Za sve one koji pišu srBski / За све оне који пишу срБски

Они који су знали да пишу - писали су већином коренски.

Не буди безобразан и не провоцирај.
Много пута сам овде истакао да немам ништа против писања придева са словом П, али да у историји има више потврда о писању са Б.
Ви сте отворили тему да би што више напљували оне који пишу са Б.

Pozdrav. Na ovu opasku je dato nekoliko odgovora sa nekim obrazloženjima. Ako ta obrazloženja ne valjaju i nisu tačna, hajde da vidimo šta u njima nije tačno. Nemojmo se praviti da na zadnje 2-3 strane ništa sem Klajna nije napisano.

Klajn (naravno) preteruje kada korenski pravopis naziva "NDH-zijskim". U NDH se nisu samo klali Srbi i pisalo korenskim pravopisom, nego se i koristila struja, u školi učila matematika, a po njivama sejala pšenica. Ne može se baš sve proglašavati "NDH-zijskim" i taj argument mu ne stoji.

U istoj povelji imaš i sa B ... i šta ćemo sad?

acu6id.jpg

Српскоцрквени раби В.
Српски народни има У.

Након Саве Немањића међу Србима постоји диглосија.
Приметите да је увод на црквеном језику а да је даље у спису преовладао народни говор с упливима црквенога.

Леоне, то што у истој повељи има иначице с Б само показује неустаљеност правила тј. непостојање истих за народни језик.

tj. ja sam u paintu uradio... odmah da kažem nemam veze sa istorijom, ja vidim tako neka me neko ispravi ako nije. Ali znam da nije ni onako kako se ponudlio ovdje na prethodnim stranama.
Inače što se tiče povelje Kneza Lazara, našao sam i to:
30j69fo.jpg

Da li je srb ili srp, ostavljam na vama! ;)
Evo original, kao što navedoh gore:
http://lehre.hki.uni-koeln.de/monasterium/img/RS-BISANU/Charters/2341_1.jpg

Ово тек сада приметим.

Први пример : Срьпс[SUP]к[/SUP]ои
Други пример : Срьп[SUP]с[/SUP]ка
Трећи пример : Срьп[SUP]с[/SUP]ке

Poslednja izmena:
Hoćeš reći da se u istoj rečenici miješaju fonetski i pisani jezik?
Ne mislis valjda da je pisar bio nepismen? Ne mesa on nista vec za uvod koristi jedan a za normativni deo povelje drugi jezik, prvi jezik je staroslovenski koji je naucio u '' skoli '' ( i to lose ) a drugi je narodni srpski jezik koji je naucio od majke, prvi jezik je za njega strani a drugi maternji. Prvi pise kako je naucio i po njegovim pravilima ( bar pokusava ) a drugi pise onako kako i govori tj. fonetski. U prvom jeziku ne postoji jednacenje po zvucnosti a u drugom postoji, u prvom se npr kaze obština a u drugom općina. Sad ti razmisli koji je jezik na kom se kaze srbski a koji je jezik na kom se kaze srpski.

Правилно йе йедино србски. А они што кваре наш йезик и пишу срПски су лицемѣри, йер бише онда трѣбали писати и хрваЦки и ВашинКТон, када бише били дослѣдни свойему накарадному правилу унаказивања нашега србскога йезика. Да не спомињем Мела Гибсона.

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9C%D0%B5%D0%BB_%D0%93%D0%B8%D0%B1%D1%81%D0%BE%D0%BD

250px-Mel_Gibson_1990.jpg

Poslednja izmena:
Правилно йе йедино србски. А они што кваре наш йезик и пишу срПски су лицемѣри, йер бише онда трѣбали писати и хрваЦки и ВашинКТон, када бише били дослѣдни свойему накарадному правилу унаказивања нашега србскога йезика. Да не спомињем Мела Гибсона.

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9C%D0%B5%D0%BB_%D0%93%D0%B8%D0%B1%D1%81%D0%BE%D0%BD

Pogledajte prilog 279438

Pravilno je verovatno u pravopisnom sistemu koji ti koristiš u svojoj poruci.

Pravopis ne može da kvari jezik. Vašington se izgovara u srpskom /vašiŋkton/, sa /k/, bez obzira na to da li pišemo sa velikim ili malim slovom i da li pišemo Vašington ili Vašinkton, a obrati pažnju i na to da glas koji postoji u srpskom govornom jeziku /ŋ/ nema svoje slovo, već se piše isto kao i /n/. U izvornom izgovoru na engleskom, ne koristi se ni /k/ ni /g/ već se taj glas u potpunosti izostavlja, a ne koristi se ni glas /v/ (/wɒʃɪŋtən/). Pravopis je pravilo pisanja, a ne govora ili sklapanja rečenica, za to su zaduženi fonetika i gramatika.

Pravilno je verovatno u pravopisnom sistemu koji ti koristiš u svojoj poruci.

Наравно, я нѣсам латиничар, као ти.

Pravopis ne može da kvari jezik.
Итекако може. Ево прави наказу од србскога йезика наметањем глупости зване срп. Док у исто врѣме забрањуйе да се пише хрваЦки, иако се тако изговара.

Vašington se izgovara u srpskom /vašiŋkton/, sa /k/, bez obzira na to da li pišemo sa velikim ili malim slovom i da li pišemo Vašington ili Vašinkton, a obrati pažnju i na to da glas koji postoji u srpskom govornom jeziku /ŋ/ nema svoje slovo, već se piše isto kao i /n/. U izvornom izgovoru na engleskom, ne koristi se ni /k/ ni /g/ već se taj glas u potpunosti izostavlja, a ne koristi se ni glas /v/ (/wɒʃɪŋtən/). Pravopis je pravilo pisanja, a ne govora ili sklapanja rečenica, za to su zaduženi fonetika i gramatika.

А зашто се онда пише са Г, ако се изговара К? Двострука мѣрила, йе ли? Неке рѣчи се не смѣйу кварити гласовними правили, а корѣн срб мора? Ма болестна правила, изопачена и злонамѣрна. Трѣбао бих бити луд или глуп као тоцило па да прогутам све глупости койе намеће титовски србомрзачки олош у правопису и граматици.

Dakle, da rezimiramo. Iako u srbskoj istoriji ima i srbskoga i srpskoga, ma kako da ko izgovara, trebalo bi da se pise srbsko jer je to narodno ime, nekada stalesko, i lose je da se korijen mijenja posebno ako znamo da u stranim imenima to ne cinimo,kao navedeni Mel Gibson. Pisemo srb a izgovara ko kako zeli.To bi bilo najbolje. Habzburska monarhija...

Да, слушаћемо сорабског пророка Станислава. Сиктер мори .

Jako se nekulturno i omalovazavajuce ponasas prema meni,ali to samo terbi rusi reputaciju. Ja se ne ljutim jer ljudi se ponasaju kako jedino mogu. Sta je tu lose da konstatujem da treba pisati srbsko, jer se radi o nacionalnom imenu koje bi trebalo da ocuva korije,posebno kada isti koijen cuvamo kod stranaca! To ispda da vise drzimo do stranaca nego sami do sebe,a to i je istina kod onih koji kazu sprsko je ok,a Vizantija je isto ok termin i sve drugo. Pisati srsbko,danas je znak nacionalnog ponosa,a srpsko,ravnodusnosti i apatije. Bez obzira sto su u nasoj istoriji pisali i srpsko,poneki i ponekad. Treba uvesti standard oko toga.

Jako se nekulturno i omalovazavajuce ponasas prema meni,ali to samo terbi rusi reputaciju. Ja se ne ljutim jer ljudi se ponasaju kako jedino mogu. Sta je tu lose da konstatujem da treba pisati srbsko, jer se radi o nacionalnom imenu koje bi trebalo da ocuva korije,posebno kada isti koijen cuvamo kod stranaca! To ispda da vise drzimo do stranaca nego sami do sebe,a to i je istina kod onih koji kazu sprsko je ok,a Vizantija je isto ok termin i sve drugo. Pisati srsbko,danas je znak nacionalnog ponosa,a srpsko,ravnodusnosti i apatije. Bez obzira sto su u nasoj istoriji pisali i srpsko,poneki i ponekad. Treba uvesti standard oko toga.

Ово цревено су све српске речи које ти радо чуваш видим.

А зашто се онда пише са Г, ако се изговара К? Двострука мѣрила, йе ли?

Ne, nego tvoje nepoznavanje pravopisa i toga šta on jeste. Pravopis nije prirodna pojava koju jednako vide i stručnjak i laik nego dogovoreni pravilnik pisanja koji se ne može znati ako se ne pročita.

Poslednja izmena:
Ne, nego tvoje nepoznavanje pravopisa i toga šta on jeste. Pravopis nije prirodna pojava koju jednako vide i stručnjak i laik nego dogovoreni pravilnik pisanja koji se ne može znati ako se ne pročita.

Баш ме брига за усташки правопис. Умѣм размишљати и свойом главом, а не да ми титовски "linguisti" койи ни падеже не знайу говоре како трѣбам говорити и писати.

Буди Бог с нами.

Bog je od bhaga,bogatstvo,tj od vagina,isto od kulta plodnosti. Bagdad znaci bog dade: http://en.wikipedia.org/wiki/Bagdad Bag "god" + dād "given", translating to "God-given" or "God's gift". Igor sada kada zna sta je i od cega je Bog a od cega Kirije reci ce,siguran sam,sto je za njega prikladnije, Budi Kirije s nami.

Back