Поставио сам ти просто питање и једино што можеш да одговориш је увреда?
То је кључ твоје глупости, да би могао да функционишеш без финансијера, мораш да функционишеш без дефицита.
Поставио сам ти просто питање, како да смањимо дефицит?
Evo ja cu pokusati da ti objasnim..kako ja to vidim. Citao sam tvoje postove na Ekonomiji,te mislim da si upucen vrlo dobro u poslovne tokove u Srbiji,ja pak imam neko iskustvo i od preko,iz zemalja poput Kine,Indije,Koreje,Bangladesa,Pakistana,kirgistana itd,bavim se poslom i trgovinom u svim tim zemljama koje su mlade nade da tako kazem,i reci cu ti tacno,u cemu je razlika izmedju nas i njih,jedna vrlo sitna i prosta,a velika u isto vreme ko planina
Ti su ljudi,svi odreda do skoro bili gladni,i spremni su da urade sve za pare,znaci lazu za pare,varaju za pare,rade za pare,ukratko sve za pare
Problem ex-Yu zemalja je,sto su u vreme Tita,postigli vrlo dobar standard brzo,i bez po muke te su se opustili u toj blagodeti,i sad im je vrlo tesko,da pocnu od nule,jer je Jugoslovene stigla najteza kletva,dabogda imao pa nemao...kod ovih mladih nada,je pak obrnuto
Sad cu ti izloziti,kako je to Kina uradila,a sta srbija moze,jer mi nemozemo isto poput njih,posto smo ekonomski i geografski patuljci...a i nemamo atomsku bombu a ni takvu istoriju poput njih
ALI...mozemo sledece
Kina je pocela proizvodnju,otvarala fabrike,radila na promociji svoje robe i izvozu...razvijala industriju,od cackalica do aviona....drzava je podupirala sve to,i njen aparat je bio tu,da pomogne bilo kom proizvodjacu oko bilo cega sta mu je trrebalo....nikada ih nisu ni oko cega davili,ni oko sertifikata,ni oko poreza,ni oko prijave radnika ni oko uslova na radu,ni oko cena po kojoj prodaju svoju robu,niti oko cega......jedini cilj je bio...nadji kupce,prodaj robu,doteraj devize u zemlju...nek sad stoje kod tebe,trosices ih,svi cemo videti bericet....kada su komsije videle,da ovaj zaradjuje,i oni su poceli da uzimaju kredite od drzave...koje je drzava dobila od amerike,pootvarali fabrike,i oni poceli da donose pare u zemlju.....prosto,do danas,su okupirali robom ceo svet....drzava i dalje pomaze,kome god treba neki sertifikat,odes oni lupe pecat,samo da roba ode iz zemlje,a udju devize
E sad,na nasem primeru...nema jake drzave bez jake proizvodnje,SFRJ je bila jaka,ali zato jer je imala extra jaku proizvodnju,trziste...agenti tajnih sluzbi,na vlasti u ovim zemljama,su sve to unistili i sve fabrike,do jedne pozatvarali...no,sad treba krenuti od 0
Uzeti kredite od zapada ili istoka,ili od oboje...ali ne praviti puteve,jer se vec u regionu,u Hrvatskoj pokazalo,da je to neisplativo,Hrvatsku je ulaganje u puteve unistilo,nego,ulaganje u sirovine
Drzava da ode da kupi pamuk,plastiku,kozu,bakar,bronzu i ostale sirovine koje trebaju...da uzme od italijanske vlade masine,italija daje masine na 3 god otplate...nek vlada sa vladom,pogodi vece kolicine na 5 godina
Nek da narodu,kredit,uzmes masinu i sirovinu...za godinu dana pocnes da otplacujes,godinu dana bez poreza,potom kao proizvodjacu 8% + imas bonus popust ako izvezes preko te i te cifre
Krece da se radi u svakom dvoristu u Srbiji....nema kontrole,nema zastite na radu,nema visokih plata,radi se za 150 Eura + nesto sitno doprinosa....i grca se,nebi li se ponovo pokrenuo tocak u pravom pravcu,bez cemera nema meda....postoje bonusi,posle uspesne prodaje i procenti,po prodatom tj napravljenom....tako vec nikako,ili pukovnici ili pokojnici...
Sa jeftinom radnom snagom,pomoci od strane drzave,nasi proizvodjaci,a to moze svako da bude ko je voljan da radi,odlaze na sajmove u inostranstvo...nude robu....otvara se market,negde u jagodini recimo,koja se vec pokazala kao ekonomski bum pomoravlja,ogroman,gde bi dolazili kupci sa bliskog istoka da vide show roomove,da pazare robu...znaci kreces proizvodnjju,nesto sirovine ima,nesto se uveze,al na nivou drzave...drzava sa drzavom pregovori,i krece se sa jeeftinom a sposobnom radnom snagom,u borbu na trzistu
Trebaju sertifikati,drzava svakom proizvodjacu izdaje sertifikat,uz osmeh,carina zavrsava izlazne papire za dan....ti isti nemci i amerikanci,koji nama traze HACCP sertifikat,kad dodju u Kinu,Pakistan ili indiju,kupuju tomaten kecap koji prave idiotu u podrumu iza stale,a sastojke mesaju metlom u kadi..i zato je jeftino....to uvoze,srbima su trazili HACCP i onda kad se to napravilo,znate sad je skupo kod vas...e pa,i kod nas ce da mesaju iza kuce u dvoristu u koritu kecap varjacom,a drzava ce dati garanciju,da je sve uradjeno po HACCP...na sajtu ce biti fabrika velicine galenike sa najsavrsenijom opremom,drzava ce to garantovati da je tako,svim potvrdama...znam sta pricam,bio u ogromnom broju kineskih fabrika,a znam kako se predstavljaju po sajmovima
jeftina cena,dobar dizajn,blizina i otvoreno trziste...pre ce kupiti iz opova nego iz gvandzoua
Zasto izvoz?? zato sto donosi brze i ciste pare.....zato sto su nam sve zemlje dale 0 carinu na nasu robu,za razliku od te kine,kojoj drze i 22% samo carinu,recimo decija garderoba od pamuka,je jeftinija u startu od Kineske Nemcu za 22%.....kasnije,mi prekardasimo cenom,ponajvise zahvaljujuci drzavi
Drzava,mora da zaradi sama za sebe,nemoze se ziveti od poreza...U Kini,drzava uvozi pamuk,metal,drvo,svu sirovinu,i prodaje fabrikama,od te zarade,drzava zivi...drzava prodaje pirinac i kukuruz gradjanima,od toga zivi...proizvodi i prodaje duvan...od toga zivi...drzi monopol na solju,od toga zivi
Znaci,drzava se stara sama o sebi,bavi se biznisom,ne moli i ne otima
U Kini,se skola placa...bolnice se placaju...oni NISU na budzetu.....znaci u startu,50% naseg budzeta se skida sa budzeta...deca placaju skolu,ucitelji od toga dobijaju plate.....bolja skola,vise studenata,bolja plata.....losija skola,odpada,samim tim i losi predavaci...cista selekcija,prirodna
Zdravstvo...ista prica...sta znaci uplata od 5000 din mesecno,u zdravsveni fond? od tih para oni meni nesto obezbedjuju? besplatne bolnice za celu zemlju? pa gde to ima? ima u razvijenim i jakim drzavama ko sto je recimo SFRJ bila,gde se izvozilo i razbijalo....tu gde ima para,moze dzabe,gde nema para,to je tarifa,izvoli plati...i od toga se finansira i bolnica i zaposleni,a selekcija probere dobre doktore
samim tim porez moze biti manji,a cena naseg proizvoda najeftinija u regionu.....Sa EU,Turskom,Rusijom,Kazahstanom i mnogim drugim zemljama,imamo slobodnu trgovinu,to moramo iskoristiti...
Predsednik mora da putuje,ne samo da ljubi ruke i prima od stranaca u goozu,vec da pronalazi izvore sirovina,po juznoj americi po africi...da kupuje tu robu,da trazi kupce za robu sa naseg trzista,da uverava da smo nova Kina Evrope,jer se Kini standard promenio,i sada je vrlo skupa...Uci u uniju,poslovno-izvoznu sa Rumunijom,Moldavijom,Makedonijom,Grckom i tako tim sirotinja zemljama,nastupati na jaka trzista,Amerike,Brazila i drugih zemalja zajedno...nuditi sada robu Kini...Japanu
Ali ne po principu,on dodje otvori fabriku i skida kajmak,vec nasa fabrika,on moze da kupi robu ako hoce....e tu,u to treba ulagati kredite,ne u mostove na adi ili puteve ili pruge,koje netrebaju....najpre vratiti onu 51 milijardu...od tih para kupiti materijal i masine....sklopiti ugovor sa lukom Rijeka ili Solun....(Rijeku je kupio Filipinac,nije vise Hrvatska) o jeftinim uslugama luke i naterati ljude da rade
Ja cu samo reci,dva primera...1) Bojanke za decu se uvoze iz Kine 2) Karte za igranje se uvoze iz Kine....jel nemoze neki covek iz Brzana,da u svom dvoristu ima stapariju i presu sa nozem,gde stampa na tapli karte i presom ih sece?? jel to nesto nemoguce? a jeftino i isplativo ce biti,kada drzava skine sapu sa privatnika i pocne sama da se stara o sebi