DUHOVNI RAT

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Мудри Логичар

Превод Новог Света се разликује од Јеванђеља,па није ни чудо што се не слажемо.Ако не можемо да се сложимо у ког Бога верујемо,онда замисли када би расправљали о неким другим догматским питањима.Наведи ми где грешим у претходним постовима и образложи ако ти није тешко.Зашто се толико разликујемо у веровању када би требало да верујемо у исто када нам је заједнички извор?Да Јс имају и Свето Предање онда не би имало проблема,али овако када немамо ни исти извор Светог Писма,тешко можемо да имамо неке додирне тачке.
Дух Свети јесте Бог и на основу Старог и Новог Завета.

О Духу Светом као Богу и Господу пише више у 10 глави Д.А.

Зашто Бога Оца када нема Сина Ј.с. називају Оцем?На основу ког стиха из Светог Писма?Не видим у чему је љубав послати неко створење да се мучи,пати и умре а преписати све што је оно урадило Себи.И немој одговоре да ми дајеш из куле стражара,већ бих волео твоје мишљење.

Смешко

Ako nećeš da odgovoriš i obijasniš šta pišeš kaži da nećeš!

Хоћу,али надам се да не инсистираш на брзом одговору.
Текст који сам преузео је из Житија Светих по преводу аве Јустина Ћелијског.Житија су део из Светог Предања,и написани Символ Вере није противан Никејском Символу,као ни Светом Писму.

Умро је човек,а не Бог и тог Човека је подигла Света Тројица,јер никад није деловала појединачно,већ као једно, као Бог.Да ли можеш да читаш тумачење Јовановог Јеванђеља,јер ћеш ту добити одговоре на постављено питање.Добићеш бољи и прецизнији одговор и надам се задовољавајући.Или да чекаш пар дана,јер бих волео да видим и шта други пишу и да отворим нове теме,.

Kažeš : ˝ Превод Новог Света се разликује од Јеванђеља,па није ни чудо што се не слажемо. ˝

Nije točno. Prijevod Novi svijet se razlikuje u nekim segmentima možda od prijevoda kojeg ti koristiš, kao što se svaki prijevod razlikuje od svakoga po određenim detaljima.

Ja sam potpuno uvjeren da se prijevod Novi svijet podudara sa izvornim spisima Novoga Zavjeta, pošto je stvaran od trenutno najstarijih prepisa.

O dosljednosti u prevođenju Alexander Thomson, stručni ocjenjivač hebrejskih i grčkih tekstova, ovako je ocijenio tekst grčkih biblijskih knjiga u engleskom izdanju prijevoda Novi svijet:

“Očigledno je da je ovaj prijevod djelo vrsnih i nadarenih stručnjaka koji su nastojali u najvećoj mogućoj mjeri u engleskom jeziku izraziti pravi smisao grčkog teksta. Prilikom prevođenja cilj je bio svaku važniju grčku riječ prevoditi jednim engleskim izrazom i biti pritom što doslovniji.

O prijevodu hebrejskih knjiga isti je stručnjak kazao:

“Prijevod Novi svijet svakako treba nabaviti. Živopisan je i prirodan te potiče čitatelja na razmišljanje i proučavanje. Nije nastao kao djelo kritičara Biblije, već stručnjaka koji poštuju Boga i Njegovu riječ” (The Differentiator, travanj 1952, 52-77. stranica, i lipanj 1954, 136. stranica).
--------------------------------
Kažeš : ˝ Ако не можемо да се сложимо у ког Бога верујемо,онда замисли када би расправљали о неким другим догматским питањима. ˝

Meni je žao što ne vjeruješ u biblijskog Boga JHVH, i što njemu ne vršiš obožavanje, nego obožavaš njegovog Sina.

Razmisli malo, što ako je Isus uistinu stvoren od Stvoritelja Jehove, kako mi vjerujemo, zar onda ne obožavaš stvorenje umijesto Stvoritelja ?

Bez obzira što je Isus od svoga Oca dobio svu vlast i na nebu i na Zemlji, sam je uvijek nanovo isticao da njegovom Ocu - koji je i njemu samome Bog - jedino pripada obožavanje.

Luka 4:8 - Isus mu je nato rekao: “Pisano je: ‘Jehovu, Boga svojega, obožavaj i jedino njemu služi!’”
---------------------------------
Kažeš : ˝ Наведи ми где грешим у претходним постовима и образложи ако ти није тешко. ˝

Ima dosta toga, no najviše u osnovnim biblijskim učenjima.

Naprimjer, mi vjerujemo u jednog Boga Stvoritelja, a ne u trojednog, i to uvjerenje temeljimo po Pismu, dok uvjerenje o trojstvu je nastalo kroz dugi niz godina kao ljudska doktrina.

Mnogi vjeruju da je nauka o trojstvu bila formulirana na koncilu u Niceji godine 325. n. e. Međutim, to nije sasvim točno. Koncil u Niceji je, doduše, objasnio da je Krist istog bitka kao i Bog, što je kasnije položilo temelj trinitarijanskoj teologiji, ali o nekom Trojstvu još nije bilo govora.

Encyclopædia Britannica piše: ”Konstantin je predsjedavao, pri čemu je vodio pregovaranje, predloživši sam odlučujuću formulu... koja izražava odnos Krista prema Bogu u [nicejskom] vjerovanju, naime da je ’jedan bitak s Bogom’... Iz straha pred carem, svi su biskupi, osim dvojice, potpisali [nicejsko] vjerovanje — mnogi od njih protiv vlastitog uvjerenja.” Konstantin je, dakle, odigrao odlučujuću ulogu. Nakon što su dva mjeseca vođene najžešće vjerske rasprave, ovaj poganski političar se umiješao, odlučivši u korist onih koji su rekli da je Isus Bog.

Nakon koncila u Niceji, rasprave o ovoj temi su se nastavile još desetljećima. Oni koji su zastupali gledište da Isus nije jedno s Bogom čak su jedno vrijeme opet bili u milosti. Međutim, car Teodozije je kasnije donio odluku protiv njih. On je utvrdio vjerovanje nicejskog koncila kao normu za svoje carstvo i godine 381. n. e. sazvao je koncil u Konstantinopolu kako bi razjasnio vjerovanje. Taj se koncil složio u tome da je sveti duh na istom stupnju s Bogom i Kristom. Ipak, i nakon koncila u Konstantinopolu Trojstvo nije bilo opće prihvaćeno. Mnogi su ga pobijali i zbog toga su bili žestoko proganjani. Tek je u kasnijim stoljećima ova nauka postala ustaljeno vjerovanje.

The Encyclopedia Americana zapaža: ”Nauka o Trojstvu doživjela je puni razvoj na zapadu, i to u skolastici srednjeg vijeka, kad je se težilo objasniti riječima filozofije i psihologije.”
----------------------------------
Pitaš : ˝ Зашто се толико разликујемо у веровању када би требало да верујемо у исто када нам је заједнички извор? ˝

Ima vjerojatno više razloga, no jedan od njih je zasigurno unapred utvrđeni stav, koji uvijek služi u umu kao polazišna točka, a to je pogrešan pristup.

Ja sam prije - nego što sam postao Jehovin Svjedok - bio pravoslavni kršćanin, međutim kada sam postavio na temelju iskrenosti polazišnu točku za razmišljanje, više nisam bio pristran.

Tek tada sam mogao da sa čistim razumom pristupim proučavanju Biblije, i na taj način sam primjetio mnoštvo nebiblijskog učenja u velikim crkvama kršćanstva.
--------------------------------
Kažeš : ˝ Да Јс имају и Свето Предање онда не би имало проблема,али овако када немамо ни исти извор Светог Писма,тешко можемо да имамо неке додирне тачке. ˝

Pa evo, već u tome imate grešku, jer uvažavate navodno sveto predanje, što ne spada u biblijski kanon.

Ja sam pisao o tome kako se kršćanstvo počelo kvariti već u samome početku, od učenika ranih kršćana i apostola, pa kasnije još i više.

Ponovo ću navesti primjer nekih ranih kršćana koji su počeli raditi na svojem viđenju nekih istina, i na taj način su započeli put kršćanskom otpadu. Unutar ranog “kršćanstva” pojavile su se različite struje čiji su pripadnici odstupili od onoga što su naučavali Krist i njegovi apostoli.

- Naprimjer za razliku od redoslijeda koji je Isus uveo kad je održao Gospodinovu večeru, poznatu i kao Posljednja večera, pisac djela Didahe preporučio je da se vino nudi prije kruha.
- Isti pisac naveo je da se onoga tko se želi krstiti, ako nema dovoljno vode da ga se uroni, može samo politi vodom po glavi.
- Osim toga poticao je kršćane da se drže određenih rituala, naprimjer da obavezno poste dva puta tjedno te da izgovaraju molitvu Očenaš točno tri puta na dan.

Takve ideje otvorile su put drugim nebiblijskim učenjima koja su počela prodirati u kršćanstvo.

Ovo je samo mali dio iskrivljenih stavova o raznim biblijskim učenjima, koje su već postavili učenici prvih Isusovih učenika.

Prema tome, po ovome se jasno vidi da predanja koja držite nisu imala čisti biblijski temelj, i kao takva nisu vjerodostojna.
Kažeš : ˝ Дух Свети јесте Бог и на основу Старог и Новог Завета. ˝

Katolički teolog Fortman: ”Židovi nikada nisu duh smatrali osobom. Ne postoji ni čvrst dokaz za to da je bilo koji pisac Starog zavjeta zastupao ovo gledište... U sinoptičkim evanđeljima i u Djelima apostolskim Sveti je Duh obično prikazan kao božanska sila ili moć.”
----------------------------------
Pitaš : ˝ Зашто Бога Оца када нема Сина Ј.с. називају Оцем? ˝

Ovo ne razumijem, ako može pojašnjenje pitanja !?
Kažeš : ˝ Не видим у чему је љубав послати неко створење да се мучи,пати и умре а преписати све што је оно урадило Себи. ˝

1. Ivanova 4:9,10 - U ovom se ljubav Božja očitovala na nama: Bog je poslao svog jedinorođenog Sina u svijet da bismo preko njega dobili život. Ljubav je u ovome: nismo mi ljubili Boga, nego je on ljubio nas i poslao je svog Sina kao pomirbenu žrtvu za naše grijehe.

Rimljanima 5:7,8 - Uistinu, teško da bi tko umro za pravednoga, ali za dobrog čovjeka netko bi se možda i odvažio umrijeti. A Bog nam je pokazao svoju ljubav tako što je Krist, dok smo još bili grešnici, umro za nas.

Trebaš prvo razumijeti koja je svrha otkupnine, i zašto je baš Božji Sin poslan da to učini, tada ćeš i razumijeti Božju ljubav u tome svemu, no to je druga tema o kojoj ako hoćeš možemo.
---------------------------------------
Kažeš : ˝ И немој одговоре да ми дајеш из куле стражара,већ бих волео твоје мишљење. ˝

Moje mišljenje se podudara sa učenjima moje zajednice, jer u protivnom ako bi se razlikovalo, istupio bi iz te organizacije, pošto tada više ne bi imao nikakvu svrhu biti u njoj.

1. Korinćanima 1:10 - Potičem vas, braćo, imenom Gospodina našega Isusa Krista da svi jedno govorite i da među vama ne bude podjela, nego da budete potpuno ujedinjeni istim umom i istim načinom razmišljanja.

Zlatoust

Зашто Бога Оца када нема Сина Ј.с. називају Оцем?На основу ког стиха из Светог Писма?Не видим у чему је љубав послати неко створење да се мучи,пати и умре а преписати све што је оно урадило Себи.И немој одговоре да ми дајеш из куле стражара,већ бих волео твоје мишљење.

Ja nisam JEHOVIN SVEDOK pa tebe pitam ako hoćeš da izjasniš kada ili su gde J.c . izjavili da Bog (numerično jedini Bog jer nema ih tri) nema sina (Isusa)?

Kada imaš vremena obijasni ljubav Svete Trijade i naravno navedi i te Biblijske stihove iz pravoslavnog svetog pisma gde piše kako jedan Bog (ne tri Boga) jedan Bog sa tri nestvorene ipostasi (lica ili slika) šalje jedno nestvoreno svoje lice da se muči, pati i umre?

Još uvek strpljivo čekam tvoja obijašnjenja na već postavlena pitanja, čitaj "Ako nećeš da odgovoriš i obijasniš šta pišeš kaži da nećeš!"

Voleo bih obijašnjenje (pogledaj samo kako JEHOVIN SVEDOK uredno navodi reference i dokaze, milina jedna čitati ga. Da li možeš i ti isto tako?

"Неправилно учили о Светој Тројици"
"Бог је једно Лице"
"као Отац Он је на небу"
"као Син - на земљи"
"на земљи, као Дух Свети - у тварима"
"Син и Свети Дух налазе се у Богу Оцу"
"Христос је прост човек"
" у којима се Христос велича као Бог"

"он се усрдно мољаше Богу и Божјој Матери"
"да га научи тајни Свете Тројице"
"И по наређењу Божје Матере"

Kažeš "Jedan od Jedinoga i Bog od Boga" i ponavljaš kako Jedan Bog a Trojca savršena! (Sveta tajna)
"Један је Бог, Отац Логоса Живога"
"Невидљиви Невидљивога, Бесмртни Бесмртнога, Вечни Вечнога"
"Један је Господ, Једини од Јединога, Бог од Бога"
"Један је Дух Свети који има биће од Оца"
"Бог Отац који је над свим и у свему (ο επι πάντων και εν πασι) и Бог Син који је кроза све (ο δια πάντων). Тројица Савршена"
"Тројица Савршена"

Zlatoust

Умро је човек,а не Бог и тог Човека је подигла Света Тројица,јер никад није деловала појединачно,већ као једно, као Бог.Да ли можеш да читаш тумачење Јовановог Јеванђеља,јер ћеш ту добити одговоре на постављено питање.Добићеш бољи и прецизнији одговор и надам се задовољавајући.Или да чекаш пар дана,јер бих волео да видим и шта други пишу и да отворим нове теме,

Za Zlatoust
I nemoj da mi copy paste iz Žitija (jer ja vodim diskusiju sa tobom a ne sa Žitijama) nego molim tvojim rečima obijasni šta ovde pišeš.

Da li sam te ja ispravno razumeo?

Kažeš da jedan je Bog ne "TRI Boga" nego jedan Bog sa tri "nestvorena lica" koja su jedan ne TRI. Kažeš da ta TRI Božija nestvorena lica deluju zajedno i šalju jedno Božije nestvoreno lice da se muči, pati i umre.

Pitanje
Kako obijasniš da nisu umrli zajedno sva tri nestvorene ipostasi kada to je jedan Bog (a ne TRI) i deluju zajedno kao jedan Bog (a ne kao TRI Boga pojedinačno)?

Rekao si da su Sveta Trojca zajedno delovali( ne pojedinačno delovanje nego sva Božanstva zajedno deluju) i trojca zajedno vaskrsli (podigli) taj jedan umrli ipostas.

Pitanje
Zar nisu zajedno tri ipostasa jedan Bog umrli? zar više nisu zajedno već pojedinačno deluju i umiru?
Kako ovo obijasniš i gde su ti Biblijski dokazi i te reference?

Ako si uzmeš previše vremena odgovoriti, zaboravićeš da mi trebaš odgovoriti! a pitanja se nagomilavaju.

За 2000 година Јеванђеље се не мења,али од Чарлса Расела појавила су се нека тајна која је тобооже крила Црква.Аријанци који су тврдили да је Син створење оберучке би дочекали превод по Новом свету.На њихову жалост морали су да користе Јованово Јеванђеље и били изобличени од црквених Отаца.Ево да упоредимо превод Јовановог Јеванђеља од стране Светог Синода и Новог света у деловима који се тичу Тројице:

Црквени превод:

Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светог Духа(Мт.28.19);

У почетку бјеше Логос (Ријеч), и Логос бјеше у Бога, и Логос бјеше Бог. Он бјеше у почетку у Бога.Све кроз њега постаде, и без њега ништа не постаде што је постало.У њему бјеше живот, и живот бјеше свјетлост људима. И свјетлост свијетли у тами, и тама је не обузе.(Јн 1.1-5)

Јер је троје што свједочи на небу: Отац, Логос (Ријеч), и Свети Дух; и ова тројица су једно(1.Јн.5.7)

Нови свет

Zato idite i načinite učenike od ljudi iz svih naroda, krsteći ih u ime Oca i Sina i svetog duha.

U početku bila je Riječ i Riječ je bila kod Boga i Riječ je bila bog.2On je u početku bio kod Boga.Sve je postalo preko njega i bez njega nije postalo ništa.Ono što je postalo4preko njega bio je život i život je bio svjetlo ljudima.I svjetlo sja u tami i tama ga nije nadjačala.
Овај стих не постоји.

Оваква разлика може само да се схавати у превођењу две различите Библије.Ово што сам навео може да се нађе у свим списима ране Цркве.Превод Новог света не постоји нигде и појављује се после 18 векова из најстаријих списа како тврде стручњаци.Што пре Арија нису постојали они који су порицали да је Син Бог?Постоји доста стихова који посебно о сваком говори као о Богу.И ту нам се преводи разликују,али их нећу наводити.

Očigledno je da je ovaj prijevod djelo vrsnih i nadarenih stručnjaka koji su nastojali u najvećoj mogućoj mjeri u engleskom jeziku izraziti pravi smisao grčkog teksta. Prilikom prevođenja cilj je bio svaku važniju grčku riječ prevoditi jednim engleskim izrazom i biti pritom što doslovniji.

Ја овде видим нестручност.Ево сам упореди па реци чије је превод разумнији.

Pa evo, već u tome imate grešku, jer uvažavate navodno sveto predanje, što ne spada u biblijski kanon.

И Свето Писмо је било у почетку део Светог Предања,пре него што су га Апостоли записали. А има и много друго што учини Исус, које када би се редом пописало, мислим, ни у сами свет не би могле стати написане књиге”(Јн.21.25).Апостоли су мимо Светог Писма,предали и Свето Предање. Држите предања, којима сте научени, било нашом ријечју, било посланицом (2. Сол. 2, 15).Зато су Апостоли предали Свето Предање Цркви ,да не би дошло до погрешног тумачења Писма.

Mnogi vjeruju da je nauka o trojstvu bila formulirana na koncilu u Niceji godine 325. n. e. Međutim, to nije sasvim točno. Koncil u Niceji je, doduše, objasnio da je Krist istog bitka kao i Bog, što je kasnije položilo temelj trinitarijanskoj teologiji, ali o nekom Trojstvu još nije bilo govora.

Ако желиш могу поставити беседе светих Отаца који помињу Тројство као Бога.Помиње се реч тројица у Светом Писму у Јовановој првој посланици,пета глава,седми стих.

Nakon koncila u Niceji, rasprave o ovoj temi su se nastavile još desetljećima. Oni koji su zastupali gledište da Isus nije jedno s Bogom čak su jedno vrijeme opet bili u milosti. Međutim, car Teodozije je kasnije donio odluku protiv njih. On je utvrdio vjerovanje nicejskog koncila kao normu za svoje carstvo i godine 381. n. e. sazvao je koncil u Konstantinopolu kako bi razjasnio vjerovanje. Taj se koncil složio u tome da je sveti duh na istom stupnju s Bogom i Kristom. Ipak, i nakon koncila u Konstantinopolu Trojstvo nije bilo opće prihvaćeno. Mnogi su ga pobijali i zbog toga su bili žestoko proganjani. Tek je u kasnijim stoljećima ova nauka postala ustaljeno vjerovanje.

Аријанци су били побеђени на прва три Васељенска сабора,па су касније појавили они који су порицали да је Исус био Човек,као што су Аријанци порицали да је Бог.Били су гоњени православни,јер ако су Аријанци били гоњени онда не би ни била читава три Васељенска сабора посвећена божанству Христовом,већ би се све окончало код првог.Колко је само убијено православаца од царева који су били аријанци.

Meni je žao što ne vjeruješ u biblijskog Boga JHVH, i što njemu ne vršiš obožavanje, nego obožavaš njegovog Sina.Razmisli malo, što ako je Isus uistinu stvoren od Stvoritelja Jehove, kako mi vjerujemo, zar onda ne obožavaš stvorenje umijesto Stvoritelja ?Bez obzira što je Isus od svoga Oca dobio svu vlast i na nebu i na Zemlji, sam je uvijek nanovo isticao da njegovom Ocu - koji je i njemu samome Bog - jedino pripada obožavanje.

И зато још више тражаху Јудејци да га убију, не само што нарушаваше суботу, него што и Бога називаше својим Оцем градећи се једнак Богу. А Исус одговори и рече им: Заиста, заиста вам кажем: Син не може ништа чинити сам од себе него што види да Отац чини; јер што Он чини, то исто чини и Син; Јер Отац љуби Сина, и све му показује што сам чини; и показаће му већа дјела од ових да се ви чудите. Јер као што Отац подиже мртве и оживљава, тако и Син које хоће оживљава. Јер Отац не суди никоме, него је сав суд дао Сину. Да сви поштују Сина као што поштују Оца. Ко не поштује Сина не поштује ни Оца који га је послао.(Јн.5.18-23)

Да је само Отац требао да се слави као Бог,онда овај стих не би био исправан:Ја сам васкрсење и живот: који вјерује у мене ако и умре, живјеће. И сваки који живи и вјерује у мене неће умријети вавијек.(Јн.11.25-26).

Чињеница је да Ј.с. не поштују Сина као Бога,нити одају исту почаст Оцу и Сину,већ га сматрате за створење.Не постоји стих у Светом Писму који казује да је Син створен,па на основу чега такав закључак?

Pitaš : ˝ Зашто Бога Оца када нема Сина Ј.с. називају Оцем? ˝Ovo ne razumijem, ako može pojašnjenje pitanja !?

Чији је Отац отац и чији је Син син када поричеш Његово рођење пре свих векова,а верујеш да је створен немајући потврду зато у Светом Писму.

The Encyclopedia Americana zapaža: ”Nauka o Trojstvu doživjela je puni razvoj na zapadu, i to u skolastici srednjeg vijeka, kad je se težilo objasniti riječima filozofije i psihologije.”

Да ако се мисли на исхођење Духа од Оца и Сина тј. на филиокве.Иначе исток и запад су заједно одбранили праву веру током Васељенских Сабора.Занимљиво је да су Аријанци у почетку веровали да је Бог Дух,али су после првог сабора,почели да тврде да је и Он творевина.

Katolički teolog Fortman: ”Židovi nikada nisu duh smatrali osobom. Ne postoji ni čvrst dokaz za to da je bilo koji pisac Starog zavjeta zastupao ovo gledište... U sinoptičkim evanđeljima i u Djelima apostolskim Sveti je Duh obično prikazan kao božanska sila ili moć.”

Речју Господњом небеса се утврдише. Овде открива учење о Пресветој Тројици. И Духом уста Његових сва сила њихова. Устима Божијим назива Духа Светога, јер су, Њиме говорећи, пророци објављивали: Уста Господња ово изрекоше (Иса. 1; 20) Дух Божији створио ме је,и дах свемогућег дао ми је живот(Јов33.4).

Ово цитирим из разлога да се види да ли је Дух сила или Бог који говори кроз пророке и назива се Господом.Јевреји нису знали за троличног Бога,зато су веровали да се ови стихови односе на Бога(тј. под Духом су мислили да је Бог).Јер не може да гласи сила створила ме је или уста силе ово рекоше.Под Речју треба разумети Сина,као што и Писмо казује:У почетку беше Реч.

Ако кажеш да је Син створење,онда треба да разумеш да је Он за Бога,као и свако створење.Јер Љубав Божија је неограничена и Он не љуби тако да некога воли више,а некога мање иначе би Га морао назвати ограниченим.Пошто ниједно створење не може спознати суштину Бога,и пошто је Он једини Живот,а све остало је створено и доведено из небића у биће,онда ми ти објасни каква је љубав жртвовати створено.То би било као кад би ја дао камен,а ти ме ценио као да сам ти дао бисер.Не види се смисао жртве,ни љубав.

Бог је дао Сина свог,који је вечно Син,као што је Отац вечно Отац,који је узевши људску природу проживео и страдао као Човек,да би спасао људе од смрти.Притом је Он иако Бог,понизио себе да би посрамио ђавола,да би спасао онога који се погордио узевши забрањени плод и притом прекршио Божију заповест.Као Човек Он је био нови Адам,онакав какв је Адам требао бити.Но Он је и Бог и својим божанством је разорио смрт,али као Законодавац није променио заповест прах си и у прах ћеш се вратити.Ниједан човек није могао да победи смрт,нити било које створено биће већ је то могао само да учини и учинио је Животодавац за кога је све и кроз кога је све.

Moje mišljenje se podudara sa učenjima moje zajednice, jer u protivnom ako bi se razlikovalo, istupio bi iz te organizacije, pošto tada više ne bi imao nikakvu svrhu biti u njoj.

Не да ми копираш из куле стражара целе текстове,већ бих волео да чујем твоје одговоре како ти мислиш као Јеховин сведок.

Poslednja izmena:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT?p=22918780&viewfull=1#post22918780

Kažeš : ˝ За 2000 година Јеванђеље се не мења,али од Чарлса Расела појавила су се нека тајна која је тобооже крила Црква. ˝

Ne radi se o nikakvoj tajni, i nitko ne kaže da se evanđelje mijenjalo, nego je poanta u iskrivljenoj interpretaciji određenih učenja.

Naveo sam primjere u kojima je vidljivo kako su pisci nekih dokumenata u poslijeapostolsko vrijeme namijerno drugačije postavljali tumačenja.

Neki su apostolski oci pri tumačenju Biblije počeli odlaziti u krajnost, što ih je odvelo u posve krive vode.

Evo još nekih primjera :

- Papija je cijenio istinu i često se pozivao na grčke knjige Biblije. No istovremeno je vjerovao da će tijekom prorečene Kristove Tisućugodišnje Vladavine svaki trs imati 10 000 loza, da će na svakoj lozi biti 10 000 grana, na svakoj grani 10 000 vitica, na svakoj vitici 10 000 grozdova, na svakom grozdu 10 000 zrna, a da će svako zrno davati 1 000 litara vina.

- Polikarp je bio spreman umrijeti mučeničkom smrću jer se nije htio odreći svoje vjere. Njega su, kako se smatra, poučavali apostoli i drugi koji su poznavali Isusa. On je često citirao Bibliju i, po svemu sudeći, nastojao je živjeti u skladu s kršćanskim načelima. No neki su Polikarpovi učenici bili toliko privrženi svom učitelju da je njihova odanost graničila s idolopoklonstvom. U Mučeništvu Polikarpovu stoji da su “vjernici” nakon njegovog pogubljenja žarko željeli dobiti njegove posmrtne ostatke. Držali su da su njegove kosti “skupocjenije od skupoga kamenja i dragocjenije od zlata”.

Očito su vjerske zablude dotad već uvelike prodrle u kršćanstvo i zatrovale ga.
--------------------------------------
Kažeš : ˝ Ево да упоредимо превод Јовановог Јеванђеља од стране Светог Синода и Новог света у деловима који се тичу Тројице: ˝

Navest ću samo jedan primjer namjernog ubacivanja u Bibliju teksta koji nije postojao u izvorniku, a koji postoji u nekim prijevodima koje crkva koristi :

Ovo si naveo kao navodni izvorni tekst kojeg Novi svijet prijevod nema : ˝ Јер је троје што свједочи на небу: Отац, Логос (Ријеч), и Свети Дух; и ова тројица су једно(1.Јн.5.7) ˝

No te se riječi ne nalaze ni u jednom od starih grčkih rukopisa i očito je da su dodane kako bi se poduprlo učenje o Trojstvu. Većina suvremenih prijevoda Biblije, i katoličkih i protestantskih, ne sadrži te riječi u glavnom tekstu.

Tekstualni kritičar Frederick Scrivener napisao je o dijelu tog biblijskog retka koji podupire Trojstvo sljedeće: “Ne trebamo se ustručavati iznijeti svoje uvjerenje da te osporavane riječi nije napisao sv. Ivan: one su prvobitno bile u Africi unesene u latinske prijepise s margina, na koje su bile stavljene kao pobožan i pravovjeran komentar 8. retka. Zatim su se iz latinskih prijepisa uvukle u dva ili tri kasnija grčka rukopisa, a potom i u tiskani grčki tekst, na mjesto koje im ne pripada” (A Plain Introduction to the Criticism of the New Testament, treće izdanje, Cambridge, 1883, stranica 654).
------------------------------------------
Kažeš : ˝ Ово што сам навео може да се нађе у свим списима ране Цркве. ˝

Upravo sam ti naveo kako je tekst koji u nekim prijevodima postoji ( 1. Ivanova 5:7 ), a koji je namijerno ubačen kako bi podupro nauku o trojstvu, ustvari jedno u nizu iskrivljavanja Biblije.

Ostali tekstovi koje si ubacio za usporedbu nemaju različit smisao, nego možda drugačiji tekstualni poredak.
----------------------------------------
Kažeš : ˝ Што пре Арија нису постојали они који су порицали да је Син Бог? ˝

Ne samo da su postojali, nego su jasno naglašavali da je Isus Sin Božji, a njegov Otac Bog, kako njima tako i njemu samome.

1. Korinćanima 15:24 - Potom će, na kraju, nakon što uništi svaku upravu i svaku vlast i silu, predati kraljevstvo svojem Bogu i Ocu.

Biblija naglašava na više mijesta da Isus ima Oca koji je njemu samome Bog, a nigdje ne govori kroz izraze da je Sin Bog, ili da je Sin Bogočovijek ili nešto slično.

Sasvim bi bilo logično zaključiti da bi Isus javno rekao kako je on Bog, ili kako je polubog, da je to istina, međutim to ne postoji u Pismu.
--------------------------------------
Kažeš : ˝ Апостоли су мимо Светог Писма,предали и Свето Предање. ˝

A što se tiče Ivana 21:25 i 2. Solunjanima 2:15, kroz te stihove se vidi jasno iskrivljavanje značenja, interpretirajući ih u skladu podržavanja uvjerenja o takozvanim nebiblijskim predanjima.

Logično je da su sve važne informacije zapisane u Bibliji, pošto je ona Božja objava istine, dok u Ivanu 21:25 se radi o ostalim Isusovim radnjama koje nisu bile toliko važne.

A što se tiče 2. Solunjanima 2:15, radi se o savjetu da se kršćani drže predaja ( Isusovog i apostolskog učenja ) koje su bile zapisane u poslanicama i ostalom dijelu Novog zavjeta.

Prema tome, ovi biblijski stihovi uopče ne dokazuju tvrdnju o navodnim nadahnutim nebiblijskim predanjima koje je crkva usvojila.

Predanja koja je crkva usvojila ustvati datiraju iz perioda kada je začet kršćanski otpad.
-----------------------------
Kažeš : ˝ Зато су Апостоли предали Свето Предање Цркви ,да не би дошло до погрешног тумачења Писма. ˝

Kao što sam naveo, upravo je ta ista crkva - to jest odgovorni pojedinci - iskrivila biblijska učenja kroz pogrešnu interpretaciju.

Navest ću još neke primjere ranih kršćana koji su začeli iskrivljavanje, a koje prihvaćate iznad Biblije :

Neki apostolski oci prihvatili su pojedine apokrifne knjige kao nadahnute od Boga.

- Naprimjer Klement Rimski citirao je apokrifne knjige Mudrost i Juditu.
- U Polikarpovoj poslanici pisac se pozvao na Tobiju kako bi potkrijepio ideju da se čovjek davanjem milostinje može izbaviti od smrti.

U 2. stoljeću na temelju lažnih evanđelja širile su se izmišljene priče o Isusovom životu, a apostolski su ih oci često citirali pokazujući time da su ih prihvatili kao istinite.

- Naprimjer Ignacije je citirao takozvano Evanđelje po Hebrejima.
- A o Klementu Rimskom u jednom priručniku stoji: “Čini se da Klement nije Krista upoznao iz evanđelja, već iz knjiga koje nisu dio biblijskog kanona.”
Kažeš : ˝ Ако желиш могу поставити беседе светих Отаца који помињу Тројство као Бога. ˝

Ustvari upravo suprotno, ima jako puno dokaza o tome kako rani kršćani prije četvrtog stoljeća nisu vjerovali i podržavali trojstvo.

Evo nekih primjera :

- Ignacije, biskup antiohijski, živio je otprilike od sredine prvog do početka drugog stoljeća n. e. Uz pretpostavku da su svi zapisi koji se njemu pripisuju autentični, ni u jednom od njih ne postoji jednakost Oca, Sina i svetog duha. Čak i da je Ignacije rekao da je Sin jednak Ocu u vječnosti, moći, položaju i mudrosti, to još uvijek ne bi bilo Trojstvo, jer on nigdje nije rekao da je sveti duh na te načine jednak Bogu. No, Ignacije nije rekao da je Sin jednak Bogu Ocu na taj način ili na bilo koji drugi. Umjesto toga, on je pokazao da je Sin podložan Onome tko je nadmoćan, Svemogućem Bogu.

Ignacije Svemogućeg Boga naziva ”jedini pravi Bog, nestvoren i nepristupačan, Gospodar svega, Otac i Stvoritelj jedinorođenog Sina“, pokazujući razliku između Boga i Njegovog Sina. On govori o ’Bogu Ocu, i Gospodinu Isusu Kristu‘. On također objavljuje: ”Jedan je Bog, Svemogući, koji se objavio kroz Isusa Krista, Svog Sina.“

Ignacije pokazuje da Sin nije bio vječan kao osoba, već da je stvoren, jer je Sin, prema njemu, rekao: ”Gospodin [Svemogući Bog] stvorio je Mene, početak Svojih puteva.“ Isto tako, Ignacije je rekao: ”Jedan je Bog svemira, Otac Krista, ’od koga je sve‘, i jedan je Gospodin Isus Krist, naš Gospodin, ’kroz koga je sve‘.“

On također piše: ”Sveti Duh ne govori ono što je Njegovo, već što je Kristovo (...) kao što nam je i Gospodin objavio ono što je dobio od Oca. Jer, kaže On [Sin], ’riječ koju čujete nije Moja, već Oca, koji Me poslao‘.“

”Jedan je Bog koji se objavio kroz Isusa Krista, svog Sina, koji je njegova Riječ koja je nastala iz tišine, i u svakom pogledu ugodan njemu [Bogu] koji ga je poslao. (...) Isus Krist je podložan Ocu.“
Za sada toliko.

Juda 2 Neka vam se umnoži milosrđe i mir i ljubav !

Je li Bog mogao biti iskušavan ?

U Mateju 4:1 izvještava se da je Isusa ’kušao Đavo’. Nakon što je Isusu pokazao ”sva kraljevstva svijeta i njihovu slavu”, Sotona mu je rekao: ”Sve ću ti ovo dati ako padneš i izvršiš prema meni čin obožavanja” (Matej 4:8, 9, NS). Sotona je pokušao navesti Isusa na nelojalnost prema Bogu.

Ali, kakva bi to kušnja lojalnosti bila da je Isus bio Bog ? Može li se Bog sam protiv sebe pobuniti ?

Ne može, ali anđeli i ljudi mogu se protiv Boga pobuniti, a to su i učinili. Iskušavanje Isusa imalo je smisla jedino ako on nije bio Bog, nego individua za sebe sa slobodnom voljom; on je, kao neki anđeo ili čovjek, mogao biti nelojalan da je to želio.

S druge strane, nezamislivo je da bi Bog mogao zgriješiti i biti nelojalan sam prema sebi. ”Njegova djelatnost je savršena... Bog vjernosti... pravedan je on i čestit” (5. Mojsijeva 32:4, NS). Prema tome, da je Isus bio Bog, ne bi mogao biti iskušavan (Jakov 1:13).

Budući da Isus nije bio Bog, mogao je postati nelojalanim. Međutim, on je ostao vjeran, rekavši: ”Odlazi, Sotono! Jer stoji napisano: ’Jehovu, svog Boga, moraš obožavati i jedino njemu prinositi svetu službu’” (Matej 4:10, NS).

Je li Bog mogao biti iskušavan ?

U Mateju 4:1 izvještava se da je Isusa ’kušao Đavo’. Nakon što je Isusu pokazao ”sva kraljevstva svijeta i njihovu slavu”, Sotona mu je rekao: ”Sve ću ti ovo dati ako padneš i izvršiš prema meni čin obožavanja” (Matej 4:8, 9, NS). Sotona je pokušao navesti Isusa na nelojalnost prema Bogu.

Ali, kakva bi to kušnja lojalnosti bila da je Isus bio Bog ? Može li se Bog sam protiv sebe pobuniti ?

Ne može, ali anđeli i ljudi mogu se protiv Boga pobuniti, a to su i učinili. Iskušavanje Isusa imalo je smisla jedino ako on nije bio Bog, nego individua za sebe sa slobodnom voljom; on je, kao neki anđeo ili čovjek, mogao biti nelojalan da je to želio.

S druge strane, nezamislivo je da bi Bog mogao zgriješiti i biti nelojalan sam prema sebi. ”Njegova djelatnost je savršena... Bog vjernosti... pravedan je on i čestit” (5. Mojsijeva 32:4, NS). Prema tome, da je Isus bio Bog, ne bi mogao biti iskušavan (Jakov 1:13).

Budući da Isus nije bio Bog, mogao je postati nelojalanim. Međutim, on je ostao vjeran, rekavši: ”Odlazi, Sotono! Jer stoji napisano: ’Jehovu, svog Boga, moraš obožavati i jedino njemu prinositi svetu službu’” (Matej 4:10, NS).

Moze li Bog tak savrsen ubiti?Moze li svemoguci Bog da bude zao?Vi JSAkazete Bog je samo jehova nema nista drugo .....kako je onda jehova ljubav ako je oduvek sam?Sta je voleo?

Moze li Bog tak savrsen ubiti?Moze li svemoguci Bog da bude zao?Vi JSAkazete Bog je samo jehova nema nista drugo .....kako je onda jehova ljubav ako je oduvek sam?Sta je voleo?

Pitaš : ˝ Moze li Bog tak savrsen ubiti? ˝

Normalno da može, pa ipak je on Stvoritelj koji ima apsolutno pravo da na temelju postavljenih normi donosi osudu.

1. Mojsijeva 2:17 - Ali s drveta spoznaje dobra i zla ne smiješ jesti, jer u onaj dan u koji okusiš s njega, sigurno ćeš umrijeti.”
-------------------------------
Pitaš : ˝ Moze li svemoguci Bog da bude zao? ˝

Normalno da ne može, pošto je Jehova svet, što znači da je čist u apsolutnom pogledu, i da u njemu nema niti trunke zla.

Job 34:10 - Stoga me poslušajte, ljudi srca razborita! Daleko od toga da bi pravi Bog zlo činio, da bi Svemogući nepravedno postupao!
-----------------------------------
Pitaš : ˝ Vi JSAkazete Bog je samo jehova nema nista drugo .....kako je onda jehova ljubav ako je oduvek sam?Sta je voleo? ˝

Kao da je Jehovi bio potreban netko da bi bio sretan i potpun.

Na taj način se umanjuje i omalovažava Božje apsolutno savršenstvo i njegova potpunost.

Nije Bog čovijek, da bi mu trebala nadopuna - kao što je Adamu trebala Eva - nego je upravo zbog ljubavi - koju vječno posjeduje - počeo stvarati, i to prvenstveno za svoga Sina.

Matej 5:48 - Budite dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski.
-------------------------
No, da ja vas nešto pitam; kako to da se u Kološanima 1:16 kaže da je sve stvoreno ZA ISUSA, ako je on stvoritelj ?

Kološanima 1:16...- Sve je stvoreno preko njega i za njega.

Prema tome, ako je Isus stvoritelj, onda je stvarao sam za sebe a ne za drugoga, što nije odlika ljubavi nego sebičnosti.

1. Korinćanima 10:24 Neka nitko ne gleda svoju korist, nego korist drugoga.

1. Korinćanima 13:4,5 - Ljubav...ne gleda svoju korist...

Pitaš : ˝ Moze li Bog tak savrsen ubiti? ˝

Normalno da može, pa ipak je on Stvoritelj koji ima apsolutno pravo da na temelju postavljenih normi donosi osudu.

1. Mojsijeva 2:17 - Ali s drveta spoznaje dobra i zla ne smiješ jesti, jer u onaj dan u koji okusiš s njega, sigurno ćeš umrijeti.”
-------------------------------
Pitaš : ˝ Moze li svemoguci Bog da bude zao? ˝

Normalno da ne može, pošto je Jehova svet, što znači da je čist u apsolutnom pogledu, i da u njemu nema niti trunke zla.

Job 34:10 - Stoga me poslušajte, ljudi srca razborita! Daleko od toga da bi pravi Bog zlo činio, da bi Svemogući nepravedno postupao!
-----------------------------------
Pitaš : ˝ Vi JSAkazete Bog je samo jehova nema nista drugo .....kako je onda jehova ljubav ako je oduvek sam?Sta je voleo? ˝

Kao da je Jehovi bio potreban netko da bi bio sretan i potpun.

Na taj način se umanjuje i omalovažava Božje apsolutno savršenstvo i njegova potpunost.

Nije Bog čovijek, da bi mu trebala nadopuna - kao što je Adamu trebala Eva - nego je upravo zbog ljubavi - koju vječno posjeduje - počeo stvarati, i to prvenstveno za svoga Sina.

Matej 5:48 - Budite dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski.
-------------------------
No, da ja vas nešto pitam; kako to da se u Kološanima 1:16 kaže da je sve stvoreno ZA ISUSA, ako je on stvoritelj ?

Kološanima 1:16...- Sve je stvoreno preko njega i za njega.

Prema tome, ako je Isus stvoritelj, onda je stvarao sam za sebe a ne za drugoga, što nije odlika ljubavi nego sebičnosti.

1. Korinćanima 10:24 Neka nitko ne gleda svoju korist, nego korist drugoga.

1. Korinćanima 13:4,5 - Ljubav...ne gleda svoju korist...

pa kako je jehova svemoguc al ne moze da bude zao?vec ste mu jedan deo svemogucnosti oduzeli...

nisi objasnio kako je jehova ljubav vec si ga opisao kao nekog narcisa koji je oduvek voleo sebe...ne pije bas ta prica vodu Bog je ljubav kad si jehovin svedok

Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen pre svake tvari. 16 Jer kroz Njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na zemlji, što se vidi i što se ne vidi, bili prestoli ili gospodstva ili poglavarstva, ili vlasti: sve se kroza Nj i za Nj sazda. 17 I On je pre svega, i sve je u Njemu.

vidis logicaru nije on stvoren on stvara zajedno sa Ocem i Duhom Svetim

pa kako je jehova svemoguc al ne moze da bude zao?vec ste mu jedan deo svemogucnosti oduzeli...

nisi objasnio kako je jehova ljubav vec si ga opisao kao nekog narcisa koji je oduvek voleo sebe...ne pije bas ta prica vodu Bog je ljubav kad si jehovin svedok

Ovo je kao kada sa malom dijecom razgovaraš koja pitaju; dali Svemogući Bog može stvoriti kamen koji ne može podignuti.

Suprotnost ljubavi je zlo, i pošto je Božja glavna osobina ljubav logično je da je apsolutno čist od zla, a normalno da teoretki može biti zao kada i on ima slobodnu volju izbora.

Međutim, praktično je to nemoguće, jer je ljubav sastavni dio njegove prirode osobnosti.

Koji je tvoj odgovor po tom pitanju i kako ga rezimiraš ?

A što se tiče toga da je Bog ljubav, Biblija je sasvim jasna po tom pitanju u mnoštvo stihova.

Niko ne kaže da je Bog ljubav u kontekstu prema samome sebi, nego posjeduje tu osobinu, kao svoju glavnu.

Zar misliš da osobe koje su pune ljubavi vole same sebe, umijesto da vole druge ? Normalno je da osoba voli i sebe, ali osobina ljubavi se pokazuje u odnosu prema drugima.

Kako ti odgovaraš na to pitanje; dali je Bog ljubav oduvjek i objasni svoj odgovor ?

Ovo je kao kada sa malom dijecom razgovaraš koja pitaju; dali Svemogući Bog može stvoriti kamen koji ne može podignuti.

Suprotnost ljubavi je zlo, i pošto je Božja glavna osobina ljubav logično je da je apsolutno čist od zla, a normalno da teoretki može biti zao kada i on ima slobodnu volju izbora.

Međutim, praktično je to nemoguće, jer je ljubav sastavni dio njegove prirode osobnosti.

Koji je tvoj odgovor po tom pitanju i kako ga rezimiraš ?

A što se tiče toga da je Bog ljubav, Biblija je sasvim jasna po tom pitanju u mnoštvo stihova.

Niko ne kaže da je Bog ljubav u kontekstu prema samome sebi, nego posjeduje tu osobinu, kao svoju glavnu.

Zar misliš da osobe koje su pune ljubavi vole same sebe, umijesto da vole druge ? Normalno je da osoba voli i sebe, ali osobina ljubavi se pokazuje u odnosu prema drugima.

Kako ti odgovaraš na to pitanje; dali je Bog ljubav oduvjek i objasni svoj odgovor ?

suprotnost ljubavi je mrznja a ako citas u starome zavetu Bog ume da mrzi...
Bog je oduvek ljubav jer oduvek je bice ljubavi,zajednice...

Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen pre svake tvari. 16 Jer kroz Njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na zemlji, što se vidi i što se ne vidi, bili prestoli ili gospodstva ili poglavarstva, ili vlasti: sve se kroza Nj i za Nj sazda. 17 I On je pre svega, i sve je u Njemu.

vidis logicaru nije on stvoren on stvara zajedno sa Ocem i Duhom Svetim

Kološanima 1:15 - On je slika nevidljivog Boga, prvorođenac svega što je stvoreno. ---- Evo ti precizniji prijevod.

Međutim, i kroz tvoj prijevod se jasno vidi da je rođen, što označava da nije postojao prije stvaranja i potom rađanja.

Što misliš, dali si ti postojao prije spajanja 23 i 23 kromosoma ? Dobro se zna što označava riječ ROĐEN i riječ prvorođen ili PRVI ROĐEN od svega ostaloga.

Kološanima 1:16 - Jer preko njega je sve stvoreno na nebesima i na zemlji, vidljivo i nevidljivo...

A što se tiče obličja Boga - kod nas u prijevodu ˝ slike nevidljivoga Boga ˝ - radi se o kopiji osobina koje posjeduje Tvorac koji je nevidljiv, a koje na savrđen način odražava njegov Sin.

Prema tome, pošto se ne može vidjeti Boga i ostati živ - kaže Pismo - , i kako je on Duh, Isus je svojim ponašanjem i ispoljavanjem osobina ustvari prezentirao i samoga Boga.

Drugim riječima, da je sam Stvoritelj hodao Zemljom, isto bi se ponašao i ophodio kao i Krist, te u tom kontekstu je Isus bio Božja slika.

A to što si postavio 17. redak pokušavajući dokazati kako je Isus prije svega zato što je upravo on stvoritelj, malo si profulao.

Prvo se u 15. stihu jasno kaže da je Isus prvi od svega što je stvoreno, što ga postavlja u kategoriju stvorenja a ne stvoritelja.

To znači da se u 17. stihu radi o tome da je Krist prije svega ostalog u kategoriji stvorenja, drugim riječima da je on prije svakog drugoga stvorenja i druge tvari, osim Oca koji je njegov Bog.

Točno da i on stvara, ali kao graditelj, a ne kao izvorni Stvoritelj.

Kološanima 1:15 - On je slika nevidljivog Boga, prvorođenac svega što je stvoreno. ---- Evo ti precizniji prijevod.

Međutim, i kroz tvoj prijevod se jasno vidi da je rođen, što označava da nije postojao prije stvaranja i potom rađanja.

Što misliš, dali si ti postojao prije spajanja 23 i 23 kromosoma ? Dobro se zna što označava riječ ROĐEN i riječ prvorođen ili PRVI ROĐEN od svega ostaloga.

Kološanima 1:16 - Jer preko njega je sve stvoreno na nebesima i na zemlji, vidljivo i nevidljivo...

A što se tiče obličja Boga - kod nas u prijevodu ˝ slike nevidljivoga Boga ˝ - radi se o kopiji osobina koje posjeduje Tvorac koji je nevidljiv, a koje na savrđen način odražava njegov Sin.

Prema tome, pošto se ne može vidjeti Boga i ostati živ - kaže Pismo - , i kako je on Duh, Isus je svojim ponašanjem i ispoljavanjem osobina ustvari prezentirao i samoga Boga.

Drugim riječima, da je sam Stvoritelj hodao Zemljom, isto bi se ponašao i ophodio kao i Krist, te u tom kontekstu je Isus bio Božja slika.

A to što si postavio 17. redak pokušavajući dokazati kako je Isus prije svega zato što je upravo on stvoritelj, malo si profulao.

Prvo se u 15. stihu jasno kaže da je Isus prvi od svega što je stvoreno, što ga postavlja u kategoriju stvorenja a ne stvoritelja.

To znači da se u 17. stihu radi o tome da je Krist prije svega ostalog u kategoriji stvorenja, drugim riječima da je on prije svakog drugoga stvorenja i druge tvari, osim Oca koji je njegov Bog.

Točno da i on stvara, ali kao graditelj, a ne kao izvorni Stvoritelj.

ne jasno se kaze da je Sin Bozji(pre nego sto je uzeo telo) pre svakoga stvorenja i da je od Oca rodjen a ne stvoren...ti se zapitaj zasto ti tvoji sa kule menjaju tekst ne bili opravdali svoja kvaziucenja

suprotnost ljubavi je mrznja a ako citas u starome zavetu Bog ume da mrzi...
Bog je oduvek ljubav jer oduvek je bice ljubavi,zajednice...

Ovo trinitarijansko objašnjenje sam prvi put čuo, i nema veze sa biblijskom istinom.

A što se tiče suprotnosti, to si u pravu, od zla je suprotno dobro, a ne ljubav.

Međutim, Biblija kaže da je Bog savršeno dobar, kao što posjeduje ljubav, i na kraju plodovi Božjega duha - ili njegove prirode - su između ostalog i ljubav i dobrota.

I baš zbog toga je praktično nemoguče da Bog bude zao.

A ovo je žalosno što Boga opisujete na trinitarijanski način, uspoređujući ga sa nekakvim troglavim bićem iz horror filmova, ili da posjeduje više osoba u sebi samome.

Ustvari, takvo objašnjenje nema nikakvog smisla, jer po toj definiciji ustvari vi vjerujete u tri Boga, a to je mnogoboštvo, samo što ne želite priznati.

Kao kada kažeš rečenicu kao definiciju ; jedan Kralj se sastoji od tri osobe.

Nemoj me nasmijavati da bi ikada povjerovao u tu definiciju, kao u nešto stvarno ?

Ovo trinitarijansko objašnjenje sam prvi put čuo, i nema veze sa biblijskom istinom.

A što se tiče suprotnosti, to si u pravu, od zla je suprotno dobro, a ne ljubav.

Međutim, Biblija kaže da je Bog savršeno dobar, kao što posjeduje ljubav, i na kraju plodovi Božjega duha - ili njegove prirode - su između ostalog i ljubav i dobrota.

I baš zbog toga je praktično nemoguče da Bog bude zao.

A ovo je žalosno što Boga opisujete na trinitarijanski način, uspoređujući ga sa nekakvim troglavim bićem iz horror filmova, ili da posjeduje više osoba u sebi samome.

Ustvari, takvo objašnjenje nema nikakvog smisla, jer po toj definiciji ustvari vi vjerujete u tri Boga, a to je mnogoboštvo, samo što ne želite priznati.

Kao kada kažeš rečenicu kao definiciju ; jedan Kralj se sastoji od tri osobe.

Nemoj me nasmijavati da bi ikada povjerovao u tu definiciju, kao u nešto stvarno ?

zalosno je sto ti ne citas bibliju neko biltene strazarske kule i zato si daleko od istine

Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji

I reče Gospod Bog: Eto, čovek posta kao jedan od nas znajući šta je dobro šta li zlo; ali sada da ne pruži ruku svoju i uzbere i s drveta od života, i okusi, te do veka živi

od postanja Bog o sebi govori u mnozini moj mudri logicaru

ne jasno se kaze da je Sin Bozji(pre nego sto je uzeo telo) pre svakoga stvorenja i da je od Oca rodjen a ne stvoren...ti se zapitaj zasto ti tvoji sa kule menjaju tekst ne bili opravdali svoja kvaziucenja

Kološanima 1:15 On je obličje Boga nevidljivoga, prvorođeni u celom stvorenju. ( Lujo Bakotić prijevod )

Zar ne vidiš kako jasno piše ; prvorođeni u CELOM STVORENJU.

Ne kaže se prvorođeni prije svakog stvorenja, nego u cijelom stvorenju, što označava da je gramatički svrstan u stvorenja.

Kološanima 1,15 On je slika nevidljivog Boga, Prvorođeni svakog stvorenja, ( Tomislav Dretar prijevod )

I ovdje se jasno vidi da ne piše prije svakog stvorenja, nego piše da je prvi OD SVAKOG STVORENJA, što ga ponovo gramatički svrstava u kontekst stvorenja, a ne u nešto drugo.

Kološanima 1:15 On je slika nevidljivoga Boga, prvorođeni sveg stvorenja ( Emilijan Čarnić prijevod )

Ponovo sasvim jasno se kaže da je Isus prvi OD SVEG STVORENJA, što gramatički isto tako ulazi u kategoriju stvorenja.

Ima još i drugih prijevoda koji slično kažu, a ne samo naš, tako da bi morao onda kritikovati polovinu prevoda u svijetu.

Istina, postoje i prijevodi koji nejasno koncipiraju rečenicu, kao što je i tvoj s kojim se služiš, te tako se može izvlačiti višestruko značenje.

zalosno je sto ti ne citas bibliju neko biltene strazarske kule i zato si daleko od istine

Nema potrebe da mi pripisuješ etikete i da se baviš samnom, pošto ti to ulazi u kategoriju cinizma, a ti sigurno ne želiš da se prikazuješ kao takav.

Normalno da čitam Bibliju, i posjedujem desetak prijevoda, nego je stvar u iskrenosti i poniznosti, koje vode osobu do ispravnog interpretiranja.

Kološanima 1:15 On je obličje Boga nevidljivoga, prvorođeni u celom stvorenju. ( Lujo Bakotić prijevod )

Zar ne vidiš kako jasno piše ; prvorođeni u CELOM STVORENJU.

Ne kaže se prvorođeni prije svakog stvorenja, nego u cijelom stvorenju, što označava da je gramatički svrstan u stvorenja.

Kološanima 1,15 On je slika nevidljivog Boga, Prvorođeni svakog stvorenja, ( Tomislav Dretar prijevod )

I ovdje se jasno vidi da ne piše prije svakog stvorenja, nego piše da je prvi OD SVAKOG STVORENJA, što ga ponovo gramatički svrstava u kontekst stvorenja, a ne u nešto drugo.

Kološanima 1:15 On je slika nevidljivoga Boga, prvorođeni sveg stvorenja ( Emilijan Čarnić prijevod )

Ponovo sasvim jasno se kaže da je Isus prvi OD SVEG STVORENJA, što gramatički isto tako ulazi u kategoriju stvorenja.

Ima još i drugih prijevoda koji slično kažu, a ne samo naš, tako da bi morao onda kritikovati polovinu prevoda u svijetu.

Istina, postoje i prijevodi koji nejasno koncipiraju rečenicu, kao što je i tvoj s kojim se služiš, te tako se može izvlačiti višestruko značenje.

pise da je rodjen a ne stvoren i dok ne naucis razliku ta dva pojma dzaba da se bakcem s tobom...

Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji

I reče Gospod Bog: Eto, čovek posta kao jedan od nas znajući šta je dobro šta li zlo; ali sada da ne pruži ruku svoju i uzbere i s drveta od života, i okusi, te do veka živi

od postanja Bog o sebi govori u mnozini moj mudri logicaru

Negovori uvijek u množini, a kada i govori tada se obraća svome Sinu koji je bio uz njega.

Kao što razgovaraju jedan arhitekta i jedan inžinjer o stvaranju određene zgrade u množini, na način gdje se arhitekta obraća inžinjeru i kaže; da napravimo zgradu, tako se i Jehova obraća svome Sinu u kontekstustvaranja i nekih odluka. Jehova je idejni začetnik, i na taj način izvorni stvoritelj ( arhitekta ), a Isus je graditelj ( inžinjer ), koji gradi preko Božje sile svetoga duha i anđela. Prema tome, i jedan i drugi ugrubo rečeno sudjeluju u stvaranju, međutim kada se pobliže razmotri ipak postoji razlika.

I zato, nema potrebe da postavljaš ove biblijske citate u namjeri dokazivanja trojstva, pošto oni govore o sasvim drugim stvarima.

Vidi fariseja kako livemerno iz svoje zlobe i mržnje postavlja svoja pitanja (kao da je sudija) na koja uvek dobija Biblijske odgovore JEHOVINOG SVEDOKA. Žalosno je što cinik nije čitao Bibliju već ZITIJA i to mu je merilo suda kojim bi drugima da sudi.
Vidiš li svetosavac kako JEHOVIN SVEDOK tebi smireno ,trezveno nalik jednom Hristovom sledbeniku ti daje Biblijske odgovore? gde su ti kontra odgovori zašto samo nova pitanja kaoi CINIK i licemera?

Gde su ti odgovori na moja pitanja koja sam postavio. nemaš ih ili nisi upoznat sa doktrinom svetogsavlja?
Hajd meni daj odgovore umesto što ih nagomilam kao na kamaru pa da vidimo da li i svetosavci mogu isto kao što JEHOVIN SVEDOK može(staloženo, mirno, trezveno, poučno, konstruktivno) na temelju Biblije diskutirati bez da ikog omalovažava vređa ismejava i kao cinik ponižava.
Jesi dobio hrišćanski odgovore na tvoja NE HRISCANKA pitanja?

Hajd kaži iz zitija kako idu te molitve Bogomateri, Bogočoveku i ostalim Svetim Ocima a posle izjasni kako ide priča da je Sveta Trojica vaskrsla umrli izmučeni i napaćeni Ipostas Bogočoveka. I nemoj da zaboraviš na kultuno ponašanje već se ugledaj na JEHOVINOVOG SVEDOKA pa radi isto kako on radi naravno ako možeš.

Evo i JEHOVIN SVEDOK te je nešto pitao, imaš li ti bio kakav konstruktivan i poučan odgovor da bi se sa tobom vodila diskusija?

Poslednja izmena:
Za Neo The Chosen One

Obijasni kako svetosavci govore za Boga da je Otac ako nema sina? Da ja to pojasnim pitanje.

Koji su ti što su (numeričnom jedinom) Bogu jednaki po večnosti, u svemu ravani, isti ili u svemu jednaki? Navedi ih! I navedi te Biblijske reference i sve dokaze što imaš da ih mi zajedno proverimo.
I nemoj da zaboraviš na kulturno i lepo ponašanje, već se ugledaj na JEHOVINOVOG SVEDOKA.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back