Rezultati Rezultati književnog proznog konkursa "Slobodna tema"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
9.758
Na forumskom književnom ( proznom ) takmičenju pobedila je priča pod rednim brojem 6 „ Novembar“ učesnice @Suzie Q.

Njena priča dobila je 64 poena.

Na drugom mestu nalazi se priča br 1. „ Nebo nad Marsom „ autora @Banovic Strahinja sa 30 poena.

Na trećem mestu nalazi se priča pod rednim brojem 2 autora @Ritch Betford sa 24 poena.

Na četvrtom mestu nalazi se priča pod rednim brojem 4 autora @lapsi sa 19 poena.

Na petom mestu nalazi se priča pod rednim brojem 3 autora @Shadow_woman sa 17 poena.

Na šestom mestu nalazi se priča pod rednim brojem 5 autora @snowtrooper sa 11 poena.

Čestitam pobednici @Suzie Q. na pobedi. :heart:

Čestitam i svim učesnicima konkursa. Sve priče su bile lepe i zanimljive.

Molim @Suzie Q. da mi pošalje pp sa temom za sledeći poetski konkurs.

Cestitam pobedniku, sasvim zasluzena pobeda, najkompletnija prica.
Moja je priča najbolja. Niste je shvatili. Šteta!
Nisu shvatili ni moju- doduse poprilicno sam zbrljao. Nisam se snasao u formatu.
Prica je zapravo satira o forumu Krstarice,
Mars= Forum

“Protesti među kolonistima na Marsu nisu bili retkost“

“Vi ste pametan čovek. Aljkav, ali pametan. I takvi ljudi su retki na Marsu.“

"Na Marsu se krivica ne dokazuje. Ona se dodeljuje" (ovo je na racun moderatora)

Cestitam pobedniku, sasvim zasluzena pobeda, najkompletnija prica.

Nisu shvatili ni moju- doduse poprilicno sam zbrljao. Nisam se snasao u formatu.
Prica je zapravo satira o forumu Krstarice,
Mars= Forum

“Protesti među kolonistima na Marsu nisu bili retkost“

“Vi ste pametan čovek. Aljkav, ali pametan. I takvi ljudi su retki na Marsu.“

"Na Marsu se krivica ne dokazuje. Ona se dodeljuje" (ovo je na racun moderatora)
Zanimljivo.

Planirao sam da napravim citavu satiricnu pricu o svom iskustvu na forumu, no nisam imao prostora zbog ogranicenja 10 000 reci pa sam napravio neku vrstu predgovora, u nastavku bi Studoplatovic postao clan centralnog komiteta (moderator).

Kako bi opisala i objasnila svoju pricu?

Isto pitanje za ostale autore.

Planirao sam da napravim citavu satiricnu pricu o svom iskustvu na forumu, no nisam imao prostora zbog ogranicenja 10 000 reci pa sam napravio neku vrstu predgovora, u nastavku bi Studoplatovic postao clan centralnog komiteta (moderator).

Kako bi opisala i objasnila svoju pricu?

Isto pitanje za ostale autore.
Moja priča je jedna jako poučna i prijateljska priča!
Naime, radi se o jednom čovjeku srednjih godina koji je još uvijek adolescentan, s jedne strane gledišta, a s druge strane jako inteligentno i zanimljivo biće.
Narkoman, koji se ponosi narkomanijom. Čovjek koji voli i zna istoriju, filozofiju, medicinu, muziku, film, naučnu fantastiku i dr. Iz krajnosti u krajnost!
On je u priči žaba, koja je imala peh sa vrućom vodom gdje je jedva izvukla živu glavu. Srećom oporavila se. Umjesto da je izvukla životnu lekciju i promijenila način razmišljanja i življenja, ona je mislila da ako bude oprezna i umjerena topla voda joj ne može ništa.
Koliko ljudsko biće može biti oprezno i umjereno u trenutcima uživanja? Može li se zaustaviti ili odbaciti uživanje? Teško, jer smo većinom, mi ljudi, veliki hedonisti kojima nikada nije dosta i koji tražimo sve više i više. Sve jače i jače uživanje.
Tako je i žaba nastavila da uživa i traži sve veći i vremenski duži užitak. Pojačavala toplinu vode iz dana u dan. Sanjala partnera za život. Žudjela. U jednoj čežnji za užitkom se zaboravila. Dočarala je partnera u polusnu. Baš onakvog kakvog je željela oduvijek. Voda se postepeno zagrijavala dok nije došlo do ključanja. San je postao jači od boli. Pružila je ruku snu, a ostavila život, javu iza sebe.

Moja priča je jedna jako poučna i prijateljska priča.
Prica je dobra, jedna od tri koja je dobila poene od mene- jedino kao sto neko rece- suvisno je bilo ono objasnjenje na pocetku, van toga je jedna od boljih, puna simbolike,
zasluzila je vise poena,
mozda da se ubuduce moze ostaviti rok za ispravku teksta,
ja sam dosta zbrljao- od manjuh gresska s interpunkcijom, a lose sam izbrisao san jedan manji deo s epizodom s vratima zgrade, a greskom je ostalo: “ko zna kad je to nasvrljano na vratima i da sigurno imalo veze s njim”.

mozda da se ubuduce moze ostaviti rok za ispravku teksta,

Ne. Onda bi sva pravila takmičenja morala da se menjaju..ostavljeno je 10 dana za slanje proznog i poetskog rada moderatoru. Mislim da za tih 10 dana može da se isprave nedostaci.
ja sam dosta zbrljao- od manjuh gresska s interpunkcijom

Niko ne gleda greške, ne pišemo ovde pismeni zadatak, maturski i seminarski rad. Važan je tekst priče i važno je učestvovati u jednom takmičenju..lepo se družimo, bar ja tako gledam na ova takmičenja.

Postoji dobra volja da se napiše priča, napiše pesma, i onda svi koji žele čitaju i glasaju.

Ovaj potforum afirmiše kulturu, i pored pozorišta afirmiše i književnost, budi kreativnost.

Tvoja priča je dobra i zanimljiva, dobio si dosta poena i ukoliko ranije nisi pisao priče, pokazao si da imaš talenat. 🙂

Ovo nisam uopšte uočila! :o
Shvatila sam da je u pitanju satira, ali sam, iskreno, bila ubeđena da opisuje sadašnje stanje u Srbiji.
I mislim da je kraj fenomenalan jer je (meni barem) bio nepredvidiv. Glavni junak kreće u akciju, samostalno istražuje, otkriva važne podatke i (sad očekujemo istragu, borbu za dokazivanje nevinosti, ili nešto tome slično) - gine. Krajnje neočekivano! Pripremio si nas uvodom na jedno dugo putovanje, koje se nije ostvarilo. Život je isti na Marsu, Zemlji, bilo kom univerzumu - nepredvidiv...

Nadam se da mi nećete zameriti ako malo prokomentarišem i ostale priče. Iskreno mislim da su sve odlične, da svaka ima svoj poseban šmek, kao i autori. :heart:

Lapsina priča me je zbunila. Mislim da sam nju najviše puta pročitala. Ali ne umem da objasnim šta me je odvuklo da ne uočim ovu suštinu koju navodiš, Lapsi. Moguće da je baš sam naslov i fenomen kuvane žabe - koliko god da je idealna metafora i paralela sa pričom o preterivanju u uživanjima, kao da me je upravo to odvuklo od toga da sadržaj čitam u odgovarajućem ključu.
No, nisam propustila da uočim da imaš lepu i pitku rečenicu kojom se čitalac lako kreće kroz tekst. I, da, veoma je važna tema kojom se baviš.

U priči Shadow_woman sam se bukvalno pronašla. Ali, da ne bih bila samo subjektivna, reći ću da mislim da je veoma uspešno opisala emotivnu buru na indirektan način (ne govori o plakanju, već spominje maramice; ako traži pokret života, a nema ga, znači da nema osobe da taj pokret izvede...).

Hipster Granny me je podsetila na ruskog Danila Harmsa, po situacijama koje su baš neuobičajene ili neusklađene, a zaključak nedostaje. (Da se razumemo, to nije nedostatak.) Iako to nije lako vidljivo u ovoj priči, ali mislim da se sve odvija po tom modelu: sve liči na muvanje, a nije. Očekuješ frku sa onolikim rmpajlijama, ali oni piju espreščić. I, naposletku, kad deluje kao da se sve nekako završilo, kraj se završava novom pričom - u kojoj je sada narator devojka.

Peta priča, bez naslova, ima veoma zanimljivu strukturu. Priča o lovu i lovini na dva nivoa - gornjem, koji se tiče sove (prirode - u kojoj se lovi na još uvek pošten način, zbog pukog prehranjivanja) i donjem, ljudskom, u kojem su odnosi zamršeni, te često ne znaš da li si lovac ili plen, a ni kada si u jednoj pa u drugoj ulozi.

Nadam se da mi ne zamerate na ovoj kratkoj analizi. Osećala sam potrebu za ovim jer mi je nekako prirodno da se ovako upoznamo svi mi, učesnici u ovom malom forumskom mikromikroMIKROuniverzumu. Valjda je to suština pisanja i čitanja. 🥰

Nadam se da mi ne zamerate na ovoj kratkoj analizi. Osećala sam potrebu za ovim jer mi je nekako prirodno da se ovako upoznamo svi mi, učesnici u ovom malom
Ja nisam mogao docekati da se zavrsi glasanje da cujem objasnjenja, metode rada i ideje koje stoje iza prica; cak sam slao pp moderatoru da li mozemo procaskati na temi gde se glasa.

Od pocetka sam ima osecaj da ce "Novembar" pobediti, mene je prica asocirala na film "Noc u kuci njene majke"- mislio sam da je pricu napisao neko ko je pre ucestvovao ovde na takmicenju i ima dosta iskustva, dobro je zaokruzena i misli i emocije su vrlo elegantno prenesene iz introspekcije na "papir".

Usput- mislim da sam napravio gresku sto sam pisao pricu na tastaturi, da bi bilo bolje da sam pisao na papiru- a zatim prepisao na komp,

kako ste vi pisali? kako ste dobili ideju za pricu i da li je bilo lako ili ste imali nekih teskoca i koliko vam je trebalo vremena da sve odradite?

kako ste vi pisali? kako ste dobili ideju za pricu i da li je bilo lako ili ste imali nekih teskoca i koliko vam je trebalo vremena da sve odradite?
Nekada sam mnogo više čitala i mnogo, mnogo više pisala. Sada to činim u manjim količinama i nekako mi teško ide pisanje. Priča "Novembar" je dobrim delom istinita, zato me je i namučila. Postojalo je nekoliko verzija, ali su sve bile toliko lične i ispovedne, da nisam imala hrabrosti da to objavim. Onda sam poslušala Džudin savet - odabrala sam pet reči koje smem i pet koje ne smem da koristim! Tako sam samu sebe ograničila i uspela da sročim ono glavno što sam htela reći. Mislim da je to sve potrajalo skoro nedelju dana.
Zanima me film, nisam čula za njega. Ova tema je isuviše univerzalna da ne bi bila obrađivana na više načina, ali svakome je svoj način najteži.

Usput- mislim da sam napravio gresku sto sam pisao pricu na tastaturi, da bi bilo bolje da sam pisao na papiru- a zatim prepisao na komp,
Zašto misliš da je ovo greška?

Zašto misliš da je ovo greška?
Nisam imao tok, sve je bilo nekako mehanicki i mislim da se to odrazilo, mislim kad se pise rukom sa to bolje ide?

Nedelju dana? Ja sam uradio za 2 dana i onda zapeo, imao sam pocetak i kraj price u glavi, ali nisam nikako mogao naci prelaz od toga kad je glavni lik osumnjicen do navodne smrti.

Nisam imao tok, sve je bilo nekako mehanicki i mislim da se to odrazilo, mislim kad se pise rukom sa to bolje ide?

Nedelju dana? Ja sam uradio za 2 dana i onda zapeo, imao sam pocetak i kraj price u glavi, ali nisam nikako mogao naci prelaz od toga kad je glavni lik osumnjicen do navodne smrti.
Dva dana pisao?!!!
Ja na poslu, na pauzi naškrabala za 5 minuta!

Dva dana pisao?!!!
Nisam pisao, vec razmisljao kako da sklopim zaplet,
trebalo je smisliti barem neke delove “sveta”, mada sam uglavnom uzimao iz Sovjetskog saveza, npr kontrrazvedka- kontrarazvijotka (kontraobavestajna sluzba).
Ovo mi govori u prilog da je bolje pisati rukom?

Jesi li ti to čitaoce naveo na pogrešan trag, Strahinja Banoviću?? Ja ga oplakala, a on je živ?? :mrgreen:
Hahaha, to je zbog dramaticnijeg kraja, Studoplatovic ce se probuditi u bolnici.
Nakon budjenja- agent Gonzales ga ispituje sutnjom; medjutim ova metoda ispitivanja jednako tesko pada i ispitivacu i ispitivanom... Postavlja se pitanje- ko ce prvi progovoriti?
Studoplatovic ce postati clan centralnog komiteta komunisticke partije Marsa zato da bi odatle mogao da istrazuje ko mu je za petama i upoznaje sistem u kojemu su oni jedni kontrolisani od onih kojima je zadatak da ih kontrolise, a ovi koji kontrolisu su kontrolisani od strane onih koje oni kontrolisu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back