29.XI

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ja sam dete ex yu
sta cu, yu mi je u srcu bila i ostala
nekad se znalo kad je koji praznik
u pola dana u pola noci se znalo da je dan drzavnosti 29.novembra

i nekako sam se osecala svecano kad bi dosao taj dan
sad da me pitate, pojma nemam kog je sada datuma dan drzavnosti
kakve su vase emocije po tom pitanju

Za vreme rata, mojima su zapalili kuće u Odžaku, a oni su se na sreću sklonili na vreme.

Slavimo Jugoslaviju, slavimo našu glupost, gde su Hrvati iskoristili priliku da im Italija ne uzme Dalmaciju i ostrva, gde su hrvati i muslimani iskoristili priliku da se operu od svega što su činili, bez posledica.

Proizvod te gluposti znamo.

Poslednja izmena:
ovi danas i ne znaju sta ssmo svi izgubili, mir na prvom mestu, i civilizovano drustvo u odnosu na ovo danas

i da nikad ne moze da se vrati. to je sigurno

pa nije ni nama bila neka radost, to sto se ostarilo pa vata nostalgija, na proslost se gleda kroz ruzicaste naocare...to je nesto drugo

Aham , ajd da vidimo današnju mladež kakva će ih nostalgija hvatati za dvadeset godina kada im se spomene sadašnji dan državnosti .
Pamtim to vrijeme po tome što šovinisti nisu smjeli ni da prrdnu i zbog toga me hvata nostalgija . Sada su se šovinisti po svim
novonastalim državicama raskokodakali ali se nadam da neće ni to dugo .

Poslednja izmena:
ja sam dete ex yu
sta cu, yu mi je u srcu bila i ostala
nekad se znalo kad je koji praznik
u pola dana u pola noci se znalo da je dan drzavnosti 29.novembra

i nekako sam se osecala svecano kad bi dosao taj dan
sad da me pitate, pojma nemam kog je sada datuma dan drzavnosti
kakve su vase emocije po tom pitanju
Sećam se da se išlo na selo kod babe, u Liku, na klanje svinja.
Sećam se mraza, magle i teške hladnoće, skvičanje u rano jutro svinje koja se kolje, mojih prstiju na ušima, kotla, šurenja i svih ostalih detalja.
Ne bih imala ništa protiv da se ne sećam svega toga.

Meni su to najlepše uspomene, kad čujem da svinjče skiči, skačem iz kreveta i u trku se oblačim da slučajno nešto ne propustim. Najviše sam volela frišku džigu u maramici sa belim lukom za doručak. Pa onda topljenje čvaraka, to su nama deci prepuštali kao zaduženje, zima, sneg, a tebi toplo... Pa kobasice za ručak i za večeru i čorba i meso i krofne i dunst od višanja :zaljubljena:
A kuća puna, atmosfera praznična, svi raspoloženi i veseli ♡

Хвала богу па ја немам таквих успомена. Нико мој се није занимао свињама.

Ko je imao dedu na selu, nije bilo moguce da nema svinjokolja za 29.
Kod mog dede kao za vojsku, najmanje po pet komada puta 200 i vise kg. :roll:

I znas da je meni stalno bilo muka i od cele situacije i od tih gomila mesa. I nikada ne ulazim u mesaru (trauma), mogu u marketu nesto upakovano da uzmem, ali u mesaru nema sanse da udjem. Muz uvek nabavlja meso.

Ko je imao dedu na selu, nije bilo moguce da nema svinjokolja za 29.
Kod mog dede kao za vojsku, najmanje po pet komada puta 200 i vise kg. :roll:

I znas da je meni stalno bilo muka i od cele situacije i od tih gomila mesa. I nikada ne ulazim u mesaru (trauma), mogu u marketu nesto upakovano da uzmem, ali u mesaru nema sanse da udjem. Muz uvek nabavlja meso.
Identično.
Još kad se setim onog mirisa topljenja sala i pravljenja čvaraka... :bljuc:

Meni su to najlepše uspomene, kad čujem da svinjče skiči, skačem iz kreveta i u trku se oblačim da slučajno nešto ne propustim. Najviše sam volela frišku džigu u maramici sa belim lukom za doručak. Pa onda topljenje čvaraka, to su nama deci prepuštali kao zaduženje, zima, sneg, a tebi toplo... Pa kobasice za ručak i za večeru i čorba i meso i krofne i dunst od višanja :zaljubljena:

Zaduzenje nam je bilo da seckamo slaninu. Izruce nam ogromne kolicine slanine na velikim drvenim stolovima, sve onako u kaisevima i seckaj, seckaj, seckaj,....:lol:
Jednom mi je brat od strica stavio oko vrata salcic od slanine, zamisli kako sam histerisala dok su svi umirali od smeha. :lol:

znaci, s tobom bi palo tepanje:lol:

Back