Mlin za sudoperu

codemaker

Iskusan
Banovan
Poruka
6.514
Postovane dame, nadam se da nisam promasio podforum ali nemam kud da pitam, jer nisam siguran kuda to spada. Racunam, ako ONE ne znaju, ONI sigurno nece znati u svakom slucaju... :)

Ne znam da li se negde moze nabaviti onaj dodatak za sudoperu, koji se moze ukljuciti i sve eventualne ostatke od pranja sudova, lepo samelje da ne zacepe odvodnu cev. To me vec duze vremena muci ali nikako da krenem u potragu. Verujem da ima sudopera koje to vec imaju ugradjeno, ali me zanima, ima li to da se kupi posebno.
Problem je sto smo posebno krojili kuhinju, pa nista nije standardno, tako da kupovina sudopere sa ugradjenim "mlinom" (sta god mu je pravi naziv) ne dolazi u obzir (ni geometrijski, ni matematicki, ni logicki, osim eventualno snaznim sutiranjem iz zatrke da se montira na pravo mesto...)

Inace problem mi je postao akutan, otkad sam neoprezno pre nekog vremena, uveo pravilo u kuci, da svaki ima da opere sve iza sebe od rucka i vecere, dakle svoj tanjir, noz,viljusku, kasiku, lopatu ili kosilicu, sta god je koristio.
E sve je to lepo funkcionisalo, dok nisam ustanovio da neobicno mnogo tanjira i ostalog posudja koristim prilikom jela, sumnjam da sam ikad do sada koristio 4 duboka i 4 plitka tanjira, 4 kasike, viljuske i nozeva. Da ne pominjem razne male cinijice za koje i ne znam namenu. Perem sudje stoicki ali mi se matematika ne slaze, sumnjam na moje osoblje u kuci da mi podmecu nesto, ali ne mogu da ih uhvatim na delu. Strasno su brzi u "namestanju rezultata" a sumnjivo mi je da uvek zavrse rucak pre mene, "operu" sudje i nestanu, ja ostajem i onda se cudim kolicini tanjira koje sam upotrebio...

A onda je nastao taj problem sa raznim sitnicama u sudoperi. Voleo bih da ih sameljem i da mi ne zacepe sudoperu, da ne moram da razvlacim sajlu do komsije na 1. spratu. Onim proizvodjacima za "Musculo" cu i inace da posaljem tri momka sa orman-ramenima da razjasne zasto taj musculo ne cisti moj odvod. Rezultat je samo da ja tesko disem dok procistim odvod a reklama je da "odvodi disu" a ne ja...

Daklem, treba mi MLIN za sudoperu. Any ideas?

Jos jednom se izvinjavam ako nisam potrefio podforum, razmisljao sam ja, nije da nisam, hteo sam da prebacim na razne podforume. Na "Hardver" mi nekako ne ide sa sve memorijom i USB konekcijama. Na "Operativni sistemi" ne ide jer sam ja operativac na sudoperi ali nema upgrade ni pada sistema. Na "On trazi nju, ona hoce njega" nisam ni smeo da pomislim od zene, tako da ste mi vi ostale jedina nada. :)
 
hmmm nisam cula da to neko ima u evropi,a muz kaze da je to u americi kao dobar dan tj svi ga imaju serijski(ako ima neko da ti posalje?)inace pazi koincidencije bas sam juce prala sudove i nakon toga sudoperu i pritom mastala u roze oblacima kako imam taj mlin i ne moram da vadim ostatke
 
Ja za to još nikad nisam ni čula ali zvuči kao odlična stvar. E valjda će se neko javiti da nam kaže gde ima toga da se kupi.....hehe, zamišljam samo kako u istom danu nas pedesetoro (kada nam neko obznani gde ima da se kupi) letimo u istu prodavnicu....mislim da prodavcu ništa ne bi bi bilo jasno, zašto se tako drastično uvećala potražnja :-D
 
Pre par dana sam se vratio iz Grcke - imaju.
Nedavno sam se vratio is Slovenije, moj prijatelj tamo ima to ne znam od kada, mislim da ne pamtim njegov stan bez toga a znam ga desetine godina.. :)

Izgleda svi imaju sem nas u Srbiji :(
Pih, izem ti moju srecu... mada, kad bolje razmislim, nekim kiksom sudbine, mogao sam se roditi i u Namibijskoj pustinji, pa ne bih imao ni sudoperu...
 
prekinuse video prezentaciju kad je bilo najzanimljivije. koliko je uporno gurala hranu u otvor, verujem da je u sledecem kadru podigla ruku bez sake..
nego..da li su odvodne cevi u zgradi dovoljnog promera da prime sve samlevene odpatke?

sludeh se skroz..kako ide gramatika - odpadak, otpadak,odpatak ili otpatak?
ajmo klinci - ko je polagao prijemni pre neki dan?
 
verujem da je u sledecem kadru podigla ruku bez sake..
isti utisak za reklamu.
ja sam za to zainteresovana, ali mislim da ima neka komplikacija oko odvodne cevi...
mislim nij ekomplikacija, nego se to postavlja na posebnu sudoperu...
ja sam ba[ htela da se bavim time ovih dana:)
hvala code što pokrenu temu...
 
Moja drugarica sto sam je vec pomenula (radila na sajmu, prodavala seckalice:) kaze da ne mozes da se povredis. Ili je to samo njihova prica, da bi lakse prodali, pojma nemam. A imam jednu prijateljicu koja to vec ima, ali se nisam setila da je pitam, nije me zanimalo.
 
moja mama je to imala kada sam ja bila bas mala i kaze da to uzasno smrdi, valjda se zadrzavaju ostatci od hrane, sta znam. e sada, ona je malo vise frik za cistocu, mirise i tako to... tako da je moguce da preteruje..
 
Ljudi, šta vi perete u tim vašim sudoperama?
Ajd mi recite molim vas, koje su dimenzije(prosečne) vaših otpadaka? :lol:
Normalno je da mlin za sudoperu smrdi, kad ga ne pereš redovno, pogotovo kad je sparno, kao danas.
 
OTPADAK

kad se dva sulasnika nadju jedan pored drugog u istoj reci,ima ona dva procesa koje smo ucili u V razredu,valjda palatalizacija i sibiliracija,u toku kojih npr jedan zvucni suglasnik prelazi u bezzvucni.Tako zvucno D prelazi u bezzvucno T.Kao sto bi zvucno Z preslo u bezzvucno S.I tako dalje.
Mozda i nisu ta dva procesa ali je to za zvucno i bezzvucno 100% sigurno :)
U je,sad se setih,palatali,,,pa neki prednjenepcani,pa zadnjenepcani (deda mi bio nastavnik srpskog,morala sam to perfektno da znam...tada...pre 20 godina :) )

A sad,povratak mlinu za sudoperu.
 
Za cenu javljam.
Inace, ne mislim da ce neko da trpa onolike kolicine otpadaka pa da se "opatice" :) zbune ili polome. Govorimo o onim sitnim ostacima koje inace treba redovno izbacivati a bez veze mi je ako mogu da to lepo sameljem i zdravo djaci. Ona zenska je stavljala cele komade nekog mesa sa sve kostima (mislim piletine) a da ne pominjem onu enormnu kolicinu povrca. To je samo marketing, pa ko ce da baca smece u sudoperu?
Tako da mislim da je sasvim ok to manje i sitnije sto ostane pri pranju sudja.
Sad, ako ce neko da baci neku zamrznutu kokosku u sudoperu ili ako me tasta iznervira, to je druga prica. 99.99% bi to bile neke sitne stvari.

A ono kako tura ruku i meni se digla kosa na glavi. Mislim da to ne moze bas tako.
Videcemo za cene, trebalo bi kupiti onu najtisu spravu, mada kod drugara iz Slovenije video sam u njegovoj kuhinji uopste nije bucno a sprava je sigurno starija od 10 godina, dakle nije zadnji vrisak tehnike
 
Doors of Perception:
OTPADAK

kad se dva sulasnika nadju jedan pored drugog u istoj reci,ima ona dva procesa koje smo ucili u V razredu,valjda palatalizacija i sibiliracija,u toku kojih npr jedan zvucni suglasnik prelazi u bezzvucni.Tako zvucno D prelazi u bezzvucno T.Kao sto bi zvucno Z preslo u bezzvucno S.I tako dalje.
Mozda i nisu ta dva procesa ali je to za zvucno i bezzvucno 100% sigurno :)
U je,sad se setih,palatali,,,pa neki prednjenepcani,pa zadnjenepcani (deda mi bio nastavnik srpskog,morala sam to perfektno da znam...tada...pre 20 godina :) )

A sad,povratak mlinu za sudoperu.
E deda, deda.....zaboravio je da te nauči o gubljenju suglasnika.... ;-) Ili je to verovatno zbog onih 20 godina ;-) ;-) Kaže se bezvučno (bez + zvučno= bezvučno......gubi se jedno z)
A palatalizacija i sibilarizacija su posebne glasovne promene. Ovo u reči Otpadak je jednačenje sugl. po zvučnosti.
Ju, što ja sve znam. ;-) ;-) 8-)
 
Sunce ti zarko, nisam znao da je obicna rostfraj sudopera tako znacajna za palatelizaciju i gubljenje nekih zvukova... Doduse sto se zvukova tice, ja stvarno ni ne zucnem kad mi se naredi da perem sudje, cutim i rmbam, jadan ja...
 

Back
Top