Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
zavrsila Nasledje Bolenovih i Razum i osecajnost.

Vidim ja da cu da kupim i Kraljicinu ludu :lol:
Sto se tice Dzejn Ostin, vise mi se svidja Gordost i predrasude od ove. Ali dobro.

Sutra idem u biblioteku, a do tad...od svih knjiga iskopala sam Sjajnu Sofiju, od Zorzet Hejer, dzepno izdanje.
Vec sam je citala, ali mogu opet, bas je zabavna :D

U senci nara – Tarik Ali, Laguna, 260 str.

Ovu knjigu sam davno (pre nekoliko godina) vec uzumala, ali sam je neprocitanu vratila u biblioteku. Zasto? Pa moguce je da su me neki delovi koji su pisani kicenim recima, ili povremeno naivan - bajkovit stil, odbili... Ne znam, ali sam stalno o njoj razmisljala, i na kraju je uzela ponovo.

Sada bih mogla da dodam (u pozitivne utiske) da su mi se najvise dopali delovi gde se vidi sukob hriscanskog i muhamedanskog nacina razmisljanja. O svemu. O svakodnevnim stvarima, higijeni, obicajima, casti… o pogledu na “one druge”. Dakle knjiga ima svoje mane ali i svoje kvalitete. Mene je privukao istorijski momenat.
Mislim da sam ipak s’ pravom razmisljala o njoj kao o nepravedno odbacenoj.
Kategorija – Nije mi zao sto sam je procitala.

Knjiga inace govori o zivotu Arapa u XV veku u Andaluziji - Spanija. Odnosno o njihovom pokrstavanju i proterivanju sa tog prostora od strane Hriscana… Posle ove knjige razmisljam kako svaki verski, etnicki, ili neko slican sukob pocinje isto i zavrsava se isto. Bez obzira na vreme, vek, podneblje… Zalosno. Zalosno koliko covek vekovima, pa sve do danas nista nije naucio.
B a s n i s t a.

PS. Knjiga je inace dobila nagradu za najbolji roman na stranom jeziku u Spaniji 1994. god. Mada ja ne mislim da je bas toliko izuzetna.

@Bi, dobro nam dosla, i nadam se da si se lepo provela. Bas sam sinoc razmisljala kada se ti to nama vracas.
Kad ono, evo tebe :)
Posle tvog utiska, razmislicu :think: da li da pocinjem Ostavljenu.

Sto se tice Dzejn Ostin, vise mi se svidja Gordost i predrasude od ove. Ali dobro.

Sutra idem u biblioteku, a do tad...od svih knjiga iskopala sam Sjajnu Sofiju, od Zorzet Hejer, dzepno izdanje.
Vec sam je citala, ali mogu opet, bas je zabavna :D

da kupiš Ludu, nego šta :D

a o čemu se radi u Sjajnoj Sofiji, čisto informativno...mislim, knjiga koja se može bez problema čitati dva puta, zavređuje pažnju

• Podržavam
Reactions: Em.
Beleške s malog ostrva-Bil Brajson,počela sam da je čitam,glasno se nasmejala 2-3 puta,stigla do 50-e strane i shvatila da mi se ne sviđa.
Čituckala na preskoke još malo i sve mi se čini da ja to neću završiti.Ovo mi je prva knjiga od njega pa ne mogu da uporedim sa ostalima,koristila sam i pretraživač i nije bila baš mnogo čitana do sada,par komentara.... :confused:

Požalih se .....možda me neko i uteši :lol:

inače, danas sam počela Matematiku ljubavi
ništa ne mogu da izjavim jer sam tek na 3o strani, a ima 42o..kol'ko je to 1/12 ?

Emocijo, ne se sjekiraš, ostavi je..i meni je TA bila malo smorna, žalila sam se, al' su me izignorisali

inače, danas sam počela Matematiku ljubavi
ništa ne mogu da izjavim jer sam tek na 3o strani, a ima 42o..kol'ko je to 1/12 ?

Emocijo, ne se sjekiraš, ostavi je..i meni je TA bila malo smorna, žalila sam se, al' su me izignorisali

:zag:

nije,računaj dalje :whistling: ili se bavi samo ljubavlju iz te Matematike ljubavi :heart:

Već sam pregledala knjige da vidim šta će biti sledeća i naišla sam na započetu i nedovršenu Prijatelji -Selenić,mislim da se nisam još požalila na nju, pa evo sada.....Zapela isto na 50-oj strani....odličan početak i onda.....skroz promenio temu i ja odustala...do daljnjeg.

Obećavam,noćas neću više da vas opterećujem,možda je bolje da odem da spavam ?

Laku noć,drage moje.....
smilie_sleep_109.gif

da kupiš Ludu, nego šta :D

a o čemu se radi u Sjajnoj Sofiji, čisto informativno...mislim, knjiga koja se može bez problema čitati dva puta, zavređuje pažnju

Mala je to knjizica. Smesna ljubavna prica. Limunadica.
Radnja se desava u 19 veku...cini mi se. Nigde ne pise , ali zbog desavanja u vreme Velingtona bih rekla da je tako.
Sofija je devojka odrasla sa ocem diplomatom, putujuci po svetu. Otac je ostavlja kod tetke da bi otisao u Juznu Ameriku.
Ona je inteligentna, neustrasiva, mudra, dovoljno lepa, neverovatno zabavna, nezavisna i naravno uspeva da okrene kucu naglavacke , spasava rodjaku od udaje za siromasnog pesnika, lepog ali kukavicu, i na kraju se uda za rodjaka.
I svi je obozavaju, posto je devojka malo van svog vremena.

Simpaticno, i moze uvek da se cita. Takve su i druge dve knjige od Zorzet Hejer koje sad prodaju po ulici za 100 din.

I ja kupujem Ludu. I ''Belu kraljicu'' posle nje.
I meni su ''Gordost i predrasude'' bolje od ''Razuma i osećajnosti'', a i od ''Eme''(koja je još lošija, po mom mišljenju)
Trenutno privodim kraju ''Princip Žozeovih kapija'' (kakav neprivlačan naslov, ne bih nikad čitala takvu knjigu da je nisam dobila na poklon). Glavni lik radi u knjižari, ispija pivo (krade Bogu dane), muva se s bivšom ženom i tralalala, očekujem neki bitan događaj na kraju. Ima samo 135 strana, izdavač Mono i Manjana, napisao Zoran N. Marković.

Imam ja Rimljanku. Trebalo bi da pročitam ponovo, ničeg se ne sećam posle 30 godina.:) Čini mi se da je nalence čitala skoro.

Citala sam i ja Rimljanku, ali deluje kao da je to bilo u nekom drugom zivotu. Dobro je sto ste me podsetili, moglo bi da se cita ponovo....

A sto se tice knjizica nisu one lose, Venisa mi se najmanje svidja iako sam nju citala prvu, ove dve su zabavnije, taman za GSP do posla. Meni podignu raspolozenje.

Evo i spiska knjiga koje sam danas dovukla iz biblioteke...kao i obicno, nesto novo i nesto sto sam vec citala.

Prava porodica - Toni Parsons
Zena jednog Bordzije - Dzin Kalogrdis
Pompeja - Robert Heris
Putovanje na kraj sveta - Dzon Bojn
Kratka istorija bezmalo svacega - Bil Brajson
Carobnica iz Firence - Salaman Ruzdi
Badalpurski vrt - Kenize Murad
Smena generacija - Stevan Jakovljevic
Kraljica Margo - Dima
Tajna Krvavog mosta - Zagorka i
Kontesa Nera - Zagorka

Poslednje 4 sam vec citala, naravno.

I sad vi mene ubijte, ako znam odakle da pocnem

Poslednja izmena:
Citala sam i ja Rimljanku, ali deluje kao da je to bilo u nekom drugom zivotu. Dobro je sto ste me podsetili, moglo bi da se cita ponovo....

A sto se tice knjizica nisu one lose, Venisa mi se najmanje svidja iako sam nju citala prvu, ove dve su zabavnije, taman za GSP do posla. Meni podignu raspolozenje.

Evo i spiska knjiga koje sam danas dovukla iz biblioteke...kao i obicno, nesto novo i nesto sto sam vec citala.

Prava porodica - Toni Parsons
Zena jednog Bordzije - Dzin Kalogrdis
Pompeja - Robert Heris
Putovanje na kraj sveta - Dzon Bojn
Kratka istorija bezmalo svacega - Bil Brajson
Carobnica iz Firence - Salaman Ruzdi
Badalpurski vrt - Kenize Murad
Smena generacija - Stevan Jakovljevic
Kraljica Margo - Dima
Tajna Krvavog mosta i Kontesa Nera - Zagorka

Poslednje 4 sam vec citala, naravno.

I sad vi mene ubijte, ako znam odakle da pocnem

Žena jednog Bordžije je sjajna, Kalogridisova je u rangu Filipe Gregori, a ovaj roman u rangu sa Drugom Bolenovom kćeri. Znači, najbolji od svih njenih, tj. onih koje sam čitala.

Seti se da napišeš kakva je Pompeja, mnogo mi se svidela Herisova Otadžbina, Duh nešto manje, pa ne znam da li je ova vredna ulaganja.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back