Šta vas je odvuklo u hrišćanstvo?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

gost 102443

Buduća legenda
Poruka
31.178
Daklem. Šta?

Osećaj pripadnosti zajednici pravednih i osećaj bivanja na pravoj strani, nasuprot onim drugima koji nisu na pravoj strani, s tim što vam je rečeno da ste na pravoj strani bez ikakvih dokaza?

Mogućnost umirivanja savesti, jer postoji bog koji će ipak oprostiti sve vaše grehe?

Urođena sklonost ka apsolutnoj poslušnosti autoritetu?

Nedostatak etilizma oca u detinjstvu?

Verovanje u bajke, i oduševljenje živopisnom pričom o zmiji koja govori i čarobnom drvetu?

Mogućnost biranja neke od 11000 denominacija kako bi mogli da pričate kako ste vi najpraviji i najistinskiji hrišćani, a svi ostali su u zabludi?

Reči Tertulijanove da treba verovati u nešto jer je to nešto apsurdno?

Izjava Tome Akvinskoga da zadovoljstvo hrišćana u raju ne može biti potpuno ako ne mogu da vide patnje prokletih u paklu?

Mogućnost skidanja odgovornisti sa sebe jer se za sve može reći bila je to volja božija?

Opravdanje za vlastitu nesposbnost, jer se za sve može reći da su čudni putevi gospodnji?

Otvorite dušu,is tax free.

Urođena želja za destrukcijom zbog koje vas oduševljavaju "proročanstva" o kraju sveta?

Homicidni nagoni koji nalaze opravdanje u biblijskim genocidima i ubistvima dece?

Želja za incestom koja isto tako nalazi opravdanje u Bibliji?

Udobnost pripadanja stadu koje misli da veruje u apsurdnu dogmu?

Please, feel free, explore your inner self. :)

Mene nije ništa privuklo, meni je natureno.
Elem, dok sam ese kao klinac školovao u njemačkoj, veronauka je bila obavezna, kao i petkom, prva dva časa, u crkvi provesti i slušati jodlovanje dotičnog katoličkog popa. Zimi sam se smrzavao u toj crkvi, tako da mogu slobodno da kažem da sam bio žrtva inkvizicije nad malim dečacima i devojčicama!

Jeste da nisam "morao" da idem, kao što jedan turčin koji je išao sa mnom u razred nije morao, ali na nas hrisćane se gledalo "malčice" drugaćije:
Nekoliko puta mi je roditeljima natuknuto da bi bilo najbolje "u interesu zajednice" da ja, kao dete iz mešanog braka, pohađam tu katoličku veronauku...

Ne mogu da kažem da mi je bilo smorno ili dosadno, pop je bio strog ali i edukativan, elokventan. Terao me na razmišljanje, dozvoljavao pitanja koje sam rafalno pucao, pretežno o kontradiktornostima u bibliji.
Subotom je kod pope bio "open house" ili što bi švabo rekao "Offenes haus", razne igranke, izleti, kolači i slatkiši, druženja, radionice i sve to nad budnim okom popa. Bukvalno okom, jer je drugo bilo stakleno, a pravo je negde igubio kao vojak vermahta u 2 svetskom...

Naravno, odgovrao mi je na pitanja kao što ova dva dilbera, glasnika Njegova, forumska, ovde odgovaraju.
Napamet, predefinisanim, isključivim i apsolutističkim odgovorima koji imaju veze sa mozgom kao pile sa sisom.

Kao da svim glasnogovornicima dogme On lično deli brošuru sa pitanjima i odgovorima koja se treba napamet naučiti i time steči zvanje laprđivaća i marketing stručnjaka dogme!

Dakle, da rezimiran. Hrišćanstvo me nije privuklo, nego me zgrabilo, blagim pritiskom na roditelje a raznim mamcima na mene.

Eto, da i ja doprinesem svojim iskustvom ovoj loše formulisanoj temi.
Po meni, trebalo je naslovoti sa "Šta vas je privuklo..."

:)

И шта би, ниједног "праведника", ако не рачунамо онај ласцивни покушај...
Ајдете, па ми смо рекли шта нас је одвукло у "окултизам"... и даље причамо о томе :)

Кад ви нећете, могу ја да припомогнем:
Reči Tertulijanove da treba verovati u nešto jer je to nešto apsurdno?

По мени је ово најјачи могући аргумент.

И шта би, ниједног "праведника", ако не рачунамо онај ласцивни покушај...
Ајдете, па ми смо рекли шта нас је одвукло у "окултизам"... и даље причамо о томе :)

Кад ви нећете, могу ја да припомогнем:

По мени је ово најјачи могући аргумент.

To je pravi mindf.uck, još kad bi razumeli o čemu se tu radi...

Ne znaci da su hriscani automatski i pravednici, svasta.:confused:

Evo ja cu da ti odgovorim,uprkos neprikladnom naslovu (mozda i zlonamernom) a to je sto sam krstena, i sto su svi moji vernici.

Prosto.

Naravno da nisu svi hrišćani pravednici. Problem je što se takvima prave, pogotovo ovi na forumu. Zahvaljujući njima ljudi imaju pogrešnu sliku o hrišćanstvu, a razlozi koje sam naveo važe za njih, ne za prave hrišćane.

Мени је занимљиво да си навео све негативне разлоге.
Чуди ме да ти није пало на памет да би неко прихватио хришћанство јер га привлачи да буде добар према људима око себе, да помогне где може и колико може, да нађе утеху у вери када све остале утехе пропадну...
Ово ме подсети на ону анегдоту о Патријарху Павлу и о примедби да, ако иде градским превозом може свашта да види па и голишаве девојке....

Мени је занимљиво да си навео све негативне разлоге.
Чуди ме да ти није пало на памет да би неко прихватио хришћанство јер га привлачи да буде добар према људима око себе, да помогне где може и колико може, да нађе утеху у вери када све остале утехе пропадну...
Ово ме подсети на ону анегдоту о Патријарху Павлу и о примедби да, ако иде градским превозом може свашта да види па и голишаве девојке....

...i on je odgovorio da svako vidi šta mu treba. Ova tema je namenjena forumskim "pravednicima" koji ništa drugo ne rade nego pljuju po tuđim verama i ubeđenjima i proglašavaju ih "satanizmom". Ako su pravi hrišćani, zašto ne otvaraju teme o hrišćanstvu, kako bi isto približili i objasnili? U hrišćanskoj religiji postoji sasvim dovoljno lepih stvari i teško razumljivih teoloških i eshatoloških pitanja koja zaslužuju prezentaciju i objašnjenje, kao i diskusiju.
Što se tiče razloga koje si ti naveo, imam prijatelja koji je ušao u hrišćanstvo upravo iz tih razloga, ali je, na našu žalost, skoro primio monaški postrig i time je svet izgubio jednog pravog i radosnog vernika.
Razlozi koje sam ja naveo proističu iz ponašanja forumskih "pravednika" i "hrišćana".

...i on je odgovorio da svako vidi šta mu treba. Ova tema je namenjena forumskim "pravednicima" koji ništa drugo ne rade nego pljuju po tuđim verama i ubeđenjima i proglašavaju ih "satanizmom". Ako su pravi hrišćani, zašto ne otvaraju teme o hrišćanstvu, kako bi isto približili i objasnili? U hrišćanskoj religiji postoji sasvim dovoljno lepih stvari i teško razumljivih teoloških i eshatoloških pitanja koja zaslužuju prezentaciju i objašnjenje, kao i diskusiju.
Što se tiče razloga koje si ti naveo, imam prijatelja koji je ušao u hrišćanstvo upravo iz tih razloga, ali je, na našu žalost, skoro primio monaški postrig i time je svet izgubio jednog pravog i radosnog vernika.
Razlozi koje sam ja naveo proističu iz ponašanja forumskih "pravednika" i "hrišćana".

У реду, тако је јасније. Само то ниси навео у уводу.
Осим тога, зар мислиш да ће неко себе дефинисати као "верника" и "праведника" и одговорити на увод? А онда је лако закључити како се нико не јавља на тему...
Како волиш.

@ postavljač

hrišćanin se ne postaje, hrišćaninom se rađa.

vera nije košarkaški klub da mu se pristupa kad ti dune, vera je takođe nasleđe predaka, tradicija. ako si rođen kao hrišćanin, onda to i ostani jer je bog ili u šta već veruješ tako hteo.

ne znam šta je sledeće, da ti se ne sviđa što si srbin i osećaš se šveđaninom ili mongolom pa ćeš dideš da postaneš šveđanin ili mongol. msm možeš, ali si u tom slučaju samo srbin izdajica a ne mongol ili šveđanin.

Poslednja izmena od moderatora:
Naravno da nisu svi hrišćani pravednici. Problem je što se takvima prave, pogotovo ovi na forumu. Zahvaljujući njima ljudi imaju pogrešnu sliku o hrišćanstvu, a razlozi koje sam naveo važe za njih, ne za prave hrišćane.

vidiš, ovo je vrlo interesantna glupost.

kako se to način postajanja hrišćaninom razlikuje između onih koji su pravi i onih koji su nepravi? :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back