20.Октобар - Дан ослобођења Београда

ajd sto si omasio temu to od tebe nije za ocekivati da ubodes, ali sta ono rece ljoticevci i drazini cetnici su isto :udriglavu::dash:
kakve ti bisere prosipas danas , jel to zbog promene vremena :cepanje:

znaci cetnici prvo u borbi pobiju nemce a onda dodju u kragujevac da streljaju djake sa nemcima u drustvu :mazi:
pa ovo ni ni kita ne bi srocio ludje od tebe...ŠAMPIONUUU :maramica:
Па лепо, стао си у одбрану четника који су помагали окупатору у почињеном стравичном злочину. Од тебе се и не очекује ништа друго!
Genocid u Kragujevcu, streljano око 3.000 ljudi
1571757099374.png

Октобра 1941, немачке окупационе трупе под командом мајора Паула Кенига извршиле су крваву одмазду над недужним цивилима у Шумадији. Била је то освета за убијене и рањене војнике Трећег рајха, који су 16. октобра страдали у заседи партизана и четника недалеко од Крагујевца .

Стрељања су почела 19. октобра, у селима Маршић, Илићево и Грошница, а на једном од највећих губилишта у Другом светском рату, у крагујевачким Шумарицама, за само један дан, 21. октобра, убијено је око 2.400 људи. На стратишта су одвођени мајстори, трговци и занатлије, професори и ђаци Гимназије, а најмлађи Драгиша Николић имао је непуних 12 година.

Одмазда је имала и идеолошки карактер. Међу првима, Немци су побили Јевреје, Роме и комунисте, све оне које су љотићевци означили као своје непријатеље. Трупе Димитрија Љотића нису активно учествовале у погубљењима, али су током привођења и на самом стратишту асистирале немачким војницима. Љотићевци из Крагујевца су, додуше, успели да спасу неке људе, комшије које су познавали, али таквих је било мало.

Према подацима историчара и вишег кустоса Спомен-музеја „21. октобар“ Станише Бркића, аутора књиге „Име и број”, у Крагујевцу и околним местима стрељано је 40 дечака узраста од 11 до 15 година, 261 средњошколац, као и 16 младића који су имали између 19 и 21 годину.

Злочином у Крагујевцу бавила се и Државна комисија коју је одмах по ослобођењу формирала нова народна власт. Током вишемесечне истраге ажурирана су бројна сведочења чланова породица стрељаних, а рад на прикупљању података завршен је 12. јула 1945. Подаци до којих је дошла ова комисија увелико су се поклопили са педантним немачким извештајима, који су говорили да је у Крагујевцу и околним селима убијено око 2.800 цивила.
http://www.politika.rs/scc/clanak/273487/U-Sumaricama-odata-pocast-streljanima

А о вези четника ( Дражиноваца, Љотићеваца, Пећанчевих,....) са окупатором, следеће:

Četnički odredi postali su intergralan deo nemačke okupacione uprave.
Nemački popis glavnih vladinih legalnih odreda od 15. maja 1942, pod rednim brojevima 1 do 18 navodi Ljotićeve odrede, od 19 do 39 su Mihailovićevi, a od 40 do 100 Pećančevi. Mihailović je uspostavio veze sa Nedićevim komandantima Milanom Kalabićem, Radovanom Stojanovićem i drugima, radi borbe protiv partizana u Srbiji u toku zime 1941/42. i proleća 1942. godine.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Saradnja_četnika_sa_Nedićevom_vladom#Saradnja_sa_Nedićevom_vladom_1941.

Значи, сви сте били у истом кошу и на истом задатку!
Толико о твојим бљувотинама јер другачије не знаш. И не мајмуниши се више!

Poslednja izmena:
Па лепо, стао си у одбрану четника који су помагали окупатору у почињеном стравичном злочину. Од тебе се и не очекује ништа друго!
Genocid u Kragujevcu, streljano око 3.000 ljudi
tebi je sve gore i gore :dash:, napises cetnici ucestvovali u streljanju u kragujevcu i onda stavis tekst u kojem nema ni reci o tome :cepanje:

УДРУЖЕНА БАНДА ГЕСТАПОА, СПЕЦИЈАЛНЕ ПОЛИЦИЈЕ, НЕДИЋА, ЉОТИЋА И ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА
У „Заводу за принудно васпитање омладине" у Смедерееској Паланци страховито је мучена народна омладина која је мрзела окупаторе (в. Саопштење Државне комисије бр. 10). У том мучењу учествовали су Гестапо, Специјална нолиција, Недић и Љотић. Тој банди припадао је и Дража Михаиловић који је са Недићем и Љотићем делио резултат „принудног вашитања " смедеревског завода — робијашнице, омладинце који су тобож били „преваспитани". Омладинци су, по наређењу Недићевог министра Јонића, упућивани под стражом у одреде Недића, Љотића и Драже Михаиловића. Тако су Недић, Љотић и Дража, по наређењу Немаца, заједнички давили и уништавали омладину, и заједвички у својим редовима тражили начина да је искористе и дотуку. У документима које ћемо цитирати, интересантно је да ни Недићев министар Јонић, ни немачко-недићевски агент Милован Ђ. Поповић не праве никакву разлику између Љотићевот добровољачког корпуса, Недићеве Српске државне страже и четника Драже Михаиловића, и све их називају једним именом — „Српски оружани одреди", јер они и јесу једно те исто — од Немаца наоружани одреди за службу окупаторовом циљу — уништавању пре свега народног устанка, а затим и самих наших слободољубивих народа. Цинизам издајника Јонића и његовог управника Поповића иде дотле да они говоре о „склоностима" и „слободном избору" затвореника робијашнице „Смедеревског завода" које они међутим „непосредно предају оружаним одредима" Љотића, Недића и Драже Михаиловића.
Министарство Просвете и Вера
Опште одељење
Стр. пов. бр. 16
30 августа 1944 год.
Београд
УПРАВИ ЗАВОДА ЗА ПРИНУДНО ВАСПИТАЊЕ ОМЛАДИНЕ
Смедеревска Паланка
Овлашћујем Вас да све оне питомце Завода за које Управа сматра да су већ преваспитани или, пак, да показују довољно склоности ка овоме, можете одмах отпусгити из Завода и упутити их у поменуте одреде , извештавајући ме редовно о сваком таквом случају. Ови се питомци имају предавати одредима, непосредно о д стране Завода.
Уједно Вам стављам у дужност, да ми изволите што пре доставити списак свих оних литомаца Завода кој,и се, према мишљењу Завода, до данас нису преваспитали, а не пружају ни наде да ће се уопште икада преваспитати.
Експ. 30-У1И-1944 г. Р. М. Р.
Београд

Министар просвете и вера
Велибор Јонић с. р.
http://www.znaci.net/00003/448.pdf......Документ 651
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - -
Завод за принудно васпитање омладине
Пов. бр. 466
5 септембра 1944 год.
Смедеревска Паланка
Предмет: Извештај о стању питомаца у српске оружане одреде.
НАЧЕЛНИКУ ОПШТЕГ ОДЕЉЕЊА МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ И ВЕРА
Б е о г р ,а д
Поводом Ваших тражења извештавам Вас да су из редова заводских питомаца ступили у српске оружане одреде 104 лица. Многи су питомци изјавили жељу да ступе у одреде у другим крајевима Србије. Међутим, на основу наређења г. Министра просвете и вера Стр. пов. 16 нитомица треба предавати неносредно оружавим одреДима. Из тога разлога све оне који су се јавили за разне добровољачке одреде предади смо овдашњем бдтаљону добровољаца, све оне који су се јавили у четнике, предали смо Команданту 1 јасеничке бригаде, а који за СДС предали смо Команданту среског одреда СДС у Паланци. У веаи са стањем питомаца у националне оружане одреде саопштавам да смо девет питомаца, који уживају глас тежих криваца, под претњом страже упутили Управи града Београда ради 1,нтернирања, али не слања у логор. Ви сте већ извештени да су шесгорица од њих и поред пратње од седам оружаних лица успела близу Младеновца да утекну из воза.
Управник завода,
Мил. Ђ. Поповић с. р.
http://www.znaci.net/00003/448.pdf......Документ 652
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Завод за припудно [.аспитање омладине
Бр. 2798
4 септембра 1944 год.
Смедеревска Паланка
ГОСПОДИНУ МИНИСТРУ ПРОСВЕТЕ И ВЕРА ВЕЛИБОРУ ЈОНИЋУ
Б е о г р & д
Част ми је известити Вас да сам у вези Вашег строго поверљивог акта бр. 16 од 30 августа 1944 године и послао данас у српске оружане одреде по добровољној пријави и слободном избору 104 питомца, и то: у Српски добровољачки корпус 53, у Српску државну стражу 26 и у одреде Драже Михаиловића 25.
Управник завода,
Милован Ђ. Поповић, с. р.
http://www.znaci.net/00003/448.pdf......Документ 653

И овом јаднику Миловану је част што је присилно послао 53 питомаца у Љотићевски СДК, 25 Дражиним четницима и остатак у СДС (Недићевци).
Ово је доказ да су сви ,,били у истом шатору'' као интегрални део немачке окупационе управе.

УДРУЖЕНА БАНДА ГЕСТАПОА, СПЕЦИЈАЛНЕ ПОЛИЦИЈЕ, НЕДИЋА, ЉОТИЋА И ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА

И овом јаднику Миловану је част што је присилно послао 53 питомаца у Љотићевски СДК, 25 Дражиним четницима и остатак у СДС (Недићевци).
Ово је доказ да су сви ,,били у истом шатору'' као интегрални део немачке окупационе управе.
uobicajene gluposti bez i jednog dokaza ili makar imena i prezimena koji bi potvrdio na bilo koji nacin prisustvo drazinih cetnika u tom "zavodu"
evo nekoliko isecaka iz knjige o toj ustanovi u kojoj se ni jednom recju ne pominju cetnici DM , ali ima drugih interesantnih momenata ...

Завод у Смедеревској Паланци
Острво спаса или робијашница
Издавач / Аутор Бранислав А. Жорж

"Став Немаца и Специјалне полиције
Окупатору се од првог дана није свидело постојање Завода.

После једног напада четника или партизана на пругу Младеновац - Паланка, за одмазду Немци су хтели да стрељају прво Управника са васпитачима, а тек после њих и један број питомаца. "

"Сам логор је био на равници и преко пута бившег аеродрома, у коме је била пилотска школа, где сам и ја био један од питомаца 1940. године. Зграде у логору су бараке и подељене на женски и мушки део. Обезбеђење споља и унутра је имала Српска државна стража, а међу њима је био пилот-наставник, наредник водник звани „Бугарче” (правог његовог имена се не сећам). Он ме је препознао, као и ја њега. Лепо смо се поздравили и питали, ја за наставнике, а он за питомце. Кад је пао мрак, „Бугарче” ме позове мало у страну и рече: „Четници знају да је Димитрије Љотић ту и прете да ће ноћас напасти логор”. Он није сигуран да ће се то десити, али сматра за своју дужност да нам то саопшти. Ја сам одмах позвао Крагујевац, где је био штаб тадашњег Другог батаљона СДК и замолио да хитно пошаљу једну чету која би извршила обезбеђење логора споља. Они су држали позиције на неколико стотина метара око логора тако да их нико из логора није могао приметити. "

"Сутрадан око 10 ујутру дође у Завод и Милорад Мојић који нам рече да је код Вите Перића стигла вест да су четници убили једног сељака у оближњем селу и да не дају да се сахрани, јер је био припадник „Збора” "

"Сећао се незаборавних дана, када су питомци ишли на брање грожђа у Љотићев виноград у Азању. Пунили су ранчеве грожђем, што им Љотић није бранио. Звао их је ђецом. Поменуо је и Јову Протића, који се по отпуштању добровољно вратио у Завод, нашавши ту заштиту од четника. И сећање је завршио закључком: „Пристао бих да 15 година проведем у затвору у Паланци, уместо било ког часа што сам га провео на Голом отоку”. "

a evo malo i o drzanju nekakvih komunaca u tom zavodu, koji su umesto da se prikljuce bekstvu sve uredno prijavili upravi , i desilo se sto se desilo, oni su preziveli a prijavljeni su postreljani...
cinkarosi duze zive :bljak:

"Као што се свуда нађу издајници”, каже Голубовић, „било их је и овде. Управа је, у последњем часу дознала за ову акцију и у минут до дванаест све спречила”.
Зашто су два бивша партизана и један члан Партије открили пуч? Голубовић сада каже како је „пуч” био наивно замишљен, и да не види како би „пучисти” стигли до Космаја. Тада је мислио другачије тј. исто као и организатори. Можда су ова тројица, из сопственог искуства, оценили да бекство нема изгледа на успех, или да би у бекству, изван Завода, велики број бегунаца — ако не сви - изгинули у борби са четницима. „Свуда около је равница. Било је пуно четника около”, каже сам Голубовић. Ова тројица су одвраћали организаторе од њиховог плана. Кад су видели да је то узалуд, можда су мислили да ће мања штета бити од откривања плана него од његовог извршења. У извршењу напада и бекству могли су у самом Заводу погинути неки стражари, неки - или сви - васпитачи, неки пучисти, а изван Завода ко 'зна колики број. Према потоњем саслушању један од партизана, члан Партије, је рекао једном организатору „да се мане те ствари, јер би сви могли ради тога да страдамо”.

uobicajene gluposti bez i jednog dokaza ili makar imena i prezimena koji bi potvrdio na bilo koji nacin prisustvo drazinih cetnika u tom "zavodu"
evo nekoliko isecaka iz knjige o toj ustanovi u kojoj se ni jednom recju ne pominju cetnici DM , ali ima drugih interesantnih momenata ...

Завод у Смедеревској Паланци
Острво спаса или робијашница
Издавач / Аутор Бранислав А. Жорж

"Став Немаца и Специјалне полиције
Окупатору се од првог дана није свидело постојање Завода.

После једног напада четника или партизана на пругу Младеновац - Паланка, за одмазду Немци су хтели да стрељају прво Управника са васпитачима, а тек после њих и један број питомаца. "

"Сам логор је био на равници и преко пута бившег аеродрома, у коме је била пилотска школа, где сам и ја био један од питомаца 1940. године. Зграде у логору су бараке и подељене на женски и мушки део. Обезбеђење споља и унутра је имала Српска државна стража, а међу њима је био пилот-наставник, наредник водник звани „Бугарче” (правог његовог имена се не сећам). Он ме је препознао, као и ја њега. Лепо смо се поздравили и питали, ја за наставнике, а он за питомце. Кад је пао мрак, „Бугарче” ме позове мало у страну и рече: „Четници знају да је Димитрије Љотић ту и прете да ће ноћас напасти логор”. Он није сигуран да ће се то десити, али сматра за своју дужност да нам то саопшти. Ја сам одмах позвао Крагујевац, где је био штаб тадашњег Другог батаљона СДК и замолио да хитно пошаљу једну чету која би извршила обезбеђење логора споља. Они су држали позиције на неколико стотина метара око логора тако да их нико из логора није могао приметити. "

"Сутрадан око 10 ујутру дође у Завод и Милорад Мојић који нам рече да је код Вите Перића стигла вест да су четници убили једног сељака у оближњем селу и да не дају да се сахрани, јер је био припадник „Збора” "

"Сећао се незаборавних дана, када су питомци ишли на брање грожђа у Љотићев виноград у Азању. Пунили су ранчеве грожђем, што им Љотић није бранио. Звао их је ђецом. Поменуо је и Јову Протића, који се по отпуштању добровољно вратио у Завод, нашавши ту заштиту од четника. И сећање је завршио закључком: „Пристао бих да 15 година проведем у затвору у Паланци, уместо било ког часа што сам га провео на Голом отоку”. "

a evo malo i o drzanju nekakvih komunaca u tom zavodu, koji su umesto da se prikljuce bekstvu sve uredno prijavili upravi , i desilo se sto se desilo, oni su preziveli a prijavljeni su postreljani...
cinkarosi duze zive :bljak:

"Као што се свуда нађу издајници”, каже Голубовић, „било их је и овде. Управа је, у последњем часу дознала за ову акцију и у минут до дванаест све спречила”.
Зашто су два бивша партизана и један члан Партије открили пуч? Голубовић сада каже како је „пуч” био наивно замишљен, и да не види како би „пучисти” стигли до Космаја. Тада је мислио другачије тј. исто као и организатори. Можда су ова тројица, из сопственог искуства, оценили да бекство нема изгледа на успех, или да би у бекству, изван Завода, велики број бегунаца — ако не сви - изгинули у борби са четницима. „Свуда около је равница. Било је пуно четника около”, каже сам Голубовић. Ова тројица су одвраћали организаторе од њиховог плана. Кад су видели да је то узалуд, можда су мислили да ће мања штета бити од откривања плана него од његовог извршења. У извршењу напада и бекству могли су у самом Заводу погинути неки стражари, неки - или сви - васпитачи, неки пучисти, а изван Завода ко 'зна колики број. Према потоњем саслушању један од партизана, члан Партије, је рекао једном организатору „да се мане те ствари, јер би сви могли ради тога да страдамо”.
Л и н к !

„С улице се чује бат ногу и песма.

Четири година чекала се песма, четири године бат ногу. Ни ова песма, ни ове ноге.

Која и каква се песма очекивала није било јасно, али ова – није. Речи се не разабирају али их знамо. Чули смо их од оних који су хтели да буду победници пре победника…

… Слобода која је дошла и није била наша… Свака од тих слобода другоме ће припасти, ниједна вама.“

-Борислав Пекић, о "ослобођењу" и "ослободиоцима" Београда 1944. ,
делови из приповетке „Свирач из Златних Времена“ –

Nego komunisti zašto vam danas u svetu ne pominju vrhovnog komandanta,samozvanog maršala i dr,mr vojnih i ostalih nauka!? :think:
Kanda ga se stide ili...!?
Ups,moja greška,prevideo sam da ga pominju ali samo kada pominju masovne ubice i diltatore

pre će biti da ga pominju kao pobednika u ww2 i slave svaki grad svake godine koji je oslobodio u srbiji

partizani i njihove ratne zastave su bile jedine ratne relikvije na paradi pobede pre par dana pre ruskim premijerom

gde se denoše četničke ratne zastave ? ;)

name ih nikada na paradama povodom pobede nad nacizmom i fašizmom

ups moja grešak kako ti kažeš, , pa da kad su četnici služili naciste i fašiste, op cvrc gevezen zajn ;)

pre će biti da ga pominju kao pobednika u ww2 i slave svaki grad svake godine koji je oslobodio u srbiji

partizani i njihove ratne zastave su bile jedine ratne relikvije na paradi pobede pre par dana pre ruskim premijerom

gde se denoše četničke ratne zastave ? ;)

name ih nikada na paradama povodom pobede nad nacizmom i fašizmom

ups moja grešak kako ti kažeš, , pa da kad su četnici služili naciste i fašiste, op cvrc gevezen zajn ;)
besomucnim ponavljanjem budalastina od lazi se ne moze napraviti istina ...nikad..
ako si zeljan srpskih zastava na mitinzima srpskih gradjana mogu da ti postavim ponovo fotke sa drazinog spomenika i srpske vojnike i oficire koji su polozili vence ili sa spomenika u pranjanima .....

Poslednja izmena od moderatora:
to što vikend četnici , njih par desetina , ponesu kućno pravljene zastave na vikend na ravnoj gori da ih zaklanja od sunca dok peku prasiće ne može da se poredi sa državnom vojnom paradom, deo svetske proslave dana pobede, gde su svuda u svetu istaknute originalne vojne zastave POBEDNIČKIH jedinica iz ww2

GUBITNIČKE JEDINICE ne ističu zastave tog dana, jer je za njih to dan poraza

to što vikend četnici , njih par desetina , ponesu kućno pravljene zastave na vikend na ravnoj gori da ih zaklanja od sunca dok peku prasiće ne može da se poredi sa državnom vojnom paradom, deo svetske proslave dana pobede, gde su svuda u svetu istaknute originalne vojne zastave POBEDNIČKIH jedinica iz ww2

pa svako slavi svoje, ti ustasko komunisticke , mi srbi nase srpske cetnicke pobede,
problem je sto ti jos nisi shvatio da je to sto ti slavis bilo pre 70 i trajalo do pre 40 godina i hvala bogu vise se nece povratiti :pop:
a ovo sto mi slavimo je bilo , sad je i bice i na dalje :amen:

Па они још не знају да су губитници у рату. Све су током рата радили тајно па је и пораз остао тајна!

Па они још не знају да су губитници у рату. Све су током рата радили тајно па је и пораз остао тајна!
porazen je onaj ko prizna da je porazen...jedna bitka nije izgubljen rat,
dokaz za to je danasnja situacija, a kakva je ona saznacete kad se probudite iz kome u koje ste upali 45-e , ukratko
NEMA VAS VISE NIGDE :mazi:

besomucnim ponavljanjem budalastina od lazi se ne moze napraviti istina ...nikad..
ako si zeljan srpskih zastava na mitinzima srpskih gradjana mogu da ti postavim ponovo fotke sa drazinog spomenika i srpske vojnike i oficire koji su polozili vence ili sa spomenika u pranjanima .....
mani se svadbi i vikend četnika sa ravne gore

ovo se jedino broji , defile ratnih zastava na dan oslobodjenja beograda 2019 godine

1573031898531.png

- Hvala bogu poslednjih pet godina Beograd ponosno slavi 20. oktobar, jer je tada oslobođe kao i 1. novembra 1918. godine Beograd kada je bio oslobodijen u Prvom svetskom ratu, slavimo jer smo u oba svetska sukoba bili na pravoj strani istorije i borili se za čovečantsvo i civilizaciju - naveo je Vesić.

Prema njegovim rečima, današnji marš pripadnika vojske nije samo marš u kome odajemo počast pobednicima.

Ovo je, kako je naveo, marš u kome jasno kažemo da nema revizije istorije.

1573032238729.png

https://www.telegraf.rs/vesti/beogr...dan-oslobodjenja-od-fasisticke-okupacije-foto

Poslednja izmena:
........,,пливали'' су преко Босне ка Јадранском мору да дочекају оне друге савезнике са Запада јер су их ови са Истока разоружавали и хапсили.

to su današnje legitimne zastave republike srbije

a gde su ratne zastave ČETNIČKIH GUBITNIKA na proslavi?

VIDELI SMO DA SU BILI PARTIZANSKE RATNE ZASTAVE, A GDE SU ČETNIČKE RATNE ZASTAVE?
pa znaci bivse cetnicke sad su legitimne zastave republike srbije,
pa meni je to skroz ok,
s obzirom da je i sud doneo odluku o izjednacavanju prava cetnika i tzv partizana u IISR-u a (mada ja mislim da je nepravda prema cetnicima porediti ih sa tzv partizanima).

pa znaci bivse cetnicke sad su legitimne zastave republike srbije,
pa meni je to skroz ok,
s obzirom da je i sud doneo odluku o izjednacavanju prava cetnika i tzv partizana u IISR-u a (mada ja mislim da je nepravda prema cetnicima porediti ih sa tzv partizanima).

hahahhahahahh :hahaha: :hahaha:

dakle, bane priznaje d anije bilo ni jedne jedine ratne četničke zastave na pre par dana održanoj porslavi oslobodjenja beograda od nacista i domaćih slugu

hahahhahahahh :hahaha: :hahaha:

dakle, bane priznaje d anije bilo ni jedne jedine ratne četničke zastave na pre par dana održanoj porslavi oslobodjenja beograda od nacista i domaćih slugu
dakle bane priznaje da su na mitingu bile legitimne cetnicke zastave koje se vide na fotografiji ,
jer su cetnici u srbiji i zakonom i likom i delom proglaseni borcima za slobodu i to zakonom donetim jos pre 15 godina.

dakle bane priznaje da su na mitingu bile legitimne cetnicke zastave koje se vide na fotografiji ,
jer su cetnici u srbiji i zakonom i likom i delom proglaseni borcima za slobodu i to zakonom donetim jos pre 15 godina.
naravno, eto ih i na slici, bosi i bez zastave

čuvali je za proslavu od pre neki dan :hahaha:

i posle neko da kaže da četnici nisu oslobodili beograd :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Evo još par dana i stiže nam praznik, 76 godina od oslobodjenja Beograda

za par dana obeležava se 76ta godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

nakon višednevnih teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije uz pomoć sovjetskih saveznika oslobodili su Beograd 20. oktobra 1944. godine.

tog dana je okončana četvorogodišnja okupacija grada tokom koje je stradao veliki broj ljudi, dok je grad pretrpeo velika razaranja.

I ove godine proslavi prisustvovaće najviše državno i vojno rukovodstvo Srbije, predsednik Aleksandar Vučić, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, predsednik RS Milorad Dodik, kao i predstavnici diplomatkog kora.

1651877_defile-kralja-milana-foto-tanjug-filip-kraincanic-1_ls.jpg

Beograd je već počeo sa pripremama, mig-ovi 29 su na Batajnici i spremaju se za program

šta mislite, hoće li biti još lepši program nego prošle godine?

Операција је трајала од 12. до 20.октобра 1944 године и представљала је део опсежног оперативног плана Трећег украјинског фронта Црвене армије и Прве армијске групе НОВЈ, надовезујући се без застоја на операције у источној Србији и настављајући се гоњењем непријатеља кроз Срема.

У ослобађању Београда учествовале су следеће јединице Црвене армије:
  1. 4. гардијски механизовани корпус под командом генерал-потпуковника Жданова, састава: 13., 14. и 15. механизована и 36. тенковска бригада, 230. хаубички артиљеријски пук, 140. минобацачки пук, 58. пук гардијских минобацача, 42. ловачка противтенковска артиљеријска бригада, 22. противавионски артиљеријски дивизион и 218. самостални инжењеријски батаљон
  2. 5. самостална гардијска моторизована бригада
  3. 73. стрељачка дивизија
  4. 236. стрељачка дивизија
  5. гардијски механизовани корпус је, заједно с јединицама ојачања, имао у своме саставу 17.022 борца, 160 тенкова, 21 самоходно артиљеријско оруђе, 31 оклопни аутомобил, 366 топова и минобацача. Стрељачке дивизије имале су између 7.500 и 8.000 бораца.

Прву армијску групу НОВЈ, под командом генерал-лајтнанта Пека Дапчевића, сачињавале су:
  1. Прва пролетерска дивизија
  2. Пета крајишка дивизија
  3. Шеста личка пролетерска дивизија „Никола Тесла“
  4. 11. крајишка ударна дивизија
  5. 16. војвођанска ударна дивизија
  6. 21. српска ударна дивизија
  7. 28. славонска ударна дивизија
  8. 36. војвођанска ударна дивизија
У операцији је такође садејствовала 23. српска ударна дивизија. Ове јединице су на дан 5. октобра имале 32.000 бораца под оружјем. Захваљујући константном приливу добровољаца, овај број се до 14. октобра повећао на око 40.000.

Back