Adventisti sedmog dana

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Emanuilo, nije lepo d atako kazes.
Ko je pokrenuo akciju protiv tih ljudi i njihovog verovana?
Nije Car.
Nije dvor.
Nego tyo sam vec rekao, Genadij ariepiskop iz Novgorada , Sofija ceareva druga zena i njen sin Vasilije.
Pa oni su bili vernici i sluzbenici Crkve. Ako tome dodamo i presudu Sinad akoji je osudio "jeretike' onda je odgovor potpun.

Ne znam šta je loše u tome što se sastao sabor i anatemisao te ljude? Pa to je hrišćanska crkva mnogo puta radila kroz vekove.
I ja mogu reći da su adventisti inicirali bombardovanje Srbije 1999. jer su promovisali učenje da pravoslavci imaju paganske običaje. :)

Emanuel:
Možeš li da mi objasniš ovu "viziju" mile nam Elene:

"Moj anđeo pratilac reče: „On ima prisan razgovor sa svojim Ocem.“ Izgledalo je kao da zabrinutost i strepnja anđela sve više rastu dok je Isus razgovarao sa Ocem. Tri puta ga je zaklanjala ta veličanstvena svetlost kojom je Otac obavijen i treći put kad se vratio od Oca mogli smo da vidimo Njegov lik. Njegovo lice je sada odavalo izraz spokojstva i, slobodno od svake zabrinutosti i patnje, blistalo je ljubaznošću koja se rečima ne može opisati.

Tada On stavi do znanja anđeoskom horu da se pronašao put za spasenje izgubljenog čoveka; da se On zalagao kod Oca i dobio dozvolu da svoj život položi kao otkup za pali ljudski rod, da ponese njihove grehe i na sebe preuzme smrtnu presudu, kako bi na taj način otvorio put kojim bi svaki od njih – zahvaljujući zaslugama Njegove prolivene krvi – mogao da nađe oproštaj za svoje pređašnje prestupe, da se pomoću poslušnosti ponovo vrati u vrt iz koga je čovek bio izgnan i opet dobije pristup prekrasnim plodovima sa drveta života na koja za sada nema nikakvog prava.

Tada se nebo ispuni neizrecivom radošću, a nebeski hor zapeva pesmu hvale i bezgranične ljubavi. ... Anđeo reče: „Misliš li da je Otac bez opiranja i borbe predao svog premilog Sina? Ne, ne.“ Čak je i za samog Boga to predstavljalo jednu borbu: da li će dozvoliti da krivci propadnu, ili će svog ljubljenog Sina predati da umre njih radi.“
(Rani Spisi, 125-127)

Emanuel, hvalka ti na tim pitanjima. Pogledao sam u knjigu Elene Vajt i dobro si prepisao taj tekst ona je to zaista napisala.

Pre svega, u svim vizijama i biblijskih proroka javljaju se pojmovi koji su za nas treski za razumeti.
Prorok Danilo kaze da je video zver koja ima sedam glava i deset rogova i na rogovima krune.
Da li si ikad u prirodi li zoloskom vrtu video takvo stvorenje? Ja nisam.
U Njegovoj knjizi postoje mnoge takve slike, koje cesto imaju slikovitu ili simbolicnu pripremo.

Kako ti razumes proroka Jezekilja koji tvrdi da je u visiji video nekakve tockove koji se krecu, a oni su puni ociju?
Sta je to prorok video?
Jesi li tako nesta ti video? Ja noisam. Isto slicne slike imamo u Otkrivenju Jovanovom.

Tako poneki put i u vizijama Elene Vajt ona govori o pojmovima koji su simbolicni i treba ih u tom kontekstu razumet.

Sada da odgovorim an tvoja pitanja:

Da li je zaista „plan spasenja“ ovako nastao?

Pre svega ona ni ne tvrdi da je tako nacinjen plan spasenja. Ona govori o tome kako je i za Boga bilo tesko da podnese tako veliku zrtvu i to je istina.
--------------------
Da li se sve to dešavalo nakon što je Adam sagrešio, kako to Elena Vajt opisuje?

Ne nije, i ona to tako ni ne objasnjava. ne kaze ona da se sve to sto joj je pokazano desavalu posle pada Adama i Eve.
Prorok cesto dobije vidjenje koje se odnosi na proslost. Prork Danilo je dobio viziju od 2300 dana i to nije razumeo. i posle vise vremena dosao je andjeo da mu to objasnu. dakle, andjeo ga je potsetio sta je video i dosao d amu to objasni.
---------------------------
Da li je Isus morao da moli Oca da mu da dozvolu i prihvati taj plan?
Koji dokaz imas da nije bilo tako?
O planu spasenja nas dva bismo mogli diskutovati sve do Hristovog dolaska, tu ima dosta pojmova o kojima bismo mogli razgovarati.
--------------------

Da li je Otac bio iznenadjen čovekovim grehom, i onda je morao brzo da napravi novi plan?

Da si vise citao dela Elene Vajt nasao bi stotine dokaza gde ona tvrdi, ono sto i Biblija potvrdjuje, da je plan spasenja nacinjen pre postanja svet.
Onda kada je Bog stvorenim inteligentnim bicima dao slobodu, pravo slobodnog izbora, u tom planu predvidjeno je da bi neko o tih bica moglo da zloupotrebi tu slobodi, i ako bi se tada desilo da neko pogresi, napravljen je plan spasenja.

Prema tome, pojava greha niej iznenadila Boga.

Drugo, kad Elen Vajt govori o delovanju Gospoda Isusa Hrista i Boga Oca, ona ima u vidu Isusa Hrista kao Sina covecijega, u ljudkomk telu i na zemlji.

Svakako da se secas Hristove molitve u Getsimaniji: "Oce moj! ako je moguce da me mimoidje casa ova". Matej 26,39. To je ponovio vis eputa.
Mozda ce neko da se pita, odkuda da se tako molio kao da nije znao da ce stradati?

Zanao je, To je drage volje izabrao, ali ljudska priroda je drhtala pred tezinom krsta.

Zato ona tu govori o tome kako je tu zrtvu postepeno shvatao i prihvatao Isus kao Sin coveciji, a ne o onome sto je predvidjeno pre postanbja svet.

Nadam se da sam ogovorio na tvoja pitanja.

Sve najbolje

Ne znam šta je loše u tome što se sastao sabor i anatemisao te ljude? Pa to je hrišćanska crkva mnogo puta radila kroz vekove.
I ja mogu reći da su adventisti inicirali bombardovanje Srbije 1999. jer su promovisali učenje da pravoslavci imaju paganske običaje. :)

Emanuilo, lose je to sto su zive hriscane, svoju bracu, spalili na lomaci.
Zar i za tebe to nije lose?

Nego, ja mislim da smo o tome rekli sto smo znali i svako neka prihvati onako kako zeli i kako hoce.
Ne mislm da treba da se stalno vracamo na isto.

Sve najbolje

Kako sve ovo zvuci slicno :

Ne zena koju si stvorio dade mi da jedem. Ne zmija mi rece. Ne Car je to cinio.

Zao mi je da kula nije jedina organizacija koja manipulise ljudima nego ima i mnogo vece od nje...

Poslednja izmena:
Poštovani diskutanti,

Zašto ne biste u kratkim crtama izneli razlike?

(da ne bi svi ulazili u razne dubioze i da ne bi nepotrebno širili priču)

Na primer, možete da napravite paralelu:

"Ovako kaže Biblijski Bog", a ovako kaže SPC i 7DA.

Svima nama će biti lakše da pratimo

Svako dobro

P.S. Nisam vas odavno čuo braćo, neka vas dragi Bog blagoslovi i čuva.

J.V. Nekaze da je plan spasenja tada nastao.
Niti je on tada nastao niti ona to kaze.

Plan spasenja je tada odlucen da se sprovede i on je vec bio poznat Ocu i Sinu.
Ali ne stvorenim bicima.
On je njima tada objavljen.

Treba li Bog bicima koja jos nisu bila suocena sa grehom unapred da objasnjava da se nebrinu ako pogrese da Bog ima resenje?

Da li je zaista „plan spasenja“ ovako nastao?

Pre svega ona ni ne tvrdi da je tako nacinjen plan spasenja. Ona govori o tome kako je i za Boga bilo tesko da podnese tako veliku zrtvu i to je istina.
--------------------
Da li se sve to dešavalo nakon što je Adam sagrešio, kako to Elena Vajt opisuje?

Ne nije, i ona to tako ni ne objasnjava. ne kaze ona da se sve to sto joj je pokazano desavalu posle pada Adama i Eve.

Da li je Otac bio iznenadjen čovekovim grehom, i onda je morao brzo da napravi novi plan?

Da si vise citao dela Elene Vajt nasao bi stotine dokaza gde ona tvrdi, ono sto i Biblija potvrdjuje, da je plan spasenja nacinjen pre postanja svet.
Onda kada je Bog stvorenim inteligentnim bicima dao slobodu, pravo slobodnog izbora, u tom planu predvidjeno je da bi neko o tih bica moglo da zloupotrebi tu slobodi, i ako bi se tada desilo da neko pogresi, napravljen je plan spasenja.

Prema tome, pojava greha niej iznenadila Boga.

Pročitaj ponovo:
Tada On stavi do znanja anđeoskom horu da se pronašao put za spasenje izgubljenog čoveka; da se On zalagao kod Oca i dobio dozvolu da svoj život položi kao otkup za pali ljudski rod, da ponese njihove grehe i na sebe preuzme smrtnu presudu,...

Vidimo da se Isus zalagao kod Oca da položi život za pali ljudski rod, a onda sledi stavljanje do znanja anđeoskom horu da se pronašao put za spasenje čovečanstva.

Meni ovo itekako izgleda kao da su Otac i Sin bili zatečeni situacijom pa su onda morali da većaju oko toga koje rešenje da pronađu.

I drugo, kako ne opisuje događaje nakon pada Adama i Eve kada baš o tome piše?

„Čitavo nebo je obuzela tuga kad se saznalo da je čovek izgubljen, da će se svet koji je Bog stvorio napuniti smrtnim bićima osuđenim na patnju, bolest i smrt, i da za prestupnike ne postoji put spasenja. Svaki potomak Adamov moraće da umre. Tada sam videla dragog Isusa i na Njegovom licu zapazila izraz saosećanja i tuge. Ubrzo posle toga primetila sam da se približio neuporedivo blistavoj svetlosti koja okružuje Oca."
(Rani Spisi, 125)

A Biblija kaže da plan spasenja nije nastao naknadno nego:

„Koji je (Isus Hristos) određen još pre postanja sveta, a javio se u poslednja vremena vas radi.“ (1. Petrova 1:20)

Da li je Isus morao da moli Oca da mu da dozvolu i prihvati taj plan?
Koji dokaz imas da nije bilo tako?
Znači, sledite predanje svog proroka? U redu.

Reci mi ovo, ako je Isus jagnje koje je zaklano od postanja sveta (Otkrivenje 13,8), kako je moguće da Sin tri puta insistira kod Oca da prihvati njegov plan? Onda ispada da Otac nije znao šta da radi.

Drugo, kad Elen Vajt govori o delovanju Gospoda Isusa Hrista i Boga Oca, ona ima u vidu Isusa Hrista kao Sina covecijega, u ljudkomk telu i na zemlji.
Je li? A opisani događaj se dešava na nebesima, hiljadama godina pre otelovljenja.

Svakako da se secas Hristove molitve u Getsimaniji: "Oce moj! ako je moguce da me mimoidje casa ova". Matej 26,39. To je ponovio vis eputa.
Mozda ce neko da se pita, odkuda da se tako molio kao da nije znao da ce stradati?

Zanao je, To je drage volje izabrao, ali ljudska priroda je drhtala pred tezinom krsta.

Da, ali vizija Elen Vajt govori o dogadjajima pre ovaploćenja.

Emanuilo, lose je to sto su zive hriscane, svoju bracu, spalili na lomaci.
Zar i za tebe to nije lose?

Nego, ja mislim da smo o tome rekli sto smo znali i svako neka prihvati onako kako zeli i kako hoce.
Ne mislm da treba da se stalno vracamo na isto.

Sve najbolje

Jeste loše. Samo ne vidim kakve veze ima Crkva s tim.
p.s. Kakva braća hrišćani koja su imala satanističke obrede?

Plan spasenja je tada odlucen da se sprovede i on je vec bio poznat Ocu i Sinu.
Ali ne stvorenim bicima.
On je njima tada objavljen.
Kako da ne.
Ako im je bio poznat zašto su onda glumeli?
Anđeo reče: „Misliš li da je Otac bez opiranja i borbe predao svog premilog Sina? Ne, ne.“ Čak je i za samog Boga to predstavljalo jednu borbu: da li će dozvoliti da krivci propadnu, ili će svog ljubljenog Sina predati da umre njih radi.“
Vidimo ovde opis jedne dramske scene. Za Oskara.

Poslednja izmena:
Poštovani diskutanti,
Svako dobro
Iz koje si ti denominacije, ako nije tajna?

Evo mene ponovo. Emanuilo, tvoja pitanja su dobra i konstruktivna i dobro su dosla.

Pre svega, rekao sam ti da poneki put prorok vidi nekave slike i opisuje ih, a koje za nas nisu jasne. Tako je kod Biblijskih proroka pa tako se desi i kod Elene Vajt.

Drugo, knjiga Rani spisi napisana je u stenografskim izjavama, kratko i nabacano, pa i mi ponekad imamo poteskoce da pronadjemo sta je ona htela time da kaze.
Zato tvoja pitanja su opravdana.

Ako zelis da znas sta je ona rekla o poreklu greha i planu spasenja, bilo bi neophodno da procitas tri poglavlja iz njene knige, Patrijarsi i proroci, a poglaclja su sledeca:

1. Zasto je je greh bio dozvoljen?
2. Kusanje i pad (Adama i Eve)
3. Plan odkupljenja.

U ta tri poglavnja ona opsirno objasnjava te pojmove i odgovara na mnoga pitanja.

Trece, vidim da te bunu o kom vremenu ona govori kad opisije dilemo oko sprovodjenja plana spasenja?
Kako ona sama svedoci u pocetku i tog poglavlja, pokazano joj je iskustvo ljudi od pada Adama i Eve i posledice koje su sledile zbog covekovog pada.

Onda u kratkim crtama opisuje kako je to strazno delovalo na Hrista i na Boga Oca kad je trebalo da se taj plan izvrsi.

U mnogim slucajevima biblijskih prorocanstava, proroku se pokaze istorijat nekog dogadaja u ret6ospektivu, tj ono sto se vec desilo, ono sto je u toku i ono sto ce se desiti u buducnosti. Zato ako je u slikama proroku pokazana slika necega sto se deslio pre stvaranja sveta, to ne znaci da se desilo onda kada je to proroku pokazano.

Ako neko ima pri ruci Knjigu Patrijarsi i proroci i ako su spomenuta poglavlja vec otkucana, bilo bi dobro da ih postirate i da se da ljudima na uvid.
Ja ih imam na drugim jezicima i ne mislim da ih sada prevodim

Unapred hvala.

Poslednja izmena:
Emanuel:
Jeste loše. Samo ne vidim kakve veze ima Crkva s tim.
p.s. Kakva braća hrišćani koja su imala satanističke obrede?

Odgovor:
Ako Crkva nije imala veze sa njihovim spaljivanjima, ko je pokrenuo poteru proitiv njih i ko ih je osudio?

Drugo, istrazivanje dr. Zikankova, nije pronaslo da su imali satanistick obrede, nego da su proucavali Bibliju i trudili se da zive po njenim istinama.
Poznato je da su bili uzorni hriscani.

A da su cak bili i stananicti, ko treba da im sudi ljudi ili pravedni Bog?

Bog nikome nije dao izvrsnu vlast da oduzima bilo cije zivote.

Po Bibliji i ucenju apostola,crkvena najveca kazna je exkomunikacija, tj iskljucenje iz crkve, a ni u kom slucaju nije smrtna kazna.

Poslednja izmena:
Ako Crkva nije imala veze sa njihovim spaljivanjima, ko je pokrenuo poteru proitiv njih i ko ih je osudio?
"Potera" i "osuda" o kojoj ti pričaš jeste anatemisanje i slanje u manastir na pokajanje a ne ubijanje.

Drugo, istrazivanje dr. Zikankova, nije pronaslo da su imali satanistick obrede, nego da su proucavali Bibliju i trudili se da zive po njenim istinama.
Poznato je da su bili uzorni hriscani.
Očigledno da je poznato samo Zigankovu.

Bog nikome nije dao izvrsnu vlast da oduzima bilo cije zivote.
A zašto je onda postojalo kamenovanje u Izraelu?

Po Bibliji i ucenju apostola,crkvena najveca kazna je exkomunikacija, tj iskljucenje iz crkve, a ni u kom slucaju nije smrtna kazna.
Ali zato država ima legitimno pravo da kažnjava ljude koji ugrožavaju javnu bezbednost, javni moral, prava i slobode drugih.

Evo mene ponovo. Emanuilo, tvoja pitanja su dobra i konstruktivna i dobro su dosla.

Pre svega, rekao sam ti da poneki put prorok vidi nekave slike i opisuje ih, a koje za nas nisu jasne. Tako je kod Biblijskih proroka pa tako se desi i kod Elene Vajt.

Drugo, knjiga Rani spisi napisana je u stenografskim izjavama, kratko i nabacano, pa i mi ponekad imamo poteskoce da pronadjemo sta je ona htela time da kaze.

Naravno da imate poteškoće jer ovakve nebiblijske doktrine teško ko može da smisli. Inače, da li ti je poznato da je Elen Vajt bila plagijatorka?

Poslednja izmena:
Poštovani diskutanti,

Svako dobro

Nekada davno :mrgreen:, sačinio sam brošuricu s namerom da izvučem svog najboljeg druga iz čeljusti subotara. Na žalost, zakasnio sam.:(
Ukratko, pokušao sam da u najkraćem uputim ljude na subotarske (prvenstveno se na njih odnosi brošura) blic fore i fazone, kojima dovode ljude u zabludu!!!
Nisam izmišljao nikakvu toplu vodu već samo složio dosta toga razbacanog po mnogim knjigama.

Koga interesuje može da skine brošuru sa ----> Crkva i sekte

Ixtisu pobratime, ja sam mislio da ces ti meni pomoci, a ti me jos vise zbuni.

Ti kazes da je Crkva Hristova jedna, i ja to verujem, nego si me zbunio sto kaze da je to Pravoslavna, a papa nasigurno tvrdi da nije, nego to je Katolicka i ona je jedina.
Koga da slusam, papu ili tebe?

Meni se cini da papa ima vise zasloga od tebe i, ako bi trebalo da ljude slusam, zar onda ne bi trebalo nejga slusati pre nego druge?

Drugo, ti kazes da su SEKTE JERES. Da li si siguran u to?

Da li ti je poznato da je Htristova Crkva pocela kao sekta u Judajizmu?
Posto je tako, da li je i ona tada bila jeres?

Sve najbolje

Poslednja izmena:
Zorane pobratime, ja sam mislio da ces ti meni pomoci, a ti me jos vise zbuni.

Ti kazes da je Crkva Hristova jedna, i ja to verujem, nego si me zbunio sto kaze da je to Pravoslavna, a papa nasigurno tvrdi da nije, nego to je Katolicka i ona je jedina.
Koga da slusam, papu ili tebe?

Meni se cini da papa ima vise zasloga od tebe i, ako bi trebalo da ljude slusam, zar onda ne bi trebalo nejga slusati pre nego druge?

Drugo, ti kazes da su SEKTE JERES. Da li si siguran u to?

Da li ti je poznato da je Htristova Crkva pocela kao sekta u Judajizmu?
Posto je tako, da li je i ona bila jeres?

Sve najbolje

Druže, Crkva je do 1054. bila jedinstvena. Činilo ju je 5 ravnopravnih episkopija - Rimska, Carigradska, Antihiojska, Aleksandrijska i Jerusalimska. Međutim, crkva na Zapadu je počela da uvodi novotarije u učenju (npr. dodatak Filioque Simvolu vere) i praksi (liturgiji, pre svega). Zbog ovoga su se ostale episkopije pobunile i 1054. rimska episkopija se odvojila od istočne crkve i nastavila da vodi svoju "politiku".

Kome ćeš da veruješ - tvoj izbor. Ili pravoslavlju ili papi koga smatrate antihristom. Ja ti preporučujem da uporediš učenja i prakse u crkvi pre i posle 1054. i videćeš ko je počeo da zastranjuje.

Poslednja izmena:
Druže, Crkva je do 1054. bila jedinstvena. Činilo ju je 5 ravnopravnih episkopija - Rimska, Carigradska, Antihijska, Aleksandrijska i Jerusalimska. Međutim, crkva na Zapadu je počela da uvodi novotarije u učenju (npr. dodatak Filioque Simvolu vere) i praksi (liturgiji, pre svega). Zbog ovoga su se ostale episkopije pobunile i 1054. rimska episkopija se odvojila od istočne crkve i nastavila da vodi svoju "politiku".

Kome ćeš da veruješ - tvoj izbor. Ili pravoslavlju ili papi koga smatrate antihristom. Ja ti preporučujem da uporediš učenja i prakse u crkvi pre i posle 1054. i videćeš ko je počeo da zastranjuje.

Emanuel,
lepo je sa tobom diskutovati.
Ti kazes da se Rim 1054. odvojo i poceo da uvodi neke novotarije. Pa zar Rim nije od 5 veka poceo da uvodi novotarije?
Ti kazes da se Rim odvojio, a Katolici kazu da su se istocne crkve odvojile.

I sada reci mi posto je doslo do velike sizme i podele, sta se desilo sa Jednom Svetom Vasiljenskom, Sabornom i Apostolskom Crkvom?
Da li je i ona nestala?

Emanuelu,
posto vidim da si prilicno dobro informisan, nadam se da si citao studiju od Nikolaja Afanasijeva, pod naslovaom: Raskol i Jedna sveta, saborna i apostolska Crkva.
Afanasijev ne priznaje ni da je bila podela.
On tvrdi da su Katolicka i Pravoslavna crkva jedna.
On cak kaze da postoji Petrova katedra kojoj pripadaju svi episkopi istocne i zapadne Crkve.
Verujes liti u to?
Ako postoji ta Petrova katedra, onda ona je samo u Rimu i njen gospodar je smao papa.

Istorija priznaje da je postojao raskol, a ti spomenu i godinu 1054.
A Afanasijev zeli da to pokrije nekim neosnovanim pricama. Niko ziv ne moze poverovati da su Katolicka i Paravoslavna crkva jedna crkva.
To su dve odvojene organizacije, sa razlicitim ritualima, verovanjima ucenjima, cak ni oraganizaciono nemaju nista zajednickoga

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back