13-to godišnji dečak sagradio svoju malu kuću!

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.460
https://abcnews.go.com/Lifestyle/13-year-builds-1500-tiny-house-familys-backyard

na6fmon1rf22b9p8.jpg

Luk Til je učenik srednje škole u Ajovi koji je prošlu godinu proveo gradeći sopstveni dom u dvorištu svoje porodice. Luk, 13, prikupio je 1.500 dolara sopstvenog novca košenjem travnjaka i pomaganjem komšijama i prijateljima kako bi izgradio svoju malu kuću od 89 kvadratnih stopa.

„Upravo sam bio na Jutjubu gledajući okolo i naišao na ideju o maloj kući, a onda je to preraslo u gledanje skoro svakog YouTube video snimka koji postoji“, rekao je Luke za ABC News.
"Bio sam opsednut njima i odlučio da napravim svoju."

Lukovi roditelji, Greg i Endži Til, videli su da je njihov sin na misiji i dali su mu zeleno svetlo da sagradi kuću na porodičnom imanju od četiri hektara.

„Rekli smo: ’Ako si toliko ozbiljan, moramo da postavimo neka osnovna pravila‘“, rekao je Greg Thill za ABC News. „Rekli smo mu da mora da snosi finansijsku odgovornost za to, da prikupi novac i odabere materijale i ostane u budžetu."

littlehouse-01-ht-jrl-170927_16x9_992.jpg

Luke je počeo da gradi kuću u junu 2016. On je dobio pomoć od tate u izgradnji kuće, a njegova mama je pomogla sa unutrašnjim nameštajem. Lukova sestra i brat blizanac su takođe pomogli i on je naučio kako da razmeni svoje usluge sa prijateljima i porodicom.

littlehouse-02-ht-jrl-170927._16x9_992.jpg

„Imam komšiju koji je profesionalni električar pa sam mu očistio garažu i on me je naučio kako da sprovedem žice“, rekao je Luk. „A u Cub Scouts-u sam poznavao tipa koji je bio polagač tepiha i kosio sam oko njegove stambene zgrade i on mi je pomogao da postavim tepih.“

Unutrašnjost male kuće sadrži TV, prostor za sedenje, mini frižider i trpezarijski sto na rasklapanje. Luk kaže da njegovi prijatelji misle da je kuća "kul" i često svraćaju da se druže. „On je veoma vredan klinac za svoje godine“, rekao je Lukov tata. „Bilo je trenutaka kada je projekat zastao i morao je da zaradi više novca za sledeću fazu. Nije to pustio i nastavio je da radi na tome."

littlehouse-03-ht-jrl-170927._16x9_992.jpg

Luk je ovog meseca pozvan da govori na konferenciji u Ajovi. Takođe je dokumentovao proces izgradnje na Jutjubu, gde se nada da će inspirisati drugu decu da prate kako ne bi dozvolili da im godine zaustave snove. „Nisam mogao da nađem nikoga mlađeg od 14 godina“, rekao je Luk kada je prvi put pogledao male video snimke o izgradnji kuće. „Mislio sam da ako nema nikoga, mogao bih to da uradim pa sam počeo da dokumentujem ceo proces i stavljam ga na Jutjub.

Nastavio je: „Sada mi je mnogo dece poslalo poruke i pokazalo slike svojih malih kuća koje grade, a čak su i mlađa od mene.“ Lukov sledeći projekat je pomaganje njegovom bratu Koulu da napravi prikolicu. Onda planira da se vrati tamo odakle je počeo i sagradi još jednu kuću. „Za nekoliko godina želim da izgradim veću kuću i da ostanem u njoj puno radno vreme“, rekao je on.

Back