Moja greška. Ipak Porfirogenit piše da su prešli Dunav ka severu.
Usput, jedna druga stvar je ovde simptomatična:
Posle nekog vremena, su ti isti Srbi odlučili da se vrate u svoje zemlje i car ih je pustio. Kada su prešli reku Dunav, oni se pokaju i preko stratega koji je tada bio u Beogradu, jave caru Irakliju, da im on da drugu zemlju za naselje. I pošto sadašnja Srbija i Paganija i zemlja Zahumljana i Travunija i zemlja Konavljana, beše pod vlašću cara Romeja, a pošto su te zemlje bile opustošene od Avara (jer su iz tih zemalja oni isterali Romane koji sada žive u Dalmaciji i Draču), to car u ovim zemljama naseli iste Srbe i oni behu potčinjeni caru Romeja, a car ih pokrsti dovevši sveštenike iz Rima i, naučivši ih da pravilno vrhe dela pobožnosti, izloži im hrišćansko učenje.
Ovo je tipičan
falsifikat tipa darovnice. (Kad nešto u prošlosti poklanjamo sami sadašnjem sebi.)
Ja ne znam kako nije istoričarima jasno da je ovo tipično
politikantsko laganje.
Dakle,
Porfirogenit laže da to nisu bile srpske zemlje tako što
- izmišlja da su bile Romejske (njegove),
- izmišlja da su se Srbi doselili (odnekud iza Turske, nebitno)
- ideju mu daje doseljavanje Hrvata u 9. veku
- pošto nema dokaza o prisustvu Romeja u navedenim predelima, on izmišlja da su te "romejske" zemlje bile puste
- izmišlja razlog da su bile navodno puste jer su, navodno, Avari sve živo pobili (po tim gudurama, vukojebinama, šumama i gorama to ne bi mogli ni današnji Amerikanci za 100 godina da uspeju)
Iz svega ovog moje najveće čuđenje je koliko su naši istoričari, realno, glupi ljudi.
Dakle, ne "fratri", nego Porfirogenit laže.