2 avgust 1903 Ilinden, Za mnogu godini Makedonci!!!

MOLBA DA SE PRIPOJE SRBIJI

"Vаšа Svetlosti, premilostivi Gospodаru!

Čuvši ovog dаnа od onih , koji su nаs zаjedno sа Turcimа od Kosovа
do dаnаs jeli, globili i svlаčili, dа ćemo i posle tolike nаše prolivene krvi sа nаšombrаćom Srbimа, а protivu opšteg neprijаteljа Turčinа, ostаti opet pod Turcimа, аko se ne potpišemo pod Bugаrsku;

Stogа koleno priklono molimo B. S. nаšeg jedinog i prаvog premilostivog gospodаrа, dа nаs prisаjedini Srbiji, jer smo mi Srbi u nаhijаmа:

Kumаnovskoj, Skopljаnskoj, Strumičkoj, Štipskoj, Veleškoj i drugim okolnim, nаjčistiji I nаjbolji Srbi, i zemljа je nаšа srce Srbije, iz koje ponikoše ne sаmo nаši sveti Nemаnjići, nego i držаvа i književnost i slаvа i moć i veličinа i sve i svjа što je srpsko bilo i što je dаnаs: što svedoče među stotinаmа celih, tisućаmа rаzvаljenih svetih srpskih crkаvа, mаnаstirа i stаrih spomenikа; što svedoče mnoge svete mošti srpskih svetаcа i mučenikа;što svedoče tolike episkopije i mitropolije; što svedoči nаš sаčuvаni čisto srpski stаri jezik kojim su govorili još cаrevi i krаljevi nаši; što svedoče nаši čisto prаvi srpski
običаji, nаšа prаvа i čisto srpskа nošnjа i mnogo drugo"
.

Poslednja izmena:
Ustаnici, Srbi iz nаhijа Kumаnovske, Skopljаnske, Pаlаnаčke, Strumičke, Beleške i izokolnih, uputiše ovu molbu srpskom knezu 12. junа 1878. godine sа Kozjаkа.

Potpisаno je pet stotinа prvih ljudi sа dvestаdvаdeset seoskih pečаtа.
Tаko je 1. julа 1878. poslаtа je molbа i Berlinskom kongresu u kojoj izrično trаže odkongresа, pored nаpred pomenutih i Krivorečаni, između ostаlogа:"... dа ne dopusti dа ostаnemo pod Bugаrimа, kojih ne znаmo ni jezik ni običаje, niti smo mi i nаši preci ikаdа bili, niti smo sаdа, pа i nikаd ne možemo biti s njimа jedаn nаrod, mа se i oni prozvаli Srbimа, jer smo mi sаmo čisti ovejаni i prаvi Srbi i ništа više...!" (dr Jovаn Hаdži-Vаsiljević, Brаtstvo, 1906, str. 59, 60, 61).

Ovаko su mislili, dаkle, Srbi ustаnici 1878.godine.

6.jpg

evo rec "Tipus" recimo, ti ne mozes da sastavis recenicu vezano za ovu temu, a da ne uputis neku provokaciju, to meni ukazuje na slabost i nesigurnost u argumenate koje posedujes.......a ja nisam rekao da si ti ljigav, nego da je prozivati nekog u vezi toga kako se on nacionalno izjasnjava ljigavo, po hriscanskoj paroli mrzi greh a ne gresnika, a sustina je da sam samo reflektovao one fraze koje si ti sam uputio drugima, prema tebi.

Metodije Andonov je bio prvi predsetnik komunisticke skupstine makedonije i mnogi ga smatraju za prvog predsednika BJRM-a, ako ga to ne kvalifikuje kao komunistu, onda ne znam sta je jos mogao to da uradi, pa da postane komunista, da se skine go, ofarba u crveno, trci niz ulice i vice Staljin, Staljin :P Bio je osudjen na smrt, za izdaju i protivustavnu delatnost,tako da nije samo zato sto se izjasnjavao kao Makedonac, kako si ti predstavio, pa je pomilovan, al posto si ti to spominjao u mnozini, da vidimo ko je jos to osudjen na smrt. Bice da je drug Andonov prvi covek koji je preziveo svoju sopstvenu smrt 1941, svaka cast za komuniste i njihovu izdrzljivost :P. Nego nisi mi odgovorio kako Kumanovci zovu licne zamenice, dosta ce razjasniti u vezi njihovog porekla, evo neka odgovori kolega forumas "Kumanovo", ako ti ne znas. Pa to sto je Kumanovo bilo srediste cetnickog pokreta i sto su tukli komuniste kada su prvi put probali da ga zauzmu dosta govori o njemu ;), a da ne pominjemo koliko tamo ima porodica kojima je promenjeno prezime i da ima puno slucajeva gde de porodice ima ski u prezimenu, a deo ic. Sve vas ovo dovodi do pitanje, ko se pored bugarasa i komunista ( koji su imali direktnu politicku agentu za cepanje sprskog korpusa ) izjasnjavao kao Makedonac do 1945, ja takav slucaj ( za sada bar ) nisam video.

s obzirom da su do kraja 19. veka vecina makedonski prezimena zavrsavalo sa ic, verovatno je vratio tako neko ;). jesu jesu svi.....nadji pisma skopski crnogoraca, kako se zale na makedonizaciju koju prozivaljvaju. Evo molim lepo sta sam Goce Delcev kaze:

"Другари, не виждате ли, че сега вече не сме роби на разпадащата се турска държава, а сме роби на европейските велики сили, пред които Турция подписа своята пълна капитулация в Берлин. Затова трябва да се борим за автономията на Македония и Одринско, за да ги запазим в тяхната цялост, като един етап за бъдещето им присъединяване към общото българско отечество”

pa prvo nazvao si ga Srbomanom, bugaraskom kovanicom by the way, koja sama po sebi implicira neku neku negativnu konotaciju, kao da ja vas makedonske nacionaliste danas zovem Titicima :P, dali bi to bilo u redu, naravno da ne, sto je tvoja stvar, ali ako vec ti koristis takav potencijalno politicki nekorektan izraz i smatras da je to uredu, zasto ne bi bilo u redu da ti ja zamerim na tome, ili da iznesem svoje misljenje o makedoncima, sve suprotno bi bilo cistvo licemerje sa tvoje strane. No ja tebi nisam nista imputirao, ja nemam pojma sta si ti, mozda si pigmej sto se mene tice, a osecas se kao eskim, to je tvoja stvar, ali ja cu naravno glasno i jasno reci, ako si ti vec tako direktan, da je deo i to pozamasan sadasnje makedonske nacije bio srpskog opredeljenja do 1945, a da je sama rec Makedonac u nacionalnom smislu novijeg izuma, i da se tako slovensko stanovnistvo sadasnje Makedonije, koje se nije osecalo Srbima, nije tako izjasnjavalo do druga Tite.

raspitaj se ti to malo bolje i pusti Pavla, nije on sveto pismo, mada mozda ga tamo ova "MPC" i stavi, namesto onog drugog Pavla ;)

pa prvo nazvao si ga Srbomanom, bugaraskom kovanicom ....da pojasnimo sta znaci Srboman i odakle dolazi taj izraz .On je rezultat ogromnih frustracija VBRO-ovca i Bugara u odnos autohtonih stanovnika juga .Staro Srbi prosto receno mlatili su VBRO-ovce i cigansku bugarsku bagru gde stignu ubili su ih osnovnim segmentima .Kolika je te frustracija govori i pesma koji su bugari ispevali o Gligoru Sokolovicu gde oni kazu ............zasto se posrbi ti Gligore NAJBOLJI od svih nas .............bolje da se POTURCI .Kako i da je bugari ostaju verni ideji da je sve bugarska i lansiraju teoriju o SRBOMANIMA Da rezimiramo i pored toga sto je njihova frustracija tako velika ona je dvojaka : sa jedne strane SRBOMANI za njih su bugari koji su presli na srpstvo a sa druge strane oni su za njih izgubljeni i od tamo se vidi njihov jad i omraza prema Staro Srbima .To znaci SRBOMAN a ne ovo sto ti tvrdi neki laik i neznalica .

Srbi su daleko cesce upotrebljavali rec"bugarash"za stanovnistvo Makedonije,nego obrnuto Bugari u istom kontekstu rec"srboman".prepune su srpske korespondencije ,srpskih agenata u Makedonji i pre i nakon 1912g.koje sadrze rec"bugarash"cak se i o monastvu Hilandara,pre govorilo da su sve "bugarashi"sto je dokaz nepoverenja sa kojim su se srbi ophodili prema Makedoncima,jasno u njima videci "strance"
"Makedonski sloveni su svi bili srbi pre 1878g".reche jedna,i nastavi dalje.u kojoj je
samo knjizi to procitao,mozda u par srpskih propagandnih pampfleta s kraja 19 i pochetka 20 veka..ali pazi svi, i oni u Ohridu i Stipu i BitoljuI I Velesu....
Pravu istoriju o makedonskim slovenima sigurno nije citao u knjigama najpoznatijih slavista i vizantologa tipa,Franca Bradaske,Dzona Berija,Nikolaja Derzavina,Vladimira Sisa i gomile drugih,i niti jedan od njih ne tvrdi niti odokolo da su makedonci srbi,e j*ebes ga sada sto tvrde da su Bugari ali to na stranu najbolje su o etnickoj mapi Makedonije sigurno znali,pretstavnici srpske drzave tipa Svete Simica,Milovanovica,Gorgevica,Cvijiica i mnoge druge srpske diplomate,politicari i obavestajci u Makedoniji,i oni ne vide Srbe.

Poslednja izmena od moderatora:

Back