20 godina od ubistva Mauzera

sedgwick

Ističe se
Poruka
2.898
Na danasnji dan,07.06.2000. godine u Bijeljini ubijen je Ljubisa Savic Mauzer,osnivac i prvi komandant Srpske Nacionalne Garde SAO Semberija i Majevica.Da napisem ukratko nesto o tom velikom coveku.
Ljubisa Savic rodjen je u semberskom selu Kovacici kod Bijeljine 1958. godine. Bio je po struci socijalni radnik ali videvsi kakvo se zlo sprema srpskom narodu jer se kako je on to rekao "Ratni vihor koji je krenuo sa Slovenskih Alpa se naglo sirio preko Hrvatske i na tadasnju Bosnu i Hercegovinu".Osnovao je odeljenje odnosno ogranak Srpskog Fonda Solidarnosti za Semberiju koje ce kasnije prerasti u Srpsku Nacionalu Gardu SAO Semberija i Majevica. To je bila jedna od najelitnijih jedinica u redovima VRS ako ne i najelitnija. Za komandanta im je kasnije dodeljen Major Branko Pantelic poznatiji kao Panter i nakon njegove pogibije na Majevici u reonu sela Rastosnice u septembru '92 godine Ljubo opet preuzima komandovanje Gardom koja u znak secanja na Majora Pantelica dobija naziv Garda Panteri. Nakon zavrsetka rata bio je jedan od najistaknutijih politickih lidera u Republici Srpskoj i sigurno najznacajnija licnost Semberije. Znao je da ga prate i da mu spremaju atentat ali nije zeleo da se skloni ili da uzme ljude da ga cuvaju.
Ostace upamcena njegova izjava:"Kada oduzmemo od onih koji su u ratu stekli sve sto nisu imali i oduzimo se onima koji su za Otadzbinu dali sve sto su imali mozemo reci da imamo drzavu"

Ubijen je u atentatu u Bijeljini kada je stao da poveze jednu staricu a u njega je pucano iz automatskog oruzja. Za njegovo ubistvo Djordje Zdrale osudjen je na 20 godina zatvora.Najveca tragedija je da je jednog od najvecih Srba i cuvara Srba ubio upravo Srbin....
Neka je vecna slava i hvala za sve sto je uradio u obrani i ocuvanju Srpskog Nacionalnog bica!

10393736_734249816691931_6349001529350464216_n.jpg
11188368_983904991629097_4539124080637052694_n.jpg

Истински српски родољуб, у борби храбар, бескомпромисан командант који је личним примјером инспирисао борце, у животу једноставан, скроман, уљудан, човјек којег су само врлине красиле. У поратном периоду наставио је своју борбу, своју мисију у циљу оздрављења ове наше Српске, покушао је обуздати криминалне групе, то га је коштало живота.
Сваки човјек који је битисао овом нашом планетом умире два пута, први пута када то биолошки закони одреде, други пута када приче о њему утихну.
Приче о Маузеру дуго, дуго неће утихнути, док је живих Срба.

Tesko mi bude da to prevalim preko usta tj tastature u ovom slucaju,kada se kaze "Ubio ga Srbin"...kakva nula od coveka si trebao biti da dignes oruzje na ovakvog jednog coveka koji je bio postovan i od medjunarodne zajednice,i od samog neprijatelja....Napisano je dosta pesama o Ljubi,ima dosta snimaka,legenda je i primer onog cemu trebamo svi da stremimo...kako kazu stihovi jedne pesme posvecene njemu:
"Znam da vrijeme na zaborav tera,
Zaboravit ne smes Mauzera,
Zalice te dok Srpska postoji,
Semberija i Panteri tvoji"

Nadaleko je cuven i poznat video kada daruju Muslimane u Brezovom Polju kraj Brckog za Bajram...imao je etiku i vitesko dostojanstvo....Mogu s ponosom reci da sam bio njegov savremenik,makar jedno kratko vreme....

Sta reci,ubili ga dezerteri i ratni profiteri.
Dok je on i hiljade drugi Srba ratovalo i ginulo,oni se bogatili.
Kad ih je razotkrio,ubili ga.

Interesantno da je bio osnivac Demokratske stranke RS,takodje znamo da je lider iste stranke u Srbiji ubijen.

Вечна му Слава!
Живимо нажалост у времену када Олош и пробисвети живе и уживају док Најбољих међу нама више нажалост нема.
Срамота од црвеног војводе,чак и муслимани имају похвално мишљење о Команданту Маузеру:

Krivo mi je sto je Šešelj ovako govorio o njemu samo zato sto je osnovao DS u Republici Srpskoj iako je tu stranku napustio kada je vidio za kakvu se politiku zalažu njegove partijske kolege....
Ljubo je zaista bio jedna ljudska veličina,čovek kakav se dugo nece roditi na ovim prostorima...žao mi je što nisam juče mogao ici u Bijeljinu da mu zapalim sveću....na grobu Majora Pantelića sam bio i poklonio se njegovom liku i delu.
Čuvajmo naše heroje od zaborava jer su se oni stavili na branik otadžbine i položili svoje živote u temelje Srpske Republike da bismo mi danas mirno spavali...

Чудо једно како најбољи борци и најспособнији
организатори гину након ратова и за време примирја.
Исту судбину доживели су у Донбасу Гиви и Моторола
а њихова ликвидација приписана је Укрјинцима, у шта
сумњам.

Вечна му Слава!
Живимо нажалост у времену када Олош и пробисвети живе и уживају док Најбољих међу нама више нажалост нема.
Срамота од црвеног војводе,чак и муслимани имају похвално мишљење о Команданту Маузеру:

Šešelj po zadatku blati istinske srpske rodoljube. Žalosno je da takva osoba dobije milion glasova.

Krivo mi je sto je Šešelj ovako govorio o njemu samo zato sto je osnovao DS u Republici Srpskoj iako je tu stranku napustio kada je vidio za kakvu se politiku zalažu njegove partijske kolege....
Мислим да та прича нема неке везе са ДС, а и Маузер није никад забраздио у политици.
Проблем код Шешеља свих тих година (промијенио се задњих пет, шест година, на жалост касно) је што све постави у једну или другу крајност, негативну или позитивну. Други проблем је што је свих тих година од погрешних људи сакупљао информације, некад проблематичних смутљиваца, па и асоцијалних типова којима је једини квалитет била лојалност, на основу истих формирао би слику, суд, те оклеветао и изгрдио у вербалним иступима многе ваљане Србе.
О ситуацији у Бијељини га је упознао извјесни Мирко Благојевић, један живописан лик који у ратним временима није био у добрим односима са Маузером. Када је такав "извор информација" не чуди што Шешељ о Маузеру најгрђе збори. Узгред, колико је Шешељ водио наопаку и политику и однос према људима, говори да је СРС у периоду 1998-2000 била друга по снази партија у Српској и у таквом узлету да су морали за највише пар година постати доминантна странка у Српској, а онда су све ваљане људе растјерали, свима су приписани "гријеси", сви су укаљани, на крају је остао само овај Мирко Благојевић и неколико столица у просторијама странке, и странка је буквално нестала на политичкој сцени Српске.

Шешељ бјеше тада у казамату, против њега су хашки инквизитори водили монтирани процес, ту лако човјек застрани, изгуби способност расуђивања, но није смио тако ружно причати о Маузеру, то што је зборио су лажне клевете (а познавао сам Маузера, додуше упознао сам га 1997.године али сам од правих људи добио информације шта се дешавало у рату, један исправан, ваљан и честит човјек са пуно врлина) и нема у тим наводима на снимку никакве везе са истином.

Iako nisam iz RS, secam kada su objavili da je ubijen, zbog tog nadimka koji me je prvo asocirao na glavnog negativca iz serijala filmova "Policijska akademija".

Nije da se preterano razumem u situaciju, ali cini mi se da je retko ko od tih ratnih komandanata raznih "gardi" danas ziv, a lista onih koji su pod zemljom je poduga - Giska, Beli, Arkan, Dugi, Mauzer, Rade Radovic iz Bilece, Mitar Maksimovic Manda iz Ugljevika, Srdjan Knezevic sa Pala...
Meni deluje da iza svih tih smrti stoji Udba iz ovih ili onih razloga svi pomenuti su poceli nekome da smetaju…

Ogledao sam ovo ja mislim u dahu i bez treptaja...
Lepo je slusati sve ovo,ove anegdote iz njegovog zivota,kako je bio covek iz naroda,privatno miran,tih,neprimetan tako reci...mnogo smo izgubili njegovim ubistvom,i drago mi je jako sto sam bio njegov savremenik,makar jedno kratko vreme...
medju takvima se kriju pravi heroji, neprimetni, tihi... znam takve rekao bi covek ma sta on. zanimljivo. i ja nisam takav ma koliko mislio da jesam
to samo moze da se rodi

Iako nisam iz RS, secam kada su objavili da je ubijen, zbog tog nadimka koji me je prvo asocirao na glavnog negativca iz serijala filmova "Policijska akademija".

Nije da se preterano razumem u situaciju, ali cini mi se da je retko ko od tih ratnih komandanata raznih "gardi" danas ziv, a lista onih koji su pod zemljom je poduga - Giska, Beli, Arkan, Dugi, Mauzer, Rade Radovic iz Bilece, Mitar Maksimovic Manda iz Ugljevika, Srdjan Knezevic sa Pala...
Meni deluje da iza svih tih smrti stoji Udba iz ovih ili onih razloga svi pomenuti su poceli nekome da smetaju…
dodaj i smrt Nebojše Krstića

Kakva ličnost,kakav čovek! Moram reći ovde da sam bio na 28moj godišnjici pogibije Komandanta Garde Branka Pantelića Pantera gde sam upoznao njegovu suprugu i ćerku,kao i momke iz Garde koji su bili oduševljeni što sam ostavio kamion i došao da mu zapalim sveću...pozvali su me u Bijeljinu povodom Parastosa svim poginulim borcima Garde da budem njihov gost i da me odvedu na mesto pogibije i Savića i Panelića što će mi biti izuzetna čast :) Na poklon dobih i majcu Veterani Garde Panteri od njih taj dan,razmrenismo kontakte i čujemo se svakodnevno :)

Back