Koliko mi je poznato imamo oko 800 000 ljudi koji rade za republicki budzet. Posto nam je budzet jedan od najjadnijih u Evropi, nasa drzava je mnogo jeftina. Mislim da bi dobro bilo da se otpusti 200 000 cinovnika.
Ne prosvetnih radnika, nego zaposlenih u ministarstvu i skolskim upravama. Ne policajaca nego kancelarijskih policajaca. Plavaca imamo jako malo. Ne sudija nego beskonacnog srednjoskolskog pomocnog kadra u sudovima. Da ne govorim o raznim agencijama i opstinskim zombi institucijama. Koliko ih je samo koji ne rade nista a platu primaju.
Ako ima je prosecna plata bar 200 eur dolazimo do racunice da bi se time na mesecnom nivou ustedelo 40 000 000 eur odnosno skoro 500 000 000 eur na godisnjem nivou.
5 milijardi eura za 10 godina.
Apsolutno treba, u upravo to sto si pomenuo:
- nepotrebne radnike
- one sa neadekvatnom skolskom spremom
- one primljene preko veze
- neradnike
Onima koji ostanu povecati platu na normalnu. I opet bi bilo velike ustede, ali bi ljudi koji ostanu da rade bili za to adekvatno placeni, a oni koji nisu zasluzili da rade bili bi javno kaznjeni.
Ovde vise nije samo stvar ustede u budzetu, mada to jeste najvaznije, vec i normalizacija stanja u drustvu, tj. javna i jasna poruka - radice vredni i koji znaju, neradnici i nezasluzeni dobice nogu u doope. Uz to, ti koji rade i znaju bice i nagradjeni. TACKA.
I nema nikakvih izvinjavanja niti iceg slicnog.
A kako znati koga da otpustis a koga ne? Vrlo prost sistem.
Svakom zaposlenom kazes: bices sef odeljenja (tipicno 5-10 ljudi), sve dobro delite TI i tim, sve sto je lose ide NA TVOJ RACUN (kao sefa). E sad, pod tim uslovom, napravi spisak onih koji ostaju da rade za tebe od trenutnih saradnika.
Kada se ovako postavi stvar, da si sef odgovoran u potpunosti za rad i ucinak svog tima (znaci greske SU TVOJE, zasluge TVOJE I TIMA), onda ce svako da odabere samo najbolje/najvrednije od svojih kolega. I nema greske.
Das ovakvu anketu svima, sravnis rezultat i garantujem da ce liste "same da se sloze", tacnije vecina zaposlenih ce tacno da odabere one koji znaju i rade, a otpasce neradnici i neznalice.
I onda samo otpustis one koji nisu na tim listama, i uopste ne razmisljas.
Paralelno sa ovim bih resio i pitanje ovih ekspres diploma nikad-cuo "univerziteta" koje su postale praksa u Srbiji, jer to sve jako utice i na kvalitet rada i tretman zaposlenih (od kojih neki znaju a neki pojma nemaju, a kao imaju isti stepen obrazovanja i strucnosti).
Eto, ja bih to tako resio.
Naravno, kako kolega pomenu, otpustanja NIKAKO ne smeju biti linearna, tipa svuda po 20% jer je to najveca moguca glupost. Treba otpustati ako treba i 80% tamo gde ne treba, A ZAPOSLITI ako treba i 50% od postojecih zaposlenih tamo gde nedostaju ljudi. Na taj nacin bi se izvrsila pomenuta normalizacija stanja, a ne da jedni 'lade do besvesti, a drugi rintaju kao konji (a sto se desava, znam licno primere).
I, da se ja pitam, to bi bio prvi korak u normalizaciji stanja i odnosa u drustvu u ovoj, sada vec krajnje (u tom smislu) BOLESNOJ, Srbiji.