Посматрај природу

Агарта

Poznat
Poruka
8.355
... кажу зилоти (или како се већ зове та екипа око ЦПС-а). Требало би онда, посматрајући природу, да се доживи епифанија и поверује се несумњиво у постојање Бога, али не било каквог него баш (углавном) старозаветног Јахвеа. Не знамо да ли се ико тако "посматрајући природу" дозвао к себи, те поверовао да је свака реч Библије дословна истина, учланио у "природњаке", одбацио настраног Дарвина, поверовао да се светлост кретала 10.000.000.000 пута брже, одбацио сваки уплив медицине и (за припаднице лепшег спола) похитрио полако да се породи у штали. Не, ово не измишљам, то су изјаве неких на овом форуму где једино може да води посматрање природе.

У чему је ствар? Факат је да уређеност света, пре свега природних закона (човек је ту да квари) нам говори да тешко да је то све настало случајно. Но, управо нам посматрање природе говори колико је веровање (дословно) у бога Библије незрело. Данашња наука се мучи да открије тајне Стварања, које увек некако измичу, па ето ни Хигсов бозон не помаже много. А требало би да се, све посматрајући природу, прихвати као апсолутна истина нешто што су писали углавном необразовани људи пре две до три хиљаде година. Многима од њих свет се сводио на басен Средоземног мора, а на небесима је на фиксним сферама кружило око Земље седам небеских тела. Стари завет је писан из те перспективе, то је перспектива "Бога" који је по њима стварио цео свет (Универзум). Логично, кад им је свет тада био мали.

Један амандман! Ипак постоји Традиција где од давнина људи имају знања која одговорају чак најмодернијој космологији и космогонији. Чак и у Библији има понешто од те мудрости. Али никако не све, рецимо став да је Земља настала пре Сунца. О Традицији, древном извору Сазнања, било је већ речи...

Дакле, кад ми каже "посматрај природу", ја њој или њему одговарам питањем - а јел знаш ти колика је природа, колика је стварно Васељена?!
У толикој Васељени помало је блескасто веровати да би се Космократор бавио директним учешћем у сукобима племена на трећој стени од једног сунца на периферији једне галаксије. Па још да застане пред "гвозденим колима", како пише у њиховој књизи :lol:

Da bi odgovorili da li vjerujemo u boga , moramo najprije definisati sta je to bog .Crkvene definicije i objasnjenja su mi nevidjeno tupava
i vrijedjaju zdrav razum . Posebno su mi smijesne religije kojima je temelj u starom zavjetu , a najvece mi je cudo sto dominiraju u svijetu
i toliki broj vjeruje u njih .Kad malo pretreses kuran ili bibliju sve vrvi od nelogicnosti . Narod je tupav i to ti je !

Verujem u Boga.
Otvorena je vrlo teška tema.

Što je tiče religija, ako zanemarimo period paganstva
najstariji je Budizam.
Da ne pričam što ja imam par novčića mnogo starijih od Hrista
7.000 PNE su poznavali barut i pisali pesme.
Ako zanemarimo sekte i sektice,
ide Judaizam, pa hrišćanstvo koje se podelilo na
pravoslavlje i katolicizam, i na kraju islam.

Bog se nosi u srcu,
veruje se u ideju.

Čak pitaju:
Kako veruješ, kad ne postoji.
Jesi li ga video?

A Darvinova teorija evolucije je čista glupost.

Čujte:
Žirafa ima dug vrat jer ga je stalno istezala
da brsti lišće sa visokih grana.

==> Probajte i vi da tako istežete vrat,
pa gledajte da li će vam deca imati duže vratove.

I ono da smo svi od nekakve praćelije...

Pored mora dokaza da su zemlju podećivale
naprednije civilizacije.

DA.
Mislim da su ljudi potomci naprednih civilizacija
iz svemira.
Koga je to imalo interesovalo ima more dokaza.

Da ne pričam što ja imam par novčića mnogo starijih od Hrista
Kovani novac stariji je od Isusa nekih 5-6.000 godina. :kafa:

7.000 PNE su poznavali barut i pisali pesme.
Barut je star nekih desetak vekova. :kafa:

Čujte:
To je Lamarkova teorija. :kafa:

Probajte da se molite za to pa vidite da li će imati duže vratove. :kafa:

Ili od gline... :kafa:

naprednije civilizacije.

DA.
iz svemira.

To je otprilike ideja da su piramide podizali vanzemaljci jer su u obradi kamenja navodno koristili napredne tehnike.
Neko bi se mogao upitati zašto su koristilii napredne tehnike samo da bi naslagivali kamenje. :kafa:

Da bi odgovorili da li vjerujemo u boga , moramo najprije definisati sta je to bog .Crkvene definicije i objasnjenja su mi nevidjeno tupava
i vrijedjaju zdrav razum . Posebno su mi smijesne religije kojima je temelj u starom zavjetu , a najvece mi je cudo sto dominiraju u svijetu
i toliki broj vjeruje u njih .Kad malo pretreses kuran ili bibliju sve vrvi od nelogicnosti . Narod je tupav i to ti je !

Добро питање, мада Бог измиче дефиницијама. Могу ти рећи шта је за мене Бог. У неком најширем смислу, то је све што постоји и не постоји. Е сад, добар део тога (што с тиче свакодневног живота) су нам познати закони природе. И није чудо што је Бог био инспирација многим научницима, да не наводим. Наравно, позив на дословно тумачење Библије потире већи део научног развоја у међувремену, па је смешан.
У "ужем смислу", то је оно што наука не може да објасни, према садашњој парадигми која наводи веома јасне границе - Планкове мере, брзина светлости (не значи да једном неће бити пређене, но наука сад каже да је тако нешто немогуће); затим ту су бројни парадокси, пре свега савремене физике; најзад теме које не могу бити предмет "природног" искуства, што не значи да људи од њих одустају - ја искрено поштујем атеисту коме је баш свеједно да ли га чека анхилација свести после биолошког живота, па још ако остане атеиста и кад је стани-пани... но људи се обично не мире са смрћу.

Нелогичности су раширена тема на овим форумима, у овом случају да треба да посматраш природу и дођеш до истих закључака као неко раније који је имао из објективних разлога скучану перспективу.
Искрено, мене иначе много више занима афирмативни поглед на верске текстове, да нађем оно што сам навео у спојлеру на почетку. Рецимо, оно "нека буде светлост" описује неке догађаје које описује и савремена наука, а опет "природњаци" негирају и Велики Прасак (који би одговарао верницима) :lol: Још занимљивије је оно "дух је лебдео над водама", и то пре него је било ичега, кад је било само Ништа (била је занимљива дискусија о томе шта је уопште Ништа). Е сад, "воде" се помињу и у Библији и у Ведама, то је битна додирна тачка веровања древних Арија и Семита... Космолошки елеменат воде значи само једно - енергију. Дакле, то би била енергија вакума, можда чак тамна енергија коју наука данас не може да објасни.

Što je tiče religija, ako zanemarimo period paganstva
najstariji je Budizam.

Сад да те и ја исправим... Мада не знам шта све сматраш паганством. Хиндуизам је много старији од будизма. Сад, ако ти је паганство оно што нема у основи објаву историјске личности (или личности која се сматра историјском) онда може бити будизам прва религија објаве.
И стварно, научи разлику између Дарвина и Ламарка, кад већ критикујеш. Да ли ти је познато да је Стаљин на силу гурао Ламаркову теорију, као сад неки креационизам.

Ма ОК је то за ум, али овде неко каже да му тај ум налаже да не води дете код лекара.
И она је као разговарала са тим умом, јавио јој се...
Не знам да ли да зовем особу, или да чекамо да се сама јави :lol:

Каже Јестира, али она није битна... па чак ни ЦПС, то је онако смеха дајте деци:lol:
Што не значи да не би били опасни да су околности другачије ;)

Него да ја поставим радну хипотезу:
Шта у природи доказује да је Стари завет дословно тачан?!

Ајд сад!
Питање је наравно упућено свима.

Каже Јестира, али она није битна... па чак ни ЦПС, то је онако смеха дајте деци:lol:

Ајд сад!

http://www.scribd.com/doc/18275272/Biblija-je-u-pravu-Werner-Keller evo ti pa citaj....ne moze se sve bukvalno tumaciti naravno....to samo sektaski umovi rade....

Da se ne zanosimo , ni jedan covjek nema pojma kako je svijet nastao , ali je tupavo vjerovati da postoji tamo neko bice koje je to sve stvorilo .
Posebno je tupavo vjerovati da to bice ima ljudski oblik . Ljudsko bice je gotovo beznacajno u svemiru i postoji vrlo kratko . Sad kreacionisti
pokusavaju da tupe da jednako dugo postoje i ljudi i dinosaurusi , ali nemaju nikakve dokaze . Doduse , iskoci poneki pokusaj prevare , ali
prilicno nevjest .Cinjenica je da kod stvaranja svijeta postoji neka logika i neki zakoni . Ako tu logiku smatramo bogom , onda mogu i ja reci da postoji bog
ali to nema veze ni sa jednom religijom na svijetu .I ne razumijem zasto bih se tom bogu molio , a ni zasto bi njemu ta molitva nesto znacila .

Ајд сад!

Nista posebno,samo prorocanstva koja se polako ostvaruju.:)

pa posmatrajuci prirodu svaki iole ozbiljan covek ce reci iza ovoga stoji neki superironi um,um iz koga je sve ovo poteklo....vec u samoj celiji u DNK se vidi inteligencija

Neko će reći, inteligencija se vidi samo u onome ko je spoznao DNK.
Pa se izvodi zaključak, inteligencija je potrebna da se spozna nešto što je stvoreno, ali nije potrebna da se stvori ono što je spoznato.
Drugim rečima, inteligentan je onaj, ko je spoznao DNK, ali nije inteligentan onaj, ko je stvorio DNK.
Da li je baš tako?

Da se ne zanosimo , ni jedan covjek nema pojma kako je svijet nastao , ali je tupavo vjerovati da postoji tamo neko bice koje je to sve stvorilo .
Posebno je tupavo vjerovati da to bice ima ljudski oblik . Ljudsko bice je gotovo beznacajno u svemiru i postoji vrlo kratko . Sad kreacionisti
pokusavaju da tupe da jednako dugo postoje i ljudi i dinosaurusi , ali nemaju nikakve dokaze . Doduse , iskoci poneki pokusaj prevare , ali
prilicno nevjest .Cinjenica je da kod stvaranja svijeta postoji neka logika i neki zakoni . Ako tu logiku smatramo bogom , onda mogu i ja reci da postoji bog
ali to nema veze ni sa jednom religijom na svijetu .I ne razumijem zasto bih se tom bogu molio , a ni zasto bi njemu ta molitva nesto znacila .

Ја мислим да је најтупавије веровати да то биће узима стране у људским споровима (Стари завет) или прашта људима грешке, ал' само ако га млого волу (Нови завет)... Ал' људи воле да имају родитеља, пастира да не кажем чобана.
Има смисла религија где се човек сам каља и чисти, и добија према заслузи. То можемо звати карма. Само религија у том смислу премошћава смрт, не само због страха који је нормалан за човека као делимично свесно биће, него и зато што смрт кида ланце узрока и последице. Када би смо (биолошки) живели вечно, свако би стигао да осети последице својих дела, добре или лоше.
Но, да се вратим на тему, веровати да Творац ОНООООЛИКОООГ свемира има разлог да подржи Јевреје против Египћана... па баш против Египта који је први измерио соларне мере, мени је то :hahaha:

Neko će reći, inteligencija se vidi samo u onome ko je spoznao DNK.
Pa se izvodi zaključak, inteligencija je potrebna da se spozna nešto što je stvoreno, ali nije potrebna da se stvori ono što je spoznato.
Drugim rečima, inteligentan je onaj, ko je spoznao DNK, ali nije inteligentan onaj, ko je stvorio DNK.
Da li je baš tako?

Jeste,danas smo svi inteligentni jer smo spoznali sta je to DNK.

Moje mišljenje je da pojam molitve ima šire značenje od onoga kako da doživljava većina vernika.
Molitva znači tražiti nešto, tragati za nečim, i u tom kontekstu, onaj ko moli, taj za nečim traga.

Да, мене је у том смислу занимала молитва у будизму, пошто тражити од Буде помоћ је противно тој религији (што не значи да у пракси нема и тога, учења се полако кваре...)
Подсетио бих на оно што рече једном Ирис - не каже се молба него молитва ;)
А моји омиљени изрази су контемплација (ради сазнања) и чинодејство (теургијски чин)...

Мајанско?
Да ниси промашио религију ;)
п.с. И није баш тако полако, чекај да рокну Иран већ после избора у Америци.

Nikako, pitanje se tice staroga zaveta, ali ti sada ode na Maje:eek:
Inace mozda i roknu Iran, a sta cemo mi sa time, mozda roknu i mene ili tebe i sta cemo da preduznemo, nita naravno???:)

Čujte:

naprednije civilizacije.

DA.
iz svemira.
Da li ti znas sta je vreme, da li je i zirafu bog stvorio sa dugackim vratom. Zasto joj je podario drugacak vrat kad je u Edemskom vrtu bilo trave na pretek. Niko od ovih pomalo uvrnutih vernika ne misli da su se promene u prirodi desavale stotinama i milionima godina, vec postavljaju takva infantilna pitanja kao "a sto se ti ne istezes pa da imas dugacak vrat?" Pa ta zirafa ima sve organe koje i ti posedujes, isti broj kostiju, i isti oblik mozga, dva plucna krila, jedno srce, jednu jetru, pankreas, dva bubrega, jedan ud ili vaginu, bas kao i sam covek, samo sto se telo zirafe prilagodilo odredjenim uslovima zivota i to kroz veoma, veoma dugi period vremena. Zar ti ne shvatas da si sazdan od bezborj milijadri raznih celija i da svaka od tih grupa celija ima istu funkciju u tebi i tvom telu kao i u zirafi i njenom telu. Lako je popovima koji su ucili da vracaju i bogoradaju, da lalzu narod, jer pred sobom imaju pucinu koja veruje svaku rec koju izrekne pop. Sta vise, smatraju ga svetim covekom, kao idioti mu ljube ruku, a kad dodju kuci tuku zenu, decu i roditelje.

Back