CrniĐavo
Elita
- Poruka
- 17.474
A sta se tada verovalo?
Pa naravno, misli se na celu planetu.
Pa da, na celu planetu, a cela planeta beše ono što tada se verovalo da je cela planeta.
A šta se tada verovalo da beše cela planeta, to samo Bog zna.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
A sta se tada verovalo?
Pa naravno, misli se na celu planetu.
Imas u Bibliji citate koji govore da je Zemlja okrugla...Ne uzmaj za ozbiljno ateisticka lupetanja i gluposti koje izvaljuju.Pa da, na celu planetu, a cela planeta beše ono što tada se verovalo da je cela planeta.
A šta se tada verovalo da beše cela planeta, to samo Bog zna.![]()
Imas u Bibliji citate koji govore da je Zemlja okrugla...Ne uzmaj za ozbiljno ateisticka lupetanja i gluposti koje izvaljuju.
Mozete li napisati citatImas u Bibliji citate koji govore da je Zemlja okrugla...Ne uzmaj za ozbiljno ateisticka lupetanja i gluposti koje izvaljuju.
Imas u Bibliji citate koji govore da je Zemlja okrugla...Ne uzmaj za ozbiljno ateisticka lupetanja i gluposti koje izvaljuju.
Slazem se.Ne zna se da li je nešto glupost, dok se ne dokaže da to nešto je laž, tj. glupost.
Dobro, potop beše kataklizma, a meni priča o potopu govori da je preživeo onaj, koji je imao najviše Ljubavi prema životu, pa je, pomoću te Ljubavi(čitaj Boga), pronašao način kako da preživi kataklizmu, i nastavi sa životom. Dok su grešnici zadovoljavali telesnu glad, Noje je mislio o budućnosti, o tome kako da sačuva život sebe i svojih bližnjih, kako bi život opstao.
A samim tim što je imao Ljubavi u sebi, ona mu je pomogla da dođe do istine, tj. do saznanja da će se desiti kataklizma, i da treba nešto da preduzme, kako bi ostao u životu.
Noje je bio dobar čovek, i uz pomoć Ljubavi je stvorio nešto, što mu je omogućilo da sačuva život. Ljubav stvara.
Dok rđav čovek nema Ljubavi u sebi, pa tako niti može da stvara, već može samo da spekuliše, tj. da zloupotrebljava stvoreno, kako bi učinio nešto rđavo.
evo javlja mi se.Možda si i i prorok, a znaćemo ako se bude desilo ono što predviđaš.![]()
Mozete li napisati citat
ja se secam da ima deo gde bog govori da je cetvrtasta.
ozbiljan sam.
ne secam se gde u bibliji.
NIGDE se ne spominje da je loptasta.
Jedan forumas je to lepo objasnio na nekom drugom forumu...pa da ja nebih trazio citate, on ih je izneo:Ne...
LUpetas ..
Ti si u biti jedne velike lupetale..
Daj male i argument a ne same lupetati..
Malke misle tim glavem..
kako ispravljas krivu drinu!U nasim prevodima pise da se navodno ''pokajao''...ali pravi prevod hebrejske reci bi bio u smislu da Mu je zao..mi u nasem jeziku nemamo adekvatan prevod te reci..jer je hebrejski po mnogo cemu specifican od ostalih jezika. Duga je Bozji znak da vise nikada nece unistiti civilizaciju potopom.
Potop je bio jedini nacin da se covek spase od samounistenja, od greha koji je obuhvatio celu planetu sem Nojeve porodice.
Jedan forumas je to lepo objasnio na nekom drugom forumu...pa da ja nebih trazio citate, on ih je izneo:
Dakle, evo samo malecki dio onoga što si pitao :
Ovaj puta ću se ograničiti samo na planetu Zemlju kao nebesko tijelo.
1 - Zemljina rotacija, dan i noć
1. Knjiga Mojsijeva 1:1 - U početku stvori Bog nebo i Zemlju.
1:2 - Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom, i Duh Božji lebdio je nad vodama.
1:3 - I reče Bog: "Neka bude svjetlost!" I bi svjetlost.
1:4 - I vidje Bog da je svjetlost dobra; i rastavi Bog svjetlost od tame.
1:5 - Svjetlost prozva Bog dan, a tamu prozva noć. Tako bude večer, pa jutro - dan prvi.
Iako je iz ovih rečenica sve jasno, ipak mali komentar :
stih 3 - Bog učini da svjetlost obasja Zemlju za potrebe života na njoj.
stih 4 - poznato je da je pojava dana i noći posljedica rotacije Zemlje oko svoje ose, čime je jedan njen dio osvijetljen a drugi u mraku, što je takođe Božije djelo,
stih 5 - Bog je nazvao dijelove 24 časovnog perioda - osvijetljeni 'dan' i neosvijetljeni 'noć'.
p.s. Dakle Biblija jasno uči da Zemlja rotira oko svoje osi, a starogrčki i ostali mislioci, pogrešno zaključivši, izvedoše tkzv. geocentrični sistem svijeta, po kojem Zemlja miruje u sredini, a sve se oko nje okreće.
Riječ 'nebo', u prvom stihu, odnosi se na zvjezdano nebo, zvjezdane sisteme od kojih se najveći nazivaju 'galaksije'. Do sada poznatim naučnim metodama je otkriveno oko 100.000.000 galaksija. Ako svaka galaksija (po poznatim procjenama) ima po isto toliko zvijezda u prosjeku, onda bi broj zvijezda u do sada vidljivom svemiru mogao iznositi oko 10.000.000.000.000.000.000.000 (10 na 22.).
2 - Sila gravitacije
Knjiga o Jovu 38:8 - Tko li zatvori more vratnicama kad je navrlo iz krila majčina;
38:9 - kad ga oblakom ko haljom odjenuh i ko pelenam' ovih maglom gustom;
38:10 - kad sam njegovu odredio među, vrata stavio sa prijevornicama?
38:11 - Dotle, ne dalje, rekao sam njemu, tu nek se lomi ponos tvog valovlja!"
Kakav divan pjesnički izraz za opis sile gravitacije koju održava Bog! (Inače čitavih 38 stihova 38. i 38 stihova 39. glave Knjige o Jovu, zatim 40. i 41. glava iste Knjige su predivna pjesma koju izgovara Bog. Zato je neko ovdje i iamo problema sa objašnjenjem pojmova koji su zapisani, u svojoj uskogrudosti hotijući Slavnom Allahu spočitati da je dao da prorok napiše kako je Zemlja građevina po ljudskoj zamisli koja ima stubove, temelj, itd. itd. Ona to stvarno i ima, ali ne kakve grade ljudi, nego su ti pjesnički izrazi najčešće određeni Božiji zakoni fizike.).
Ovaj zakon fizike kojeg je u 17-tom vijeku otkrio Isak Njutn i koji je bio dovoljan da astronomija kao nauka zakorači džinovskim koracima.
U gornjem biblijskom tekstu opisana je sila gravitacije kojom Mjesečeva sila gravitacije izaziva plimu i oseku mora.
Poznato nam je da sila zemljine gravitacije drži sve na njoj na okupu, inače bi usljed rotacije odletjelo u svemir.
3 - Zakoni kretanja Zemlje oko Sunca
Psalam 104:5 - Zemlju si stavio na stupove njene: neće se poljuljati u vijeke vjekova,
Još jedan krasan pjesnički izraz za zakone po kojima se Zemlja kreće oko Sunca. Danas su poznati kao : 1., 2., i 3. Keplerov zakon. Kako tekst kaže, ti stupovi (zakoni kretanja) se neće promjeniti u 'vijeke vijeka'.
Ovih zakona ima više, a ne samo ova tri Keplerova. Ali, i ovo je dovoljno za ovo razmatranje. Ako nekoga zanimaju u svojim definicijama neka potraže u drugoj literaturi.
4 - Zakoni kretanja Zemlje oko Sunca
Knjiga o Jovu 26:7 - On povrh praznine Sjever razapinje, On drži Zemlju o ništa obješenu.
Bez daljnjeg komentara jer je tekst jasan : dakle Bog nematerijalnim 'vezama' omogućuje da Zemlja 'stoji' u svemiru. Još jedna manifestacija sile gravitacije.
Ono što je interesantno je da, bez obzira što nauka (i mi obični smrtnici) znamo da ona postoji i poznajemo njene manifestacije, ista ta nauka i ljudska misao nisu u mogućnosti da prodru u njenu suštinu. Bog poznaje suštinu gravitacije, ali nije sve otkrio, već je u mnogim biblijskim tekstovima upotrijebio slikoviti način izražavanja (osnovni način poučavanja ljudi koji je vrlo često koristio i Isus Hristis) - prikazivanja, koji pokreće na razmišljanje i pravilno usmjeravanje razmišljanja.
5 - Rotacija & oblik
Knjiga o Jovu 38:12 Zar si ikad zapovjedio jutru, zar si kazao zori mjesto njeno,
38:13 da poduhvati zemlju za rubove i da iz nje sve bezbožnike strese;
38:14 da je pretvori u glinu pečatnu i oboji je ko kakvu haljinu.
I dalje se nižu tekstovi - pjesme.
38:12 - govori o rotaciji.
38:13.14 - slikovito prikazuje Zemlju predstavljenu komadom lončarske gline koju lončar postavlja na lončarski stan, rotira i svojim prstima glini daje oblik obrtnog elipsoida, što je i osnovni oblik planete Zemlje.
6 - Zemlja kao sahat
Knjiga o Jovu 38:12 prethodno navedeno.
Mojsijeva 1:14 I reče Bog: "Neka budu svjetlila na svodu nebeskom da luče dan od noći, da budu znaci blagdanima, danima i godinama,
7 - Biblijski početak dana
Mojsijeva 1:5 Svjetlost prozva Bog dan, a tamu prozva noć. Tako bude večer, pa jutro - dan prvi.
Prema Bibliji i Božjem određenju, jasno je da 24. časovni dan započinje tamnim dijelom (noć) a završava se prestankom svijetlog dijela 24. časovnog dana. Ništa od onoga što zvanična nauka (neznam zašto su to uradili - možda neko od vas zna) kaže (karikiram) : početak u 00,00 sahata, pa 6 sahata mrak, pa 12 sahata dan, pa opet 6 sahata noć.
8 - Zemlja je okrugla !
Psalam 9:8 sam po pravdi sudi krug zemaljski, izreče pucima osudu pravednu.
Psalam 77:18 Grmljavina tvoja u vihoru zaori, munje rasvijetliše krug zemaljski, zemlja se zatrese i zadrhta.
Psalam 90:2 Prije nego se rodiše bregovi, prije nego postade kopno i krug zemaljski, od vijeka do vijeka, Bože, ti jesi!
Psalam 93:1 Jahve kraljuje, u sjaj zaodjeven, Jahve zaodjeven moću i opasan. Čvrsto stoji krug zemaljski, neće se poljuljati:
Psalam 98:7 Neka huči more i što je u njemu, krug zemaljski i stanovnici njegovi!
Knjiga proroka Jeremije 10:12 On stvori zemlju snagom svojom, mudrošću svojom uspostavi krug zemaljski, i umom svojim razape nebesa.
Knjiga proroka Jeremije 51:15 On snagom svojom stvori zemlju, mudrošću svojom uspostavi krug zemaljski i umom svojim razape nebesa.
Knjiga proroka Nauma 1:5 Pred njim se gore potresaju, bregovi se ljuljaju, zemlja se pod njim provaljuje, krug zemaljski i sve što na njem stanuje.
Ovo su samo neki biblijski tekstovi koji govore o tome da je Zemlja okrugla. Odakle učenje da je ravna ploča - neznam. Možda iz nekakve mitologije ili paganstva.
Ne zna se da li je nešto glupost, dok se ne dokaže da to nešto je laž, tj. glupost.
Dobro, potop beše kataklizma, a meni priča o potopu govori da je preživeo onaj, koji je imao najviše Ljubavi prema životu, pa je, pomoću te Ljubavi(čitaj Boga), pronašao način kako da preživi kataklizmu, i nastavi sa životom. Dok su grešnici zadovoljavali telesnu glad, Noje je mislio o budućnosti, o tome kako da sačuva život sebe i svojih bližnjih, kako bi život opstao.
A samim tim što je imao Ljubavi u sebi, ona mu je pomogla da dođe do istine, tj. do saznanja da će se desiti kataklizma, i da treba nešto da preduzme, kako bi ostao u životu.
Noje je bio dobar čovek, i uz pomoć Ljubavi je stvorio nešto, što mu je omogućilo da sačuva život. Ljubav stvara.
Dok rđav čovek nema Ljubavi u sebi, pa tako niti može da stvara, već može samo da spekuliše, tj. da zloupotrebljava stvoreno, kako bi učinio nešto rđavo.
Ne zna se da li je nešto glupost, dok se ne dokaže da to nešto je laž, tj. glupost.
evo javlja mi se.
kaze da ga od sutra vise nema.
opet mu je dosadno, izvrsice samoubistvo.
i da se ne brinemo, do sad nam je dobro islo i bez njega.
Ovakvo tumacenje,meni je prihvatljivo!Biti vredan,radan,misliti na buducnost,stititi svoju porodicu...mislim da je to poruka cele price!
Potop,zemljotresi,erupcije vulkana,oluje,temperaturne promene...svega toga je bilo i bice!Takav je i zivot jednog coveka,ako je cvrstog karaktera,ako vodi racuna koliko trosi,ako je radan,ako stiti i brine o svojoj porodici,prezivece sve zivotne nedace!
Mislim da je pisac hteo dati tu poruku,i ja je kao takvu prihvatam,jer u toj prici se ustvari krije mudrost zivota!
Tvorac nam je rekao da ce doci do iste situacije, i da su to poslednaj vremena...mi danas vidimo koliko je to dostojno.kako ispravljas krivu drinu!
u istoj situaciji nas ne bi ponovo potopio????
nije mu se svidelo prvi put? ako mu se nije svidelo, znaci da je pogresio!
kakav je to bog koji gresi? malo priglup?
Imas plavim slovima pise 'prikazi sadrzaj' i tu treba da upres strelicom koju pokreces pomocu misa. ...izvini sto nisam naglasio!Na drugem mestu???
Pa ste radis vde ??
Idi tame lupetati kad neces da argmente iznelazis vde..
A ste kazes na sldecu??
Ima jeden kji je na jednem mestu lepe bjasni da zemlje je valjak a ne kugle??
Tam na jednem mestu....

to je LAZ.Jedan forumas je to lepo objasnio na nekom drugom forumu...pa da ja nebih trazio citate, on ih je izneo:
1. Knjiga Mojsijeva 1:1 - U početku stvori Bog nebo i Zemlju.
1:2 - Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom, i Duh Božji lebdio je nad vodama.
1:3 - I reče Bog: "Neka bude svjetlost!" I bi svjetlost.
1:4 - I vidje Bog da je svjetlost dobra; i rastavi Bog svjetlost od tame.
1:5 - Svjetlost prozva Bog dan, a tamu prozva noć. Tako bude večer, pa jutro - dan prvi.
Iako je iz ovih rečenica sve jasno, ipak mali komentar :
stih 3 - Bog učini da svjetlost obasja Zemlju za potrebe života na njoj.
stih 4 - poznato je da je pojava dana i noći posljedica rotacije Zemlje oko svoje ose, čime je jedan njen dio osvijetljen a drugi u mraku, što je takođe Božije djelo,
stih 5 - Bog je nazvao dijelove 24 časovnog perioda - osvijetljeni 'dan' i neosvijetljeni 'noć'.
p.s. Dakle Biblija jasno uči da Zemlja rotira oko svoje osi
Biblijske priče, po meni, i jesu priče koje čoveka uče Ljubavi.
I kada se u pričama govori o dobru i o zlu, govori se o Ljubavi, jer Ljubav jasno prepoznaje šta je dobro, a šta je zlo.
Samo onaj, koji nema Ljubavi u sebi, ne vidi razliku između dobra i zla.
U tom smislu mislim da Biblijske priče ne treba shvatati bukvalno, već je Bibliju potrebno osetiti u duši i u svakoj Biblijskoj priči pronaći pouku, tj. suštinu.
Čitajući Biblijske priče dolazimo do istine, koja je jedna i večna, nepromenjiva.
Zato se i kaže da je to Sveta Knjiga, jer ono što je u svojoj suštini večno i nepromenjivo, to je sveto.
A pouke Biblijskih priča su večne i nepromenjive.
Samo ti umiruj savest.Tacno tako!Prica koja ima poruku,nije pisana uzalud!
Dakle,u biblijskim pricama treba traziti pouku,jer je i pisana di bi covek spoznao i razgranicio dobro od zla!Sama istinitost samog dogadjaja je nedokziva,i ne bitna,ako se shvati poruka!
Samo ti umiruj savest.
Nije problem prihvatiti neciji stav...najlakse je danas klimati glavom..ali malo ko je spreman da pomogne.Izvini,Servant,verski fanatizam,je makar bio i verski,ipak fanatizam!
Tako da ti ne mozes prihvatiti nici stav,ako se razlikuje od tvog!Drago mi je da je tvoja savest mirna,ili nije,pa si iz nekog samo tebi znanog razloga,presao u fanatizam!
Imas plavim slovima pise 'prikazi sadrzaj' i tu treba da upres strelicom koju pokreces pomocu misa. ...izvini sto nisam naglasio!![]()
ja se secam da ima deo gde bog govori da je cetvrtasta.
ozbiljan sam.
ne secam se gde u bibliji.
NIGDE se ne spominje da je loptasta.
i pardon. da se ispravim.
NIGDE SE NE KAZE PLANETA.
svet.
"bog" tada nije znao da zivimo na planeti.
Nije problem prihvatiti neciji stav...najlakse je danas klimati glavom..ali malo ko je spreman da pomogne.
U tvojim ocima ja sam fanatik i sve ostalo sto ide uz tu rec....ali koliko je to dostojno, koliko je to realno to je druga stvar.
Meni ovde nije cilj da se uzdizem i da od sebe pravim nekog ko sve zna ili sta vec...Vec da skrenem paznju, koliko je to moguce u vreme gde ljudima upravlja televizija, mediji, novine i sta sve ne, da postoji vrlo jednostavni putovi do istine, toliko dokaza, toliko razumljivih stvari,...da covek ne moze ostati ravnodusan.
Vidim da se koliko toliko interesujes za ove teme, pa makar ovde dolazila da se ismejavas....ali nikad se ne zna kada ce se covek prizvati pameti.