Prvi prozni konkurs - GLASANJE - rok 24.05.2014., 20:00h

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Shade

Aktivan član
Poruka
1.975
Dragi pisci kratkih formi i članovi Foruma,

Na naš prvi prozni konkurs, čija je tema bila Strah i stid, prijavilo se 12 autora.

U skladu sa opštim pravilima Forumskih konkursa, radovi će biti objavljeni redosledom kojim su pristizali.

Možete glasati za 3 rada, tako što ćete im dodeliti 3, 2 ili 1 poen.

Glasanje traje 7 dana i završava se 24.05.2014. u 20:00h.

Uživajte u radovima naših stvaralaca i GLASAJTE!

N.B. Ova tema je namenjena isključivo za glasanje! Možete obrazložiti razloge zbog kojih ste se opredelili
za predloge kojima ste dodelili svoje glasove. Molim vas da ukoliko imate potrebu za komentarisanjem druge
vrste, to činite na temi
Naša podforumska skupština... DOBRODOŠLI! (Svaki takav komentar biće premešten
na odgovarajuće mesto.)


Naravno tu je i Važno obaveštenje!!! :)



Predlog br. 1
08.05.2014., 09:14


ДУХ И ДАХ


Шта је заправо стид, шта је заправо страх? Да ли је то просто осећање, једноставна емоција или иза тога стоји далеко комплекснија прича? Колико су ова два појма зависна један од другог? Може ли се појавити страх без стида, може ли се појавити стид без страха?

Прво увек наступа страх, стид је само консеквенца тога... Страх може да учини нешто најстрашније људуском духу, може да паралише човека, да му одузме ствари које је одувек имао, да му одузме ствари које никада није ни знао да има. Страх може да онемогући човеково егзистирање у данашњем суровом свету, може да пробуди у човеку његове најтамније емоција и натера га да се запита : „ Ко си ти заиста и колико можеш? “ A када наступи стид. Тада најчешће бива касно за сваки потенцијални повратак, појео је човека, појео је његове идеале, жеље, мане и врлине и оставио га да лежи беспомоћан, сломљен на цести живота. Након страха и остаје само стид. Стид јер смо пали, а нисмо се подигли, стид јер нисмо били бољи од других, стид јер смо разочарали друге, стид јер смо подлегли страховом утицају, стид што нисмо веровали у боље сутра и били малодушни, и на крају... стид јер сваки наш удах није био удах жеље и љувави за новим даном, новим удахом и новим животом, већ је био дах презира и огорчења према себи самима, стид јер смо мислили да смо бољи од других, а онда нас је живот ударио свом својом силином и бацио у амбис, живот из којега се тешко проналази излаз, а нисмо били довољно јаки. Стид је циклус, као и страх, из тога се може изаћи само вољом и жељом, жељом да живимо и надамо се, да се у позним данима не сетимо са сетом младих и кажемо „ Ех, да сам тада чинио другачије ствари “ , већ да прихватимо радост живљења као највећи поклон који нам је предат и да сваки нови дах, сваки нови долазак и одлазак нечега и некога прихватимо као нешто ново, нешто дотада недоживљено и невиђено, и коначно се научимо радовати животу и сваком новом његовом удаху и новом тренутку.


Predlog br. 2
08.05.2014., 09:36


ZVONIK

Ruzmarin je molio budale koje su ga sledile da mu aplaudiraju, valjao se u sopstvenom izmetu, ništa mu nije smrdelo. Hrabrost je vrlina. Samo se budale ničeg ne plaše. Gomila nema stida. Kad izgubiš stid bude ti svejedno - jebi i prolazi. Hrabri se stide neuspeha, a boje stida.

Sa vrha zvonika video se odsjaj nečega što je ličilo na zvezdu. Ljubavni par je mirisao latice nekog cveća, možda je to bio i ruzmarin. Kiša je koračala po nebu, crni oblaci su postali plavi, sunce se nije probijalo, mesec je preuzeo dužnost. Zaparao je brijač po retini, suza nije bilo, ni krvi; retina je slinila, limfa je patila, krv nije više crvena, sivo je nešto što se može prihvatiti. Čuli su se kolporteri, jedan je napastvovao prolaznike gurajući im novine u usta. Ćutao je kad su ga pitali zašto to radi. Na muke nije navikao pa ga nisu ni mučili. Postojanje tregera do sada niko nije opravdao, najbolje je kad gaće same spadaju.

Počele su prve kapi kiše, nisu se slivale, nisu ni padale, osetio ih je samo komad papira u lokvi koje je pivo pravilo na granitnoj ploči stola postavljenog u bašti ispred hotela koji zovu Moskva. Ne gubi se lako nevinost u Moskvi, to je privilegija. “A ko je nevin?”, upitala je devojka sa ruzmarinom u kosi. ”Jesam li bila nevina? Ja ništa nisam osetila, kod mene je sve bilo spontano, bila je to ljubav.” Ponosno je ustala, pela se uz stepenice, na vrhu stepenca su bila vrata, udarala je po njima, držala ga je za sveto trojstvo i vodila ka nebu; osvrtao se, tražio pogledom kolportera, nije razmišljao šta mu se može desiti, prijalo mu je, osećao se moćnim. Sve tajne su u laskanju, tako se napreduje, dužan si mi ako priznaješ moje dugove. “Naravno, i ja ću tebe mirisati, možda postanem fetus, tumor u tvojoj utrobi”.

Nedaleko odatle, tačnije na železničkoj stanici koju neki zovu i kolodvor, otpravnik je mahao palicom. Dama koja tu ordinira još od prošlog rata ga uhvati za ruku i povika: “Polako čoveče, remetiš ritam, pokvarićeš sklad, vidiš da su oblaci plavi, vidiš da čovek umesto žene miriše ruzmarin”. Ruzmarin je doživeo slavu, o njemu su svi pričali, pojavio se na naslovnim stranicama jutarnjih izdanja. Zatalasaše se putnici, napraviše se redovi ispred cvećare, svi su tražili ruzmarin. Pošto je ruzmarin kasnio polegaše na peron, glava okrenutih ka vratima kroz koja su ušli. Otpravnik je gazio preko njihovih grudi, žanama je gazio po stomacima, a one su ga volele, gurale su tanke bele ruke, meke kao svila, u njegove nogavice. Neke su dosegnule i kolena, golicalo ga je, zadržao je ozbiljnost, otpravnički strog i pijan; nikad ne reaguje na dodire ruku mekih kao svila. Čekači vozova su dominirali u ležećoj masi. Njih vozovi donose i odnose, oni žive život po stanicama, oni vole stanice i vozove, ničeg se ne boje, nemaju stida. Kazaljke su uporno ponavljale da nema nade, da je sve krug, da je kašnjenje mit. Vreme ne postoji, sad je prošlost, svi smo na proveri, noć je duga, moć je u gaćicama, impotencija gomila lovu, hrabrost je prelila našu dragu otadžbinu.

Pobegao sam, nisam znao otkud ja tamo. Strast odvede čoveka u bespuće, najčešće tako i propadne. J ebeš hrabrost, život je onaj zvonik i zvezda na njegovom vrhu. Nekad zvona i zazvone, onda se sve poremeti, život pomisli da postoji.

Zadihan, sedoh na klupu daleko od stanice.
Mrzim stanice.
Kolporter priđe, sede pored mene rasterećen.
“Sve sam razdelio, oni jedu novine”, nije me ni pogledao.
Strahovi su prevaziđeni, hladno je, ruzmarin će uvenuti.
 
Poslednja izmena:
Predlog br. 3
10.05.2014., 21:35


LETO, BEZBOJNO

Reč “leto” zvuči oštro, kao ime psa. Bezbojno i slatkastog ukusa. Pokrivač od vrelog vazduha smeta mi da dišem. Dvanaest mi je godina. Dvanaest je zgodan broj, liči na čaplju i labuda u šetnji. Leškarim na krevetu i čitam knjigu o dečaku Tomu i njegovom drugu Haklberiju. Drug je pojam koji označava drugog Ja, nekog ko postoji van mene i ne liči na mene, ali misli kao ja. Nikada nisam sreo drugog dečaka s kojim bih mogao deliti misli i osećanja koja nemam. Čitam je dijagonalno, uzduž i popreko, dok slova proleću: crveno a, plavo e, nametljivo crno r, i ne mogu da uhvatim smisao. Ali od mene niko i ne očekuje smisao. Imam svoju sobu, hranu koja je darbožji, imam mamu i tatu. Reč mama je ljubav; reč tata isto to, samo malo manje. Rekli su mi da ljubav liči na hvala, molim, žrtva, nežnost, pažnja. Možda je primetim na maminom licu kada joj odgovorim da je osamdeset četiri na kvadrat jednako sedam hiljada pedeset šest. Tada osetim i ja nešto, pticu u grudima, iako znam da je utisak o ptici u telu potpuno nelogičan.

Tačno pre jedan sat mama je otišla na posao. Zaradiće za hleb, mleko i ono bez čega ne bismo mogli da živimo. Tako ona kaže kada dođe u moju sobu, poljubi me u obraz i posle se bučno strči niz stepenice koje, u savršenoj formi nautilusa, vijugaju do izlaza iz kuće. Moja briga se nigde ne vidi ali je prisutna, kao beli zid koji se nazire iza polica sa knjigama. Teška praznina na koju je naslonjeno ono “naizgled”. Ponekad baš nisam zadovoljan, ili je to drugo osećanje čije ime ne znam, ali ume da uzme oblik tesne sobe, zaključanih vrata, zidova koji se iznenada i nelogično smanje pa prete da će me zdrobiti. Čim časovnik klikne na “22”, tata ulazi, bez kucanja, seda na ivicu kreveta i priča stvari naizgled: ja sam neko koga od svih na svetu najviše voli, ja sam njegova krv, njegovo meso. Dao bi život za mene. Dao bi bubreg, zlunetrebalo. Dao bi mi sve. Voli me. Ja sam njegovo najveće bogatstvo, srce, duša. Miluje me po kosi, gladi po obrazu, ulazi mi u prostor u kome ja želim da budem samo ja, bez ičijeg prisustva. Prsti su mu debele gusenice, načičkane ružnim, tamnim dlakama. Brzo se svuda razmile. Otkopčava kaiš i metalna šnala zvecka poput šištanja zmije. Stavlja prst na usne, oblikujući ih u još jedan šištavi, zmijski zvuk: Psst! Skida pantalone, a ja skrećem pogled u parče belog zida iza polica. Postavljam sebi zadatke: Koliko je sedamdeset osam na kub? Kako glasi definicija Ojlerovog broja e? Zažmurim kada zaboli, ali kada postane nepodnošljivo, u sebi vrisnem: Molim te, tata, zašto baš mene od svih na svetu moraš najviše da voliš? On ne čuje moje misli i ne vidi moj bol. Još malo pa kao da je autističan. Ali, možda to i nije nelogično, s obzirom da sam njegova krv i njegovo meso. Sabija me uz ram kreveta i pritiska sa svojih devedeset šest kilograma telesne mase. Razmišljam: koliko je Tom Sojer nesvestan svog zadovoljstva života sa tetkom, bez oca koji bi ga voleo najviše na svetu?

Posle tata plače. Pokušavam da plačem zajedno sa njim, ali ne uspevam. Izgleda da su moji pokušaji da budem “naizgled” jalovi zato što što nisam u stanju da pročitam tuđa osećanja. Život je, kao i moj otac, nerazumljiv. Kada ode, ponovo se posvetim čitanju. Pre toga prilazim ogledalu, mom Haklberiju pred kojim se ne stidim. Kažem mu, našim jezikom: Leto je bezbojno. Ali nije slatkasto. Leto nije ljubav. Drugi ja naginje se ka meni i klima glavom. Oči su mu razrogačene i pune odsustva svetlosti.



Predlog br. 4
12.05.2014., 16:23h


MLAĐAN LOVAC JAAAAA

"Od one vedrine ne osta ništa, sjebalo se nebo u modri mokri oblak i oluja
zazviždala posred Dunava... Jebla me pamet kad nisam pre petnajst minuta krenuo
uz vodu čamcem, sad će da me uhvati..." Mislio je uplašeno lovac i pecaroš Faćko
dok je "hvatao" povratnu vodu da bi brže napredovao jer su prvi udari oluje zanosili
pramac i usporavali ga dok je penta pištala ko popizdela...
"Yebemti da mi je samo da stignem do "Šarana", a posle tamo mogu i do jutra..."
motalo se zabrinutom Faćku dok je ulazio u Signal (Petrovaradinski špor s dubinama preko
12 m, vrtlozima i povratnim vodama) i "hvatao" povratnu struju vode u pravcu njegovog
kretanja...
Neko kao da je navukao zavesu od muslina na petsto metara od špora uzvodno!
"Pljusak bokte!" pomislio je panično Faćko i grozničavo gledao da nema neki zaklon
u strmoj obali... Ali kako i da pristane... A onda je ugledao!
Na samom špicu špora bio je u onom njegovom maskirnom Kovač i namicao poveliki najlon na žbun zatežući ga...
"To majstore, evo meni zaklona..."
Sjurio se čamcem prema špicu, zaobišao Kovačeve zabačene pecaljke koje je oluja "lomila"
i izleteo na plićak par metara od špica uzvodno... Iskočio je iz čamca i dok je grabio lanac za vezivanje, prve teške kapi su mu pljusnule po licu...
-Hej, majstore, mogu kod tebe pod najlon?! Više kao pozdrav je uputio majstoru...
-Naravno, upadaj, ali povuci čamac još na obalu, javio se Kovač ispod najlona...
Smestili su se obojica i Faćko je zapalio cigaretu ponudivši i Kovača...
-Nisi nosio pecaljke? pitao ga Kovač...
-Jok, išao sam prema Švebu, imaju srne dva mala, pa po tragovima kao da je jedno
ili lomilo nogu ili da ima falinku, pa da vidim da li da pravimo hajku... Je li bilo nešto?
Uto se zavesa od kiše spustila i na njih!
Takav pljusak Faćko još nije doživeo! Pecaljke na pet šest metara su se još i videle, a dalje
zavesa! ! !
-Bokte, potop!
-Čuti, kakav potop, malo mu se omaklo, he... Iskezio se Kovač... Imam jednog od dve kile
tamo na povorci...
-Super... Nego, majstore, znaš kad sam ja jednom kad sam bio mlađi dosta, po skoro takvom
pljusku krenuo u lov, a imao sam dobru kabanicu...
U to je majstoru pecaljka koja se do tada samo klatila na oluji, počela savijati prema vodi
i majstor Kovač opsova grozno Iliju i kišu mu njegovu i strča do pecaljke udarivši kontru!
-Drž ga majstore! Čuo je Faćka za sobom i počeo vući, a jedva je gledao od kiše koja mu se
slivala niz čelo... Zavrnuo je veliku ribu koja je besomučno zabadala prema špicu špora i
plićaku na kom je bio Faćkov čamac, a dril je cvrčao skoro neprekidno... "Ne dam ti, mamicu ti
grabljivu..." pomislio je i ljut jer je već bio skroz mokar, zategao mišiće i punom snagom ga iščupao na plićak! Smuđekanja od šest-sedam kilograma!
-Jesi li video! I drugi veliki po oluji!
Zgrabio je smuđa i snjim uleteo pod šator od najlona...
Pogledao je Faćka koji je izbečio očurde na ribetinu, a majstor Kovač na njega kako je suv, a
on mokar...
-Yebote, ja te pustio ovamo, ti suv, a ja ko čep! Šta si ti ono počeo da pričaš Faćko...?
-Ma ništa... Ma bez veze je to priča...
 
Poslednja izmena:
Predlog br. 5
12.05.2014., 21:04


Odlomak iz psiholoske novele ''Nestali''

"Kada osoba nestane bez traga, cesto se najznacajnije informacije kriju u delima i recima pre njenog nestanka...''
TV emisija ''Nestali''
ID kanal

...Brendon se odazvao pozivu u stanici, priznao je da je on zadnji video Rejcel, ali je rekao da ju je otpratio do stajalista gde je ona usla u autobus i tu joj se gubi svaki trag. Niko nije mogao da potvrdi ovu Brendonovu pricu. Nadzornih kamera niti svedoka u okolini nije bilo. Brendon je pusten.
Saznao sam za ovu pricu, a i to gde on zivi. Otisao sam tamo, nogom razvalio vrata, bio sam jako besan. Pesnicom sam ga oborio na zemlju, udarcem u lice, uhvatio za vrat i urlajuci pitao ''Kuckin sine, gde je ona? Gdeee?!''. Psihopata je i dalje bio hladan, odgovorio je najkrace moguce sa ''Ne znam'', i to je bila njegova reakcija. Kada sam se osvrnuo oko sebe, video sam da imam posla sa narkomanom i dilerom droge. Na stolu je stojalo rebro heroina, spremno za ''usmrkavanje'', a okolo u par kesa droga. Rastrcao sam se po kuci, ispregledao po sobama, ali nije bilo ni traga ni glasa od Rejcel. Razocaran ulazim u kola, totalno van sebe, krecem kuci. Policiju sam obavestio o kriminalnim aktivnostima u okviru ove kuce, sto im je bio povod da dobiju nalog i pretresu je. Dobio sam obavestenje da nije bilo bioloskih tragova od Rejcel, sto bi trebalo da znaci da nije bila u toj kuci. Brendon je priveden zbog optuzbe o ''rasturanju'' droge. Negirao je da je imao bilo kakvu umesanost u Rejcelinom nestanku. Istraga je dosla do corsokaka.

Decembar 1996.
U sumici, na periferiji Ohaja nadjena je torbica u kojoj je bio Rejcelin novcanik sa njenom, mojom i maminom slikom. Prolaznik ne bi ni obratio paznju da nije video njenu sliku, i setio se da je to dete koje je nestalo pre mesec dana. Za policiju je to bio trag, gde bi eventualno mogli da traze, ali ne i nesto sto bi moglo da poveze Brendona sa njenim nestankom. Na zalost, to je bilo poslednji trag vezan za Rejcel. Brendon je odlezao za rasturanje droge. Nije bilo dokaza da je Rejcel prodata, oteta, ubijena...
Majka je sa zenama iz kraja organizovala bdenje za Rejcel. To je strasno. Budis se u neizvesnosti, da li ce novi dan doneti neku novu vest, na zalost, kako vreme odmice, mogu ocekivati sve, na neki nacin iako je vrlo tesko tako nesto reci, ali duboko u podsvesti se pomirio s time. Posteri blede od sunca, cepaju se od vetra, kise, zamenim sa novim, ali nista se ne menja...
Dosla je i Nova 1997. bez Rejcel... Nismo je ni slavili. Majka je okitila minijaturnu jelku u kuhinji i rekla je ''Ukrase, necemo skidati, sacekacemo je... Neka ih ona skine...''. Tad je briznula u plac, zagrlio sam je... Sve razumem...
Prolazila je godina za godinom, nista se nije menjalo...




Predlog br. 6
13.05.2014., 23:05h


TO BAŠ I NIJE LAKO ZAMISLITI

Ko beše rekao da je strah motivacija za uspeh?
Mene je paralisao, u neku ruku osakatio.

Sve je počelo tako bezazleno...
Ona iza, ja ispred šaltera.
Šta zelite?!!
Taj i taj dokument...
Ne moze, preseče me i rečima i pogledom! Morate to i to, to i to!
Kako, gde?
Doviđenja!
Molim?
Doviđenja!

*
Sledeći susret:

Opet nemate sve, procedi.
Ne verujem, ovo je ruzan san! Pokušavam ponovo...
Već sam vam rekla, otrese se!
Znači, novi susreti sa damom Salto Morale?
Što reče onaj nesrećni profesor u onom nesrećnom filmu: Ovo nije očaj, očaj bi se mogao podneti, ovo je beznađe!
Ključam i nisam jedina! Ko god da ima kontakt s njom, ili proključa ili se zaledi.
"Strah čoveku kalja obraz često", ako ustreba, svoj ću ukaljati, njen ću zaparati!

*
Konačno! Imam sve!
Ipak cvokoćem? Fobija? Autofobija?
Boze, pomozi, neka je dobila kijavicu, grip, neka je uganula nogu, malo posekla prst, ništa strašno, ali, neka je danas nema tu.
Oćutah čudno stanje teskobe, neopisivo, neobjašnijivo? Bolesni strah i strah me tog straha!
Nerazuman strah - govori mi razum! Valjda je on ono što nas izdvaja među svim živim oblicima postojanja, ili ja ne postojim više?

Na samom ulazu - čitulja!

"... Jedinoj, voljenoj, najdražoj i najboljoj..."

Skljokah se na prvu klupu.

Stid, kajanje, strah? Sve zajedno?

Doslo mi da vičem: Ja OVO nisam poželela, smrt ne!

Koja je razlika između stida i kajanja?
Od stida se u zemlju propada.
Kajanje je najčešće olakšavajuća okolnost, ali nema snagu da išta promeni.

Ne skidam dlanove s lica. Danas nisu suvi.

Nije vam dobro?
U redu je. Ta žena... otkud...?

Eto, iznenada.. Ako ste pošli kod nje, ima zamena!
Za "Jedinu, voljenu, najdrazu... " postoji ZAMENA?

"Stideti se", ima povratni oblik, ni pesnica ne bi jače vratila..

Sa "zamenom" i dokumentima je sve u redu, sa mnom - ništa!

*
Lica na ulici se rasplinjuju. Cvilim u sebi: Bog mi je svedok da tako nešto ne bih poželela ni guji pod kamenom, kamoli ljudskom biću!
Samozaštita se uključuje u proces: Iracionalna paranoja, postaješ sujeverna, prihvati stid ako misliš da treba, on ti je nametnut kao oblik iskupljenja!
Šta mi drugo preostaje? Da je bar cankarevski, ovog ili onog, ovaj je kafkijanski!

*
U čemu je moj greh?

"U mržnji je strah"! Nisam je mrzela, bojala sam je se!
"Želja je uzrok ljudske patnje"!
Zar? Onda bi ceo svet patio i niko ništa ne bi želeo?

Podsvest: Ne takve misli, svaka može biti uzrok!
Svest: Nije svaki događaj posledica misli! Smrt bi došla po nju i da je nikad u životu nisi videla.
Podsvest: Ne trebaju ti želje, ni molitve, ništa ti ne treba, sve što dobiješ - biće premija.
Svest: Nikad ne stavljaj tačku na odričnu rečenicu, nikad...
 
Poslednja izmena:
Predlog br. 7
13.05.2014., 23:37h


SVA MOJA PITANJA

Umesto zida prema ulici, bila su velika staklena vrata koja su se zatvarala i otvarala po potrebi klizeći po šini na podu. Verovatno iz tog razloga imala je osećaj kao da je u izlogu, a ne u kafiću. Sedela je uspravno, sa prekrštenim, lepo oblikovanim nogama. Zabacila je glavu malo u stranu. Pogledom je hvatala prostor oko sebe i zamor koji je dopirao sa ulice. Još uvek je mirisala na strepnju. Ne tako davno, tražila je odgovore na pogrešnim mestim i pogrešnim ljudima, umesto da je zaronila u sopstvene dubine. Nije mogla da nađe odgovore za nešto što nije poznavala niti je shvatala one koji žive u strahu. Ljude, koji se boje da zive sami pa se iz tog straha valjaju u blatu kompromisa, stida i kajanja. Ljude koji se boje tame i noći i boje se ljudi, koji se boje ljudi. Koji se boje života. Koji se boje smrti. Verovala je da strah pripada tim nekim drugim ljudima i da je nikada neće dotaći. Verovanje ju je činilo prkosnom. Neko bi rekao neustrašivom. Iako je bila ranjiva, arogancija kojom je zračila davala joj je izgled amazonke. Tako se i ponašala sve dok je iznenada nije dotakao, kada je dobila poziv na snimanje. Shvatila je da je sve vreme bio tu. Čekao je skriven ispod svega što je volela, želela i radila. Zlokobno joj se smejao, dok joj se koža ježila, a srce ubrzavalo, sve do danas, u ovom staklenom kafiću u kom je sedela sa rezultatom, uredno presavijenim, u tasni pored nje, na kome je pisalo “nalaz negativan” .Stid joj je zarumeneo obraze, smenjujući kajanje, što je dozvolila da je zbog toga strah obuzme i promeni. Hoće li se posle svega vrati onoj prvoj sebi ili će ostati ova druga koje se plašila i koju nije sasvim razumela.
Odmahnula je glavom, zatalasavši slapove kose koja joj je padala niz leđa, dok je plaćala svoj kratki espresso. Sa tašnom u ruci, lagano njišući kukovima, izašla je na ulicu. Stavila je naočare za sunce, čvrsto rešena da o svemu misli sutra. Lupkala je štiklicama ulicom Vuka Karadžića prema Knezu, kada je osetila kako joj lagana jeza polako stvara već poznatu knedlu u grlu. Još uvek je bio tu. Skriven i tih. Kao ljubavnik, grlio je i dalje, crtajući mape puteva bez putokaza u njenoj glavi, iako rešena da se ne prepusti njegovom sladostrašću.




Predlog br. 8
14.05.2014., 21:31h


PONIŠTENA

Maj,mesec koji miriše na lipe. Mace lete na sve strane izvodeći vratolomije. Potpetice su odzvanjale kroz noć. Ravnomeran, jak korak terao je oblačiće cveta da se promeškolje, malo polete, pa se opet sneno vrate na spavanje do nečijih sledećih koraka.
Ruke je samo zgrabiše i odvukoše u ulaz. Pokušava da vrisne ali joj druga ruka oduzima mirisni vazduh. Batrga se. Ruke je vuku dalje. Na par sekundi je bila totalno paralisana od straha. Srce u grlu. Mislila je da će ga povratiti.
Udarajući nekontrolisano mrak, uspela je da ga ogrebe po licu.Vide šaku kojom je pritisnuo obraz...fale joj mali i domali prst. Jurnu na njega. Dočekao ju je udarac u stomak, pa udarac ispod brade koji je baci na nešto tvrdo i oštro. Bubrezi užasno zaboleše. A onda je pesnica pogodila u slepoočnicu i znala je..Oseća zid na leđima i toplo propadanje u bezdan. Sledeće čega postaje svesna je da nema vazduha, da je nešto pritiska. Oslonjen na ruke povređivao je...namerno. Mrmljao je nešto, neke bljuvotine valjda sam sebe uzbuđujući. Dahtanje i smrad iz usta, znoj i alkohol na koji je bazdio, namernost akta, sve je to poništavalo kao biće. Ne sme da me uhvati panika..kao da sam na poslu, smiri disanje..psihologija napasnika. Pribrana budi da možeš da pomogneš..pribrana budi da sebi pomogneš. Ne otvaraj oči..pravi se da si u nesvesti i čekaj da završi, jer ko zna šta može da poželi taj bolestan um ako vidi da si svesna. Navala straha je skoro opet baci u besvesno stanje. Samo je stezala mace u šaci sve jače pri svakom udaru njegovih bedara. Beton joj je lomio krsta, leđa..mace su umirale u njenoj šaci. Umalo nije ispustila glas kada se svom težinom u nastupu olakšanja strovalio na nju. Zatim navuče pantalone, pogleda je kao nebitnost, šutnu u nogu da vidi da li se pomera. Noga se samo pokrenu i vrati u pređašnji položaj. Čula je bat koraka...
Ležala je još. Tupa.
Čak i misao boli, a kamoli pokret. Uspeva da četvoronoške bauljajući u mraku nađe tašnu. Hvala bogu radi. Slova se prelivaju..pronalazi. Brojevi lete kao mace.
„Bolnica, izvolite“
„ Mirko..Ceca ..ja..mene..dođite“
„Doktorka, šta je bilo...gde si?“
„Ulica“..otvori krvav dlan pun smrvljenih maca..“mnogo lipa..sredina..“telefon skliznu na paučinasti pod.
Septembarsku noć prekidaju poznato, brzo kloparanje točkova po pločastom podu i glasovi. Pogled u trku na masu krvi na sredini kreveta.
„Jedinica“ viknu doktor Zoran i ležaj na točkovima skrenu.
Pogled joj pada na ruku pacijenta..makaze zazvečaše ljubeći pod. Povlači se prema vratima hodajući unatraške lica kao kamen i stežući čvrsto oči.
„Ceco?“ upita Zoran
„Ne mogu..ne mogu..Zorane..“
„Vodite je“ naredi Zoran
Dalje, se ne seća.
„On?“ upita sestru Nadu
„On je u operacionoj sali. Devojka je čekala momka koji je bio na drugoj strani ulice. Pošli su u goste i on je u kesi nosio flašu pelinkovca. Napasnik je s leđa zgrabio i uvukao u ulaz ne znajući da nije sama..onaj isti ulaz“. Momak ga je sredio pesnicama i flašom, i to gadno. Dečko ima nekoliko modrica. Devojka je dobro“ završi priču i stavi dve šolje čaja. Oči, skrite u nedrima, podigoše se.
„Sramota me je Nado“ prošapta
„Čega?“
„Svega..što sam se onesvestila..što sam ostavila kolegu i ekipu na cedilu..što nisam bila dovoljno jaka da radim svoj posao jer on je pacijent..ali kad sam videla šaku“
Nada sede pored nje i natera oborene oči da se podignu.
„Svi smo videli šaku i sve znamo.Policija isto zna.U 99% slučajeva si odličan doktor. Dozvoli sebi da u ovaj 1% budeš samo žena“.
„Poništena žena“ pomisli Ceca.
 
Poslednja izmena:
Predlog br. 9
15.04.2014., 02:34h


BEZ NASLOVA


Avgustovsko kasno veče. Nebo se namrčilo, kako glumac kaže, ko' da će govna da padaju sa neba. Kolona vojnih kamiona zaustavila se na uskoj šumskoj stazi . Ispod prašnjavih cerada iskače umorna vojska. Ubrzano u tišini postavlja se logor. Stiže naređenje da se ne pale vatre i odmah formiraju straže. Željan sam sna. Sa parčeta zgužvanog papira desetar čita raspored. Opet me je sreća izdala, na spisku sam i to u gluvo doba noći. Pokušavam bar malo da se odmorim. Sedam pored nekog panja na zemlju. Čni mi se da još nisam oka sklopio, a neko mi drma rame... hajde, na tebe je red. Ćutke ustajem i pod punom opremom odlazim u koloni sa nekoliko vojnika u mrak...

… stoj, lozinka... Stražari se menjaju, a ja idem sve dublje u gustu noć. Onog ispred sebe više čujem nego što vidim. I onda opet stoj, ovog puta red je na meni. Prilazim čoveku koga menjam, vidim samo žar od cigarete. Prolazeći pored mene promrmljao je "nek ti je Bog u pomoći" i pridružio se koloni koja se ubrzo nije čula. Stojim potpuno sam usred šume. Ni prst pred okom ne vidim. Pogledam gore očekujući mesec... nema ga, pojeli ga oblaci, sve je crno, a oko mene su možda "oni". Reči prethodnog stražara rečene u prolazu razdiru mi mozak. Blagi Bože šta da radim. Zar ovde da skončam, sam. Svakog trenutka "oni" mogu prići i završiti sa mnom... Ruka mi se trese, kreće ka džepu za kutijom cigareta ali čim je dohvatila šibicu opečena se vratila nazad... Ne, znaće po plamenu šibice gde se nalazim. Pipajući pronalazim neko drvo i naslanjam se leđima na njega, nadam se da ću biti zaštićen ako naiđu s' leđa, a spreda ću valjda nešto čuti. Naslonjen nepomično ćutim, osluškujem... šuškanje i pucketanje se pretvorilo u grmljavinu. Ne znam koliko stojim tako naslonjen, minut je večnost... odjednom gore u krošnji iznad moje glave strahovita lupnjava... iz grudi mi je izleteo vapaj, jaoj majko, noge me izdadoše i ja se nađoh na zemlji. Kako je zapucalo tako je i prestalo. Od straha svest mi se pomutila, srce ne kuca, prestao sam da dišem... Ne znam koliko je vremena prošlo, osećam kako mi se krv polako vraća u obraze ali osećam i da su mi gaće mokre. Prva misao mi je al' će pasti zezanje ako me vidi ovako upišanog, a sledeća ma briga me pa ja sam svakako umro ove noći.

Došli su po mene, više nisam bio onaj stari. Ozorilo je. U tišini jedemo neku slaninu sa komadom bajatog hleba. Jedan stariji čovek reče onako usput, al' me je noćas uplašio fazan... kako, pitam... znaš, kaže on, fazan kao i čovek zaspi ali na grani izgubi ravnotežu, a da bi se zadržao da ne padne jako zalupa krilima. Ej bre, mislim se, uneredio si gaće od ptice, a šta će biti kad zapuca. Pogled mi se zadrža na drugaru koji je sedeo naspram mene i netremice me gledao... što me gledaš zapitah... "smeo sam da se zakunem da ti imaš crnu kosu, a ti si potpuno sed", reče...




Predlog br. 10
16.05.2014., 18:40h


СТРАХ И СТИД

Не, нећу вас плашити својим страховима, довољно су страшни да их за себе задржим и сам се са њима као и досад борим, и то понајвише зато што знам да је сваки страх пажње вредан и да сваки стид своју причу има, зато ћу поштовати све страхове ваше и ако треба стидети се заједно са вама.

Само ми опростите, ако мој страх буде звучао као очај и ако мој стид у причи овој постане срамота, јер времена више нису иста и оно што је некад било понос, данас је грех.

Кад размишљам о страху, ја не мислим о смрти, нити о прашини жедној војничке крви, јер смрт је стари војнички друг, где највећи страх је умрети последњи, а не први.

И онда, док смрт ко лешинар вреба, и кад време дође да се у битку пође, ти се унапред са животом поздравиш и тихо у себи опростиш са свима милим својим.
Тад више није смрт оно чега се бојиш, већ је страх зебња само, да сви ће пасти, а ти ко проклет остати сам да на бојишту стојиш.

О да, гледао сам смрти у очи и није она толико страшна, има у њој неке магичне тишине, али се бојим сећања на очи умирућег војника, како на самрти призивају родне даљине.

Но страх је само део ове приче, онај лакши ког се мање бојим.

Ја се пријатељу стида и срамоте много више плашим и то не пред вама живим, већ пред њима мртвим, палим.

Да стидим се сваког дана од када су пали, јер они поносно леже умрли у обећаној слави, ослобођени међу прецима и не свесни да су осуђени међу потомцима.

И можда је лакше њима мртвим победницима, не морају да са стидом погињу главу, јер су погинули за отаџбину, крст часни и вечиту славу.

Ал како ћу од срамоте, када их једном сретнем да пред њих гордо станем, да им кажем да за залуд су пали и да им је неко свете гробове продо.

Како ћу их у очи погледати и са њима у строј стати, кад они за пораз не знају, кад они се ни мртви предали не би.
Како им рећи да они су криви, да осуђени би били само да су живи, да злочин њихов смрт је само, извршен онда када су за отаџбину изгинули.

Можда је зато ова прича добро дошла, да испљунем крваву кост из грла, јер то није срамота само моја, то је срамота свих нас живих пред њиховим сенама славним!

Сад вас препуштам страховима вашим, људски су они и ја их разумем, и када понекад хоће да вас сломе ви се сетите ових мојих, и нека вас тада моји страхови теше.
 
Poslednja izmena:
Predlog br. 11
17.05.2014., 17:09h


OSLOBAĐANJE


Zimsko veče neko tiho. U sobi pucketa vatra iz kamina. Otac i sin u toplom okruženju svako sa svojom ljubavi u rukama.
Dečak, ne stariji od 5 godina lista slikovnicu, a njegov otac sedi u udobnoj kožnoj naslonjači i čita novine.
Iznad ognjišta na polici je poredjano desetak različitih knjiga, fotografija i sveće. Na centralnom mestu je i fotografija mlade, lepe žene.
Dečak iznenada zapita:
- Oče, šta reč plašljivi znači?
- To znači da je neko pun straha, usledi odgovor .
- Ali šta je strah?
- Teško je objasniti, počeo dečakov otac
- To je osećaj kada ti se mišići stežu, oči razrogače, disanje ubrzava, a misli zalede.
Da li se sećaš dana kada je tvoja majka postala bolesna?
- Da, oče, sećam se.
- Taj osećaj je bio strah.
- Ali, majka nam je rekla da se ne plaši, iako....
- U pravu si, ali strah dolazi prirodno. Potreban je dug i naporan rad da se prevaziđe strah.
Usledila je tišina. Vatra nastavi da radosno pucketa.
Dečak ustade i stade pored prozora zureći napolje. Na staklu je mraz oslikao lik njegove nasmejane majke.
Osetio je čudnu gužvu u grudima, kao kada zmija steže svoj plen. Jednom ili dva puta se nakašljao, hvatajući se za grudi.
Otac zabrinuto pogleda.
- Hrabro sine moj, evo već prolazi ja sam s tobom! uzviknu dodavši pumpicu detetu za lakši udisaj.
Dečak je nastavio da se grči boreći se za vazduh. Otac ga je hrabrio grlećii ga imilujući mu kosu.
A minut kasnije napad je iščezao u belu decembarsku noć ostavivši oca i sina u toplom zagrljaju.
- To je, sine moj, to je bio strah.

-------

Kišno veče. Sedim u kolima i razmišljam o mnogim iskušenjima kojim sam podlegla tokom poslednjih meseci.
Srce mi stežu nevidljive kandže dok se ogledam u retrovizoru. Ne, ovo nisam ja.
Kako da živim sa tom tajnom do kraja mog života?
Moj terapeut mi je sve lepo objasnio:
- Toksični stid daje osjećaj bezvrednosti, promašenosti i rasipa našu zdravu energiju i razara delovanje našeg autentičnog ja.
Zaključaj više tog demona. Greške su sastavni deo života želeli mi to ili ne.

Sedim ispred restorana u očekivanju čoveka sa kojim treba da se sastanem.
On je uvek je tu za mene kad god poželim.
Ja sam usamljena žena željna da budem primećena i tretirana kao neophodno i voljeno biće, a ovaj čovek je jedini koji je ikada učinio da se osećam tako.
Nestrpljivo trljam ruke tražeći na prstu nešto što je trebalo da bude tamo.
Otkucaji mojeg srca prepoznaju krupnu priliku koja se približava.
- Dobro veče Draga. - mek glas me miluje dok krećemo ka restoranu.

Jedno u nizu nezaboravnih večeri protiče u smehu i laganom razgovoru.
- Jesi li dobro? upitah diskretno videvši da mu se ruke tresu
Klimne glavom. - Dobro sam.
Nedugo zatim, vadi malu kutiju koju stavlja u moj dlan i klekne na moje očito zaprešašćenje.
- Draga, izusti jedva čujno - Voleo bih da te upoznam više. Hoćeš li mi pomoći u tome i biti mojom ženom?
Šok me pogadja kao kofa ledene vode koja počinje da se sliva niz grlo gušeći sve u meni
– Ne, teško dišući jedva izustih – Ja... ne mogu.

Istrčah očajna i uplakana vani ne osečajući ni kišu ni lokve ni kola koja su ludački sama vozila. Ni prsten izvadjen iz kasete i stavljen na pravo mesto, ni iznenadni stisak u grudima ni potreban udisaj, niti dolazak muža sa poslovnog puta. Ništa mi više nije bilo važno .
Ostadoše samo kukavičluk ništavilo i zaledjen osmeh kao opomena.
I novi život tek začet u meni.




Predlog br. 12
17.05.2014, 19:59h

Зимско поподне у једном забаченом српском селу, ја у трећем разреду основне школе.

Остао сам опет на додатној из математике због слатке Светлане, и под њеним утицајем задаци из математике су стварно постајали лаки. До мог засеока имало је око шест километара пешачења. Сви који су живели у мом крају су одмах после наставе отишли кући, тако да сам остао сам. Знао сам да у крају има вукова и ловци су их након улова повремено носили кроз села да их народ дарује. Често би виђали и њихове трагове у снегу на путу од школе до куће.

Ближио се мрак и ја сам морао кући.

Половина пута до села протезала се уз асфалтни пут поред реке, на коме је саобраћај био врло редак. Снег је полако почео да пада, а у моје десетогодишње срце се увукла зебња и док сам се упорно освртао да ли ће наићи неко ко ће ми бар део пута правити друштво у мени је растао страх.

Ходао сам убрзано по смрзнутом коловозу огрнут хуком ветра и сабласне самоће, када сам на неких стотину метара испред себе угледао њега.
Био је то вук, лежао је у снегу изнад пута, делом заклоњен дрветом и чекао мене. Срце ми је затутњало, а ноге су нестале.
Док сам у даљини гледао ту огромну вучју главу разјапљених чељусти, мој мозак је грозничаво радио. Веровао сам да уколико почнем да бежим да ће ме брзо стићи, а одузети осећај у ногама је сведочио да бег и није изводљива опција.
Окренух се опет, нигде никога, а испред мене он коме чекање не смета, а још мање мрак који се полако спушта. Одлучих да чекам и ја, можда ће неко наићи.

Време је текло, и то са једне стране као бескрајно дуго чекање да вук оде или буде отеран, а са друге, као јако брзо надолазећи мрак. Ни данас нисам сигуран колико сам дуго стајао ту, ако је веровати оним страшљивим очима, што проклињу Светлану и то чудно привлачно осећање које ме вукло ка њој, било је око два сата.
Ипак, ако је веровати човеку који је израстао из тог дечака и никад није заборавио ни Светлану, ни вука, трајало је то надмудривање чекањем нешто мање од сата.

Тада се по први пут појавио тај човек у мени, кога ћу још пуно пута сретати у сличним ситуацијама свог одрастања и одлучио да крене напред, обрисао је очи и кренуо путем напред ка вуку.

Страх је растао, срце је све брже куцало, а вук постајао све већи, но нисам одустао и можда је то вучје сазревање допринело да готово никад ни касније у животу не одустанем због страха.
Био сам можда на двадесетак метара од вука, када је он кроз измаглицу од снега почео да се мења. Широко отворене плаве очи, фиксирале су сваки његов део, али он као да није хтео да нападне.

А онда су ми образи зацрвенели од шамара срамоте који ме је обузео као пламен, вук је у трену постао пањ, додуше са вучјом главом. У том тренутку опасно сам се стидео свог страха и радовао својој новопронађеној храбрости и слободном путу.

Иако је мрак постајао све гушћи и очекивала ме деоноца путићем кроз шуму од око три километра, страх је ишчезо, додуше ишчезао је и стид, јер сам схватио да сам победио свог првог вука.

Данас, тек понекад сретнем оног дечака што се бојао вука и у тим тренуцима не стидим се њега, чак се поносим њиме, али ме мучи питање шта би било самном да је њега тог дана појео вук, или нешто још горе од вука, а то је страх.
 
Poslednja izmena:
2-3
3-2
5-1

Obožavam takve priče s toliko slobode pričane kao priča broj 2,
Priča dvanajstogodišnjeg dečaka traži izuzetan napor senzitivnog unošenja u lik priče broj 3
i anatomija preživelih nasilničkog udara na život je skoro medicinska veština u priči broj 5.
Inače,večina priča zaslužuje moje pohvale kao čitaoca,mnogo sam zadovoljniji kvalitetom priča
u odnosu na slabiji kvalitet pesama koje su se takmičile...:hvala:
 
predlog 11 - 3 boda
predlog 4 - 2 boda
predlog 5 - 1 bod

Obrazlozenje dodele poena:

prica 11 odlicna kompozicija, prica sa "grafickim" elementima, interesantan nacin kazivanja, atmosfera docarana na jednostavan
nacin sa malo elemenata
prica 4 lakoca pisanja pleni, muska prica sa ribolovackim elementima, vestina pripovedaca odmah uocljiva
prica 5 majstorski uradjeno, atmosfera odlicno prenesena, savremen nacin pisanja bez suvisne deskripcije koja uglavnom optereti
samo su sitni detalji odlucivali na raspodelu poena izmedju ove tri price,
zao mi je sto nisam mogao "nagraditi" i pricu broj 3, dvoumio sam se izmedju
nje i price broj 5 ali je stil price broj 5 meni blizi
 
Poslednja izmena:
  • Podržavam
Reactions: Tol
2 - @@@ (prica je slojevita, simbolicna, "haoticno" izdefinisana, i mozda na oko nevezana za naslov)
9 - @@ (jednostavnost, citljivost)
11 - @ (emotivnost)

3-ka je veoma jaka i sigurno bi dobila poene ali sam iz razloga koji sada necu navesti odustala....skoro savrsena ali...izvinjavam se, zao mi je sto nisam dala iako sam jarko zelela.
Ne znam da li je na mestu i u redu to reci, ali par pisanja mi uopste nije dotaklo temu. Kao da su uzete onako, jer se nekako "uklapaju" a kao da su ranije napisane (sto je apsolutno nebitno, medjutim nekako mora da postoji neka veza izmedju teme i sadrzine, sto nisam uspela da pronadjem).

U globalu, price su bas dobre.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top