Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Miris kuvanog jela, kiselog vina i ishlapelog piva osećao se već kod pozorišta "Boško Buha"; nešto više, u Čika-Ljubinoj, bife "Central" radio je punom parom. U prizemlju su studenti i alkoholičari pili vinjak za plastičnim šankom, a u podrumu su večerali, sedeći, iz nekog razloga, za školskim klupama. Specijalitet kuće - dlakave kolenice! Cena: 110 dinara. Ren i senf - gratis; čekinje takođe. Čekinje se naravno nisu jele, već su služile umesto čačkalica. Prednost im je bila u tome što su elastične, pa prolaze i tamo gde čačkalica neće. A i ne plašiš se da ih je neko pre tebe već koristio, pa vratio u slanik.

Dlakava kolenica "In a Silent Way"

Sastojci:

Teleća kolenica
krompir
Začin C, biber, so

Priprema:

Staviti kolenicu u najveći lonac, začiniti i kuvati 4 časa.
Posebno skuvati krompir. Dobro ohladiti pivo. Ko voli,
može kolenicu i da zapeče, ništa joj neće faliti.

Kad je Duško Gojković doveo Milesa Davisa u Beograd, Srbi su navalili na Dom omladine ko Slovenci na Guču. Posle koncerta vladala je neopisiva gužva, pa je Duško izveo Milesa na mala vrata i odveo ga u "Central" da na miru nešto pojedu. Kad je kelnerica Mirka spustila kolenice na sto, Miles je malo podigao obrve i noktom otkinuo jednu čekinju. Nije se čulo ništa. Duško je odrezao parče mesa, umoćio ga u senf i stavio u usta. Jeli su u tišini, jer Duško slabo govori Engleski, a Miles je slabo govorio uopšte.
Ovaj muzički dijalog ostao je zabeležen zahvaljujući Stivu Gutu zvanom "Stjepko" koji je - rešen da po svaku cenu otkrije Milesovu tajnu tišine između nota - krišom snimao sve na magnetofom skriven iza raširene "Politike" za susednim stolom. Snimak je kasnije objavljen u bootleg izdanju pod nazivom "Another Bitches Brew". Kad su novinari pitali Milesa šta mu se najviše dopalo u Beogradu, on je podigao obrve, i nakon kraćeg razmišljanja, rekao: "Nothing".

Poslednja izmena:
Ne kuvam ni juče ni danas... :)
Juče bili ostaci od nedeljnog ručka kod mame: goveđa bistra suap sa rezancima, pilav od tikvica i paradajza i pečeni svinjski but...

A za danas me snabdela sveki, donela juče pileću čorbicu sa dosta mesa i sarme...

:lol::rotf:

a mene zanima kako da napravim onaj najjednostavniji sa piskotama, slatkom pavlakom i smrznutim vocem
al..znate vec..-do sitnih detalja:)

VOĆNA TORTA

1l slatke pavlake umutiti mikserom
2 kisele pavlake i 10 kašika kristal šećera umutiti varjačom
Obe mase sjediniti varjačom

Potrebno je dve velike kutije piškota. Piškote umakati u sok i ređati na tacnu. Po tome fil od pavlaka, a po filu voće. Tako dok se ne potroši materijal. Od ove količine bude 3 reda piškota, a dva voća i fila.

Ukrasiti šlagom.

Prosto, da prostije ne može biti. :D

poverljiva bre, za ovakva pitanja otvoriš klon nalog čoveče : )
ja danas ne znam šta ću, posle onog bljutavog ručka danas bih nešto slatko, jako da spremim, pitu sa višnjama, sa onim prelivom ili tako nešto a od slanog pojma nemam šta ću

VOĆNA TORTA

Potrebno je dve velike kutije piškota. Piškote umakati u sok i ređati na tacnu. Po tome fil od pavlaka, a po filu voće. Tako dok se ne potroši materijal. Od ove količine bude 3 reda piškota, a dva voća i fila.

Ukrasiti šlagom.

...ja ovo ne smem da pravim...ubila bi se, dva dana bi samo to jela...:mrgreen:

VOĆNA TORTA

Ukrasiti šlagom.

Ja pravim samo sa kiselom pavlakom.
10 kasika secera, punih, na 4 pavlake, polako izmesam, pa slazem piskote umocene u mleko, pavlaka, pa voce (ono frikomovo, mesavina raznog crvenog, treba dva pakovanja).
To sve stavljam u pleh oblozen folijom, ali da visi folija sa svih strana da moze posle da se presavije preko kolaca odozgo.
U frizider preko noci, pa izvrnem na posluzavnik, roknem slag i milinkovic! :)

khm
a da li to smrznuto voće treba da se skroz naskroz odmrzne il cisto da moze da se odvaja
i
ese taj kristal šećer sigurno ne miksira, misim-neće posle da krcka?

hvala za recept domaćice i kistina (sori kistina al nikakvo obrtanje ne dolazi u obzir, jednom prilikom sam tako obrnula krempitu koju sam pravila 3 sata i bez da je trebala da se obrće:lol:)

Juce sam pravila spanske pitice i sipala testo u onaj pleh sa rupama za projice a po savetu sa jednogvecpomenutog linka stavim u te rupe papirne korpice da mi se testo ne bi lepilo za pleh. I gle malera, meni se testo zalepilo za korpice :confused::evil:.
Oce neko da mi kaze gde sam zeznula stvar? Sve sam radila po receptu :think:

jel ima neko ideju kako se pravi kolac koji izgleda ovako: dole prhko testo,pa nesto kao dzem,ili med,krupniji orasi i odgore zapeceni belanci.sve je to tvrdo,kad zagrizes,prsti na sve strane

Ovo mi lici na londonske stangle. Moja mama ih je pravila ovako: 250gr masti, 4 zumanca, 1 celo jaje, 4 kasike secera, 10 kasika brasna. Od ovoga umesiti testo staviti u rernu i peci, kada je napola peceno namazati pekmezom od kajsije i staviti preko ovaj fil:
4 belanca umutiti sa 4 kasike secera i dodati 8 kasika mlevenih, moze i seckanih oraha.
Kolac se pekao u nekom malom cetvrtastom plehu, ja sam kasnije to isto radila, onda je pleh totalno propao i ja nikada vise nisam jela tako dobre londonske stangle.:sad2:

Miris kuvanog jela, kiselog vina i ishlapelog piva osećao se već kod pozorišta "Boško Buha"; nešto više, u Čika-Ljubinoj, bife "Central" radio je punom parom. U prizemlju su studenti i alkoholičari pili vinjak za plastičnim šankom, a u podrumu su večerali, sedeći, iz nekog razloga, za školskim klupama. Specijalitet kuće - dlakave kolenice! Cena: 110 dinara. Ren i senf - gratis; čekinje takođe. Čekinje se naravno nisu jele, već su služile umesto čačkalica. Prednost im je bila u tome što su elastične, pa prolaze i tamo gde čačkalica neće. A i ne plašiš se da ih je neko pre tebe već koristio, pa vratio u slanik.

Dlakava kolenica "In a Silent Way"

Sastojci:

Teleća kolenica
krompir
Začin C, biber, so

Priprema:

Staviti kolenicu u najveći lonac, začiniti i kuvati 4 časa.
Posebno skuvati krompir. Dobro ohladiti pivo. Ko voli,
može kolenicu i da zapeče, ništa joj neće faliti.

Kad je Duško Gojković doveo Milesa Davisa u Beograd, Srbi su navalili na Dom omladine ko Slovenci na Guču. Posle koncerta vladala je neopisiva gužva, pa je Duško izveo Milesa na mala vrata i odveo ga u "Central" da na miru nešto pojedu. Kad je kelnerica Mirka spustila kolenice na sto, Miles je malo podigao obrve i noktom otkinuo jednu čekinju. Nije se čulo ništa. Duško je odrezao parče mesa, umoćio ga u senf i stavio u usta. Jeli su u tišini, jer Duško slabo govori Engleski, a Miles je slabo govorio uopšte.
Ovaj muzički dijalog ostao je zabeležen zahvaljujući Stivu Gutu zvanom "Stjepko" koji je - rešen da po svaku cenu otkrije Milesovu tajnu tišine između nota - krišom snimao sve na magnetofom skriven iza raširene "Politike" za susednim stolom. Snimak je kasnije objavljen u bootleg izdanju pod nazivom "Another Bitches Brew". Kad su novinari pitali Milesa šta mu se najviše dopalo u Beogradu, on je podigao obrve, i nakon kraćeg razmišljanja, rekao: "Nothing".

MMMMMM kako zvuci divno Majls Dejvis uz miris kuvanih kolenica. A Centrala se secam kada se i podrumu pio vinjak i loza, klopa nije bila obavezna, a zidovi isarani raznim citatima,crtezima i porukama licne prirode. Bili smo mladi i pored "?" bio je to omiljeni prostor za filozofiranje:D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back