Filozofi i Bog

Ne znam da li će mi u raju biti dozvoljeno psovanje... Verovatno ne, ali ne znam kako će prekršioci biti sankcionisani?
Po tome bi značilo da i u raju ima zabrana i sankcija. Pa kakva je onda razlika između raja i ove realnosti?
Problem vernika nije samo u naivnom detinjastom verovanju, već i u nepoznavanju ljudske psihe koja je strukturno određena. Njeno funkcionisanje je datost koja ne poznaje slobodnu volju, jer je i ta "slobodna volja" datost. Eto malo da se vratim na temu. To što subjekat doživljava postojanje slobodne volje i slobodnog izbora je ustvari samo privid gde je svaki izbor kauzalno određen bez mogućnosti i najmanjeg odstupanja od tog kauzaliteta. To je kao što funkcionisanje kompjutera zavisi od hardvera i softvera gde su mogućnosti i izbor određeni.

Mnogi ne shvataju, čak bez obzira da li su vernici, da je njihov svaki izbor strogo određen strukturom koja u relaciji sa realnosšću u određenom momentu može da ima samo jedan ishod. Druga je stvar što niko ne može da sagleda sve parametre za taj izbor pa ne može sa 100% sigurnosti da ga predvidi. Ali nepredvidivost ne znači da se bilo šta događa slučajno. Slučajnot i jeste pojam koji označava ono što nismo mogli da predvidimo. Kao što ne postoji generator zaista slučajnih brojeva. On se zove tako što ne možemo da znamo koji će broj generator da izbaci, ali broj koji izbacuje je itekako određen procesima unutar strukture koja ga produkuje.

Ovde se onda postavlja i pitanje greha, greške i krivice. Greška ne postoji. Greška je samo pojam koji označava razlika između onoga što smo hteli i onoga što smo dobili kao rezultat u našem delanju. U suštini greška je proizvod nemogućnosti da sagledamo sve parametre i okolnosti koje su potrebne za očekivani rezultat. Pošto je sve jednoznačno određeno kauzalnošću, pa i funkcionisanje i odluke uma i pošto suštinski subjekat nema izbora, ne može, biti ni krivice. Krivica ima smisla u okviru funkcionisanja i uticaja realnosti na umnog subjekta na koga se tom kvalifikacijom utiče na buduću promenu funkcionisanja.

срећни су чувени по псовању...
стварно си легендарна зеленкада...
по глупости.

50percent-battery.jpg

...postoji model slučajnih brojeva ( bez ponavljanja broja )....no kao što je rečeno , tu slučaja nema - sve je izprogramirano....stvar je u tome , što onaj koji aktivira taj model i ako je programer tog istog programa , ne može ni sa približnom sigurnošću da predvidi izvučeni broj....no čovek nije na tom jednostavnom softerskom nivou programiran.....ima psiholoških modela , koji će uvek i samo uvek u sličnim okolnostima slično da reaguju - po matrici ponašanja...kako se kaže predvidivi ljudi....za takve ljude može se reći da nisu ličnosti po modelu slučajnih brojeva , a nikako nisu po modelu slučajnih brojeva koji se ne ponavljaju ....za njih možemo reći da su im programski uslovi nepromenljivi - constante koje ne zavise od lanca programskih uslova....takvi ljudi su stabilni....
...procenat stabilnih ljudi u zajednici lako se određuje...ima matematičkih modela....recimo uredne platiše....banke imaju program kojim definišu svoju kreditnu politiku na osnovu procenjivanja urednih platiša u zajednici....danas je sve tako lako i predvidivo jer je definisana - određena / upoznata karakterna svojstva ljudi...više nema nepredvidivih ljudskih ponašanja ....gospodari rulje / sveta , žele da nas ubede kako smo nepoznanica koja ih stalno iznenađuje , kako bi bez problema ostali stari - isti , sa istim svojstvima podložnim manipulaciji....
....konačno , danas gospodari sveta proizvode ljude za svoje potrebe...to je ono čuveno strukovno usmerenje...nije isplativo imati čak ni nepredvidive kriminalce , a da ne govorimo o nepredvidivim plaćenim ubicama , profesionalnim vojnicima ubicama i tako to...
....hoću da kažem da je svak živi na planeti predvidiv , i da mali broj ljudi donosi odluke po modelu slučajnih uslovljavanja ...
...samo se razlikujemo po načinu doživljavanja naših postupaka i po nivou - razini na kojoj sebe analiziramo pa i poznajemo ...visoko etični ljudi , svoje pogreške doživljavaju visoko kritički , za razliku od nisko etičnih ili totalno destruktivno uređenih - kao što su ubice....činjenica je , da niko nikad sebe nije totalno upoznao ; odnosno karakterna svojstva - osobenosti , brže se razvijaju u umnožavaju u čoveku - menjaju i nadograđuju , nego što on svesno nastoji da ih upozna i prekomponije: pa zato mu teško i pada da svaku svoju pogrešnost doživi kao svesnu radnju koja je deo njega....

...pre neki dan , osvane grafit na valjevskoj crkvi : "tvoj bog nije ovde"...

510343_valjevo-grafit-na-hramu-vaskrsenja-gospodnjeg-u-valjevu-foto-predrag-vujanac_kf.jpg

...digla se frka , dževa , bože moj oskrnavljena crkva...povređena osećanja vernika.....žandarmerija goni svim svojim potencijalima počinioca....novinari digli dževu , kao da će biti skoro propast sveta... a grafit ko grafit , uglavnom nosi belodanu istinu...recimo , onaj koji nema da plati struju , taj verovatno nema ni za hleb deci , a blagajna ove crkve je prepuna , kipti...pa pogledajte to zdanje...koja se tu lova skrkala dok su mnogi umirali bez lekova....i koja će tek lova na crno da prođe kroz ta crkvena vrata....pa kako onda može se reći da je tu bog sirotinje i siromašnih - u onom humanom smislu ; koji ih štiti od pljačke , otimačine , gladi , bolesti - bedovanja i prerane smrti...zaista , tak bog nije tu....

Poslednja izmena:
уобичајено сорош пословање...
Goxy, regresiraš... tvoja matora simpatija Soroš me ne interesuje.... ja sam običan IT guy koji vodi računa o serverima, kablovima i mrežama, nisam zaljubljen kao ti u penzionere sa Wall streeta. Ali dobro, ljubav je slepa, ne osuđujem te što ga sanjaš svake noći, tako sam i ja neke devojke sanjao kad sam bio mlad i lud kao ti sad. :cool:

...pre neki dan , osvane grafit na valjevskoj crkvi : "tvoj bog nije ovde"....
Bila bi fora da se spontano pojavi na zidu ispod "JESAM, OVDE SAM."

E to bi bilo veće čudo od onog ukazivanja na parčetu tosta.

Goxy, regresiraš... tvoja matora simpatija Soroš me ne interesuje.... ja sam običan IT guy koji vodi računa o serverima, kablovima i mrežama, nisam zaljubljen kao ti u penzionere sa Wall streeta. Ali dobro, ljubav je slepa, ne osuđujem te što ga sanjaš svake noći, tako sam i ja neke devojke sanjao kad sam bio mlad i lud kao ti sad. :cool:.

ванземаљац ил педер, изабери.
јопет нис сфаћијо, то је дедамраз...
сорош је онај што те издржава.

- - - - - - - - - -

Goxy, regresiraš... tvoja matora simpatija Soroš me ne interesuje.... ja sam običan IT guy koji vodi računa o serverima, kablovima i mrežama, nisam zaljubljen kao ti u penzionere sa Wall streeta. Ali dobro, ljubav je slepa, ne osuđujem te što ga sanjaš svake noći, tako sam i ja neke devojke sanjao kad sam bio mlad i lud kao ti sad. :cool:.

Goxy, Soroš je mađarski Jevrej, bankar, milijarder u penziji... u mojoj firmi nema Mađara, nema Jevreja, nema bankara i nema milijardera....

Da si rekao da me izdržava neki redneck iz Oklahome, bio bi bliže istini... jer od njihovog poreza primam platu.

Naravno, kao što rekoh, ljubav je slepa, neću ti kvariti iluzije... samo mi reci da ga ne voliš isključivo zbog novca, silno bih se razočarao.

Goxy, Soroš je mađarski Jevrej, bankar, milijarder u penziji... u mojoj firmi nema Mađara, nema Jevreja, nema bankara i nema milijardera....

Da si rekao da me izdržava neki redneck iz Oklahome, bio bi bliže istini... jer od njihovog poreza primam platu.

Naravno, kao što rekoh, ljubav je slepa, neću ti kvariti iluzije... samo mi reci da ga ne voliš isključivo zbog novca, silno bih se razočarao.

"Goxy, regresiraš... tvoja matora simpatija Soroš me ne interesuje.... ja sam običan IT guy koji vodi računa o serverima, kablovima i mrežama, nisam zaljubljen kao ti u penzionere sa Wall streeta. Ali dobro, ljubav je slepa, ne osuđujem te što ga sanjaš svake noći, tako sam i ja neke devojke sanjao kad sam bio mlad i lud kao ti sad. ."

.... ja sam običan IT guy...
да имаш матерњи језик знао би да:
ити је ванземаљац а ово друго пешко

Po tome bi značilo da i u raju ima zabrana i sankcija. Pa kakva je onda razlika između raja i ove realnosti?
Problem vernika nije samo u naivnom detinjastom verovanju, već i u nepoznavanju ljudske psihe koja je strukturno određena. Njeno funkcionisanje je datost koja ne poznaje slobodnu volju, jer je i ta "slobodna volja" datost. Eto malo da se vratim na temu. To što subjekat doživljava postojanje slobodne volje i slobodnog izbora je ustvari samo privid gde je svaki izbor kauzalno određen bez mogućnosti i najmanjeg odstupanja od tog kauzaliteta. To je kao što funkcionisanje kompjutera zavisi od hardvera i softvera gde su mogućnosti i izbor određeni.

Mnogi ne shvataju, čak bez obzira da li su vernici, da je njihov svaki izbor strogo određen strukturom koja u relaciji sa realnosšću u određenom momentu može da ima samo jedan ishod. Druga je stvar što niko ne može da sagleda sve parametre za taj izbor pa ne može sa 100% sigurnosti da ga predvidi. Ali nepredvidivost ne znači da se bilo šta događa slučajno. Slučajnot i jeste pojam koji označava ono što nismo mogli da predvidimo. Kao što ne postoji generator zaista slučajnih brojeva. On se zove tako što ne možemo da znamo koji će broj generator da izbaci, ali broj koji izbacuje je itekako određen procesima unutar strukture koja ga produkuje.

Ovde se onda postavlja i pitanje greha, greške i krivice. Greška ne postoji. Greška je samo pojam koji označava razlika između onoga što smo hteli i onoga što smo dobili kao rezultat u našem delanju. U suštini greška je proizvod nemogućnosti da sagledamo sve parametre i okolnosti koje su potrebne za očekivani rezultat. Pošto je sve jednoznačno određeno kauzalnošću, pa i funkcionisanje i odluke uma i pošto suštinski subjekat nema izbora, ne može, biti ni krivice. Krivica ima smisla u okviru funkcionisanja i uticaja realnosti na umnog subjekta na koga se tom kvalifikacijom utiče na buduću promenu funkcionisanja.

Čitam ovo što sam napisao i zaključijem.
Preterano serem.

"Ako bi nešto moglo da se nazove Bogom, onda je to kauzalitet."

...ako uzročnu posledičnost vidimo kao moć Boga , onda sledstveno tome utvrđujemo sudbinu - ili , svremenim jezikom rečeno : sve i svašta postojeće , u svakom trenutku ima svoju tačnu ulogu , koja se odvija po tačno utvrđenom programu...volja niks...nema judejstva , zločina i ljudi zveri....oni su samo alatka kojom Bog vrši svoju volju....
...tako je svak programski ograničen , a njegova programska uslovljenost bazira se na uzročno posledičnim modelima ....

...koja manipulacija... svi smo anđeli....i žrtve i ratni zločinci !....jevrejština...opaka , podla - zverska ....
...hvala bogu što nisam uzročno posledični palestinac , bliskoistočni musliman - a i kredite ne uzimam ( sprečili me komunisti jer sam starosedeoc obespravljeni ) , račune plaćam pre roka !

Back