igracina:
Vuče i Ajduče sto ste zadojeni pseudo istoričarima, ne postoji pojam Srbi-Dukljani, nikada nijesu etnički Srbi živjeli u Crnu Goru, jer se ne bi zvali Dukljani, Zećani i Crnogorci, već bi se jednostavno zvali Srbi.
Kako ne postoji pojam Srba-dukljana? I da li je moguce da pored svih primarnih istorijskih izvora, neko uspeva da zakljucuje na ovaj nacin? Ti si se igracino, dokazao kao jednostran i zaveden covek i to opet iznova prezentujes i ne zaustavljas se! O etnickom identitetu Duklje je vec ovde bilo puno reci, a ja cu na ovom mestu istaci samo neke cinjenice:
-Stefan Nemanja je rodjen u Duklji, i svi njegovi preci su rodjeni u Duklji.
-Njegov otac Zavida je takodje vrsio najvise drzavne duznosti u Duklji
-Nemanjici su bili u srodstvu sa zetskom dinastijom tj. sa Vojisavljevicima i sa prvim srpskim kraljem Mihajlom.
-U svim poveljama Stefan Nemanja ovu zemlju naziva:"очевином и дједовином".
-Sin Nemanjin kralj Stefan Prvovencani u svom delu "Zitije Svetog Simeona" kaze:"Иако ме тада није било нити памтим шта је било о рођењу његову, ипак сам слушао да је био велики метеж у овој страни српске земље, и Диоклитије и Далмације и Травуније, и да су родитељу његову браћа му завишћу одузели земљу. А он изиђе из буна њихових у мјесто рођења својега, по имену Диоклитија. И вољом Божјом и пречисте његове матере, роди и ово, свето дијете, које ће Божјим промислом бити сакупилац пропалих земаља отачаства свога, пастир и учитељ, па, штавише, и обновилац онога што је било пропало, у мјесту по имену Рибница."
igracina:
Srbi se hvališu kako imaju staro ime i prepoznatljivost, pa što se tako nijesu zvali u Crnu Goru prije Njegoša ?
Kako nisu zvali Crnu Goru srpskim imenom? Pa evo gore navedenih izvora iz 12. i 13. veka! Sta cemo na primer sa tim? To je bilo pre Petrovica!
igracina:
Ponavljam teokratska dinastija Petrovića je uvela srpstvo u Crnu Goru, isprva kao vjerski pojam, a kasnije mic po mic i kao etnički ?!?!?!?!
Naveo sam jasno izvore u mom prethodnom izlaganju koja ovo opovrgavaju, tako da necu na tome vise da se zadrzavam.
igracina:
Poslije Radića evo još srpskih izvora koji govore da u Duklji nijesu živjeli Srbi.
To su samo teorije! One imaju u jednom svom delu opravdanje posto je Duklja (ili Dioklitija) bila jos iz davnina rimska provincija. Kasnije je ona bila pod velikim i presudnim uticajem Vizantije. Kad su se Srbi tu doselili oni su zatekli staro romansko stanovnistvo koje se kasnije asimilizovalo, kao sto je to bio slucaj na celom Balkanu. Taj uticaj Vizantije u Duklji, trajao je sve dok Stefan Nemanja kako se kaze u Zitiju Svetog Simeona:
"поврати Диоклитију и Далмацију, отачаство и рођење своје, праву дједовину своју, коју је насиљем држао грчки народ... истријеби грчко име, да се никако не помиње име њихово у тој области, народ свој у њима неповређен остави..."
igracina:
Prvi srpski kralj i to označen od strane srpske istoriografije i srpskog naroda, bio je naravno, STEFAN PRVOVENČANI.
Netacno! Neki istoricari nazivaju Nemanjinog sina tako, ali istina je da on zaista nije bio prvi srpski kralj. Prvi srpski kralj je bio Kralj Mihajlo Vojisavljevic koji se krunisao u Crkvi Svetog Mihajla u Stonu na Peljescu! Stefan Prvovencani je dobio ovaj nadimak da bi se lakse razlikovao od ostalih Stefana, posto su apsolutno svi Nemanjici nosili ovo ime i zato sto je on bio prvi kralj kooga je krunisao prvi srpski arhiepiskop. Time su se utemeljile dve najvaznije srpske institucije: srpska Crkva i srpska Kruna!!!
igracina:
Mihailo Vojislavljević je bio, 140 god prije njega kralj Duklje, te je NEPOBITNO jasno da u Duklji nijesu živjeli Srbi!
Vratimo se ponovo na primarne istorijske izvore koji govore o ovom pitanju. U DUKLJI SU ZIVELI SRBI!!! Dokazi:
-Византинац Јован Скилица
у својим Хроникама каже да је дукљански кнез Јован Владимир био владар "Трибалије и оближњих крајева Србије". Такође, он каже за дукљанског кнеза Стефана Војислава да је "архонт Срба", Дукљу назива Србијом, а за Војислављеве војнике који су се супротставили Византији вели да су Срби.
-Василије II, византијски цар,
у повељи Лавре св. Атанасија из 993 говори се о српском посланству, очигледно послатом од стране Јована Владимира, које је морем путовало Василију II.
-Византјски војсковођа Кекавмен, који је написао чувено дело
"Стратегикон", Стефан Војислав је "Травуњанин Србин". Већ поменути Скилица каже за Војислављевог сина и насљедника Михаила, будућег краља, да је владар Трибала и Срба.
igracina:
Današnji šarlatani pljuju čak i na sami sebe i svoje pretke i falsifikuju i njihova srpska djela, pa dokazuju da je kralj Mihailo Vojislavljević bio Srbin, iako su sami Srbi prije toliko vjekova za svog prvpg kralja proglasili PRVOVENČANOG, prvog ovjenčanog, okrunjenog Srbina.
Takav nadimak je Stefan prvovencani zaradio u modernoj istorijskoj nauca na kraju 19. i pocetkom 20. veka. Nigde se takav "nadimak" ne moze pronaci u primarnim istorijskim izvorima. A da je kralj Mihajlo bio Srbin ne dokazase sami Srbi, vec Vizantinci, kao sto sam naveo!
igracina:
Ali šarlatani žele da vjeruju u pseudo istoričare i gotovo.
Ti si pseudo istoricar kakve prof. Radic ima u vidu!
igracina:
Eto 3 srpska izvora koji kažu da u Duklji nijesu živjeli Srbi, i ima ih još naravno, jer nijesu svi srpski istoričari prevaranti, ima dosta ljudi koje interesuje objektivnost, prije svega.
Ja sam naveo primarne izvore, a ne ni srpske, ni crvenohrvatske. To su izvori iz perioda o kome govorimo i pisali su ih savremenici!!!
igracina:
Inače, obično kad satjeram nekoga u ćošak sa činjenicama, izvade mi Britnnicu kao vrhunski dokaz da su Crnogorci Srbi !
Ko Britannici šalje podatke sa ovih prostora?
Ko im daje te lažne podatke ?
Vuče je li ti Britannica vrhunski dokaz da su u Duklji/Zeti/Crnoj Gori živjeli Srbi ?
Ja ne pominjem enciklopedije niti se uzdam u njih. Probaj malo sa primarnim izvorima kao ja!!!
igracina:
Vuk sa par citata za 1000 i kusur godina pokušava da pokaže da su u Crnoj Gori živjeli Srbi ?!?!?! Tako možeš posrbiti pola naroda u Evropu.
Evo ja kao Crnogorac dokazah da su u Crnoj gori ziveli oduvek Srbi. Ni vuk, verovatno, a ni ja sigurno nemamo nameru da posrbljavamo Evropu, ali ujedno ne damo da neko lazim udara na Srbiju i na njen narod.