3 prirodna melema za herpes na usnama

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.450
herpes-na-usni-Shutterstock_53580730-910x605.jpg

Herpes na usnama, oralni herpes ili groznica sa plikovima, kako je neki zovu, je infekcija usta virusom herpes simpleks tipa 1 (HSV-1). Herpesne rane ili lezije izgledaju kao mali mehurići ispunjeni tečnošću i obično traju nedelju do 10 dana, dosadne su i često bolne. Najčešće se javljaju na usnama, jeziku, nepcima ili desnima.

Virus herpes simpleks tipa 1 izazaviva rane na usnama
Rane, koje izaziva herpes na usnama, prvo se javljaju kao plikovi ispunjeni tečnošću koji pucaju nakon dan ili dva. Tečnost koja izlazi iz rana je u stvari najopasnija jer ona sadrži virus. A herpes simpleks virus je veoma zarazan i može da se prenese kontaktom kože na kožu, kao što je ljubljenje. Posle nekoliko dana, rane će formirati kore ili kraste. Većina ljudi sa oralnim herpesom zaražena je tokom detinjstva ili kao mlade odrasle osobe neseksualnim kontaktom sa zaraženom pljuvačkom. Može se preneti ljubljenjem, dodirivanjem kože zaražene osobe ili deljenjem zaraženih predmeta kao što su balzam za usne, pribor za jelo, brijači… Najčešći uzroci za pojavu herpesa su stres, iscrpljenost organizma, pad imuniteta, grip i sve druge virusne infekcije koje pogađaju organizam tokom hladnih zimskih dana.

Prirodni lekovi za zaceljivanje rane

Dva dana pre nego što herpes izbije, to mesto na usnama može da pecka i osetljivo je na dodir. Zatim nastaju mehurići koji s vremenom puknu i na kraju žute kraste i ranice. Srećom postoji nekoliko prirodnih tretmana koji mogu da se iskoriste za ublažavanje simptoma i ubrzanje procesa ozdravljenja. Ovi kućni lekovi mogu da olakšaju simptome i podstaknu prirodni proces za brzo zaceljivanje rane.

MED – Med je jedan od najpoznatijih prirodnih lekova protiv herpesa. Ima antibakterijska i antivirusna svojstva i može direktno da se primeni na zahvaćeno područje kako bi se ublažila bol i ubrzalo zaceljenje. Visoka koncentracija antioksidansa u medu pomaže u suzbijanju virusa i jača imunološki sistem.

BELI LUK – Za brzo uklanjanje herpesa može da pomogne beli luk kao prirodni lek. Uzmite čen belog luka, sitno ga naseckajte ili poprečno na listiće i stavite direktno na herpes. Pustite da odstoji oko desetak minuta, zatim ga skinite i isperite kožu toplom vodom. Ovaj postupak ponovite 4 do 5 puta i herpes će brzo da nestane. Ali je rana od herpesa na usnama veća, postupak ponovite i sutradan.

ULJE ČAJEVCA – Istraživanja pokazuju da bi ulje čajevca moglo da ima antivirusna svojstva koja pomažu u lečenju herpesa. Razređeno ulje čajevca lokalno naneseno na kožu može da ublaži simptome. Ne zaboravite da razredite ulje čajevca pre nego ga direktno naneste na kožu, najbolje u baznom ulju kao što je maslinovo ili kokosovo ulje. Na taj način se izbegava moguća iritacija kože.
link
 

Back
Top