Šta kuvamo danas six

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
sta stavljas u testo

Тесто само брашно, со, хладна вода.

Премазује се растопљеном машћу свака јуфка.

Онда се преклопе, па се заједно развуку, зато је лиснато.

Ставиш у плех тако да са стране вири тесто, опет премажеш машћу и брашном, да се фил не залепи за тесто, сунеш фил и преклопиш остатком теста, али тако да се фил види, као код Барбаре.

Опет премажеш машћу коре које се виде, да буду хрскаве.

Марифет, што би рекла моја баба, је заправо тврдоћа теста, то је оно што каже Барбара, мораш да видиш и осетиш под руком колика тврдоћа теста треба да буде.

Ставиш у плех тако да са стране вири тесто, опет премажеш машћу и брашном, да се фил не залепи за тесто, сунеш фил и преклопиш остатком теста, али тако да се фил види, као код Барбаре.

Марифет, што би рекла моја баба, је заправо тврдоћа теста, то је оно што каже Барбара, мораш да видиш и осетиш под руком колика тврдоћа теста треба да буде.

Idealno testo je, kazu oni koji mese, kao kada pipnes resicu uha.

- - - - - - - - - -

Ni tvdio ni gnjecavo.

hvala :)
ja sam spremala nesto slicno, ali to je bila vise ona obicna proja
od samo kukuruznog belog brasna mlevenog na potocari i vode sa malo maslinovog ulja se zamesi testo
na dno pleha se formira tanak sloj od te mase, preko se stavi sloj blago izdinstanog ribanca, a preko njega jos jedan tanak sloj testa
kad se ispece, dobije se tanka hrskava proja punjena kupusom i ukus je mmmmmmmm
mora da je i ova varijanta dobra, probacu sigurno

hvala :)
ja sam spremala nesto slicno, ali to je bila vise ona obicna proja
od samo kukuruznog belog brasna mlevenog na potocari i vode sa malo maslinovog ulja se zamesi testo
na dno pleha se formira tanak sloj od te mase, preko se stavi sloj blago izdinstanog ribanca, a preko njega jos jedan tanak sloj testa
kad se ispece, dobije se tanka hrskava proja punjena kupusom i ukus je mmmmmmmm
mora da je i ova varijanta dobra, probacu sigurno

I zvuci mmmmm :) Moram da probam!
Volim kupusare, taske sa kupusom, rezance sa kupusom... A 100 god. to nisam jela. I za ta jela kupus mora da se pobiberi. Onda je preukusno.

pa da kazem i ja koju:mrgreen:
koliko grama moze biti 13 kasika masti?

1 kašika 15g, pošto je mast tvrda i može dobro da se napuni kašika onda duplo, 30g. To x13 je ukupno oko 400g.:lol:

Svaki recept koji ima više od 100g masnoće preskočim. Tako da skoro ništa ni ne pravim.:rumenko:

- - - - - - - - - -

I zvuci mmmmm :) Moram da probam!
Volim kupusare, taske sa kupusom, rezance sa kupusom... A 100 god. to nisam jela. I za ta jela kupus mora da se pobiberi. Onda je preukusno.

Bogi, zaboravila si da treba i malo šećera :p

Obzirom da vidim da znas o cemu pricam sigurno znas da postoji jos jedan starinski nacin za pravljenje zeljanika..
To ti je ono kad razvuces tanku koru preko celog stola pa tu koru premazes tankim slojem vruce masti.
Zatim koru motas i to tako da prvo motas koru sa jedne strane stola prema sredini pa onda motas koru prema sredini ali sa druge strane
onda je tako namotanu jos vise rucno rasteglis...potom je savijas u dva puzica suprotnih jedan od drugog, jedan manji a drugi veci pa manji savijes na veci...
Tesko je objasniti zaista...:lol:

Kad to uradis, ostavis opet da se testo odmori petnaestak minuta i onda ga oklagijom razvuces i formiras taj tipican oblik zeljanika...
Jednom sam pravila zeljanik sa nadevom od mlade koprive...boze narode, taj ukus u svet mozemo ladno da plasiramo i bio bi hit...:lol:

DSC_2502.jpg

- - - - - - - - - -

repovi su pri kraju, upravo kuvam krompir za pire....

Obzirom da vidim da znas o cemu pricam sigurno znas da postoji jos jedan starinski nacin za pravljenje zeljanika..
To ti je ono kad razvuces tanku koru preko celog stola pa tu koru premazes tankim slojem vruce masti.
Zatim koru motas i to tako da prvo motas koru sa jedne strane stola prema sredini pa onda motas koru prema sredini ali sa druge strane
onda je tako namotanu jos vise rucno rasteglis...potom je savijas u dva puzica suprotnih jedan od drugog, jedan manji a drugi veci pa manji savijes na veci...
Tesko je objasniti zaista...:lol:

Kad to uradis, ostavis opet da se testo odmori petnaestak minuta i onda ga oklagijom razvuces i formiras taj tipican oblik zeljanika...
Jednom sam pravila zeljanik sa nadevom od mlade koprive...boze narode, taj ukus u svet mozemo ladno da plasiramo i bio bi hit...:lol:

Знам, драга, али за то већ мораш да будеш озбиљан мајстор, што ја нисам.

Моја мајка је била, али мислила сам да ће живети 100 година, па нисам научила на време.

Мада, ако решим успећу и сама, као што сам ово сама научила, гледала њу, покушавала по сећању и успела.

nismo sto godina jeli pohovano belo meso pa sam ga sad spremila.i rizoto sa sampinjonima i zelenu salatu.a dok sam to spremala,zavrsio mi se i pileci paprikas za sutra
a sutra cu da napravim lazanju i tortu,mami je rodjendan u nedelju

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back