Ljubav ka mudrosti

otkud ti pomisao da ljudi sebe ne poznaju?

Dokle više da se upoznaju i samospoznaju?

Vidim da je Oziman dao komentar na ove reči. Na sreću, u tom delu ga ne možemo pobijati. Pitanje je hoće li pojedinac prepoznati pravu metodu, put i način da bi ostvario Samo-Spoznaju?
Nažalost, moja saznanja govore da nema prave mudrosti sve dok pojedinac ne ostvari ili realizuje sebe u procesu Samo-Spoznaje. Jer, sve dok čovek ne otkrije da je on sam duhovno biće (kojeg možemo zvati Dušom, Višim svesnim, Bišim Ja, Self ili kako god, što je suštinski nebitno jer naziv ne menja ništa osim što je važno da znamo na šta se misli) on je daleko od mudrosti. A onda potrebno je da spozna svoje prave potencijale znanja. razumevanja, snage, moći, ljubavi,.. kao i svoje mogućnosti a sa time svrhu i smisao života... Za razliku od drugih koji kažu da je taj proces nemoguć ja nekako verujem da je ne samo moguć već je i nadrastiv. Hoću reći da čovek može spoznati najvišu suštinu života ili Duha svega, kojeg možemo zvati Kreatorom, Bogom ili kako god kome odgovara. I tek tada dolazi ona prava mudrost koja bude deo pojedinca ili osobe koja dosegne tu najvišu spoznaju. Pre toga, ako i verujemo da je nešto mudrost to je samo zato što nam je život još umotan u veo tajne ili iluziju.
Nema mudrosti u knjigama i iz knjiga. Tu ima samo zavedenih pojedinaca koji veruju u nešto što nema drugačiju osim možda praktičnu dnevnu vrednost.

Poslednja izmena:
Ova Ranjenikova pričica me asocirala na jednu drugu moje starije ćere koju pamtim skoro doslovce...
Pošto je podugačka samo ću je interpretirati:

Sela je da napiše priču...
I taman je napisala naslov,tj.deo naslova kad se seti da poigleda Meteos,jer je sledeći dan bio vikend i
izgledi za vikend i tako to...
Dok je surfovala netom i vratila se na priču-od nje ni traga!
Gde li se sakrila...? Pregledala je sve foldere i čoškove svoje sobe i krenula na ulicu...Priče nigde...
Pošto je priča bila namenjena kupanju slonova,počela je (detektivski:mrgreen:) da se pita-gde bi mogao da se kupa slon...
Gde drugde nego u svetoj reci Gang!
Dakle,pravac Indija!
Let za Indiju ko čeka ima da se načeka,ali ima i drugih prevoznih sredstava...Drugim stigla u Indiju...
I da ne dužim...Našla svoju priču kako kupa slona u svetoj reci Gang...Priča joj ispričala da je Gang
sveta reka baš po tome što je ćera napisala da je njena odbegla priča kupala slona u njoj...
A ja sam tad ćeri za trideseti rođus kupio lepu haljinu i slonče od porculana u indijskoj radnji u Dunavskoj ulici...
(Tvrdim ja da je i Dunav sveta reka od kad smo komponovali nekoliko pesmica i melodija o njemu...)

Sjajan trkacki konj, sampion nad sampionima, pobednik u mnogim trkama, sapleo se i pao.
Uganuo je nogu, i za njega je sampionska trkacka karijera bila gotova.
Mislio je da ce zbog starih zasluga biti postedjen prodaje mesaru, i surove smrti u resetkama mesarevog kamiona.
Ali nekoliko dana kasnije, dok je mirno pasao na svojoj omiljenoj livadi, u daljini je video mesarov kamion kako se priblizava.
Potrcao je nazad ka farmi, i hramajuci stigao do jedne bare u kojoj su se valjale svinje.
Morao je nekome da se pozali, i ispricao je svinjama da je video mesarev kamion.
"Pobedjivao sam toliko puta, doneo svom farmeru puno nagrada i puno novca, tesko radio da bi postao sampion, i kako mi on to vraca?
Njegovu decu sam ucio jahanju, pomagao im da se odrze u sedlu, i doneo puno smeha i lepih trenutaka.
Pa zar je pravedno da me sada proda mesaru? Sampiona cije medalje ce uvek krasiti farmerovu sobu."
Svinje su se zbunjeno pogledale: Gle, konj koji govori !

Ko glavu podize, ogoli vrat.

мора то боље. У стварности је обрнуто. Ко главу сагиње оголи врат. Ко главу диже, тај оголи гушу. ;)

- - - - - - - - - -

мора то боље. У стварности је обрнуто. Ко главу сагиње оголи врат. Ко главу диже, тај оголи гушу. ;)

Шта мислиш о овоме: ко главу диже, губи поглед пред собом!

Neko voli mudrosti pa pronalazi citate, ide na predavanja, sluša mudre mudrace, ali..to mi se nekako ne gađa sa ovim forumom ovde.
Ima li ovde nekih mudrosti koje vam služe u životu (i čemu služe mudrosti uopšte?)

Свако воли оно што му недостаје. Тако онај ко воли мудрости, је онај коме недостаје довољно способности да доминира над осталим људима Јер томе служи мудрост: доминација над већином, без употребе физичке силе. (не бркати овде доминацију над већином употребом физичке силе).
Онај ко уме да манипулише другима, да искоришћава друге на вешт и једноставан начин, томе мудрост није потребна. Тај ће се смејати мудрости.

Ја бих овде проширио српску изреку: ***** о поштењу, војска о скраћењу и слабашан о мудрости.

pravi je filosofski a i psihološki izazov odgovoriti na pitanje - zašto nekome nešto odgovara, a nekome ne?
Ili, zašto mu je takav senzibilitet.
samo da podsetim da je pitanje Zašto, ujedno i najveće filosofsko pitanje.
m?
од ЊЕга очекујеш да одговори на умно питање? Мислиш свако ко долази на философију има размишљање?! :hahaha:

Још једна, ко зна која по реду,тема у којој се неко збуњен пита "чему служи филозофија"? Очито да је аутор теме збуњен, јер је навикао да тражи у животу оно што користи циљевима његове индивидуалне воље тј. оно што може ставити у се, или пода се.
Није збуњен. Ни мало! Напротив, поставља сасвим логично питање: зашто неки толико много кењају, кад од тога нити можеш да нађеш одговор на питања смисла постојања, нити можеш наћи за у се, на се, ни пода се!!

Заиста, ДОБРО питање аутора теме. :cool:

Filozofija sluzi da nam da odgovore na suštinska pitanja o svetu i zivotu a koja su se postavila sama od sebe kada je covek došao do svesti. Sta je svet, sta smo mi , sta je smrt, sta je zivot, sta je realno a sta idealno?

Служи, а ништа не одговори??! Ала га је оправио!! Свака част за философију! Млати пуну сламу, али не исзмлати ни једно зрно жита! Ни за душу а још мање за стомак!?? Па који ће нам мој, философија??

Ма, јасно је да је физика база, а философија надградња. Дакле, ако немам за опстанак, савршено ме заболе смисао живота и положај ззвезда! Кад празан стомак закрчи, много ми је важно о чему је срао Шопенхауер, и Ајзенхауер...Ниче и остала "мислећа" камарила! Е, а кад се добро наједем, и обезбедим за будућност, онда ће ми бити од живтног значаја да знам зашто морам да умрем!! :hahaha:

ovu priču rado delim, ne znam da li sam je ovde lepio

Na 72. spratu jednog nebodera mladi čovek je gledao kroz prozor.
Na vrata pokuca njegov sekretar, uđe pa reče: - Gospodine, samo da vam javim da je onih 7 miliona dolara upravo leglo na vaš račun.
- Dobro, dobro . . . reče mladi čovek pomalo odsutno, a potom odmah upita : - Dede, reci mi, šta bi ti da ti neko kaže da si dobio 7 miliona dolara?

Šta bhi radio? - O, pa. . .ne znam gospodine. . .ja se pravo da vam kažem nisam nikad ni usudio da razmišljam o tako velikoj sumi. . .ali. . .verovatno bi moj život bio sasvim drugačiji – reče sekretar.

- Drugačiji kažeš. Bio bi radostan pretpostavljam?

- Jako gospodine. Mislim da se u stvari ne bih treznio nedelju dana od slavlja.

- E, lepo. . .a vidiš, mene ta vest koju si mi upravo saopštio dolara uopšte ne dotiče. I sad ja tebe pitam, šta koji moj ja ovde radim ako me takve stvari više ne raduju? Čemu sve ovo?! Šta je život uopšte? Ispali mladi čovek seriju pitanja gledajući svog sekretara pravo u oči.

- O. . .ne bih znao to gospodine, to je više ovako. . .filozofsko pitanje. Morali bi da pitate nekog mudraca za te stvari – reče sekretar sav zbunjen.

- BRAVO! Upravo to ću iz ovih stopa da uradim. Molim te, organizuj mi put za Nepal, idem pravo kod dalaj Lame.Taj zna sve – reče mladi čovek zbunjenom sekretaru i žurno napusti kancelariju da se spremi za put.

kod Dalaj Lame

- Učeni Lamo, ja te neću mnogo opterećivati svojim pitanjima, imam zapravo, samo jedno, a ono glasi : ŠTA JE TO ŽIVOT?
Ja sam znate potpuno ostvaren čovek. Imam mnogo stanova, kuća, imam čak dvorac u Engleskoj, apartmane na Azurnoj obali, imam kockarnice, fabrike, poslove koji sami sebe vode, imam banke, imam ženu, ljubavnice, decu, zdravlje. . .obezbedio sam 6 svojih pokolenja unapred, imam dakle SVE! Ali. . .još uvek ne znam zašto smo mi ovde i šta je to život. . .i tako te stvari pa ako bi Vi. . .

i tu ga učeni Lama učtivo prekide: Mladi gospodine, ja sam davno radio jedan doktorat na tu temu ali to bi vama bilo jako opširno. Evo šta ćete da uradite. Otiđite na reku Gang. Tamo ima jedan starac koji zna odgovore na SVA pitanja. On će vam reći.

Mladi čovek odmah organizuje ekspediciju ka reci Gang i zaista, posle malo probijanja kroz šipražje i vrbake, na obali reke, sedeo je starac, sav sed i zarastao u belu kosu i bradu, zagledan negde daleko u drugu obalu reke.
Mladi čovek mu polako priđe i reče: Oče, ja dolazim preko pola sveta samo da mi daš odgovor na jedno pitanje.

- Pitaj sinko – reče starac nirnim glasom.

- Reci mi oče – Š.T.A. J.E. T.O .Ž.I.V.O.T?

A starac poćuta neko vreme i ne pogledavši mladog čoveka, zagledan i dalje u obalu preko puta. . .misli . . . misli . . .ćuti, čuti, a onda konačno reče:

Sine .Život, to ti je jedna velika reka . . .

- Ma dobro to – reče mladi čovek, ali šta je sa novcem, bankama, jahtama, kockarnicama? Šta sa luksuznim automobilima i nakitom? Šta sa hotelima, putovanjima po celom svetu? Kolekcijama slika i vina, ergelama konja . . . Šta sa ljubavnicama, raskalašnim šopinzima, zabavama? Šta sa tim ?

A starac se okrete, poče da ustaje pa sav zbunjen reče: Čekaj bre . . . kakve jahte kockarnice ljubavnice? ...PA ZAR NIJE VELIKA REKA !?

Sjajan trkacki konj, sampion nad sampionima, pobednik u mnogim trkama, sapleo se i pao.
Uganuo je nogu, i za njega je sampionska trkacka karijera bila gotova.
Mislio je da ce zbog starih zasluga biti postedjen prodaje mesaru, i surove smrti u resetkama mesarevog kamiona.
Ali nekoliko dana kasnije, dok je mirno pasao na svojoj omiljenoj livadi, u daljini je video mesarov kamion kako se priblizava.
Potrcao je nazad ka farmi, i hramajuci stigao do jedne bare u kojoj su se valjale svinje.
Morao je nekome da se pozali, i ispricao je svinjama da je video mesarev kamion.
"Pobedjivao sam toliko puta, doneo svom farmeru puno nagrada i puno novca, tesko radio da bi postao sampion, i kako mi on to vraca?
Njegovu decu sam ucio jahanju, pomagao im da se odrze u sedlu, i doneo puno smeha i lepih trenutaka.
Pa zar je pravedno da me sada proda mesaru? Sampiona cije medalje ce uvek krasiti farmerovu sobu."
Svinje su se zbunjeno pogledale: Gle, konj koji govori !

A ja ovo zovem zbirnim imenom:Zerbian Zen...:heart:
Prvi je počeo Danilo Kiš dok je još bio dupli manijak i napisao "Enciklopediju mrtvih"
-ne moš da se žali sv.Peri da mi sad tu nešto kezečimo tu srbsku knižestvenost...:gace:

Poslednja izmena:
E,a super je i Basara u njegovoj "Dugovečnosti" kad priča kako je hranio zveri u Frankfurtskom zoo
mesom pa bacio i žirafi komad koja ga halavo zgutala...Ybg-sutadan se prosrala-ima
podugačka creva puna onih bakteriona za varenje cel vlakana...Ali kad naišao s kolicima
punih mesa-prva stigla do ograde i pružila vrat...Zinula joj bulja na meso i pored
rizika da se opet prosere...Basara...gade jedan...:hahaha::rotf:

A ko misli da Basarina priča nije univerzalno poučna taj je šupalj ko crkveno zvono...
Pogledajte samo stampedo poludelih kava u šopingu! Na plus 40,znojave prevrču
one krpe od kojih im zavisi:tu bi,not tu bi...:hahaha:
Zinula bulja na meso...:mrgreen:
Dam veci i ćeri nešto jevara i celo popodne mirno forumašim-niko za rukav...:mrgreen:

нити можеш да нађеш одговор на питања смисла постојања, нити можеш наћи за у се, на се, ни пода се!!

Можеш ли ти нађеш смисао постојања музике или уметности, и да ли их можеш стрпати у се, на се и пода се?
Не рачунај то што мораш имати радио пријемник или платити цену карте за позориште, молим те.

Можеш ли ти нађеш смисао постојања музике или уметности, и да ли их можеш стрпати у се, на се и пода се?
Не рачунај то што мораш имати радио пријемник или платити цену карте за позориште, молим те.

Могу.
питање бр 1: Музика је важна за подизање нивоа серотонина у мозгу човека. Серотонин је за у се. Служи ми као ментални стимуланс за добро деловање.
питање бр 2: одсвирам нешто на свадби, за то добијем паре, онда за паре купим меса (у се), добар сако (на се), и изведем женску на вечеру, те је после стрпам пода се! :cool:

Имаш ли још питања? Било би ми драго да ти пмогнем да размишљаш. :)

П.С. Не бркај музику и уметност. То су различите ствари. Музика може бити уметност, али не мора.

Poslednja izmena:
Могу.
питање бр 1: Музика је важна за подизање нивоа серотонина у мозгу човека. Серотонин је за у се. Служи ми као ментални стимуланс за добро деловање.
питање бр 2: одсвирам нешто на свадби, за то добијем паре, онда за паре купим меса (у се), добар сако (на се), и изведем женску на вечеру, те је после стрпам пода се! :cool:

Имаш ли још питања? Било би ми драго да ти пмогнем да размишљаш. :)

П.С. Не бркај музику и уметност. То су различите ствари. Музика може бити уметност, али не мора.

Pa sam si pobrkao stvari... niko i nije pričao o svadbarenju. :)

Могу.
.

Zasto zelis da podignes nivo serotonina u krvi? Zasto zelis da se mentalno stimulises? Zasto zelis dobro da delujes?

Zasto zelis da strpas zensku po da se?

Ima jedna scena iz filma...Konan..ovog najnovijeg..film je inace glup ko noc ali bila jedna interesantna scena......kidnapuje Konan svestenicu nekog hrama..ebem li ga kog....i sede oni tako negde u sumi i pita ona njega...kaze el ti verujes da postoji neki smisao,svrha,bogovi?Konan je pogleda....ne znma i ne zanima me...jedem,*****,pijem ,ubijam,osvajam......odma ga poljubila.....:hahaha: :rotf:

Ima jedna scena iz filma...Konan..ovog najnovijeg..film je inace glup ko noc ali bila jedna interesantna scena......kidnapuje Konan svestenicu nekog hrama..ebem li ga kog....i sede oni tako negde u sumi i pita ona njega...kaze el ti verujes da postoji neki smisao,svrha,bogovi?Konan je pogleda....ne znma i ne zanima me...jedem,*****,pijem ,ubijam,osvajam......odma ga poljubila.....:hahaha: :rotf:

zene vole oficire.. jel' nis' to znao blejdu nijedan :rotf:

a da ti odam tajnu zasto je tako... zato sto su sva uniformisana lica u manjoj ili vecoj meer kompletni idioti jer su sve unoforme golo sr*anje.... a proste narodske zene ne vole mnogo da opterecuju ono sto je ranjeni postavio kao temu, jer su uvek gladne posto nemaju sta da pojedu.. i kad osete taj suptilan identitet u nekom drugom a ako je doticni zaogrnut uniformom ili misicima ko da je sam dr.mr.ph vilozovije...eeeee onda batice sve pada u vodu i klapne joj same klockaju po komandi iz pojedenog dela za koga smo se jelte slozili obatroje da ga nema...ni za ich :lol:

Back