1. maj, slavite ga ili ne?

Upravo tako.Dobrim delom su i sami radnici krivi što su u nezavidnom položaju i što je dobar deo njih tretiran kao roblje.Radnička svest za borbu za svoja prava je u Srbiji niska.Ajde što je niska ali je i poslodavci u sprezi sa sindikatima i državnim organima još više spuštaju.Nadam se da će se radnici u Srbiji konačno udružiti u istinske sindikate i da će uspeti da postanu značajan faktor i snaga koji će moći da utiče na mnogo što šta u državi.Poslodavci bez nas ne mogu a mi možemo bez njih.I zato Ustajte prezreni na svetu....Pokažite da i vi postojite...izborite se za svoja prava.U tome je smisao 1.maja.

Ајде батали то,те синдикате који служе да поделе радницима смрзнуте пилиће ''перутнине птуј'' и понекад џак жижљивог брашна су измислили твоји титоисти и за навек променили ''свест радника''...и сад шта оћеш?
Да подбуниш раднике да нешто искају?Од кога?

Мени то није успело пре 40 година кад сам им лепо говорио шта ће се десити зато што верују комунистима и продају душу за ситниш а они су мени говорили ''ћути буразеру,виш'да нам дају зимску саламу и ''млеко з брегова'',ди то има да за ово самоуправно лелемудање добијаш нешто ЏАБА''...значи ћути и стани у ред''...

Узалуд им било говорити...а шта мислиш да је могло да се изроди из тога што неко позајмљује паре да би потплатио раднике који ће да му тапшу и вичу ''живио скј''?

Хебо их први мај...76-е ми одведоше суграђанина на ''информативни разговор'' зато што је фарбао тарабу на њихов празник...мученик,до краја живота је био ко престрашена кокош ...

Хебо их први мај...76-е ми одведоше суграђанина на ''информативни разговор'' зато што је фарбао тарабу на њихов празник...мученик,до краја живота је био ко престрашена кокош ...

A da je kojim slučajem tražio slobodno sa posla za slavu, opet bi završio u stanici. Kakva je to nakaza od države bila, sačuvaj me Bože...

1139871_aleksandar-vucic-uniforma_ls.jpg

Чујем да се и у Швајцарској за 1. мај одржавају протестне шетње синдиката и митинзи радника и да траже минималац од 4000 франака. Али људи, ви то не разумете. У Швајцарској је тешка економска и радничка ситуација. Људи раде по цео дан за неколико хиљада франака месечно. Па како људи да преживе са том платом? Не поштују се радничка права. Плате мале и касне. И дабоме да протестују за први мај.

У Србији је ситуација много боља. Људи раде за 200€ месечно! Еееееј бре 200€! Знаш које су то паре, човече! Плате екстра! Не касне ни дан! Радно време супер. Услови рада још бољи. Послодавци поштују своје раднике а нарочито њихово радно време. Редовно им уплаћују порезе и доприносе. Нико не ради прековремено а и ако ради, прековремени рад се плаћа екстра. Сва радничка права се поштују! А тек радници у фабрикама пелена што су презадовољни! Леееелеееее, па посао им цвета бре!

И што би се радници у Србији бунили за први мај и протестовали? Боже свашта! Људи су се просто већ изборили за своја радничка права и сад хоће да за 1. мај-Међународни празник нерада прославе ефекте те своје борбе и да уживају! Добро, разумем, има и изузетака, да плате мало касне или да их не примају уопште, да се доприноси не уплаћују, да радници нису пријављени, да раде за минималац или да минималац примају преко рачуна а остатак на руке, да послодавци не поштују права радника, да је радно време ненормално и да се ради прековремено, да су услови рада тешки и да радиш док не цркнеш, да приватници третирају раднике као робове...Али то су већ појединачни случајеви и зато нећемо сад у ситна цревца! И што је најважније-такви радници СИГУРНО не роштиљају на ливади за први мај и не пију пиво него седе код куће или протестују. Роштиљају САМО И ИСКЉУЧИВО они који су се већ изборили за своја радничка права, имају идеалне плате, послодавце и услове рада и што сад не би славили!? Ај живели!

:rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf:

Back