Mudri logičar
Ističe se
- Poruka
- 2.969
Мудри Логичар
Превод Новог Света се разликује од Јеванђеља,па није ни чудо што се не слажемо.Ако не можемо да се сложимо у ког Бога верујемо,онда замисли када би расправљали о неким другим догматским питањима.Наведи ми где грешим у претходним постовима и образложи ако ти није тешко.Зашто се толико разликујемо у веровању када би требало да верујемо у исто када нам је заједнички извор?Да Јс имају и Свето Предање онда не би имало проблема,али овако када немамо ни исти извор Светог Писма,тешко можемо да имамо неке додирне тачке.
Дух Свети јесте Бог и на основу Старог и Новог Завета.
О Духу Светом као Богу и Господу пише више у 10 глави Д.А.
Зашто Бога Оца када нема Сина Ј.с. називају Оцем?На основу ког стиха из Светог Писма?Не видим у чему је љубав послати неко створење да се мучи,пати и умре а преписати све што је оно урадило Себи.И немој одговоре да ми дајеш из куле стражара,већ бих волео твоје мишљење.
Смешко
Ako nećeš da odgovoriš i obijasniš šta pišeš kaži da nećeš!
Хоћу,али надам се да не инсистираш на брзом одговору.
Текст који сам преузео је из Житија Светих по преводу аве Јустина Ћелијског.Житија су део из Светог Предања,и написани Символ Вере није противан Никејском Символу,као ни Светом Писму.
Умро је човек,а не Бог и тог Човека је подигла Света Тројица,јер никад није деловала појединачно,већ као једно, као Бог.Да ли можеш да читаш тумачење Јовановог Јеванђеља,јер ћеш ту добити одговоре на постављено питање.Добићеш бољи и прецизнији одговор и надам се задовољавајући.Или да чекаш пар дана,јер бих волео да видим и шта други пишу и да отворим нове теме,.
Kažeš : ˝ Превод Новог Света се разликује од Јеванђеља,па није ни чудо што се не слажемо. ˝
Nije točno. Prijevod Novi svijet se razlikuje u nekim segmentima možda od prijevoda kojeg ti koristiš, kao što se svaki prijevod razlikuje od svakoga po određenim detaljima.
Ja sam potpuno uvjeren da se prijevod Novi svijet podudara sa izvornim spisima Novoga Zavjeta, pošto je stvaran od trenutno najstarijih prepisa.
O dosljednosti u prevođenju Alexander Thomson, stručni ocjenjivač hebrejskih i grčkih tekstova, ovako je ocijenio tekst grčkih biblijskih knjiga u engleskom izdanju prijevoda Novi svijet:
“Očigledno je da je ovaj prijevod djelo vrsnih i nadarenih stručnjaka koji su nastojali u najvećoj mogućoj mjeri u engleskom jeziku izraziti pravi smisao grčkog teksta. Prilikom prevođenja cilj je bio svaku važniju grčku riječ prevoditi jednim engleskim izrazom i biti pritom što doslovniji.
O prijevodu hebrejskih knjiga isti je stručnjak kazao:
“Prijevod Novi svijet svakako treba nabaviti. Živopisan je i prirodan te potiče čitatelja na razmišljanje i proučavanje. Nije nastao kao djelo kritičara Biblije, već stručnjaka koji poštuju Boga i Njegovu riječ” (The Differentiator, travanj 1952, 52-77. stranica, i lipanj 1954, 136. stranica).
--------------------------------
Kažeš : ˝ Ако не можемо да се сложимо у ког Бога верујемо,онда замисли када би расправљали о неким другим догматским питањима. ˝
Meni je žao što ne vjeruješ u biblijskog Boga JHVH, i što njemu ne vršiš obožavanje, nego obožavaš njegovog Sina.
Razmisli malo, što ako je Isus uistinu stvoren od Stvoritelja Jehove, kako mi vjerujemo, zar onda ne obožavaš stvorenje umijesto Stvoritelja ?
Bez obzira što je Isus od svoga Oca dobio svu vlast i na nebu i na Zemlji, sam je uvijek nanovo isticao da njegovom Ocu - koji je i njemu samome Bog - jedino pripada obožavanje.
Luka 4:8 - Isus mu je nato rekao: “Pisano je: ‘Jehovu, Boga svojega, obožavaj i jedino njemu služi!’”
---------------------------------
Kažeš : ˝ Наведи ми где грешим у претходним постовима и образложи ако ти није тешко. ˝
Ima dosta toga, no najviše u osnovnim biblijskim učenjima.
Naprimjer, mi vjerujemo u jednog Boga Stvoritelja, a ne u trojednog, i to uvjerenje temeljimo po Pismu, dok uvjerenje o trojstvu je nastalo kroz dugi niz godina kao ljudska doktrina.
Mnogi vjeruju da je nauka o trojstvu bila formulirana na koncilu u Niceji godine 325. n. e. Međutim, to nije sasvim točno. Koncil u Niceji je, doduše, objasnio da je Krist istog bitka kao i Bog, što je kasnije položilo temelj trinitarijanskoj teologiji, ali o nekom Trojstvu još nije bilo govora.
Encyclopædia Britannica piše: ”Konstantin je predsjedavao, pri čemu je vodio pregovaranje, predloživši sam odlučujuću formulu... koja izražava odnos Krista prema Bogu u [nicejskom] vjerovanju, naime da je ’jedan bitak s Bogom’... Iz straha pred carem, svi su biskupi, osim dvojice, potpisali [nicejsko] vjerovanje — mnogi od njih protiv vlastitog uvjerenja.” Konstantin je, dakle, odigrao odlučujuću ulogu. Nakon što su dva mjeseca vođene najžešće vjerske rasprave, ovaj poganski političar se umiješao, odlučivši u korist onih koji su rekli da je Isus Bog.
Nakon koncila u Niceji, rasprave o ovoj temi su se nastavile još desetljećima. Oni koji su zastupali gledište da Isus nije jedno s Bogom čak su jedno vrijeme opet bili u milosti. Međutim, car Teodozije je kasnije donio odluku protiv njih. On je utvrdio vjerovanje nicejskog koncila kao normu za svoje carstvo i godine 381. n. e. sazvao je koncil u Konstantinopolu kako bi razjasnio vjerovanje. Taj se koncil složio u tome da je sveti duh na istom stupnju s Bogom i Kristom. Ipak, i nakon koncila u Konstantinopolu Trojstvo nije bilo opće prihvaćeno. Mnogi su ga pobijali i zbog toga su bili žestoko proganjani. Tek je u kasnijim stoljećima ova nauka postala ustaljeno vjerovanje.
The Encyclopedia Americana zapaža: ”Nauka o Trojstvu doživjela je puni razvoj na zapadu, i to u skolastici srednjeg vijeka, kad je se težilo objasniti riječima filozofije i psihologije.”
----------------------------------
Pitaš : ˝ Зашто се толико разликујемо у веровању када би требало да верујемо у исто када нам је заједнички извор? ˝
Ima vjerojatno više razloga, no jedan od njih je zasigurno unapred utvrđeni stav, koji uvijek služi u umu kao polazišna točka, a to je pogrešan pristup.
Ja sam prije - nego što sam postao Jehovin Svjedok - bio pravoslavni kršćanin, međutim kada sam postavio na temelju iskrenosti polazišnu točku za razmišljanje, više nisam bio pristran.
Tek tada sam mogao da sa čistim razumom pristupim proučavanju Biblije, i na taj način sam primjetio mnoštvo nebiblijskog učenja u velikim crkvama kršćanstva.
--------------------------------
Kažeš : ˝ Да Јс имају и Свето Предање онда не би имало проблема,али овако када немамо ни исти извор Светог Писма,тешко можемо да имамо неке додирне тачке. ˝
Pa evo, već u tome imate grešku, jer uvažavate navodno sveto predanje, što ne spada u biblijski kanon.
Ja sam pisao o tome kako se kršćanstvo počelo kvariti već u samome početku, od učenika ranih kršćana i apostola, pa kasnije još i više.
Ponovo ću navesti primjer nekih ranih kršćana koji su počeli raditi na svojem viđenju nekih istina, i na taj način su započeli put kršćanskom otpadu. Unutar ranog “kršćanstva” pojavile su se različite struje čiji su pripadnici odstupili od onoga što su naučavali Krist i njegovi apostoli.
- Naprimjer za razliku od redoslijeda koji je Isus uveo kad je održao Gospodinovu večeru, poznatu i kao Posljednja večera, pisac djela Didahe preporučio je da se vino nudi prije kruha.
- Isti pisac naveo je da se onoga tko se želi krstiti, ako nema dovoljno vode da ga se uroni, može samo politi vodom po glavi.
- Osim toga poticao je kršćane da se drže određenih rituala, naprimjer da obavezno poste dva puta tjedno te da izgovaraju molitvu Očenaš točno tri puta na dan.
Takve ideje otvorile su put drugim nebiblijskim učenjima koja su počela prodirati u kršćanstvo.
Ovo je samo mali dio iskrivljenih stavova o raznim biblijskim učenjima, koje su već postavili učenici prvih Isusovih učenika.
Prema tome, po ovome se jasno vidi da predanja koja držite nisu imala čisti biblijski temelj, i kao takva nisu vjerodostojna.
Kažeš : ˝ Дух Свети јесте Бог и на основу Старог и Новог Завета. ˝
Katolički teolog Fortman: ”Židovi nikada nisu duh smatrali osobom. Ne postoji ni čvrst dokaz za to da je bilo koji pisac Starog zavjeta zastupao ovo gledište... U sinoptičkim evanđeljima i u Djelima apostolskim Sveti je Duh obično prikazan kao božanska sila ili moć.”
----------------------------------
Pitaš : ˝ Зашто Бога Оца када нема Сина Ј.с. називају Оцем? ˝
Ovo ne razumijem, ako može pojašnjenje pitanja !?
Kažeš : ˝ Не видим у чему је љубав послати неко створење да се мучи,пати и умре а преписати све што је оно урадило Себи. ˝
1. Ivanova 4:9,10 - U ovom se ljubav Božja očitovala na nama: Bog je poslao svog jedinorođenog Sina u svijet da bismo preko njega dobili život. Ljubav je u ovome: nismo mi ljubili Boga, nego je on ljubio nas i poslao je svog Sina kao pomirbenu žrtvu za naše grijehe.
Rimljanima 5:7,8 - Uistinu, teško da bi tko umro za pravednoga, ali za dobrog čovjeka netko bi se možda i odvažio umrijeti. A Bog nam je pokazao svoju ljubav tako što je Krist, dok smo još bili grešnici, umro za nas.
Trebaš prvo razumijeti koja je svrha otkupnine, i zašto je baš Božji Sin poslan da to učini, tada ćeš i razumijeti Božju ljubav u tome svemu, no to je druga tema o kojoj ako hoćeš možemo.
---------------------------------------
Kažeš : ˝ И немој одговоре да ми дајеш из куле стражара,већ бих волео твоје мишљење. ˝
Moje mišljenje se podudara sa učenjima moje zajednice, jer u protivnom ako bi se razlikovalo, istupio bi iz te organizacije, pošto tada više ne bi imao nikakvu svrhu biti u njoj.
1. Korinćanima 1:10 - Potičem vas, braćo, imenom Gospodina našega Isusa Krista da svi jedno govorite i da među vama ne bude podjela, nego da budete potpuno ujedinjeni istim umom i istim načinom razmišljanja.