Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
------------------

beli orao
manitu
krdo bizona
hijena
prerija
vatrena voda

- Deda-baba, pradeda-prababa, čukundeda-čukunbaba, navrđed-navrbaba, askurđel-askurđela, kurđun-kurđuna, kurlebalo-kurlebala, sukurdol-sukurdola, sudepač-sudepača, parđupan-parđupana, ožmikura-ožmikurka, kurajber-kurajbera, sajkatava-sajkatavka, beli orao-bela pčela... - izdeklamovao je unuk, obazrivo, ali bez zastajkivanja i zamuckivanja, piljeći sve vreme dedi pravo u oči ne bi li na vreme, ako zatreba, uočio grešku pre nego što je do kraja izrekne.
- Tako je, diko dedina! - oduševljeno će starkelja, pa ga sočno cmoknu, po običaju, u kosmato teme.
- Deda, a zašto se naši najdavniji preci zovu baš tako - beli orao i bela pčela? Zašto ne sivi soko i žuta osa, recimo, ili mrki kobac i crvena bubamara?
- Ma kakva babamara, kakvi bakrači! - odmahnu rukom sedi brkajlija. - Saće deda da ti otkrije tajnu... Bilo je to davne 1618, ili devetnaeste, nemoj me baš precizno vatati za reč... Turčin pritisao Srblje, pa što poturčuje, što sabljom siječe, a što bijedno u tamnicu baca...
Samo jedan na poslijetku osta:
nit je ratar, niti kazandžija,
nit potkiva konje i kobile,
nit je lihvar, nit trguje svilom,
nit izdaje konake na najam,
već je ono Kraljeviću Marko,
selebriti na cjelom Balkanu;
on tuguje već nedelju dana,
nit za blagom, niti za ženskama,
već zbog ovog narodnog belaja,
što svi srblji sad su turska raja.
Kraj njeg sedi Musa Kesedžija,
taj čuveni Musa Arbanasa,
što je Marka svačem naučio
dok je Marko još malečki bio:
džiu-džicu, kung-fu i tekvondo,
i karate, i kik boks i džudo,
pa on veli Kraljeviću Marku:
- O moj pobro, Kraljeviću Marko,
jel' i tebi ovo dojadilo?
Porez carski perper na godinu,
i desetak od svakog seljaka,
a zdravstveno a i socijalno
nikad ne bi ovako sjebano,
o besplatnom školstvu ni govora.
Nego meni sinoć dođe tica,
čudna tica - onaj soko sivi,
donese mi vijesti od pilgrima:
golemu su lađu napravili,
Mejflauer joj ime nadjenuli,
otploviće u 'Meriku onu,
u 'meriku zemlju, na zapadu,
tamo nema 'odža i 'adžija,
tamo, kažu, vlada anarhija.
To slušao Kraljeviću Marko,
i sa njime njegov verni Šarac,
složiše se da s Musom putuju,
pa topuza strpaše u ranac.
Godinicu i dve putovali
dok u zemlju pilgrima stigoše,
i na lađu grdnu urkcaše.
Putovaše, vremena se ne zna,
povraćahu sa palube grdno,
proklinjaše more i valove,
i onoga bijelog Mobi Dika.
A kada se umorila lađa,
taman kad joj jedra posustaše,
s vrh kormila i Musa i Marko
Ameriku zemlju ugledaše.
Na kopno se srećno iskrcaše.
Nije prošlo tri nedelje dana,
izađoše na preriju ravnu.
Po preriji, krznato zverinje,
Beči oči kraljeviću Marko,
beći oči Musa Kesedžija,
al ne beči onaj verni Šarac
što zverinjski jezik razumjeva,
te je Šarac besjedio Marku:
o moj pobro, Kraljeviću Marko,
ono nije pitomo zvjerinje
no je ono krdo od bizona,
bizoni su zverinje golemo
goveda iz roda šupljorogih,
i prerijom beže od uranka
od onih što zovu ih Tatanka"
To je Marko saslušao Šarca,
pa doziva Musu Kesedžiju
da se spuste dole do bizona.
A kad bjehu dole kod bizona,
pod planinom, u preriji ravnoj,
njima priđe bizon ponajveći,
bijeli bizon s zvijezdom na čelu.
To ne bješe obično zvjerinje
to to bješe moćni bog Manitu -
prerija je njegova nadležnost,
resor mu je Amerika cijela.
On besjedi Kraljeviću Marku
i onome Musi Kesedžiji
i onome plemenitom Šarcu...
- Deda, može li to kraće, i bez deseterca? - smoreno će unuk.
- Šta? Emgh... aha, da! - zbunjeno će deda koga je unukov glas prenuo iz vremensko-astralne projekcije. - I onda ti se, sinko, Manitu u telu bizona obratio ovoj trojici i dao im u amanet da odbrane krdo bizona od nesmotrenih Ponki, Apača, Čejena, Crnih Nogu i Puknutih Čukljeva. I onda su njih trojica uz zvuke melodije "Dobar, loš, zao" Enja Morikonea, išli od plemena do plemena i uvaljivali im domaću šljivovicu tvrdeći da je to čarobna vatrena voda. A zna se koliko je neko sposoban da lovi nakon litre šljive, je li tako? Lukavi su bili Mare i Musa, i svaki put bi se nakon odlaska iz plemena cerekali kao hijene.E, ali onda su jednog dana na obali jezera Mičigen ugledali dve lepojke iz plemena Šošona, zaljubili se, oženili, i decu dobili, Marko malog srbo-indijanca po imenu Beli Orao, a Musa malu arbanaso-indijanku po imenu Bela Pčela.
I kad su u Ameriku ukinuli anarhiju, onda su se đuture sa svojim familijama vratili u porobljenu Srbiju da zakuvaju ustanak protiv Turaka. I posle su se Beli Orao i Bela Pčela venčali, i od njih potiču svi potonji Srbi.
- A šta je bilo s bizonima? Je li ih šljivovica spasila?
- Nije - rastužio se deda. - Pilgrimi za alkohol nisu hteli ni da čuju.

kurajber
arbanas
kormilo
zverski
astralna projekcija

Poslednja izmena:
kurajber
arbanas
kormilo
zverski
astralna projekcija

Nije imao pojma da je astralna projekcija za nju bila mačiji kašalj. Svake noći jezdila je svetovima koji su bili tako veličanstveni da je bilo nemoguće dočarati bar delić nekog od njih.
Suzdržavala se dugo, predugo da se prilikom takvog jednog astralnog putovanja ne ustremi pravo na njega.
Ovog puta je odlučila da će ga posetiti i uživati u njemu sa svom onom nagomilanom slašću koja se izlivala i ulivala u nju neprekidno.
Nije lepo što želi da ga uzme bez njegovog znanja ali on se ne pita sada ništa, sam je kriv što joj je izazvao takvu požudu koja je topila svu, kao ledene stene lava.

Lebdela je iznad njega i posmatrala ga kako spava neko vreme, mada vreme nema značaj ovde. Uz pomoć astralnog kormila naglo se spustila tik iznad njegovog lica.
Kada bi samo znao! Ali ne zna a nije joj padalo na pamet da mu otkrije tako divnu sposobnost, bar ne još uvek.
Mmm, vrat...usnama mu je jedva dodirivala toplu kožu i upijala njen miris..miriše na ljubavnu ljubav, onu zbog koje izgubiš sebe i pomahnitaš potpuno.
Klizila je preko njegovog tela, dok je on spavao mirnim snom a samo ponekad bi se trgao osećajući neko čudno golicanje. "To je moja kosa koja klizi preko tvojih toplih butina, to nisu komarci, i tvoja krv je samo moja: ))
Ljubila ga je zverski kao da joj je to poslednje u životu, kao da sutra neće postojati dok je on sanjao sasvim nevino kako slika dok mu boja sa četkice kaplje po kolenima..U snu je imao one fine tzv. Tom Sojer bermude.
Iznenada neki ludi Arbanas i njegov kurajber su sasvim slučajno izvršili prodor preko njene astralne putanje. Čušnula ih je u neki mrtvi ugao astralne stvarnosti ali je to koškanje probudilo predmet njene požude koji je sav ošamućen ustao po čašu ledene vode.
Neka vrelina ga je obuzela i bilo mu je potrebno instant hladjenje.
Imao je čudan osećaj da se ne seća kada se osećao tako živim i budnim i ako je lelujao kroz mrak ka kuhinji kao mesečar posrćući sneno.

Euforija
Opsesija
Sloboda
Ivica
Rutina

Poslednja izmena:
Euforija
Opsesija
Sloboda
Ivica
Rutina

Odlazak na posao u kojem je bio softverski inženjer u ovoj 2048 godini je bila totalno depresiva misao. Logaritmi, logička kola, hiljade redova generičkog koda.. osećao se pomalo izgubljen i ugušen u ovoj savremenoj entropiji današnjice. Falila mu je sloboda. Praktično mu je postala opesija. Ona prava iskonska sloboda, kao recimo kad je skočio iz aviona na onom kursu padobranstva ili kad se pijan sa drugovima popeo na most i polivao ispod sebe sićušna kola pivom. Svakoga dana ista rutina. Isti put. Ista kola, isti cd koji je preslušavao. Nije vše mogao da izdrži. Bio je na ivici svojih živaca. Skrenuo je. Prva stanputica koju je video bila je dovoljna da napravi tu odluku. Nešto se u njemu prelomilo. Nešto ga je dozivalo da iskoči iz svoje kože. Vozio je i vozio sve dok nije nestalo puta a onda je vozio i dalje, po travi, sve dok nije dospeo do neke litice. Onda je izašao iz kola i stao na njen rub i razdrao se najače što je mogao. Kad se smirio shvatio je da je pogled ispred njega bo fantastičan. Posle par minuta javio se da danas neče doći na posao. Razboleo se, rekao je tu reč a sebi posmilio, da razboleo sam se od lepote prostranstva koje je ispred mene. Sedeo je tako satima, u lotus pozi, kao da meditira zagledan u horizont. Bez i jedne progovorene reči pričao je sa sobom. A onda se pomirio sa sobom. Prošla ga je ljutnja. Posle ljutnje stigla je spoznaja i mir. Blaga euforija od stvari koje će početi da menja. Da, ovako više ne ide. Nije bio srećan. Tražiće od iduće nedelje da pređe na sprat više. Tamo se nalaze Debageri. Tražiće da postane debagerski inženjer. Vredi on više. Jeste da oni isto ne viđaju dan ali imaju veće plate.

------------

bombarder
ajvar
đozluci
đumbir
lakmus papir
prepodobni

Južnopružni Bombarder je turio đozluci na oči, zajahao svog suzukija drz 300, i s pakovanjem ajvara poleteo za Beograd, na Kalenić.
- Valja li što? - pita neka oštrokondžolika baba.
- Ih! Pop da gi proba, prepodobni ajvar bi gu vika!
- A mož se proba? Moj jezik je lakmus papir za kvalitet.
- Može snajke, može - kazuje Bombarder, a baba se beči: - Mani se ti dupeuvlačenja, kakva snajka, baba mogu da ti budem! Nego daj!
Južnopružni izvadi drvenu kašičku iz džepče na sako, pa je pruži mušteriji. Ona umoči, izvadi, okusi... Oči joj se izvrnuše na beonjače, zinu, al ne pusti glasa, zatetura se pa tresnu unazad, za tezgu.
- Jen', dva, tri... i eve! - brojaše u sebi Južnopružni.
Elegantna ruka dvadesetogodišnjakinje dohvati, odozdo, gvozdenu ivicu tezge, a zatim se se odupre o nju, pomažući ostatku nekadašnje oštrokondže da se pridigne.
- Opaaaa! - dobaci nekoliko muških u okolini. Neki je i zviznuo, prostački.
Gledala je u svoje mlade ruke, u nežnu, zategnutu kožu bez bora neverujući. Onda je shvatila da su dugi, riđi, kovrčavi pramenovi kose njeni. Opipala je prstima oble obraze i glatko čelo.
- Ali... kako?
- Od đumbira, eto kako. - namignu Južnopružni. - Smiljke gi tura u ajvar velikodušno.

krastavac
klavijatura
prenemagati
raskokodakati
naširoko

krastavac
klavijatura
prenemagati
raskokodakati
naširoko

- R'n'r! To je ono što fali ovom kokošinjcu! - pevac zatreperi krilima ponosno dižući krestu - Mislim, naširoko je već svima poznato vaše prenemaganje. Te nemoj sad, Te evo ga gazda.. E kokodadače moje.. Jedva se vučete do gnezda gde treba da ležite na jajima. A tek da ih pravite? Dosta je bilo!

Kokoške prestadoše da kljucaju u svakodnevici ovog uzanog kokošinjca i poluzaiteresovano posmatraše matorog petla. Jedna nastavi da kljuca.

- I zato sam štedeći od sebe zrno po zrno priuštio sebi i vama ovaj nesebični gest.. u nadi da će da se malo pokrenete moje kokodame... U gostima se kod nas nalazi čuveni umetnik koji će nam sad održati svoj unikatni konceeeeeeeert. - reče petao i povuče improvizovanu zavesu.. a na scenu izađe pravi pravcati zeleni krastavac u smokingu i stade pred klavijaturu i mikrofon i poče da peva..

Magi.. ti si kora slatkog kruha..
Ćuj Magi ispod nas se nešto slatko kuha..
Magi.. ti si duša moga duha..
Magi.. biće od nas dobra juha..

Koko daaAAAaaa ou daaaa
Tebe volim jaaAAAaaaaa

Kokokoko o da kokoa da da - Raskokdakaše se uskomešane kokoške. Ona što je nastavila da kljuca ispusti iz kljuna zrno kukuruza. Nasta opšti metež i polete perje. Sve su htele da budu u prvom redu..

Petao se nasmeši i pomisli.. pevac ili pevač.. razlika je u jednom slovu. A on nikako nije hteo da ispadne j.e.b.a.c sa "c" več sa "č". I to veeelikim Č.

------------------

Baba mraz
Autohtono
Rudolf irvas
Regresija
Renesansa
Kefir

Poslednja izmena:
Baba Mraza se ljuljala u naslonjači, plela autohtone severnopolske naglavke i bacala gnevne munje pogleda na Rudolfa irvasa.
Sećala se kako je nekad vozila snežne kočije, jednim pokretom ruke gradila ledene dvorce, kako je sa slašću začarala derište Kaja i uživala u njegovoj odanosti sve dok ga ona šmizlica, Gerda, nije vratila pod svoje...
Dođavola, kakva je ovaj dosadni brak regresija! Skočila je iz naslonjače i otvorila škripava vrata kredenca. Prazno!
- Gde je votka, izdajniče? - grmnula je na Rudolfa.
- Hik... nemam ... hik ... pojma... - odgovori irvas.
- Vidim ja po toj tvojoj crvenoj nosekanji gde je! - progunđala je, a onda iz frižidera uzela pola-litarsko pakovanje kefira, i slistila ga na eks.
Izvadila je iz ostave svoju staru jaknu od fokinog krzna, ogrnula se, stala pred ogledalo i, sa ledenom suzom u oku, posmatrala svoj odraz uzdišući glasno: "Ah...Ah... Ah!"

uzdišući
šmizla
nosekanja
prekookeanski
šnenokle

Uzdisuci, smizla utrca u kucu. Nije mogla doci do daha. Nosekanja joj je curila kao voda iz pokvarene slavine. Dolazilo joj je da stavi tampone u nozdrve. Stigao je prekookeanski brod i doneo joj na talasima zeljenog , dugoocekivanog dragana. Njemu usla voda u usi, a njoj izlazi voda iz nosa. Kakav baksuz, zar bas sada? Zgrabila je ciniju iz koje su virile primamljive, mamine snenokle. Zaboravila je na visak kilograma, na dijetu. "Voce, jedi voce!" Cula je majcin glas iz susedne prostorije. " E bas necu, voce ne goji !" Smejala se kao blesava. Cemu dijeta? Dok se ona "dovede u red" ode on u neku drugu luku. Obrni, okreni snenokle ostaju.

Miris
Deca
Tockovi
Mladost
Zastave

Ko stvoreno za sanju :)
Evo ja ću da pokušam :per:

- - - - - - - - - -

PSEUDOPRESTOLONASLEDNIKOVICA
NEOPSEUDOOTORINOLARINGOLOGIJA
MILIJARDUDEVETNAESTERACKI
pseudoantidemetropolizacijski
ANTIGARNITUROLOMITELJSKI
su rechi koje ne postoje u srpskom jeziku zabelezene, ali su stvorene za Sanju da ih odgonetne.

paradajz
chir na pankreasu
Paklena pomorandza
tranzistor
vanzemaljac

Evo ja ću da pokušam :per:

- - - - - - - - - -

ANTIGARNITUROLOMITELJSKI
su rechi koje ne postoje u srpskom jeziku zabelezene, ali su stvorene za Sanju da ih odgonetne.

paradajz
chir na pankreasu
Paklena pomorandza
tranzistor
vanzemaljac

Domaci paradajz, neprskani! Cuo se piskavi glas prodavacice sa pijace. Chir na pankreasu je cinio svoje, hvatalo ga je nekakvo neobjasnjivo ludilo, piskavi glas mu je parao usi. Paklena pomorandza, pomislio je, ludilo koje nadolazi kao plima.Ukljucio je tranzistor i prislonio ga na uvo. Muzika je cinila cudo, tarapeutski je delovala na njega. Nije mu bilo vazno sto je sa antenom iznad glave drugima izgledao kao vanzemaljac .

Sat
Malter
Kratkovid
Krpa
Makaze

Poslednja izmena:
Sat
Malter
Kratkovid
Krpa
Makaze

Valjda zato što je bio krtakovid.. sluh mu je radio fenomenalno. Mogao je da čuje otkucaje sata u sobi udaljenoj dve prostorije odatle. Evo upravo sad dok je makazama sekao svoje pantalone jer su isuviše škripale dok je hodao.. čuo je dve zgrade od sebe kako neka mešalica okreće malter. To okretanje dovodilo ga je do ludila. U sledećem času sa periferije grada počela je da pišti neka krpa koja je prelazila preko hromirane sudopere. On prestade da seče pantalone i pogleda se u ogledalo. Iz ogledala smejao mu se našminkani krvavi klovn u naočarima odsečenih ušiju.

--------

ruža
poklon
poljubac
plaža
sveća
prsten

Htela baba da im drži sveću, al plamen usnama dotaknu ruža vetrova pa on, zanesen od poljupca, zgasnu;
Ne vide kako je mangupčić unuki na poklon umesto prstena dao običan belutak s plaže, i kako ga je ona, toplog, prislonila na obraz, a zatim zavitlala ka moru tako da je po mirnoj površini počeo da odskakuje praveći žabice, i da su, onda, držeći se za ruke, kao deca, potrčali po toj neobičnoj stazi, brzo ali lako, dotičući vodu samo nožnim palčevima.

nožni palčevi
ruža vetrova
belutak
odskakivati
držati sveću

@bile. ejebemliga, ubo si dan kad sam bolna legnala u novoiznajmljenoj kolibi čekajući da uvedu net koji u uveli tek danas. Pa eto.

Zamahnula mlada kajsija vitom granom, dograbila ruzmarin, pa mu otkide ručicu i zadenu je sebi u krošnju, kao umetak. Onda se sagnu niz leđa vetra do parčeta ko zna kad razbijenog ogledala u travi.
- Ne znam koliko je umesno da se približavaš toj starudiji - pročvaka gavran koji joj se gnezdio na potiljku.- Sedam godina ožiljaka ako se posečeš!
- Sedam godina baksuza onome koje ogledalo razbio, matoro zanovetalo - opomenu ga mahovina sa severne kajsijine plećke.
- Sedam prvih plodova onome kome je baš ovde ispalo, meni na dar - procvrkuta kajsija, zaljubljeno trepćući ka vlastitom odrazu.

odraz
baksuzirati
zadenuto
plećka
trepćući

ANTIGARNITUROLOMITELJSKI

Na vr' Olimpa, negde sredinom avgusta 2014, Zevs je upriličio žurku za kolege s različitih meridijana politeističkog univerzuma. Društvo je bilo isključivo muško, i nakon ispijanja božanskog nektara i razgledanja Demetrinih najnovijih selfija koje je rezultiralo kišom božanskih uzdaha, rešiše da se bace na kreativu.
- Glina je opet u modi - rekao je Enki. - Kobovi, eko-domovi, rtšipovi i tako to... Biće ovo đavolski dobra figura.
- Đavola nismo pozvali, a i nije neki talenat - dodade Khnum odmahnuvši svojom zelenom ovnujskom glavom, ne ispuštajući svežu ilovaču iz ruku ležerno naleglih na grnčarsko kolo.
Virakoča i severnoamerički Zemljodrm nisu ništa govorili. Svaki je za sebe bio udubljen u ostvarivanje zadate teme: multipliciranje Demetre, izrada njenih božanskih oblina od blata da bi im, kasnije, udahnuli život i dobili nekoliko novih pseudoprestolonaslednikovica trona plodnosti.
- Sve ćemo to posle razbucati, regularno, nije ovo zaozbilje! Samo se malko zezamo, ono, radi oduška. - vikao je gromovnik pseudoantidemetropolizacijski, naginjući glavu prema letnjoj kujni u kojoj je siktala besna Hera i spremala kanapee sa suvim grožđem i buđolom.
Prometej je sedeo sa strane i šmrcao.
- Polenska groznica? - upita Enki.
- Ma jok, alergija na glinu, iznenadna... baš šteta. A nekad smo se Atina i ja baš dobro zezali s time...
- Znam ja jednog dobrog otorinolaringoologa, tamo dole - progovori najzad Virakoča. - Mogao bi da kažeš da te ja šaljem, dao bi popust, garant.
- Otorinolaringolozi biti za ljude, za nas biti specijalizovani pseudootorinolaringoolozi. - primeti Zemljodrm. - Jednom je Manitu slučajno udahnuo sekvoju dok je leteo iznad šuma, zaglavila se bila nezgodno, al srećom mu Bik Koji Sedi preporuči tog jednog pseudootorinu, očas posla ga liferovao bedaka. Voah.
Prometej podiže glavu s ekrana ajfona, pa samo slegnu ramenima:
- Pseudootorinolaringoolog... to je tako pre nove ere. Sad imaju neopseudootorinolaringoologe. Apćiha! Izvin'te.
- Nazdravlje! - povikaše svi osim Zevsa. On je zaneseno šetao kroz garnituru novonastalih keramičkih Demetri, i odmeravao joj atribute plodnosti.
- More, mamicu ti švalerašku! - začu se Herin urlik, a zatim kroz vazduh prolete Sizifova kamenčina brzinom zvuka, rušeći naposletku lepe glinene glave.
- Kao da je glava ono što je šacovao... Apćiha! - promrmlja Prometej.
- Stvarno, šta joj glava kriva? - razdraženo će Enki.
- Uh! Ljubomora biti glup razlog za figurotres! Skvo Hera odmah zauzeti antigarniturolomiteljski stav! - autoritativno će Zemljodrm.
- Hero, mico, cico, sunce moje, izvoru dobrote i nesebične ljubavi, zraku jutarnje zvezde, oku jezera - cvrkutao je Zevs pokušavajući da se otme od supruge koja ga je vukla za uvo pravo u letnju kujnu.
- Nema mico-cico, nema sunce, nema izvora dobrote! Narednih pet milenijuma pereš suđe i bacaš smeće!
- Važi, treptaju jutarnje rose na latici maslačka...
- Ćut!
- Svetli iscedku kolostruma iz dojke prvorotke...
- Ni reč!
Zevs napući usta i tužno povi veđe, pa će, plačnim glasom:
- Jel to znači da večeras neće biti...
- Znači!
- Ni malkice?
- Ni mrd?
- Ni mrd?
- Ama ni prstom!
Nastavio je s facijalnim oponašanjem blagoretardanog četvorogodišnjaka kome se jede čokolada, i ona naposletku popusti.
- Pet milenijuma suđa i smeća, plus da mi napišeš ljubavnu poemu.
- Može, kapi smole s ne-GMO breze!
- U milijardudeventaesteračkom stihu!
- Sve, sve za tebe... sve za jedan mali-lepi večerašnji mrd-mrd!
Pogledala ga je i uzdahnula. Nikada se neće promeniti.
Otpratili su goste, Zevs je oprao suđe i bacio smeće, a kada je svet prekrio plašt noći, Hera lagano uđe u njegovu ložnicu, i poče da mrda:

reči one od gore :)

Poslednja izmena:
odraz
baksuzirati
zadenuto
plećka
trepćući

Izašao je u noć i zabezeknuto zurio u mrak. Beše to jedne od onih, zift crnih noći, kada se ama baš ništa ne vidi.
"E, baš sam sad morao dobiti ovaj zadatak", pomisli Miša u sebi. Usta se stegoše pomerajući brčiće.
"I mesec nešto bojkotuje. Valjda mu se spava, pa sve trepćući sija, kao da blinka. Otežava mi to posao."
Plećka priđe plećki, pa tako skupljene počeše da prate sitne nečujne korake. Noć i dalje ćuti. Ni glasa ne pušta. Od ćoška do ćoška, srca što tuče da Miša misli da ga svi čuju, prilazio je svom cilju.
"I onaj Todor, nije uspeo na zadatku. Ali je zato meni baksuzirao i to naglas, da svi čuju. Nema veze. Ja ću uspeti" razmišljao je dok je osluškivao crni vazduh oko sebe. Tišinu prolomi jak zvuk brave što malo zapinje. Svetlost ubi gustu tminu u sekundi sa njegove desne strane i osvetli veliki ćup sa cvećem što je stajao na podu, deo zida i pola stolice. On pogleda u levu stranu i vide svoj odraz u velikom ogledalu što je sezalo sve do poda. Najbrže što je mogao šmugnu iza prvog ćoška. Sav uplašen priljubi se uza zid. Čekao je. Samo da ga niko nije video. Vrata se zatvoriše opet uz taj čudan zvuk brave, a noć se vrati svojoj mračnoj tišini. Miša se vrati nazad, do ćupa, ubra jedan beli i jedan žuti cvetić, pa trk nazad kroz pomrčinu. Nečujni sitni koraci sekoše mrak, a zadenuto cveće, iza svakog uha po jedan, klantaraše prateći mišiji trk. "Mogao sam ubrati i treći i držati ga repom, ali tražena su dva, a ne tri. Može se buniti jer žensko su čudnovata mišija sorta čim traži da ovako, rizikujući život, dokazujem ljubav. I šta će da radi sa ovim cvećem? Nije ni bitno. E, Todore, Todore, sad je Ognjenka moja"

porast
promaja
pingvin
pakovanje
plovak

porast
promaja
pingvin
pakovanje
plovak

- U 2016 očekuje se porast prodaje igračke betmenovog suparnika zvanog Pingvin. - rekao je vlasnik okupljenim radnicima lutkarske radionice a zatim je dodao.. - Moraćemo da pripremimo i neko "de luxe" pakovanje. - a onda poče zadovoljno da trlja ruke.

Ko je mogao da očekuje ovakva zbivanja u zadnjim mesecima naše civilizacije? Invaziju ribovanzemaljaca i hrabro suprostvaljnje pingvina i konačana pobedu nad agresorom? Izgleda da je planeta imala sreće što su se ribovanzemljaci iskrcali baš na južni pol. Ali šta je tu je. Poklonu se ne gleda u zube. Naročito ako je igračka. - hehehe - ove misli proleteše vlasniku kroz glavu kroz koju je sasvim sigurno sudeći po mišljenju radnika proletalo i još ponešto. Recimo promaja. I to uvek kad je trebalo da se isplati novogodišnji bonus.

Za to vreme ajkulosurus sa planete Nubiru je zabacio svoju svemirsku udicu poslednje generacije pravo u severno ledeno more. Pa šta zadrma plovak.

----------------------

Reči
Pisaća mašina.
Vremeplov.
Kaučuk
Bušmani
Lilihip.

Poslednja izmena:
Pisaća mašina.
Vremeplov.
Kaučuk
Bušmani
Lilihip

Odzvanjali su tihi jednolični zvuci. To je mašina vremeplov disala punim plučima. U njoj, sedeo je zavaljen u najobičnijem sedištu iz nekih polupanih kola, Oli. Mladog lika, vižljast i oka brzog kao munja koje je pratilo brzopoteznu pamet. Neobičan je bio Oli. Genijalan za mnogo stvari koje su većini ljudi bile nezamislive nepoznanice, a opet, kreten za naobičnije stvari koje su večini ljudi bile sasvim normalne. Lizao je llilihip tako zavaljen i prepušten mislima dok je putovao. Poneo je čitavu kutiju svoje omiljene poslatice. Tako je najbolje mislio. Bila je to opsesivna misao, navika, nešto bez čega Oli nije bio Oli.
Mašina zkrklja i lagano poče da ispušta drugačiji, mirniji zvuk. Spuštala se. Oli izađe. Pogleda oko sebe i vide neke zgrade. Uđe u jednu. Tumarajući shvati da je to nekakva poslovna zgrada, u to doba dana, tj. noći prazna. Uđe u jednu od kancelarija i vide pisaću mašinu. "Bože, od kad nisam video ovu napravu. Sećanje mu se vrati na neke dane njegovog najranijeg detinjstva. Vide oca kako sedi za stolom i kuca po istoj takvoj mašini. Pisao je priču. Bio je novinar. Cigareta u uglu usana, pepeo koji je padao okolo, neka obuzetost koja je izbijala iz oca, iz njegovih pokreta, pogleda, nagiba glave. miris te kancelarije, sumoran, težak a opet, tako pun života. Pogleda po stolu i vide priču o kaučuku odštampanu na običnom novinskom papiru. Novine su bile velikog formata, baš velikog. "Kako je ovo nepraktično" pomisli. Zatim sede za pisaću mašinu na stolu.Čudan osećaj ga preplavi. Prsti su teško i neuko počeli sami da tipkaju. "Pozdrav od Olija Stoka, 16.12.2015.godine". hahaha iznenadiće se ujutru kada dođu na posao.
Pogleda usnuli grad i uđe opet u vremeplov. Programirao je rutu..... Kalahari, Bušmani
Mašina zabruja, a Oli uze još jedan lilihip.

sreda
oposum
žaoka
Nemačka
prilika

Poslednja izmena:
sreda
oposum
žaoka
Nemačka
prilika

Hitler je sačekao svoju priliku. Bila je sreda. A sreda je bio dan kada je izronila nemačka podmornica poslednje generacije, takozvana "nevidljiva" koja je trebala da ga iz Portugalije preveze u Argentinu. Nemačka se uveliko raspadala ali Firer će ipak prevariti ceo svet i lažiraće svoju i Evinu smrt u nekakvom bunkeru. Za to vreme, on će sedeti na terasi hacijende među gaučosima nemačkog porekla. Sve je već pripremljeno. A odatle ako bude sreće lagano će povratiti svoju dominaciju preko centralne amerike pa na severnu. Bitno je ući u SAD neopažano. Zato je i obrijao svoje brkove, promenio boju kose. Više ne izgleda tako opasno kao pre. Kao žaoka škorpije. Sad je oklopljeni oposum. Sad se štiti. Ali doći će vreme kad će čelični orao opet vladati evropom. Već je smislio pakleni plan. Unija svih evropskih zemalja. Ovaj put igraće malo pametnije...

-----------

Kolači
Gedore
Elokvencija
Radijacija
Mišolovka
Šampon za kučiće

Kolaci su mi preko glave. Napravila sam jedanaest vrsta, razlicitih velicina, bas kao Zvonkove gedore. Gosti samo sto nisu stigli. Elokvencija ce doci do izrazaja ukoliko sam omanula u nekom receptu. Od komplimenata za dekorisanje sijacu kao neonka, ma kakva radijacija! Lepa rec pogadja pravo u kostanu srz. Mogla sam ja to i bolje da ukrasim, samo da me nije zveknula po prstima ona misolovka sto je onaj moj slepac postavi pored dzaka sa secerom. Samo jos kosu da sredim i slavlje moze da pocne. Doduse, to ce mi ici malo teze, obzirom da sam sa police u brzini umesto schaumu uzela sampon za kucice. Nece valjda Dzeki da mi se naljuti? Evo ga i zvono! Ti gosti...zar uvek moraju da porane?!

Zavrzlama
Podneblje
Rasa
Nokaut
Biber

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back