10 najčešćih pravopisnih grešaka

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ima još jedna koja tu ne piše(ako je ovo odvojeno ne od piše gramatički ispravno sa moje strane. Kao i ovi razmaci između zagrada). Mnogi moji prijatelji ne prave(opet ne) razmake između tačaka i zareza(što se uči mnogo pre fakulteta).
"Ne" je uvek odvojeno od svih glagola osim 5 slučajeva: neću, nemam, nemoj, nisam i nedostajati.

Светска завера против Срба. Србски је правилно:

Pogledajte prilog 1648470
У ствари једначење сугласника по звучности.Шабац – Шапчани, Долазак – Доласка, Предак – Претка…
То је оно што сам ти напоменуо није Вук Свето Писмо ниту су наши језички престижи апсолутна научна правила.
Именовања народа се не морају квараити и подлегати овим гласовним променама.
Рецимо у руском иако 7 падежа лична имена геогеафски појмови и слично не подлежу падежима.
Тако да би правилно било и једно и друго само да ли по Вуку или по Немањићима.

Рекао бих да је хтјела рећи „ћутек” па се зајебунила. :)
i ja sam.:rumenko:. Doka na kraju onog spota kaže ženama .."Će izedete ćuteci " :lol:

Iz Vujaklije
Će izedeš golem ćutek
Izraz koji se ubedljivo najviše upotrebljava na jugoistočnim prostorima Srbije (Jablanički, Nišavski i Pčinjski okrug). Tako oni kažu ˝dobićeš batine˝.

i ja sam.:rumenko:. Doka na kraju onog spota kaže ženama .."Će izedete ćuteci " :lol:

Iz Vujaklije
Će izedeš golem ćutek
Izraz koji se ubedljivo najviše upotrebljava na jugoistočnim prostorima Srbije (Jablanički, Nišavski i Pčinjski okrug). Tako oni kažu ˝dobićeš batine˝.
Видим да браљте по теми... :lol:
Ћутек је заправо батина, мотка, штап, шиба... нешто чиме се удара, зато „ће изедеш голем ћутек” и значи да ћеш попити добре батине.

3. Prezent glagola "biti"
Pravilno je "ja bih, ti bi, on/ona bi, mi bismo, vi biste, oni bi". Sve ostalo je nepravilno.
Boldovano je aorist pomoćnog glagola biti (s tim da je 3. lice množine "oni biše", a "oni bi" je u slučaju da se aorist koristi za građenje potencijala). Prezent je "ja budem, ti budeš, on/ona bude, mi budemo, vi budete, oni budu".

10 najčešćih pravopisnih grešaka zbog kojih nastavnici daju jedinice bez puno razmišljanja.

1. Negacija uz glagole se piše odvojeno
"Neznam, neželim, nemogu" su katastrofalne nepravilnosti. Pravilno je "ne znam", "ne želim", "ne mogu". Izuzetak su reči "nisam", neću", "nemoj" i "nemam"
koje se pišu sastavljeno.

2. Negacija uz prideve se piše sastavljeno
"Ne srećan", "ne umoran", "ne zadovoljan" su nepravilni oblici. Pravilno je "nesrećan", "neumoran", "nezadovoljan".

Pravilno je "ja bih, ti bi, on/ona bi, mi bismo, vi biste, oni bi". Sve ostalo je nepravilno.

4. Kada se "li" odvaja
Piše se "da li", "je li".

5. Jednina reči čitaoci, branioci, primaoci…
Čitalac, branilac, primalac, a nikako čitaoc i slično.

6. Hvaliti i faliti
Kada vam nešto nedostaje, onda vam fali, a kada je neko nešto dobro uradio, onda se on hvali.

7. Hoćemo ili nećete?
Uvek i isključivo – piše se zajedno.

8. Slovo J, da ili ne?
Slova J nema u oblicima učio, radio, bio, ali je neophodno u prisvojnim zamjenicama – moje, tvoje.

9. Glasovne promene
Pravilno je reći potpredsednik, a nepravilno je napisati podpaliti, svecki, srbski…

10. Superlativ je uvek jedna reč
Najbolji, najjači, najslabiji, a ne naj bolji, naj jači, naj slabiji…(mediji )

Stavka 3 je pogrešno formulisana. Ovo nije prezent glagola biti, već aorist (ali je napisano ispravno: bih, bi, bi/ bismo, biste, bi).

Ne iznenađuje to što su ljudi nepismeni, zaista ne može svako baš sve da zna (osim stručnjaka); više deprimira to što generalno nemamo naviku da proveravamo jesmo li pismeni, pa pišemo kako smatramo da treba.

10 najčešćih pravopisnih grešaka zbog kojih nastavnici daju jedinice bez puno razmišljanja.

1. Negacija uz glagole se piše odvojeno
"Neznam, neželim, nemogu" su katastrofalne nepravilnosti. Pravilno je "ne znam", "ne želim", "ne mogu". Izuzetak su reči "nisam", neću", "nemoj" i "nemam"
koje se pišu sastavljeno.

2. Negacija uz prideve se piše sastavljeno
"Ne srećan", "ne umoran", "ne zadovoljan" su nepravilni oblici. Pravilno je "nesrećan", "neumoran", "nezadovoljan".

4. Kada se "li" odvaja
Piše se "da li", "je li".

5. Jednina reči čitaoci, branioci, primaoci…
Čitalac, branilac, primalac, a nikako čitaoc i slično.

6. Hvaliti i faliti
Kada vam nešto nedostaje, onda vam fali, a kada je neko nešto dobro uradio, onda se on hvali.

7. Hoćemo ili nećete?
Uvek i isključivo – piše se zajedno.

8. Slovo J, da ili ne?
Slova J nema u oblicima učio, radio, bio, ali je neophodno u prisvojnim zamjenicama – moje, tvoje.

9. Glasovne promene
Pravilno je reći potpredsednik, a nepravilno je napisati podpaliti, svecki, srbski…

10. Superlativ je uvek jedna reč
Najbolji, najjači, najslabiji, a ne naj bolji, naj jači, naj slabiji…(mediji )
Граматика из основне школе. Ко греши у овоме, за мене је граматички неписмен.

Back