Mali problem u C
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 43

Tema: Mali problem u C

  1. #1
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Mali problem u C

    Imam sledeci problem:
    Ako napisem

    static char rec= {"Zdravo"};

    ima eror (illegal initializer). A ako sklonim zagrade nema greske.

    E ali ako ocu da dam neku vrednost strukturi :

    struct covek_st{ int broj;
    char ime;} ja;
    ja={123,"todic"};

    Neradi.Pise "Parse Error" . . . Znam da moze preko '.' ili '->' ali u knjizi pise ono sa zagradama.
    Sto onda neradi? Sta treba da bi radilo?
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan



  2. #2
    Ističe se juznivetar (avatar)
    Učlanjen
    12.02.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    -
    Poruke
    2.041
    Reputaciona moć
    67

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    Citat Original postavio toxi
    Imam sledeci problem:
    Ako napisem

    static char rec= {"Zdravo"};

    ima eror (illegal initializer). A ako sklonim zagrade nema greske.

    E ali ako ocu da dam neku vrednost strukturi :

    struct covek_st{ int broj;
    char ime;} ja;
    ja={123,"todic"};

    Neradi.Pise "Parse Error" . . . Znam da moze preko '.' ili '->' ali u knjizi pise ono sa zagradama.
    Sto onda neradi? Sta treba da bi radilo?
    Zato sto je char karakter tj. jedan znak, pisi ovako static char rec[]="zdravo";
    A sto se tice struktura idi preko '.', ili jos bolje uzmi uci klase.

  3. #3
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    a da zaboravih [] . Ali nije problem u tome nego jer u knjizi pise sa zagradama a a neradi-pa jel bi trebalo da radi radi sa zagradama ili ne(za strukturu)?
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  4. #4
    Ističe se juznivetar (avatar)
    Učlanjen
    12.02.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    -
    Poruke
    2.041
    Reputaciona moć
    67

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    Nebih ti znao reci to za strukturu, jer ja koristim klase.

  5. #5
    Ističe se Wilkołak (avatar)
    Učlanjen
    08.12.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Podgorina - srez valjevski, okrug kolubarski
    Poruke
    2.299
    Reputaciona moć
    66

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    Citat Original postavio toxi
    a da zaboravih [] . Ali nije problem u tome nego jer u knjizi pise sa zagradama a a neradi-pa jel bi trebalo da radi radi sa zagradama ili ne(za strukturu)?
    Pokusaj da u uglate zagrade stavis broj duzine stringa....

    Pogledaj primer dole....

    /*
    typedef struct {
    int povlastica, km, odrediste, prtljag, cenakarte;
    char ime[40];
    } TRezervacija;
    */

    Uzgred, ne mozes dodeljivati vrednosti strukturi tek tako.... Koliko ja znam, moras dodeliti vrednost svakom clanu strukture ponaosob....
    Poslednji put ažurirao/la Wilkołak : 22.01.2006. u 23:35

  6. #6
    Primećen član
    Učlanjen
    04.03.2004.
    Lokacija
    UK
    Poruke
    558
    Reputaciona moć
    56

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    1. Pogledaj malo shta su pointeri, i kakva je razlika izmedju niza char-ova i pointera na char (tj. nikakva).

    2. @sucur : klase i strukture u C++u su potpuno ista stvar, jedina razlika je default pristup (private kod klase, public kod struct). Ako kod ne radi sa "struct" nece raditi ni sa "class".

    Mada je ovaj kod definitivno C, a ne C++ (u C++u ne postoji potreba za "typedef struct..." kao u C-u, jer struct definishe tip)

    3. Chlanovima strukture MOGU SE dodeliti vrednosti "grupno", ali SAMO u toku inicijalizacije, nikako kasnije u kodu.
    Znachi, umesto :
    Kod:
    struct covek_st{ int broj;
    char ime;} ja;
    ja={123,"todic"};
    treba

    Kod:
    struct covek_st{ int broj;
    char * ime;} ja = {123,"todic"};
    (obrati pazhnju na pointer, i inicijalizaciju u istoj liniji sa deklaracijom)

  7. #7
    Ističe se juznivetar (avatar)
    Učlanjen
    12.02.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    -
    Poruke
    2.041
    Reputaciona moć
    67

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    Citat Original postavio Lord British
    2. @sucur : klase i strukture u C++u su potpuno ista stvar, jedina razlika je default pristup (private kod klase, public kod struct). Ako kod ne radi sa "struct" nece raditi ni sa "class".
    Znam da su jedna te ista stvar, al' imaju drugaciju sintaksu, tako da nikada nisam obracao paznju na structure, kada znam klase, upravo zbog toga sto rade istu stvar, zato sam i govorio da ja radim sa klasama, da sam mislio da su razlicite stvari, nebi bilo logike to spominjati.

  8. #8
    Primećen član
    Učlanjen
    04.03.2004.
    Lokacija
    UK
    Poruke
    558
    Reputaciona moć
    56

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    Well... onda nemoj da zbunjujesh ljude okolo sa "ne znam kako to radi sa strukturama, ja koristim klase" :]

  9. #9
    Ističe se juznivetar (avatar)
    Učlanjen
    12.02.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    -
    Poruke
    2.041
    Reputaciona moć
    67

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    Citat Original postavio Lord British
    Well... onda nemoj da zbunjujesh ljude okolo sa "ne znam kako to radi sa strukturama, ja koristim klase" :]
    Neznam sta je tu zbunjujuce, jer rekao sam dakle da je sintaksa drugacija, a opet kazem nebi bilo logike da sam rekao "ja koristim klase", da su to razlicite stvari.
    Pozdrav

  10. #10
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    Imam utisak da sam probo tako i da nije radilo a sad workuje :-)
    Zahvaljujem.
    Ej sucur odakle si ti i u kom jeziku si pravio onu igricu sa avioncicima?
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  11. #11
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    I da: Sta je to OpenGL i cemu sluzi i ima li veze sa C.
    Jel C i C# isto ?
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  12. #12
    Primećen član Hammerhead (avatar)
    Učlanjen
    28.12.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Tziganin bez drzave"
    Poruke
    624
    Reputaciona moć
    54

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    opengl je akronim (skracenica) od open Graphic Library.. tj set biblioteka (znas ono #include<....) za jeli rad sa grafikom.. (bar koliko ja znam i koliko nam je reko profa na faxu)
    planetary displacement failed (still stuck here)

  13. #13
    Ističe se juznivetar (avatar)
    Učlanjen
    12.02.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    -
    Poruke
    2.041
    Reputaciona moć
    67

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    @toxi ja sam iz Srpskog Sarajeva, a onu igru sam radio sa openGL i C++, iznad ovog posta kolega ti je rekao sta je dakle openGL, znaci ti sa njim mozes sve da odradis sto se tice grafike, da stavis likove, okolinu, particle systeme, ali sve to da bi funkcionisalo moras da sa nekim programskim jezikom povezes, ja licno koristim c++.

  14. #14
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    znaci moze c?
    Ima li neka knjiga za to?
    Imam onaj Visual Studio 6.0,jel mi treba nesto jos za taj openGL?
    Dakle to je gomila funkcija pa sve sto mogu sa njim mogu i bez njega samo teze?Jesam li u pravu?
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  15. #15
    Primećen član
    Učlanjen
    04.03.2004.
    Lokacija
    UK
    Poruke
    558
    Reputaciona moć
    56

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    Nisi u pravu.

    Jedino ako ne zhelish da pishesh softverski rendering od nule.

  16. #16
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    Evo jedno glupo pitanje(vise me je sramota da vas smaram)-Jel C i C# jedno te isto?
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  17. #17
    Primećen član
    Učlanjen
    24.11.2003.
    Poruke
    641
    Reputaciona moć
    58

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    nije, c# mnogo vise lici na c++(ili mozda javu).
    c# je objektno orjentisan, kao i c++ i java, i ima slicnu sintaksu kao c++, a slican nacin razmisljanja kao u javi ( recimo tako).

  18. #18
    Ističe se juznivetar (avatar)
    Učlanjen
    12.02.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    -
    Poruke
    2.041
    Reputaciona moć
    67

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    Toxi dakle mozes koristiti MSVS kompajler i potrebne su ti odredjene biblioteke koje koristi openGL, recimo glu.lib, glaux.lib itd neznam tacno sve koje su potrebne pogledaj na netu. A Lord British ti je dao odgovor za pitanje uvezi rada sa openGL.
    Dalje C# (sharp) je novi jezik koji je predstavljen kao snaga C++, i lakoca VB-a.

  19. #19
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    Na kojoj adresi moze to da se skine?
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  20. #20
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    Citam "Programiranje na jeziku C"(Augie Hansen) i pri kraju sam sa tom knjigom.
    Sta sledece da uzmem? Mislim koju knjigu.
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  21. #21
    Početnik _Doctor_ (avatar)
    Učlanjen
    05.10.2005.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    34
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    Shta znam, ja sam C++ uchio iz Laslove (Laslo Kraus) knjige i zbirke i moram priizanti da su odlichno odradjene. Kao i to da posle njih mozzesh imati pristojno znanje, shto opet zavisi iskljuchivo od tebe tj. od tvog truda i rada, naravno. Eto, to ti je moja preporuka. Pozdrav i sreccno !
    "Nobody is safe from me, No' not even me !"

  22. #22
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    23.08.2005.
    Poruke
    379
    Reputaciona moć
    48

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    _Doktor_e nisi razumeo-meni treba neka knjiga za C ne za C++. :-(
    Samo jedan klub--samo jedan grad---
    samo Z E T A bre
    kakav partizan

  23. #23
    Početnik _Doctor_ (avatar)
    Učlanjen
    05.10.2005.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    34
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    Sorry Nisam te skontao! U svakom sluchaju ti opet preporuchujem Laslovu knjigu i zbirku za C. Da se ne ponavljam stvarno je prva liga.

    pozdrav
    "Nobody is safe from me, No' not even me !"

  24. #24
    Primećen član
    Učlanjen
    24.11.2003.
    Poruke
    641
    Reputaciona moć
    58

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    jedan od zanimljivih sajtova:
    http://www.cplusplus.com/

    , veruj mi, nisu na kraju c i c++ tako razliciti , c++ se skoro ispravno moze nazvati nadskupom c ...........

  25. #25
    Ističe se juznivetar (avatar)
    Učlanjen
    12.02.2005.
    Pol
    muški
    Lokacija
    -
    Poruke
    2.041
    Reputaciona moć
    67

    Podrazumevano Re: Mali problem u C

    Citat Original postavio opi
    , veruj mi, nisu na kraju c i c++ tako razliciti , c++ se skoro ispravno moze nazvati nadskupom c ...........
    Svakako, za stvari koje ti trenutno ucis je razlika u par stvari kao sto su recimo komande za ispis/unos podataka itd itd, al' citao knjigu za c ili c++ nema skoro pa nikakve razlike.

Slične teme

  1. Mali problem sa titlovima:-)
    Autor neobaveštena u forumu Multimedija
    Odgovora: 12
    Poslednja poruka: 17.02.2009., 11:14
  2. Mali problem...Help!:)
    Autor Marija-Bg u forumu Zdravlje
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 28.01.2009., 13:13
  3. Mali problem sa TFT-om
    Autor Turelio u forumu Hardver
    Odgovora: 15
    Poslednja poruka: 26.12.2006., 22:02
  4. mali problem u flashu
    Autor rasa-ns u forumu Multimedija
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 05.09.2004., 16:39

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •