Miroslav Zavidović

Na osnovu kojih dokumenata znamo da je Miroslav Zavidović sin Zavide?

Također kako je Ćorović uopće mogao povezati Miroslava i Stefana Nemanju kao braću? Na osnovu kojih dokumenata?

Za zahumskog kneza Miroslava znamo da mu se otac zvao Zavida jer postoji ktitorski natpis u crkvi Svetog apostola Petra u Bijelom Polju.

Za drugo pitnje postojala je tema i do nedavno je bila aktivna ( link ) te je glupo ponavljati iste stvari.

Na osnovu kojih dokumenata znamo da je Miroslav Zavidović sin Zavide?

Također kako je Ćorović uopće mogao povezati Miroslava i Stefana Nemanju kao braću? Na osnovu kojih dokumenata?

Na osnovu Miroslavljevog jevanđelja i Miroslavljeve ktitorske zadužbine (Crkve Sv. Petra i Pavla kod Bijelog Polja).

Nije to učinio Ćorović, već drugi istoričari daleko prije njega. On je samo taj zaključak prenio.
Zaključak je donijet na osnovu dva istorijska izvora - na osnovu ugovora sa Dubrovnikom iz 1186. godine (et fratrum eius comitis Stracimiri et Miroslavi) i pisma barskog episkopa Grgura iz 1180. godine prema kojem je stari knez Mihailo iz Vojislavove dinastije bio zlostavljan od strane svojih ujaka, Stefana Nemanje i njegove braće, što vjerovatno uključuje i Miroslava.

Poslednja izmena:
Slaven777 najbolje zna kako radi trokutić. Poslušajte njega.

Nego da se vratimo na temu, koliko znam niti u jednom od tih navedenih dokumenata nigdje se ne spominje da su Miroslav i Stefan Nemanja braća. Točno?

Ma ne treba, dovoljna mu je kazna što je glup...

Šta god bilo, ovakav vid komunikacije je nedopustiv.

Slaven777 najbolje zna kako radi trokutić. Poslušajte njega.

To što si napisao je dosta tačno, ali ti si u pravu iz drugačijih razloga od onih koje, pogrešno, smatraš (ja sam nekada bio moderator ovog podforuma). Ja se nisam, što implicitno insinuiraš iz poruke, bavio značajno prijavljivanjem tvojih poruka moderaciji.

Nego da se vratimo na temu, koliko znam niti u jednom od tih navedenih dokumenata nigdje se ne spominje da su Miroslav i Stefan Nemanja braća. Točno?

Nije. Citirah ti, braća Stracimir i Miroslav.

books

Listine o odnošajih izmedju Južnoga Slavenstva i Mletačke republike, knj I, JAZU, Zagreb 1868, str. 11

Poslednja izmena:
Dokument iz 19. st. je dokaz da su Nemanja i Miroslav braća. Malo nategnuto.

Dokument nije iz XIX st, već, kao što sam bio napisao iznad, iz druge polovine XII stoljeća.

Listine koje je objavljivala Jugoslovenska Akademija Znanosti i Umjetnosti, poznatije kao Monumenta Spectantia Historiam Slavorum Meridiolanum je zbirka istorijskih izvora koje je priređivao hrvatski naučni radnik Šime Ljubić u periodu od 1868. do 1891. godine (štampano u zagrebačkoj knjižarnici Fr. župana, Albrehta i Fidlera). Monumenta Slavorum je edicija inspirisana sličnim izdanjima srednjovjekovnih istorijskih izvora kod evropskih prosvećenih naroda, u prvom redu njemačka Monumenta Germaniae Historica i sačinjava projekat za koji je možda uopšteno najzaslužniji bio Franjo Rački (a prvotno inspirisan Ivanom Kukuljevićem "Sakcinskome").
Razni drugi su priređivali dalje različite edicije Monumenta Slavorum, a poslijednji tom ove HAZU zbirke izvora izašao je 2002. godine (sveukupno 53 sveske).

Originalni dokument, od 27. septembra 1186. godine, kao i njegov nešto mlađi i dosta očuvaniji prepis, čuvaju se u Bečkom arhivu, odakle je Ljubić ispis i bio napravio (a nešto ranije Miklošič samo djelomice u Monumenta Serbica).

Poslednja izmena:
Ehej, kad je Lamasu vec resio da dosadjuje, mozda i ja da nesto priupitam. Slabo mi idu rodjacki odnosi...
Ako je Uros I bio sinovac Vukana, Nemanjinog dede, sta onda Uros I dodje Nemanji? :dash:

Ak je Marmont Dubrovčanin, Dubrovčani Francuzi, Tvrtko Srbin, Car Dušan Grk /moguće i Albanac/ postoji vjerojatnost da su Hrvati Avari.

не бих рекао да ова лингвистичка сродност Арвата и Авара указује на њихове политичке везе. пре на нешто друго. уосталом, Туга, Буга, Хрват, Клук и Лобел су од исте мајке деца. питање је ко им је отац ;)

Ima sa Miroslavovim evanđeljem. Zašto tebe uvijek zanima zašto netko pita ovo ili ono? Ja sam znatiželjan zašto si ti tako znatiželjan.

Pa budi izričit onda, ili otvori odgovarajuću temu.

Ovako formulisana rečenica:

Da li vi Arvaticu smatrate izričito srpskim pismom?

..niti jednu jedinu osobu na forumu ne bi navelo da ima makar naizgled ikakve veze bilo sa knezom Miroslavom, bilo sa njegovim jevanđeljem.

Ukoliko je tvoja premisa bila da je Miroslavljevo jevanđelje bilo pisano na "arvaticom", može se samo reći da je tvrdnja pogrešna.

..niti jednu jedinu osobu na forumu ne bi navelo da ima makar naizgled ikakve veze bilo sa knezom Miroslavom, bilo sa njegovim jevanđeljem.

Ukoliko je tvoja premisa bila da je Miroslavljevo jevanđelje bilo pisano na "arvaticom", može se samo reći da je tvrdnja pogrešna.

Nego kakvom je ćirilicom pisana? Bošnjački eksperti kažu da je to Bosančica. Hrvatski da je Arvatica. Znači isto pismo drugi naziv. Ajde da vidimo što Srbi kažu.

како не капираш.. да би Мирослављево јеванђеље било писано ''арватицом'', морао би и Мирослав бити Арватом :lol:

Back