100 najboljih pjevaca u istoriji Rock muzike...

Pa, jako je tesko porediti necije vristanje, s' necijim dranjem ili necijim zavijanjem :mrgreen:

5. Robert Plant (Led Zeppelin, Solo)
9. Chris Cornell (Soundgarden, Temple Of The Dog, Solo)
14. Mike Patton (Faith No More, Mr. Bungle)
61. Layne Staley (Alice In Chains, Mad Season)
70. Maynard James Keenan (Tool, Perfect Circle)

Ovo su moji omiljeni sa liste, sto ne mora da znaci da su najbolji naravno, s' tim sto izuzimam Maynarda, koji je u svakom slucaju zasluzio top 10

Zašto toliko visoko rangiraju Chris Cornell-a? Ovaj podatak sam izvukao sa različitih listi, ne samo sa ove. Ok, lik ima dobar glas, preslušao sam neke njegove pesme, ali nikako ga ne smatram boljim od Ian Gillan-a. Šta je Gillan mogao u njegovo vreme ('70.-te, tačnije prva polovina) da peva, retko ko je mogao isto ili slično tako. Negde sam pročitao podatak da je Child in Time prva pesma u kojoj je prisutno osmo-oktavno pevanje.

Ovako
Po meni je najaca sramota liste je da je David Coverdale na 98.mestu
A i jos nesto sam primetio - Kao i na svakoj drugoj temi na forumu Muzika svako iznosi mahom subjektivne a ne objektivne stavove.....Velika vecina iznosi ono sto gotivi i ono sto slusa a ne ono sto stvarno treba da bude po nekim merilima/pravilima

Ja mislim da je na prvom mestu

1.David Coverdale (on je primer "pravog skolskog profesora" pevanja pa tek onda rok pevac - znaci odlicno vlada svim tehnikama pevanja,ima veeeeliki raspon glasa,sve na svome mestu kad treba i triler i vibrato i kvalitetan scream a ne vristanje i falset,ma sve - ko hoce da uci skolski da peva i ozbiljno misli da postane vokal samo neka poslusa DC-ja)

2.Fredi Merkjuri je odmah iza njega na drugom mestu - i on je izuzetan vikal stim da kod njega vise primecujem sirovo pevanje i Bogom dan glas nego neku bas tehniku skolsku posebnu

3.Dio

4.Bruce Dickinson (mada po meni bi bio mnogo kvalitetniji vokal da ne siluje onoliko glas tj da predje u rokere)Postoji za njega neka anegdota da kada je zapevao na faxu od visine tona neka staklena kugla je pukla

5.Ian McGillan

I molim vas ne navodine Kurtu Kobejna,lepo je neko rekao da neki navode popularne pevace i harizmaticne ali to nema nikakve veze sa skolskim umetnickim pevanjem u roku....Jes da je Kurta izmislio novi pravac iz roka i postao legenda (mahom i zato sto je umro) ali covek ne zna ni da peva a ni da svira gitaru....Zato svako moze da svira nirvanu....A svako ko se krevelji i vristi i napreze grlo moze i da peva......

Inace rock metal blues i turbo folk su jedini pravci muzike uopste gde bukvalno svako moze da bude vokal......Bluz zna svako da peva samo pusi 2 pakle dnevno i pije gazirano da bi unistio glasne zice i dobio onaj crnacki glas,rok isto svako moze da peva bez obzira sto nema ni triler ni vibrato ni falset ni nista Ma to je rok (primer Blaza i kljunovi - zeza se covek prica gluposti i ispade kao da je rok pevac).....A u metalu je najlakse da buses pevac - nema veze sto ne znas da pevas i sto ne mozes "da izvuces" ako mozes da se napnes da vristis i grokces - odmah si pevac....i ne brini se sve sto vise zavijas i grokces i skvicis sve si veci metalac....ali zato nesto drugo da ga pitas da peva ne moze ni Bajagu (ne zbog dubine nego zbog visine he he)

Ovako
Po meni je najaca sramota liste je da je David Coverdale na 98.mestu
A i jos nesto sam primetio - Kao i na svakoj drugoj temi na forumu Muzika svako iznosi mahom subjektivne a ne objektivne stavove.....Velika vecina iznosi ono sto gotivi i ono sto slusa a ne ono sto stvarno treba da bude po nekim merilima/pravilima

Ja mislim da je na prvom mestu

1.David Coverdale (on je primer "pravog skolskog profesora" pevanja pa tek onda rok pevac - znaci odlicno vlada svim tehnikama pevanja,ima veeeeliki raspon glasa,sve na svome mestu kad treba i triler i vibrato i kvalitetan scream a ne vristanje i falset,ma sve - ko hoce da uci skolski da peva i ozbiljno misli da postane vokal samo neka poslusa DC-ja)

2.Fredi Merkjuri je odmah iza njega na drugom mestu - i on je izuzetan vikal stim da kod njega vise primecujem sirovo pevanje i Bogom dan glas nego neku bas tehniku skolsku posebnu

3.Dio

4.Bruce Dickinson (mada po meni bi bio mnogo kvalitetniji vokal da ne siluje onoliko glas tj da predje u rokere)Postoji za njega neka anegdota da kada je zapevao na faxu od visine tona neka staklena kugla je pukla

5.Ian McGillan

I molim vas ne navodine Kurtu Kobejna,lepo je neko rekao da neki navode popularne pevace i harizmaticne ali to nema nikakve veze sa skolskim umetnickim pevanjem u roku....Jes da je Kurta izmislio novi pravac iz roka i postao legenda (mahom i zato sto je umro) ali covek ne zna ni da peva a ni da svira gitaru....Zato svako moze da svira nirvanu....A svako ko se krevelji i vristi i napreze grlo moze i da peva......

Inace rock metal blues i turbo folk su jedini pravci muzike uopste gde bukvalno svako moze da bude vokal......Bluz zna svako da peva samo pusi 2 pakle dnevno i pije gazirano da bi unistio glasne zice i dobio onaj crnacki glas,rok isto svako moze da peva bez obzira sto nema ni triler ni vibrato ni falset ni nista Ma to je rok (primer Blaza i kljunovi - zeza se covek prica gluposti i ispade kao da je rok pevac).....A u metalu je najlakse da buses pevac - nema veze sto ne znas da pevas i sto ne mozes "da izvuces" ako mozes da se napnes da vristis i grokces - odmah si pevac....i ne brini se sve sto vise zavijas i grokces i skvicis sve si veci metalac....ali zato nesto drugo da ga pitas da peva ne moze ni Bajagu (ne zbog dubine nego zbog visine he he)
Super si objasnio neke stvari, stvarno mi se dopada tekst, samo mala ispravka na ime godpodina Gillana - on je samo Ian Gillan, ne McGillan. :)

Koliko sam primetio, svi AC/DC naprženi fanovi uglavnom pominju Brian Johnson-a kao jednog od najboljih rock pevača, ali moje lično mišljenje je da treba pored njega pomenemo i čuvenog Bon Scott-a bez kog se originalni AC/DC ne bi tako daleko pročuo još na samom početku. Za Brian Johnson-a ne bih baš upotrebio izraz "najbolji" ili "odličan" pevač, pre bi se tu uklopio izraz "jedinstveno dobar" ili "unikatan" pevač.

Bez ikakvog reda:Paul Rodgers,Roger Daltrey,Brian Johnson,Bon Scott,Mick Jagger,Robert Plant,Jack White,Axl Rose(dosta dobar pevač,ali ne može da se meri sa ovim prethodnim veličinama)...:)
Moram da priznam da mi je promaklo ovo ime u tvojoj poruci dok sam pisao moju. :)
Ali ipak idalje stojim iza onoga što sam rekao, mnogi koje znam da vole ACDC rade ono što sam rekao.

Koliko sam primetio, svi AC/DC naprženi fanovi uglavnom pominju Brian Johnson-a kao jednog od najboljih rock pevača, ali moje lično mišljenje je da treba pored njega pomenemo i čuvenog Bon Scott-a bez kog se originalni AC/DC ne bi tako daleko pročuo još na samom početku. Za Brian Johnson-a ne bih baš upotrebio izraz "najbolji" ili "odličan" pevač, pre bi se tu uklopio izraz "jedinstveno dobar" ili "unikatan" pevač.

U pravu si ipak je Bon Scott bolji...:D:D

Naravno, Rob Halford, najbolji od najboljih.
Ima u listi interesantnih vokala, ali mislim da su skoro svi prosečni, donekle...
Ne mogu da verujem da nema Paul Stanleya. :/

Ja mogu da verujem da nema Paul Stanlyja
Naime iako moze "visoko da izvlaci" i da peva ipak mislim da nema kvalitetan glas vec peva na silu a u nekim pesmama se i dere pa me nervira.....Iako mi je veoma harizmatican i drag,i nosim njegov avatar tj njegovu sliku na avataru,misljenja sam da iz Kissa bolje tj muzicki kvalitetnije pevaju i Dzin Simons i Piter Kris a pogotovo Piter Kris sa onim "peskom u glasu"....Primer pesma Beth.....Zato mislim da bi na listi pre trebali da budu Dzin i Piter nego Pol........

Eto ovo je primer kako neko treba da bude objektivan u rasudjivanju i proceni - a ne subjetkivan pristrasan i tvrdoglav....

Ja iako gotivim i pola i njegovo pevanje i njegovu masku i Star child trip i sve ostalo ipak moram objektivno da kazem da su bolji i Dzin i Piter u pevanju......A ne ono ako neko ima avatar angus janga da prica da je najbolji bend AC DC ako neko ima avatar Ricija Blekmura da prica da su najbolji Parpli......Poenta je da se shvati da ono sto je nama omiljeno nije ujedno i stvarno najbolje nego je samo najbolje za nas i ni za koga vise......
Tek kad se prebrodi ova sujetna prepreka moze se pricati o misljenju i objektivnosti i nepristrasnosti kao mogucoj istini....U protivnom sve se svede na zeljoteku - ne ptica se sta je najbolje,najkvalitetnije,najlepse,najteze naj ovo naj ono vec se govori sta ko voli subjetivno a to treba svakog da boli briga jer je svaki covek neponovljiva jedinka........I kad neko pita ko najbolje peva ne moze neko da kaze Karleusa najbolje peva(zato sto mu je uzor i autoritet u njegovim ocima) kad ona najgore peva.....Nego treba da kaze moja omiljena pevacica je JK ali ona najgore peva,ali sta da se radi ukusi su ukusi........

Ali mali je broj ljudi da tako nesto urade zato sto su sujetni i zato sto misle da ce ispasti glupi - Misle da je najbolje sve ono sto oni rade i vole pa samim tim i i oni "ispadaju" pametni,obrazovani,imaju dobar ukus itd......I onda dobijaju kompex vise vrednosti.....Sve su to mehanizmi odbrane na neki nacin.....I onda se vode polemike i vredjanja i psovke ne zato da li je bolji Mitar Miric ili Saban Saulic vec zato da se dokaze da je "Moj Mitar Miric" bolji od "tvog Sabana Saulica" tj prepiru se ljudi ko je "pametniji" a ne ko bolje peva/svira od njihovih idola......Jos ako je jedan od autora posta u pubertetu (a ovde su mnogi) onda je to uzas.....

Ali forum kao forum je izuzetno psiholoski bogato podrucje za experimentisanje i izucavanje Bihejvioralne psihologije i psihologije licnosti.........

Poslednja izmena:
Meni lista bash i nije neshto...msm...Mike Patton 14. mesto??Ste vi normalni...Taj chovek mozhe vola da pojede glasom ***...Pa onda Layne Staley 64. jebeno...Neshto nije u redu s onim ko je ovu listu pravio :D
Pa ko je pravio sad nije bitno, bitno je samo da je to mišljenje te jedne osobe koja očigledno ima različit ukus od našeg. Nedaj bože samo da je to kao slučaj sa Rolling Stone magazinom, da to pišu osobe koje čak i ne slušaju tu muziku.

Ovim stvarima bi trebale da se bave stručne osobe, muzički kritičari, muzičari uopšte, ali ne neko iz pop ili nekog drugog muzičkog sveta, nego baš da je rok. Ovakve liste prihvatam samo kao nečije lično mišljenje, ne i kao neku ozbiljnu listu.

Evo je moja top 5 lista rok pevača:

1. Ian Gillan (era pre David Coverdale-a)
2. David Coverdale
3. Klaus Meine (bilo koji period, ovom čoveku godine ne dodiruju glasne žice!!)
4. Robert Plant
5. James Hetfield (ne može se baš porediti sa gore navedenim, ali je odličan pevač za žanr kom pripada)

- Freddie Mercury je dobar pevač, mada on se više proslavio po dobrim pesmama koje je pravio, nego po samom pevanju.
- Bruce Dikinson bre mnogo vrišti!! :D
- Axl Rose ima jedinstven glas - sav promukao, ali ga je dobro upotrebio, mada ga ne bih toliko visoko svrstao.
- Elvis i Jim Morrison su mi nekako ista kategorija - odličan dubok glas, pojavili se na muzičkoj sceni, postavili nove standarde i kvalitete i nestali. Oni jednostavno nisu za ove liste, sa njima se niko ne može porediti.

Pisao bih još, ali ne radim ovo honorarno, tako da ću stati ovde. :)
Naravno, ovo je moje mišljenje i kao takvog ga komentarišite.

Pa ko je pravio sad nije bitno, bitno je samo da je to mišljenje te jedne osobe koja očigledno ima različit ukus od našeg. Nedaj bože samo da je to kao slučaj sa Rolling Stone magazinom, da to pišu osobe koje čak i ne slušaju tu muziku.

Ovim stvarima bi trebale da se bave stručne osobe, muzički kritičari, muzičari uopšte, ali ne neko iz pop ili nekog drugog muzičkog sveta, nego baš da je rok. Ovakve liste prihvatam samo kao nečije lično mišljenje, ne i kao neku ozbiljnu listu.

Evo je moja top 5 lista rok pevača:

1. Ian Gillan (era pre David Coverdale-a)
2. David Coverdale
3. Klaus Meine (bilo koji period, ovom čoveku godine ne dodiruju glasne žice!!)
4. Robert Plant
5. James Hetfield (ne može se baš porediti sa gore navedenim, ali je odličan pevač za žanr kom pripada)

- Freddie Mercury je dobar pevač, mada on se više proslavio po dobrim pesmama koje je pravio, nego po samom pevanju.
- Bruce Dikinson bre mnogo vrišti!! :D
- Axl Rose ima jedinstven glas - sav promukao, ali ga je dobro upotrebio, mada ga ne bih toliko visoko svrstao.
- Elvis i Jim Morrison su mi nekako ista kategorija - odličan dubok glas, pojavili se na muzičkoj sceni, postavili nove standarde i kvalitete i nestali. Oni jednostavno nisu za ove liste, sa njima se niko ne može porediti.

Pisao bih još, ali ne radim ovo honorarno, tako da ću stati ovde. :)
Naravno, ovo je moje mišljenje i kao takvog ga komentarišite.

Jim Morrison,uopšte nije bio pevač,nego pesnik,i on je samo bio smišljao(U POČETKU)samo tekstove za Doors-e,pa kasnije pošto je bilo glupo da samo stoji tako na bini i ništa ne radi,onda je polako postao pevač...:)

Back