Zasto ekonomija za obicne gradjane u Americi cveta?

Dejan Novakovic

Primećen član
Poruka
647
http://www.economy.rs/vesti/22501/Bogatstvo-domacinstava-u-SAD-poraslo-za-10-triliona--.html

Ovo je zaista tako samo je jos upecatljivije za neke states tipa Kalifornija (ovde gde sam ja) pravi neverovatan ekonomski bum. Znaci ludilo svakog dana sve vise i vise ljudi dolazi ovde iz celog sveta. Nije mi bas jasno kako su mogli za tako kratko vreme da naprave toliki ekonomski uspeh.
Moja licna imovina je porasla za 45% samo u zadnje 2 godine. Ok najvise zahvaljujuci rastu S&P 500 ali i ovako. Generalno zarade rastu, bonusi rastu.

Postaje toliko dobro da pocinje da me plasi. Ovde neki Amerikanci pricaju da se nikada nije ovako dobro zivelo u Americi kao u zadnjih par godina.

Sta mislite da li je ovo samo trenutni uspeh (u zadnjih par god) ili sada tek Amerika uzima zalet za pravi ekonomski porast?

Pogledajte samo zarade ovih sto su na praksi
http://blog.sfgate.com/gettowork/2014/02/28/palantir-interns-earn-7012/#21092101=0
Znaci bukvalno dodju skolarci na praksu od par sati dnevno i idu kuci i dobijaju tolike zarade.
Kao kod nas kad idu studenti ili srednjoskolci idu na praksu i ne dobijaju nista ili dobiju neku sicu.

Poslednja izmena:
To i nisu neki prosecni ljudi ...Prosecni je onaj koji radi 16sati dnevno i jedva placa racune i njih je puno...Ti ovde izdvajas primere koji su nad prosecni i kojima i jeste dobro u SAD,,Jer je krah bio pale su cene nekretnina i ostalog uzmi ljude koji imaju te nekretnine i koji su duzni danas vide nego sto je njihova vrednost ,,, a ovi koje ti nabrajas su zadrzali plate pa mogu vise postici/kupiti za svoj novac.....Kuhar u beloj kuci ima 10$ na sat sto je ispod Evropskog standarda a u McDonaldsu 3-5 itd

To i nisu neki prosecni ljudi ...Prosecni je onaj koji radi 16sati dnevno i jedva placa racune i njih je puno...Ti ovde izdvajas primere koji su nad prosecni i kojima i jeste dobro u SAD,,Jer je krah bio pale su cene nekretnina i ostalog uzmi ljude koji imaju te nekretnine i koji su duzni danas vide nego sto je njihova vrednost ,,, a ovi koje ti nabrajas su zadrzali plate pa mogu vise postici/kupiti za svoj novac.....Kuhar u beloj kuci ima 10$ na sat sto je ispod Evropskog standarda a u McDonaldsu 3-5 itd

Vidi cini ti se. Veruj mi cene nekretnina su trenutno na najvecoj istorijski gledano vrednosti. Zadnje 3 godine a pogotovo 2013. godina je bila ekonomski najuspesnija godina u zadnjih x godina.
Pogledaj na grafikonu kako su se vratile cene nekretnina.
http://www.zillow.com/local-info/#metric=mt=34&dt=1&tp=6&rt=14&r=102001%2C395057%2C395059&el=0
Ljudi su za zadnje 2-3 godine napravili ogromne vrednosti u nekretninama. To i onaj prvi clanak govori kako sad odjednom svi u Americi "vrede vise". Evo samo ja sam drzaci stocks na berzi napravio 45% vise od ukupne vrednosti od 2012 do danas.
Evo ovde grafikon nekretnina dugorocno (od 1963 godine)
http://investmenttools.com/median_and_average_sales_prices_of_houses_sold_in_the_us.htm

Deluje da je US imala samo mali pad 2008/2009 i da su nastavili sad putem kuda su i krenuli.

Pogledaj procenat nezaposlenih kako pada
http://www.tradingeconomics.com/united-states/unemployment-rate

GDP razvaljuje
http://www.usatoday.com/story/money/business/2013/12/20/economy-gdp/4140667/

Ne znam mene samo brine to sto mi ovo sve deluje neverovatno dobro. Ne samo statisticki pa vidim i na terenu ali se plasim koliko ce to 'blagostanje' da potraje.

Voleo bih da i Srbija zaredja uspehe ali mislim da nas koci cela EU kojoj strasno ide lose.
Samo nezaposlenost ako se gleda je 12% u EU dok je u USA 6.6%

Europe
http://www.ibtimes.com/euro-area-un...inflation-estimate-february-stable-08-1558486

USA
http://money.cnn.com/2014/03/05/news/economy/february-jobs-report-preview/

Poslednja izmena:
Propaganda drzavnih organa na trzistima u svojstvu smirivanja investitora zbog njihovog povecavanja ivestiranja u pokretanju ekonomije me ne interesuju....Cinjenica je ta da para u investicionim fondovima nema.Bankama i drugim... i da je tesko dobiti kredit a samim tim se smanjuje mogucnost prosecnih ljudi za investitraju sto znaci smanjuje se obrtanje novca.Sto dalje znaci smanjuje se prodaja sto dalje znaci dolazi do pada nekretnina na delovima trzista u kojim obicni ljudi investirajuTi ovde pricas o elitnim delovima USA u kojima zive bogati kojih je jako malo...http://business.financialpost.com/2013/07/30/us-housing-market-ownership-drops/

Poslednja izmena:
Sve su to napumpane brojke od strane države da nebi bilo nemira,ako bolje pogledaš sve će to brzo da pukne a daj bože da se i oni rasture kao što su rasturili puno drugih zemalja.

Pa ja sam ovde u Kaliforniji. Znas kakva je situacija udjem u prodavnicu mobilnih telefona i prvo sto me pitaju je (ako udjem recimo u radno vreme) izvini gde radis. Ako im kazes da ne radis odmah te vrbuju kao imamo ovde 3 pozicije. Znaci bukvalno dovoljno je da prosetas ulicom izmedju 9 i 5 negde gde su radnje i startuju bukvalno. Toliko fali radnika da nije normalno. Ako im kazes da radis pitaju te kao hoces popodne ili recimo samo za vikend. Ludilo. Naravno niko nece da im radi te poslove od po 25$/Hr vec svi jure preko 100k u Kaliforniji.

Ja sam prvi posao ovde nasao za mesec dana 85k godisnje a sad sam ga razbio. ;-)
Ali bez obzira na to ipak planiram da se vratim u Srbiju jer kuca je kuca. Samo da uzmem jos neku kintu ovde :D Dok im traje ovo 'ludilo'.

- - - - - - - - - -

Propaganda drzavnih organa na trzistima u svojstvu smirivanja investitora zbog njihovog povecavanja ivestiranja u pokretanju ekonomije me ne interesuju....Cinjenica je ta da para u investicionim fondovima nema.Bankama i drugim... i da je tesko dobiti kredit a samim tim se smanjuje mogucnost prosecnih ljudi za investitraju sto znaci smanjuje se obrtanje novca.Ti ovde pricas o elitnim delovima USA u kojima zive bogati kojih je jako malo...http://business.financialpost.com/2013/07/30/us-housing-market-ownership-drops/

Ok ne znam ja nisam bio nikada nigde van Kalifornije u Americi ali po onome sto vidim ovde je ludaja.

Mnogo bih voleo kada bi mogao neki deo poslova da se exportuje u Srbiju samo pitanje je sta.

Nekako su uspeli da okrenu sve u svoju korist.

Kina za godinu dana napravila veci dug nego Amerika (14.7 trliona) i sad pucaju skroz.
http://www.forbes.com/sites/larrymc...t-bomb-can-they-defuse-it/?ss=personalfinance

Evropa se sad zakacila sa Rusijom ...niti ce Rusija da prosperira niti Evropa. Sankcije jedni drugima i odma ce ekonomska aktivnost da oslabi (ne mora da bude rata u opste) i jedni i drugi ce pucati.

Dok Ameri razvijaju nove tehnologije sad elektricna vozila ovo ono ludilo.

GDP razvaljuje ( by Dejan)
Ja jel , zivim ui Nemackoj gde taj GDP vec godinama " razvaljuje", a ljudi zive iz godine u godinu sve teze.
Podsecas me sa ovim GDP-om koji kao razvljajuje na one Rusofile sa Politike.
Jutros citam neke vesti kako ce grad Rim objaviti bankrot ( po sedmi i jubilani put), a ti Italijani, pa i Francuzi zive 100% bolje
od Nemaca jer su im prihodi veci, davanja manja, drzava organizuje decje vrtice, skole sa dnevnim boravkom, sve je besplatno,
gradski prevoz je barem 70% jeftiniji od nemackog, a BDP tih drzava je u cabru. I sta sada ima jedan Nemac od tih fantasticnih brojki
nemacke privrede?

Poslednja izmena:
Sta ti ovde predstavljas neki promo marketing za green card lottery, da ostavis link mozda preko tvog referral koda da uplatimo novac ? Sta radis za 85k godisnje, reci firmu i poziciju ?

Vise nije 85k sad je znacajno vise (Znacajno = otprilike duplo) :-) ali tek cekam prvu platu :D
Ne radim nista spektakularno. Uglavnom saljem Emailove svih 7 sati koliko radim ;) za "most valuable company in the world" :)
Ali nije to sad nesto spektakularno posto ovde sad moze bukvalno bilo ko da se zaposli u nekom od top brendova google, microsoft, twitter, facebook, apple i ne treba da bude neki IT strucnjak posto primaju sve zivo.
Tipa kopiras neke papire ili slazes nesto ili skupljas neke podatke. Prosto ludaja. Nema dovoljno ljudi. Sad su ovde kod mene poceli ljude samo sa srednjom skolom da primaju masovno. Ima neka budala iz HR-a svakog meseca ide od
osobe do osobe kod nas u grupi i pita da li sam nasao nekog da se zaposli i podseca me da imam 6000$ provizije ako nadjem nekoga. ;-)

Za green card se inace ne placa nista. Samo odigras i ako dobijes dobijes :P

- - - - - - - - - -

50 miliona ljudi u Americi zivi na food stampsu, prosle godine sam slao rodjaku pare da se vrati iz te Kalifornije gde te vuku da radis za 30$ na sat...

hahaha looooooooool ovo prvi put cujem. ;-))))
Taj tvoj rodjak je onda neki zesci moron :D izvini ali tako je. Gde taj zivi u Kaliforniji? Mora da je neka zabit u planinama. Ne znam sta drugo da pomislim.

Ja opet kazem iskreno strah me koliko je dobra situacija. Plasim se ovde ljudi sve vise i vise uzimaju nove kuce, nova kola ludaja. Samo prsti na sve strane. A iskreno ne verujem da moze ovo da potraje sad ne znam koliko dugo.

Poslednja izmena:
Vise nije 85k sad je znacajno vise (Znacajno = otprilike duplo) :-) ali tek cekam prvu platu :D
Ne radim nista spektakularno. Uglavnom saljem Emailove svih 7 sati koliko radim ;) za "most valuable company in the world" :)
Ali nije to sad nesto spektakularno posto ovde sad moze bukvalno bilo ko da se zaposli u nekom od top brendova google, microsoft, twitter, facebook, apple i ne treba da bude neki IT strucnjak posto primaju sve zivo.
Tipa kopiras neke papire ili slazes nesto ili skupljas neke podatke. Prosto ludaja. Nema dovoljno ljudi. Sad su ovde kod mene poceli ljude samo sa srednjom skolom da primaju masovno. Ima neka budala iz HR-a svakog meseca ide od
osobe do osobe kod nas u grupi i pita da li sam nasao nekog da se zaposli i podseca me da imam 6000$ provizije ako nadjem nekoga. ;-)

Cekaj druze stani, polako... Ja u Kaliforniji iskreno bio nisam, ali na istocnoj obali jesam bio skoro, turisticki.Nisam primetio de uzivaju bas nesto, kako to da mi niko nije spomenuo taj veliki ekonomski boom u Kaliforniji, gde se salju majlovi za 150k godisnje, pitam se ?

Cekaj druze stani, polako... Ja u Kaliforniji iskreno bio nisam, ali na istocnoj obali jesam bio skoro, turisticki.Nisam primetio de uzivaju bas nesto, kako to da mi niko nije spomenuo taj veliki ekonomski boom u Kaliforniji, gde se salju majlovi za 150k godisnje, pitam se ?

Veruj mi tako je iskreno i mene su iznenadili ;-)
Za istocnu obalu ne znam nisam ni ja bio na istocnoj obali mogu samo da prosudjujem na osnovu sto mi je neko rekao ili sta sam video na TV-u ali ovde znam.

- - - - - - - - - -

Elem koliko se secam, skoro mi je pricao jedan drugar da njegov ortak koji je bukvalno top-notch web developer zaradjuje, radice za google upravo u silikonskoj dolini oko 150k bruto godisnje, ali lik je top-topova, ti saljes mailove i zaradjujes 170k godisnje, svaka cast burazeru...ziv nam bio, sta da ti kazem.

On mozda ima 150k bruto godisnje ali ti nije rekao koliko ima u stocks-u sto mu dodje znacajnije nego sama plata. Osim toga ako ima 150k bruto godisnje nije neki developer kod mene ovde znam neke 200k + 300k u stocksu. Ja nisam nikakav developer i kad bi video sta mi je posao upisao bi se od smeha ;-)

Poslednja izmena:
Neka bude da je sve tako, meni je to ne dokucivo, posto sam ziveo u Severnoj Americi u Kanadi najduze, nagledao sam se prosecnog zivota a i bednog, a ljude koji su zaradjivalji 150k i vise od plate, mogu na prste da prebrojim.

Ne znam sta da ti kazem i ovde meni kazu da 2008 i 2009 nije bilo tako i nasi i Ameri. Kazu da je sve bilo pusto i da u opste nije ni blizu kako je danas. Neki Srbi ovde (inace ima ih bas dosta) mi kazu 2008 godine nisi mogao da nadjes posao ne znam sta da si a danas zaposljavaju ljude iz Safeway-a da im rade na racunarima u Google-u. Neki od ovih nasih se isto plase da nece ovo potrajati kazu ponovo se naduvao balon koji ce puci.

Ne znam sta da ti kazem i ovde meni kazu da 2008 i 2009 nije bilo tako i nasi i Ameri. Kazu da je sve bilo pusto i da u opste nije ni blizu kako je danas. Neki Srbi ovde (inace ima ih bas dosta) mi kazu 2008 godine nisi mogao da nadjes posao ne znam sta da si a danas zaposljavaju ljude iz Safeway-a da im rade na racunarima u Google-u. Neki od ovih nasih se isto plase da nece ovo potrajati kazu ponovo se naduvao balon koji ce puci.

Da im rade na racunarima iz safeway-a, a prica koja kruzi inace, u google-u i cistacica ima master degree ? Zbunjen sam debelo, bez ljutnje ali ja u takve stvari ne mogu da verujem...

Медијан плата у Америци је око 23.000 долара, тј. више од 50% људи зарађује мање од 23.000, а испод 45.000 око 75%.

Калифорнија је специфична, посебно ИТ сектор, тренутно опет имају велику потражњу за техничким особљем, толику да се отимају око квота за легалну имиграцију и покушавају да прилагоде имиграционе законе себи, али Калифирнија је увек таква, много се иде и горе и доле.

Da im rade na racunarima iz safeway-a, a prica koja kruzi inace, u google-u i cistacica ima master degree ? Zbunjen sam debelo, bez ljutnje ali ja u takve stvari ne mogu da verujem...

Ja ti kazem iz prve ruke. To je samo prica. Kakav crni master degree. Gomila Indusa koji su na svojim resume-ima napisali da imaju 2 mastera rade u googleu a ti kad zagrebes malo ispod povrsine tablica mnozenja im nije jaca strana a engleski tek ..... Gotovo svi "kontraktori" su bez fakulteta tj samo sa srednjom. Ok oni koji su zaposleni za stalno su uglavnom sa fakultetom (verujem mozda cak i preko 70%).

- - - - - - - - - -

Медијан плата у Америци је око 23.000 долара, тј. више од 50% људи зарађује мање од 23.000, а испод 45.000 око 75%.

Калифорнија је специфична, посебно ИТ сектор, тренутно опет имају велику потражњу за техничким особљем, толику да се отимају око квота за легалну имиграцију и покушавају да прилагоде имиграционе законе себи, али Калифирнија је увек таква, много се иде и горе и доле.

E pa to "dole" je ono sto me zabrinjava ;-)))

Ma to stoji sve i jako mi je poznato, ali covek kaze da salje mailove za 170k godisnje i da bi se upisali koliko mu je posao smesan i kako google iz safeway zaposljava radnike, po meni je to naucna fantastika.

Ma to stoji sve i jako mi je poznato, ali covek kaze da salje mailove za 170k godisnje i da bi se upisali koliko mu je posao smesan i kako google iz safeway zaposljava radnike, po meni je to naucna fantastika.
Trenutno je tako. A plasim se da kad krene recesija da ce biti haos.

Neki dan nekog medicinskog brata vrbovali da predje u IT.

Ja ti kazem iz prve ruke. To je samo prica. Kakav crni master degree. Gomila Indusa koji su na svojim resume-ima napisali da imaju 2 mastera rade u googleu a ti kad zagrebes malo ispod povrsine tablica mnozenja im nije jaca strana a engleski tek ..... Gotovo svi "kontraktori" su bez fakulteta tj samo sa srednjom. Ok oni koji su zaposleni za stalno su uglavnom sa fakultetom (verujem mozda cak i preko 70%).

Ne znam druze sta da kazem, onda bi se pola Amerike doselilo za Kaliforniju i ne vidim nikakvu prepreku da to urade.

Back