10 profesija sa najvećim brojem psihopata

Opet, nisu ni sve psihopate manijaci. Citao sam o doktoru koji je igrom okolnosti skenirao svoj mozak i video da je centar za empatiju nerazvijen.
Ceo zivot je ziveo kao normalan, prododican covek, i kaze da je to zbog toga sto je rastao u normalnoj porodici. Da je rastao u porodici sa zlostavljacima, verovatno bi sam postao psihopata.

50 posto adolescenata su operisani od bilo kakve empatije, sta to znaci da su psihopate ako im naleti zuta minuta?

Veoma je zanimljiv i mislim nedovoljno ispitan fenomen - privlačnost među psihopatama.

Hipotetička situacija - veza dvoje, dve, dvojice psihopata.

Mani su za taj fenomen Klinktonovi recimo odličan primer.

To je vrlo potentna i moćna veza, zasnovana na interesu ali i medjusobnoj privlačnosti jer je redak takav tip ličnosti. Ima dosta seksa, a kako reče ovaj gore u pitanju je više životinjska privlačnost, posedovanje, nego neka istinska ljubav. Često eksploatišu druge ljude. Dobar primer je par iz filma Malice iz 1995-te godine, savršen prikaz psihopatskog para. U ekstremnijem vidu to je nešto poput veze Boni i Klajd.

Što se Klintonovih tiče, ja bih za Hilari rekao da ima psihopatske tendencije, ali ne i za Bila. Da ne ulazim sad u problematiku zašto je to tako...

Opet, nisu ni sve psihopate manijaci. Citao sam o doktoru koji je igrom okolnosti skenirao svoj mozak i video da je centar za empatiju nerazvijen.
Ceo zivot je ziveo kao normalan, prododican covek, i kaze da je to zbog toga sto je rastao u normalnoj porodici. Da je rastao u porodici sa zlostavljacima, verovatno bi sam postao psihopata.

Ovo je ohrabrujuće saznanje. :ok: Socijalni faktori ipak mogu da nadjačaju biološke predispozicije.

cini mi se da psihopate svi zamisljaju kao mucitelje, nasilnike, ubice...
oni su i narcisi, vole divljenje, ma sta radili..to ih hrani i daje im snagu
moguce da ce raditi bas na ispravan nacin kako bi dobili divljenje i podrsku vecine...
takodje, ucestvovati u raznim dobrotvornim akcijama, spasavanju ljudi...iz istog razloga, a ne zato sto osecaju empatiju

10 profesija sa najvećim brojem psihopata

Psiholog Kevin Duton sa Odeljenja za eksperimentalnu psihlogiju na Oksford univerzitetu, sproveo je “Veliko britansko psihopatsko istraživanje”, i saznao u okviru kojih profesija se procentualno nalazi najveći broj psihopata.

Lista uključuje pojedine profesije za koje se čini sasvim logičnim što se nalaze na listi, ali i pojedina iznenađenja, a izgleda ovako:

1. Izvršni direktori

2. Advokati

3. Mediji (TV/Radio)

4. Prodavci

5. Hirurzi

6. Novinari

7. Policajci

8. Sveštenici

9. Kuvari

10. Državni službenici

Neke od karakteristika prishopatije su egocentrizam, harizmatičnost, hladnokrvnost, neustrašivost i samopouzdanje koje je nemoguće poljuljati.

To, naravno, ne znači da je psihopatija prisutna kod svih ljudi sa navedenim osobinama, ili da svi uspešni ljudi spadaju u ovu kategoriju, već da su one izuzetno izražene kod ljudi sa ovim mentalnim poremećajem, piše Independent.

Štaviše, rezultati studije koja je objavljena u Magazinu poslovne etike (Journal of Business Ethics), pokazali su da, uprkos tome što psihopate biraju profesije koje donose veliku zaradu, često su manje uspešni u ovim poslovima od svojih kolega. Oni generalno zarađuju manje i teže održavaju dobre odnose sa drugima.

Ogroman je propust što ova lista ne sadrži nultu stavku a to su alfapsihopate - političari i njihova posluga. Oni su neprevaziđeni.

Ono što pak treba da nas zabrine jeste podatak da pola profesija na listi na najneposredniji način u određenim okolnostima odlučuje o ljudskim životima.

Kako se uopšte odbraniti od psihopata na odgovornim položajima?

Samo kratko i ostro.
I pogled u oci, bez skretanja. Ne iznervirati se.
Ostati hladan, to ih izludjuje kad ne uspeju da ostvare svoje bolesne ciljeve.

Back