Пилипенда
Veoma poznat
- Poruka
- 13.908
А тек санкције!Često je i pogrešno tumačenje značenja reči, na primer, prizeman, dubiozan itd..

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
А тек санкције!Često je i pogrešno tumačenje značenja reči, na primer, prizeman, dubiozan itd..

Рекао бих да је хтјела рећи „ћутек” па се зајебунила.Ćutuk – ovaj izraz označava glupaka ili budalu, osobu koja nije intelektualno sposobna ili koja se ponaša na način koji se smatra smešnim ili neumesnim

"Ne" je uvek odvojeno od svih glagola osim 5 slučajeva: neću, nemam, nemoj, nisam i nedostajati.Ima još jedna koja tu ne piše(ako je ovo odvojeno ne od piše gramatički ispravno sa moje strane. Kao i ovi razmaci između zagrada). Mnogi moji prijatelji ne prave(opet ne) razmake između tačaka i zareza(što se uči mnogo pre fakulteta).
A razmaci između zagrada ? Jesam li njih ispravno napisao ?"Ne" je uvek odvojeno od svih glagola osim 5 slučajeva: neću, nemam, nemoj, nisam i nedostajati.
Stavlja se razmak. Uvek se stavlja razmak za sve znake interpunkcije, zagrade, navodnike.A razmaci između zagrada ? Jesam li njih ispravno napisao ?
У ствари једначење сугласника по звучности.Шабац – Шапчани, Долазак – Доласка, Предак – Претка…
i ja sam.Рекао бих да је хтјела рећи „ћутек” па се зајебунила.![]()
. Doka na kraju onog spota kaže ženama .."Će izedete ćuteci " 
Видим да браљте по теми...i ja sam.. Doka na kraju onog spota kaže ženama .."Će izedete ćuteci "
Iz Vujaklije
Će izedeš golem ćutek
Izraz koji se ubedljivo najviše upotrebljava na jugoistočnim prostorima Srbije (Jablanički, Nišavski i Pčinjski okrug). Tako oni kažu ˝dobićeš batine˝.

U kontekstu Zone Zamfirove Doka im preti batinama ćutekomВидим да браљте по теми...
Ћутек је запрљво батина, мотк, штап, шиба... нешто чиме се удара, зато „ће изедеш голем ћутек” и значи да ћеш попити добре батине.

Boldovano je aorist pomoćnog glagola biti (s tim da je 3. lice množine "oni biše", a "oni bi" je u slučaju da se aorist koristi za građenje potencijala). Prezent je "ja budem, ti budeš, on/ona bude, mi budemo, vi budete, oni budu".3. Prezent glagola "biti"
Pravilno je "ja bih, ti bi, on/ona bi, mi bismo, vi biste, oni bi". Sve ostalo je nepravilno.
"Trebati" je najveća smicalica ikadДодао бих и глагол "требати",и ја сам ту грешио до недавно.
Stavio si razmak pre znaka pitanja, nikada se ne stavlja razmak pre znaka interpunkcije, a to često ljudi rade.A razmaci između zagrada ? Jesam li njih ispravno napisao ?
све време.Знам многе који кажу "сво време" али је ваљда правилно "све време", иако је време средњи род па би ваљда и требало да се користи -сво-, али је ваљда изузетак![]()
ŠtoJašta je!
Čitalac, čitaoca, čitalacu / čitaoci, čitalaca, čitaocima; Zašto nije čitalac, čitalaca / čitaoci, čitaoca?5. Jednina reči čitaoci, branioci, primaoci…
Čitalac, branilac, primalac, a nikako čitaoc i slično.
Shvatićeš kad isprobaš
NerazumemShvatićeš kad isprobaš
10 najčešćih pravopisnih grešaka zbog kojih nastavnici daju jedinice bez puno razmišljanja.
1. Negacija uz glagole se piše odvojeno
"Neznam, neželim, nemogu" su katastrofalne nepravilnosti. Pravilno je "ne znam", "ne želim", "ne mogu". Izuzetak su reči "nisam", neću", "nemoj" i "nemam"
koje se pišu sastavljeno.
2. Negacija uz prideve se piše sastavljeno
"Ne srećan", "ne umoran", "ne zadovoljan" su nepravilni oblici. Pravilno je "nesrećan", "neumoran", "nezadovoljan".
3. Prezent glagola "biti"
Pravilno je "ja bih, ti bi, on/ona bi, mi bismo, vi biste, oni bi". Sve ostalo je nepravilno.
4. Kada se "li" odvaja
Piše se "da li", "je li".
5. Jednina reči čitaoci, branioci, primaoci…
6. Hvaliti i faliti
Kada vam nešto nedostaje, onda vam fali, a kada je neko nešto dobro uradio, onda se on hvali.
7. Hoćemo ili nećete?
Uvek i isključivo – piše se zajedno.
8. Slovo J, da ili ne?
Slova J nema u oblicima učio, radio, bio, ali je neophodno u prisvojnim zamjenicama – moje, tvoje.
9. Glasovne promene
Pravilno je reći potpredsednik, a nepravilno je napisati podpaliti, svecki, srbski…
10. Superlativ je uvek jedna reč
Najbolji, najjači, najslabiji, a ne naj bolji, naj jači, naj slabiji…(mediji )
Граматика из основне школе. Ко греши у овоме, за мене је граматички неписмен.10 najčešćih pravopisnih grešaka zbog kojih nastavnici daju jedinice bez puno razmišljanja.
1. Negacija uz glagole se piše odvojeno
"Neznam, neželim, nemogu" su katastrofalne nepravilnosti. Pravilno je "ne znam", "ne želim", "ne mogu". Izuzetak su reči "nisam", neću", "nemoj" i "nemam"
koje se pišu sastavljeno.
2. Negacija uz prideve se piše sastavljeno
"Ne srećan", "ne umoran", "ne zadovoljan" su nepravilni oblici. Pravilno je "nesrećan", "neumoran", "nezadovoljan".
3. Prezent glagola "biti"
4. Kada se "li" odvaja
Piše se "da li", "je li".
5. Jednina reči čitaoci, branioci, primaoci…
6. Hvaliti i faliti
Kada vam nešto nedostaje, onda vam fali, a kada je neko nešto dobro uradio, onda se on hvali.
7. Hoćemo ili nećete?
Uvek i isključivo – piše se zajedno.
8. Slovo J, da ili ne?
Slova J nema u oblicima učio, radio, bio, ali je neophodno u prisvojnim zamjenicama – moje, tvoje.
9. Glasovne promene
Pravilno je reći potpredsednik, a nepravilno je napisati podpaliti, svecki, srbski…
10. Superlativ je uvek jedna reč
Najbolji, najjači, najslabiji, a ne naj bolji, naj jači, naj slabiji…(mediji )