1. децембар

Inace, ideja jugoslovenstva nije bila losa i jedino je logicno resenje za ove male narode u okruzenju neprijateljskih i mocnih.

Jedino sto mi bolje zvuci od toga je inicijativa Mihajla Obrenovica za balkansku uniju, koja je nazalost umrla sa njim.

prevelike ambicije...tacnije bolesne ambicije srpskog kralja...mislio je da se jos ujedinjuje i sa bugarskom i albanijom---video covek sebe kao cara....da mu je to uspelo srbije verovatno ne bi bilo vise...svi balkanci su se zbog ovoga okoristili o srbiju...dzaba je izgubila najsposobnije i najbolje ljude...najbolji su izginuli..i tad je sljam preuzeo da vlada,kao i posle svakog rata u kojem je srbija ucestvovala u novijoj istoriji...

Čudno mi je kako niko nije primetio da je danas rosjendan Jugoslavije?
Na današnji dan naše vrle vođe odbacile su proširenje Srbije zarad formiranja Jugoslavije.

Glupi kralj, mason... Cija pohlepa je napravila plan da posto je u Rusiji buknuo komunizam, da Jugoslavija bude carstvo koje ce Slovene okupiti... itd.

p.s. inace, nije to bila drzava "Srba i Hrvata" nego kraljevina SHS, na pocetku ;)

Inace, ideja jugoslovenstva nije bila losa i jedino je logicno resenje za ove male narode u okruzenju neprijateljskih i mocnih.

Jedino sto mi bolje zvuci od toga je inicijativa Mihajla Obrenovica za balkansku uniju, koja je nazalost umrla sa njim.

Pocinju da pisu... video sam to tu i tamo... Da nisu Srbi izmislili jugoslovensku ideju. Kazu da je "jugoslovenstvo bilo tek tanak pokrivac za hrvaske ideje"... da se nekako oslobode Austrijanaca, al da ne izginu kao mi...

Ako ti isti dobro kazu, prvo je u Zagrebu osnovana Jugoslovenska akademija znanosti i umjetnosti, pa tek posle rata (Prvi sv.) Jugoslovenska akademija nauka i umetnosti - u Beogradu.

Balkanska unija?
Zar sa Bugarima, koji su klali Srbe u I sv. ratu gore nego ustaše ?

Nisu nas Bugari bez razloga napali.

Neke 1885te je Bugarska bila podeljena na dva dela... Severni i juzni, sa granicom otprilike na planini Balkan. Desi se da se ova dva dela ujedine.
Mi se nadjemo pogodjeni takvim cinom i objavimo im rat, jer nas kao ugrozavaju ili sta vec. Mi krenemo, ali mlitavo, i izgubimo.
Na cvrstu intervenciju velikih sila, granice ostanu nepromenjene.

Nekih 30 godina posle smo dobili sta smo trazili... sa velikom kamatom.

Granice koje su danas su skoro identicne onim od tada, mislim sa smo mi neku sicu na par mesta dobili od njih posle Prvog svetskog, i to je sva promena.

p.s. ratovi na Balkanu obicno imaju neku predistoriju... kao i svuda u svetu

Pocinju da pisu... video sam to tu i tamo... Da nisu Srbi izmislili jugoslovensku ideju. Kazu da je "jugoslovenstvo bilo tek tanak pokrivac za hrvaske ideje"... da se nekako oslobode Austrijanaca, al da ne izginu kao mi...

Ako ti isti dobro kazu, prvo je u Zagrebu osnovana Jugoslovenska akademija znanosti i umjetnosti, pa tek posle rata (Prvi sv.) Jugoslovenska akademija nauka i umetnosti - u Beogradu.

Apsolutno mi je nebitno od koga je ideja potekla.

Zamisao je dobra, sama po sebi.

Ne mozes tek tako da projektujes danasnje odnose izmedju nasih naroda na bilo koji istorijski period.

Ljudi koje je gazila strana cizma i ovde i tamo, znali su da cene jedinstvo kad pritisne muka.

Mnogi bi se dedovi, pradedovi i cukundedovi prevrtali u grobu kad bi znali kako su im se potomci bespostedno klali.

Apsolutno mi je nebitno od koga je ideja potekla.

Zamisao je dobra, sama po sebi.

Ne mozes tek tako da projektujes danasnje odnose izmedju nasih naroda na bilo koji istorijski period.

Ljudi koje je gazila strana cizma i ovde i tamo, znali su da cene jedinstvo kad pritisne muka.

Mnogi bi se dedovi, pradedovi i cukundedovi prevrtali u grobu kad bi znali kako su im se potomci bespostedno klali.

Eh... svaki "izam" je dobar... u teoriji. Praksa je vec nesto sasvim drugo.

Hrvati su napravili plan, cak... dobar plan. Da polako izadju iz direktne kontrole i da budu samostalni kad tad.
Mi opet, mi smo prihvatili sve sto ima za posledicu nase sirenje.

Hrvati bi kad tad ispoljili zelju za samostalnoscu - a veliko je pitanje da li bi ih mi pod bilo kojim okolnostima mirno pustili da izadju.

Izigrani smo, mora da se prizna.

Eh... svaki "izam" je dobar... u teoriji. Praksa je vec nesto sasvim drugo.

Hrvati su napravili plan, cak... dobar plan. Da polako izadju iz direktne kontrole i da budu samostalni kad tad.
Mi opet, mi smo prihvatili sve sto ima za posledicu nase sirenje.

Hrvati bi kad tad ispoljili zelju za samostalnoscu - a veliko je pitanje da li bi ih mi pod bilo kojim okolnostima mirno pustili da izadju.

Izigrani smo, mora da se prizna.

Upravo sam o takvim argumentima pricao...

Dakle, svi ,,-izmi'' losi samo je ,,hrvatizam'' sproveden do perfekcije... :roll:

Nisu Hrvati gledali u pasulj da znaju sta ce i kako da se odvija, nego su igrali na istu kartu na koju bismo i mi u njihovoj situaciji. Nije jugoslovenstvo proizvod hrvatske superzavere, nego prirodna reakcija na germanski sovinizam.

U vreme kada je Jugoslavija nastala njeno postojanje je bilo u interesu vodecih svetskih sila, pa je zato tolerisana. U vreme kada se je raspala, bila je u suprotnosti sa tim interesima i vise nije postojala podrska da opstane kao takva.

Upravo sam o takvim argumentima pricao...

Dakle, svi ,,-izmi'' losi samo je ,,hrvatizam'' sproveden do perfekcije... :roll:

Nisu Hrvati gledali u pasulj da znaju sta ce i kako da se odvija, nego su igrali na istu kartu na koju bismo i mi u njihovoj situaciji. Nije jugoslovenstvo proizvod hrvatske superzavere, nego prirodna reakcija na germanski sovinizam.

U vreme kada je Jugoslavija nastala njeno postojanje je bilo u interesu vodecih svetskih sila, pa je zato tolerisana. U vreme kada se je raspala, bila je u suprotnosti sa tim interesima i vise nije postojala podrska da opstane kao takva.
Sve je to tako..........ali i dalje ostaje pitanje sta je Srbiju onda potstaklo na takav korak,
da li samo naivnost,prevelike ambicije koje su se izjalovile ili izdaja.........
nemoguce je da samo mi Srbi ne mozemo da "predvidimo" buducnost,i radimo protiv svojih interesa.............i to je vec tradicija

Na prostoru bivse SFRJ i pored velikih otpora i dalje ce biti mesovitih brakova tako da Jugosloveni nece nestati!U manjoj meri toga ce biti i na celom Balkanu . To je proces koji se u Evropi ne moze zaustaviti!

Back