Da li u evro puca Cipras ili Merkelova?
Frankfurt, Hajdelberg – Prilikom prošlogodišnjeg obeležavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata, ukrajinska kriza i pripajanje Krima Rusiji slovili su u zapadnim medijima za pretnju koja bi mogla da dovede do novog svetskog rata. Samo godinu dana kasnije, Vladimir Putin je, čini se, u senci grčkog političara Aleksisa Ciprasa, koji se u različitim analizama evropskih medija i komentatora predstavlja kao savremeni Gavrilo Princip, čiji pucanj može biti povod za raspad evrozone, a možda i Evropske unije.

Pojedini komentatori su atentatora na evro i EU juče videli u predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, čija je konferencija za novinare u Briselu bila svojevrsna melodrama, u kojoj je on, s jedne strane, žestoko napao vlast u Atini, a s druge se umiljavao Grcima i zvao ih da na referendumu glasaju za sporazum sa kreditorima.

Prema trećima, pucanj u evro zapravo stiže iz Berlina, koji insistira na tome da nema otpisa dugova, a da za novu tranšu kredita Atina mora da prihvati, kako je juče istakla kancelarka Angela Merkel, „velikodušnu” ponudu institucija koje predstavljaju kreditore. Prema njenim rečima, postoje pravila i principi na kojima je izgrađen sistem zajedničke valute, ali ona je ipak spremna da posle referenduma ponovo pregovara sa grčkom vladom.
Prema oceni levo orijentisanih ekonomista, filozofa i komentatora, upravo ovaj tvrdi nemački stav predstavlja opasnost za evro i Evropu. A da, ako propadne evro, može da propadne i EU, ističe i sama Merkelova.

Nasuprot njima, nemački filozof Jirgen Habermas je u autorskom tekstu za „Zidojče cajtung” istakao da je „Merkelova još u maju 2010. odlučila da interesima investitora pruži prednost u odnosu na mogući otpis dugova radi oporavka grčke ekonomije, zbog čega danas EU ponovo tone u krizu”.

Otpis dugova Grčkoj, međutim, Berlin odbacuje, a Merkelova je o sudbini Grčke organizovala i krizni sastanak sa nemačkim parlamentarnim strankama. Opozicione partije Zeleni i Levica traže da se Grcima pomogne, pri čemu Levica ističe da je sudbina Evrope u rukama Merkelove i pozivaju je da se „dalje ne krije iza ministra finansija Volfganga Šojblea”.

Merkelova je juče na obeležavanju godišnjice CDU zahvalila Šojbleu, najstarijem članu vlade, na svemu što je radio za rešenje grčke krize, ističući da je dobro što je on ministar finansija. Njih dvoje, tvrde upućeni, ne dele u potpunosti mišljenje o grčkoj krizi. Merkelova želi da zadrži Grčku u evrozoni, ne nužno po svaku cenu, ali je spremna da plati veliku cenu za to. Šojble pak smatra da bi grčko povlačenje iz evrozone bilo u interesu Evrope jer smatra da Grčka mora da prihvati „pravila”. Suštinski, Merkelova je saglasna s tim, ali se ipak brine da li se time zapravo više stara o nemačkim nacionalnim interesima nego o temeljnim principima EU.
Međutim, Merkelova se ne usuđuje da se otvorenije usprotivi Šojbleovoj finansijskoj politici, budući da on uživa ogromnu podršku unutar CDU i da bi lako mogao da izmakne kancelarsku stolicu Merkelovoj.
Povlačenje oroza „sarajevskog pištolja” biće tada pripisano Merkelovoj, a ne Šojbleu.
http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Da-li-u-evro-puca-Cipras-ili-Merkelova.lt.html
*******************************
Очигледно да има више чланица ЕУ које пуцају и у Евро и у ЕУ. Сврсиходност чланства у ЕУ већ су помињале: В.Британија, Мађарска, Чешка, Исланд повукао кандидатуру, .....а остале чланице засад мудро ћуте (Француска, Шпанија, Италија,.....).
Више чланица ЕУ, по својој прилици желе да повуку ороз тог ,,сарајевског пиштоља'' а не само Ципрас и Меркелова.