali nekad nece i kad sve uradis kako treba,valjda zavisi i od vazdusnog pritiska i dimnjaka.
Recimo,teze je uvece odloziti vatru u peci za centralno grijanje.Iako sve isto radis,nece,pa nece.
Толико већ не знам. Знам само да је лакше ако је пећ доле чиста, нема пепела, него ваздух струји. Оно, када палиш отвориш цуг, а када се разгори затвориш.

О чему ми пишемо :lol:

Толико већ не знам. Знам само да је лакше ако је пећ доле чиста, нема пепела, него ваздух струји. Оно, када палиш отвориш цуг, а када се разгори затвориш.

О чему ми пишемо :lol:
Prakticne stvari.🙂
Nikad ne znas kad moze zatrebati.
Isto tako,kao sto Mina navede primjer,jako je opasno ubacivati naftu da bi vatra brze planula.
To treba djeci objasnjavati.Djeca nisu glupa,nece ni ona bas srljati u opasnost,ako znaju da je nesto opasno.

moje dete je ostajalo samo u stanu sa 7 i po godina, pre toga sam je redovno slala u radnju preko puta ako mi nešto zatreba, sama je išla u park ispred zgrade da se igra od pete godine, sama išla do škole i nazad, nikad nije izgubila ključ, knjigu, patike, vodila računa o svojim stvarima...sve je moguće kad se dobro pripremi dete da ima obaveze i da tako mora biti...na treninge sama išla, sada ih odvoze i dovoze, sama išla prevozom kod mojih na drugi kraj grada sa 9 godina, nabacujem samo kako se čega setim....iz ove sad situacije kad gledam pa to bila sloboda kretanja potpuna...

Back