DUHOVNI RAT

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako ne vazi?
gde 10 zapovesti ne vaze?

Sta kaze V. Nikolaj da vazi???

http://borbazaveru.info/content/view/508/33/

Ti ni njemu ne verujes:

Koje si vere ti Neo?

Avatar ti americki ocigledno si neki ponetakostalac, duhovnicar...

covek ti je objasnio sve zapovesti.....sta hoces?tek sa Hristom te zapovesti dobijaju svoj puni smisao ali tebi je Hristos nepotreban zato slavis silazak mane i izlazak iz Egipta umesto vaskrsenje.....to je zalosno

Evo miko sta ti kaze sveto pismo o tom zakonu koji je senka
Jer da je onaj prvi bez mane bio, ne bi se drugom tražilo mesta. 8 Jer kudeći ih govori: Evo dani idu, govori Gospod, i načiniću s domom Izrailjevim i s domom Judinim nov zavet; 9 Ne po zavetu koji načinih s očevima njihovim u onaj dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje misirske; jer oni ne ostaše u zavetu mom, i ja ne marih za njih, govori Gospod. 10 Jer je ovo zavet koji ću načiniti s domom Izrailjevim posle onih dana, govori Gospod: daću zakone svoje u misli njihove, i na srcima njihovim napisaću ih, i biću im Bog, i oni će biti meni narod. 11 I nijedan neće učiti svog bližnjeg, i nijedan brata svog, govoreći: Poznaj Gospoda; jer će me svi poznati od malog do velikog među njima. 12 Jer ću biti milostiv nepravdama njihovim, i grehe njihove i bezakonja njihova neću više spominjati. 13 A kad veli: nov zavet, prvi načini vethim; a šta je vetho i ostarelo, blizu je kraja.

Odliceno Neo!
Znaci ti priznajes da u Novom zavetu onaj isti zakon koji je biom napisan na plocama JE NAPISAN U MISLIMA I SRCIMA LJUDI. dAKOLE NIJE ODBACEN,
NEGO JE NAQPISAN U MISLIMA I SRCIMA.
Dobro si podvokao, da se zvet sa Izrailjem menja, ali se ne menjua i Bozji zkaon koji je uvek merilo Bozje pravde.

Sada samo jeno pitanje: Oni u cijim mislima i srcima je napisan Bozji zakon hoce li ziveti u bezakonju ili ce donositi duhovne rodove u poslusnosti Bozjoj volji?
-------------------------

A greh uze početak kroz zapovest, i načini u meni svaku želju; jer je greh bez zakona mrtav. 9 A ja življah nekad bez zakona; a kad dođe zapovest, onda greh ožive, 10

evo ti miko nesto malo da razmislis kakav greh navlacis na sebe delimicnim drzanjem zakona...

Upravo tako Neo, to je ono sto ja neprestano ponavljam, da nije od pocetka bilo zakona, Kajin ne bi znao da je greh ubiti brata, Nojevi sevremenici ne bi mogli biti bezakonici, ako zakon nije postojao niti bi na osnovu cega mogli biti osudjeni na unistenje.

To su dokazi da je Bozji zakon od pocetka poostojao i on ce uvek postojati jer to je temelj Bozje pravednosti i temelj Njegovog carstva.

Jer koji su god od dela zakona pod kletvom su, jer je pisano: Proklet svaki koji ne ostane u svemu što je napisano u knjizi zakonskoj da čini. 11 A da se zakonom niko ne opravdava pred Bogom, poznato je: jer pravednik od vere živeće. 12 A zakon nije od vere; nego čovek koji to tvori živeće u tome. 13 Hristos je nas iskupio od kletve zakonske postavši za nas kletva, jer je pisano: Proklet svaki koji visi na drvetu: 14 Da među neznabošcima bude blagoslov Avramov u Hristu Isusu, da obećanje Duha primimo kroz veru

da prime kroz veru ne kroz zakon....pocni malo da koristis mozak...

Neo zao mi je ali ti ne razumes sta zanci tekst koji si naveoHristos nas nije otkupio od zakona, tj da vise ne treba da budemo poslusni Bogo nego nas je otkupio od: Hristos je nas iskupio od kletve zakonske.
Staje kletva zakon? Kletva je ono sto nas zakon osudjuje zbog nasih prestupa. Hristos nas nije oslobodio poslusnosti Bogu nego nas je oslobodio od osude koju nad nama izrice zakon.
-------------------------------
A kad veli: nov zavet, prvi načini vethim; a šta je vetho i ostarelo, blizu je kraja.

Tasko je Neo, zavet sa Iarauljem je ostareo, jer ga oni nisu ispunili i on jeste dosao svome kraju, ali nije ostareo i Bozji zakon.
--------------------------------

Jer je Hristos svršetak zakona: koji Ga god veruje opravdan je

I ovo je ispravno. Hristos je bio pokoran zakonu i svi oni koji veruju Hrista opravdani su za svoje prosle grehe.
A li svima njima Hristos kaze: "Idi i ne gresi vise."
I posle veri i Hristovog otkupljena, otkupljeni nije ostavljen u grehu i prestupimka, nego donosi duhovne rodoev koji su u skladu sa Bozjim zakonom.
-------------------------

" јер се делима закона ни једно тело неће оправдати пред Њим " (Рим. 3.20); " Јер да је дат закон који може оживљавати, заиста би од закона била праведност "

" Одвојисте се од Христа, ви који себе законом оправдавате, и од благодети отпадосте

ova poslednja poruka bi trebalo barem da ti otvori oci i da izvuces i okova senke u kojoj i dalje robujes zakonu

Neo, meni su i te kako otvorene oci.

Pavle je izneo veliku istinu, da se delima zakona niko ne moze opravdati i mi adventisti u to verujemo, jer smo posebno posvetili paznju
predmetu Opravdanja verom u Hristove zasluge. Milost nas spasava kroz veru, a ne nasa dobra dela ili zakon.

Zato Neo, na pogresnu adresu si uputio gornje reci. Mi ne verujemo da se zakonom spasavamo, nego verom u Hrista Isusa.

U 18. tacki naseg Veruju ti je to najboljer objasnjeno:

18. Božji zakon
Uzvišena nacela Božjeg zakona uoblicena su u Deset zapovesti i potvrdena Hristovim životom. Ona izražavaju Božju ljubav, volju i ciljeve u vezi sa ljudskim ponašanjem i odnosima i obavezuju sve ljude u svim vremenskim razdobljima. Ova pravila su osnova Božjeg zaveta sa Njegovim narodom i merilo Božjeg suda. Posredstvom Svetoga Duha ona ukazuju na greh i bude potrebu za Spasiteljem. Spasenje je samo po blagodati, a ne od dela, a njegov rod je poslušnost Zapovestima. Ova poslušnost razvija hrišcanski karakter i donosi osecanje srece. Ona je dokaz naše ljubavi prema Gospodu i naše brige za naše bližnje. Poslušnost koja potice od vere ispoljava Hristovu silu da preobrazi život i u skladu sa tim jaca hrišcansko svedocenje. (2. Mojsijeva 20,1-17; Psalam 40,7.8; Matej 22,36-40; 5. Mojsijeva 28,1-14; Matej 5,17-20; Jevrejima 8,8-10; Jovan 15,7-10; Efescima 2,8-10; 1. Jovanova 5,3; Rimljanima 8,3.4; Psalam 19,7-14)

"KOJI GOVORI POZNAJEM GA A ZAPOVESTI NJEGOVE NE DRZI, LAZA JE I ISTNE NEMA U NJEMU." 1. Jovanoma 2,4.

"JER JE OVO LJUBAV BOZJA DA ZAPOVESTI NJEGOVE DRZIMO; I ZAPOVESTI NJEGOVE NISU TESKE." 1. Jovanova 5,3

"OVDE JE TRPLJENJE SVETIH, KOJI DRZE ZAPOVESTI BOZJE I VERU ISUSOVU." Otkrivenje 14,12.

covek ti je objasnio sve zapovesti.....sta hoces?tek sa Hristom te zapovesti dobijaju svoj puni smisao ali tebi je Hristos nepotreban zato slavis silazak mane i izlazak iz Egipta umesto vaskrsenje.....to je zalosno

Prvo kazes da su te zapovesti ukinute ne vaze a onda kazes da mi ih covek objasnio id vaze?

Jesi lit i pjan ili nepznajes Sveto pismo i ucenje svoje crkve?

Interesantno eje da na moje pitanje da izbegavas da javno priznas da li si SPC pavoslvac?

Stidis se svoje vere???

iskreno meni te je zao..ti zelis da zivis u senci straogazaveta koji je ispunjen jer kako kaze Isus

A meni jew tebe jos zalije, sto se nadas da ces se spasiti u bezakonju, a to je velika varka.
Jasre ne spasavas u senci, nego u veri u Goospoda Isua hrisata, to sam ti toliko puta objasnio i zasto iznosis lazno ucenje o Adventistima, kad i9 sam znas da to nije tako.

Eno gore izneo sam zvanicno ucenej Adventisticke crkve o zakonu, procitaj ga i ne iznosi vise lazi.
------------------------------
Zakon i proroci su do Jovana....sada samo jevandjelje,radosna vest....koja je to radosna vest i koji dan se zbila isuvislo je pricati....ja sam pokusao da te izbavim iz okova koje si sam sebe nametnuo

Ma IZBAVI TI SEBE IZ OKOVA U KOJE SI OKOVAN, A ZA MENE SE NE BRINI.

Noe, ti si pametan covek. Nisi glup da ovo ne mozes razumeti, jer ucenje Jevandjerlja je jednostavno.
Nego problem je tvoja sujeta i krivoverje koje caruje u tebi.

Covece, ne mozes odbaciti temelj BGozje pravde a to je Dekalog i biti hriscanin. Neoi to je samo varka.

"KOJI GOVORI POZNAJEM GA A ZAPOVESTI NJEGOVE NE DRZI, LAZA JE I ISTNE NEMA U NJEMU." 1. Jovanoma 2,4.

"JER JE OVO LJUBAV BOZJA DA ZAPOVESTI NJEGOVE DRZIMO; I ZAPOVESTI NJEGOVE NISU TESKE." 1. Jovanova 5,3

"OVDE JE TRPLJENJE SVETIH, KOJI DRZE ZAPOVESTI BOZJE I VERU ISUSOVU." Otkrivenje 14,12.

Prvo kazes da su te zapovesti ukinute ne vaze a onda kazes da mi ih covek objasnio id vaze?

Jesi lit i pjan ili nepznajes Sveto pismo i ucenje svoje crkve?

Interesantno eje da na moje pitanje da izbegavas da javno priznas da li si SPC pavoslvac?

Stidis se svoje vere???

sta ima ja tebi da prizanjem bilo sta kad sam hiljadu puta rekao da sam pravoslavac...nisam subotar izvini

Ma da je istina, ne bi nas bolelo, nego nas bole lazi.

Neo, mogu li ikako kroz tu ogromnu tamu prokrciti put ove reci iz Svetoga pisma?
Civece dokle ces lutati i protiviti se Bogu i njegovom zakonu?

Ti se ne suprotstavljas ljudima, koji i onako nisu nista, nego se Bogu suprotstavljas. Osveti se jedno.

Poslednja izmena:
Neo, meni su i te kako otvorene oci.

Pavle je izneo veliku istinu, da se delima zakona niko ne moze opravdati i mi adventisti u to verujemo, jer smo posebno posvetili paznju
predmetu Opravdanja verom u Hristove zasluge. Milost nas spasava kroz veru, a ne nasa dobra dela ili zakon.

Zato Neo, na pogresnu adresu si uputio gornje reci. Mi ne verujemo da se zakonom spasavamo, nego verom u Hrista Isusa.

U 18. tacki naseg Veruju ti je to najboljer objasnjeno:

18. Božji zakon
Uzvišena nacela Božjeg zakona uoblicena su u Deset zapovesti i potvrdena Hristovim životom. Ona izražavaju Božju ljubav, volju i ciljeve u vezi sa ljudskim ponašanjem i odnosima i obavezuju sve ljude u svim vremenskim razdobljima. Ova pravila su osnova Božjeg zaveta sa Njegovim narodom i merilo Božjeg suda. Posredstvom Svetoga Duha ona ukazuju na greh i bude potrebu za Spasiteljem. Spasenje je samo po blagodati, a ne od dela, a njegov rod je poslušnost Zapovestima. Ova poslušnost razvija hrišcanski karakter i donosi osecanje srece. Ona je dokaz naše ljubavi prema Gospodu i naše brige za naše bližnje. Poslušnost koja potice od vere ispoljava Hristovu silu da preobrazi život i u skladu sa tim jaca hrišcansko svedocenje. (2. Mojsijeva 20,1-17; Psalam 40,7.8; Matej 22,36-40; 5. Mojsijeva 28,1-14; Matej 5,17-20; Jevrejima 8,8-10; Jovan 15,7-10; Efescima 2,8-10; 1. Jovanova 5,3; Rimljanima 8,3.4; Psalam 19,7-14)

pa drzi i udji u Hristov odmor vaskrsenja kao i svi hriscani.....zasto onda zivis su subotnjoj senci...slavljenjem subote ti si i dalje u starom zavetu i ne prihvatas Hristovu zrtvu....tvoj poconak je van Hrista...o tome apostoli govore

Pozdrav!
Pitanje za Glasnika:
Kako tumacis stihove 1. Mojsijeva 18:1 pa do 18:6.?
Veliki pozdrav

Pozdrav Dragana i Milroade.

EVO OBAJSNJENJA STIHOVA.

1 Posle mu se javi Gospod u ravnici mamrijskoj kad sedjaše na vratima pred šatorom svojim u podne.
2 Podigavši oči svoje pogleda, i gle, tri čoveka stajaše prema njemu. I ugledavši ih potrča im u susret ispred vrata šatora svog, i pokloni se do zemlje;
3 I reče: Gospode, ako sam našao milost pred Tobom, nemoj proći sluge svog.
4 Da vam donesem malo vode i operite noge, te se naslonite malo pod ovim drvetom.
5 I izneću malo hleba, te potkrepite srce svoje, pa onda podjite, kad idete pored sluge svog. I rekoše: Učini šta si kazao.
6 I Avram otrča u šator k Sari, i reče: Brže zamesi tri kopanje belog brašna i ispeci pogače.

Licno Isus JHVH sa dvojicom andjela dolazi kod Avrama.

Avram pokazuje gostoljubivost koja je do pre 40 godina i kod nas bila jos u slicnoj praksi.

Neki misle da su to Otac Sin i Duh sveti ali kasnije vidimo da su dva andjela otisla kod Lota da se uvere u zla Sodome i Gomore bez Isusa.

A posli su svi troje ali su samo anjdeli nastavili do Sodome i Gomore:

20 I reče Gospod: Vika je u Sodomu i Gomoru velika, i greh je njihov grdan.
21 Zato ću sići da vidim eda li sve čine kao što vika dodje preda me; ako li nije tako, da znam.
22 I ljudi okrenuvši se podjoše put Sodoma; ali Avram još stajaše pred Gospodom,

1 Mojsijeva 19.
1 A uveče dodjoše dva andjela u Sodom; a Lot sedjaše na vratima sodomskim; i kad ih ugleda, ustade te ih srete, i pokloni se licem do zemlje,
2 I reče: Hodite, gospodo, u kuću sluge svog, i prenoćite i operite noge svoje; pa sutra rano kad ustanete podjite svojim putem. A oni rekoše: Ne, nego ćemo prenoćiti na ulici.
3 Ali on navali na njih, te se uvratiše k njemu i udjoše u kuću njegovu, i on ih ugosti, i ispeče hlebova presnih, i jedoše.
4 I još ne behu legli, a gradjani Sodomljani slegoše se oko kuće, staro i mlado, sav narod sa svih krajeva,
5 I vikahu Lota i govorahu mu: Gde su ljudi što dodjoše sinoć k tebi? Izvedi ih k nama da ih poznamo.

Tacniji Bilijski tekst kaze I ONA DVA ANDJELA DODJOSE.

Sto nam govori da su ostala dvojica bili andjeli a treci sam Isus.

ISUS KAZE:

56 Avraam, otac vaš, bio je rad da vidi dan moj; i vide, i obradova se.
57 Tada Mu rekoše Jevreji: Još ti nema pedeset godina, i Avraama li si video?
58 A Isus im reče: Zaista, zaista vam kažem: Ja sam pre nego se Avraam rodio.

Jovan 8.

Poslednja izmena:
sta ima ja tebi da prizanjem bilo sta kad sam hiljadu puta rekao da sam pravoslavac...nisam subotar izvini

Sta onda imas da trazis diskusiju smanom???

Pitanje je bilod a li si SPC pravoslvac a ne d ali si pravoslavac?

Opet si izbegao?

Pa jedva sam te nateraod a priznas.
Zar te toliko sramota?
Zasto non stop govoris stavri protiv pravoslvnog ucenja???

Poslednja izmena:
Da se bojimo, dakle, da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj Njegov, ne zakasni koji od vas. 2 Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena reč, jer ne verovaše oni koji čuše. 3 Jer mi koji verovasmo ulazimo u pokoj, kao što reče: Zato se zakleh u gnevu svom da neće ući u pokoj moj, ako su dela i bila gotova od postanja sveta. 4 Jer negde reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od svih dela svojih. 5 I na ovom mestu opet: Neće ući u pokoj moj. 6 Budući, pak, da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najpre javljeno ne uđoše za neposlušanje; 7 Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se pre kaza: Danas ako glas Njegov čujete, ne budite drvenastih srca. 8 Jer da je Isus one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio potom.

Da se bojimo, dakle, da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj Njegov, ne zakasni koji od vas. 2 Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena reč, jer ne verovaše oni koji čuše. 3 Jer mi koji verovasmo ulazimo u pokoj, kao što reče: Zato se zakleh u gnevu svom da neće ući u pokoj moj, ako su dela i bila gotova od postanja sveta. 4 Jer negde reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od svih dela svojih. 5 I na ovom mestu opet: Neće ući u pokoj moj. 6 Budući, pak, da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najpre javljeno ne uđoše za neposlušanje; 7 Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se pre kaza: Danas ako glas Njegov čujete, ne budite drvenastih srca. 8 Jer da je Isus one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio potom.

Sta ovo ima veze sa subotom???

Tu nije rec o suboti.

Rec je o Izrailju koji je usao u oibecanu zemlju koja je slika i simbol one prave vecne.
I rec je o tome da se to jos nije desilo i ispunilos a time sto je Izrailj usao u Hanan, palestinu,, taj dan treba jos da se ceka...

To su osnovne stvari, ko to nzena onda je to sramota...

Ova tvoja tvrdjenja su kao je kao da neko kaze da sedmica ima 8 dana?

Ili da mesec ima 32 dana i sada dokazuje d aje tako???

zar tebe nije sramota da ti mene pravoslavca,krstenog u parvoslavnoj crkvi ucis pravoslavlju..vasem subotarskom licemerstvu nema kraja..ali s obzirom ko vam je osnivac imam razumevanja za tebe....a i nedelja moram da budem blag

Pa i ja sam krsten u pravoslvnoj crkvi i ja sam Pravi pravoslavac, koji praktikuje pravoslavlje.

Ja nisam kriv sto ti uvek iznova negiras svoja ucenja i brukas se.
Ti si kriv za to ne ja.

I ja sam prinudjen da te onda ucim.

Isus zato kaze prvo naucite pa krstite a tebe ocigeldno niko nije naucio nista pravoslavlju.

Ti mislis da je sve americki matriks i zivis u nekom matriksu, to jest ne stavrnosti?

Uoszbilji se malo.

Jer te to pravoslvje uci da psujes i v redjas i brukas svoju veru???

JESI LI TI NEO SPC PRAVOSLAVAC?

Poslednja izmena:
pa drzi i udji u Hristov odmor vaskrsenja kao i svi hriscani.....zasto onda zivis su subotnjoj senci...slavljenjem subote ti si i dalje u starom zavetu i ne prihvatas Hristovu zrtvu....tvoj poconak je van Hrista...o tome apostoli govore

Neo, ti pricas samo svoju pricu koja je uvek ista.

Ni ne trudis se da razumes sagovornika, nego kao noj zatvrenih ociju zavlacis glavu u pesak.

Da li si jendo shvatio sta uce Adventisti?
"SPASENJUE JE SAMO PO BLAGODATI, ANIJE OD DELA ,A NJEGOV ROD JE POSLUSNOST ZAPOVESTIMA.

NEO, POKUSAJ DA TO ZAPAMTIS.

Adventisti nisu legalisti kao sto ti neprestano zelis da nas predstavis.
Adventisti ne veruju da se spasavaju svoji delima, drzanjem zakonha, nego veruju da su miloscu Bozjom spseni verom u Isusa Hriasta.

Da li ti je to jednom jasno.

Ali oni koji su verom spaseni, oni vis ene zive u bezakonju, nego donose svoje duhovne rodove koji su u skladu sa Bozjim zakonom, temeljom Bozje pravde.

Kad to budes razumeo, prestace sve tvoje price koje se na nas uopste ne odnose.

zar tebe nije sramota da ti mene pravoslavca,krstenog u parvoslavnoj crkvi ucis pravoslavlju..vasem subotarskom licemerstvu nema kraja..ali s obzirom ko vam je osnivac imam razumevanja za tebe....a i nedelja moram da budem blag

Neo, posto sam ja krsten u Pravoslavnoj crkvi, znaci imam pravo da te naucim sta je pravoslavlje.

Neo, voileo ti to ili ne, ali tvoje tumacenje konstantno se suprotstavlja pravoslavnom ucenju koje ja prilicno dobro poznajem.

Kad u pravoslavnoj literaturi nalazi se Deset zapovesti, Prva ovako pocinje "Ja sam Gospod Bog tvoj i nemoji imati drugih Bogaova osim mene."

A ti kazes da se to odnosi samo na one koji su bili robovi u Misiru. Vidis da se suprotstavljas ucenju Pravoslavne crkve.
Pa posle takve izjave mora da te poucimo ako bude bilo ikakve koristi.

Ja sam Bozje zapovesti najpre naucio na pravoslavnoj veronauci, pre nego sto sam dobio Sveto pismo,
zato znam sta uci Pravoslavna crkva. Zbog toga ne mogu tebe da razumem, gde si pokupio te jeresi u koje niko ne veruje.

Poslednja izmena:
Sta ovo ima veze sa subotom???

Tu nije rec o suboti.

Rec je o Izrailju koji je usao u oibecanu zemlju koja je slika i simbol one prave vecne.
I rec je o tome da se to jos nije desilo i ispunilos a time sto je Izrailj usao u Hanan, palestinu,, taj dan treba jos da se ceka...

To su osnovne stvari, ko to nzena onda je to sramota...

Ova tvoja tvrdjenja su kao je kao da neko kaze da sedmica ima 8 dana?

Ili da mesec ima 32 dana i sada dokazuje d aje tako???
Prijatelji, dozvolite mi da se umjesam u vasu diskusiju. Koliko mi je upalo u oci, nakon citanja tri zadnje stranice o ispravnom ucenju SPC- sto se tice Levitskog zakona, zelim primjetiti, da se ta nauka ne razlikuje od katolickog ucenja.
Neo The Chosen One ima pravo kada tvrdi da je Isus Krist, iako je rekao da je dosao ispuniti Mojsija=Zakon i Proroke, a ne dokinuti ih, potpuno u pravu, jer je Isus takodjer rekao, da on ne trazi kruti legalizam nego ljubav.

Time zelim reci, da je SZ- obavezan za SPC- kao i RKC. Distinkcija se pravi kod Levitskog zakonika. O tome je Isus Govorio, kada je rekao da ne trazi sturi legalizam, jer je to djelo ljudskog uma, a ne Bozji zakoni. Nitko i nikada nije tvrdio da taj zakonik ima Bozji fundament. Ta vrsta legalizma je bila djelo Mojsijeva tasta Jitroa i levitskih svecenika i prenosila se vjerojatno u kracem obliku usmenom predajom, a napisana je tek poslije babilonskog ropstva i onda jednostavno stavljena u usta Mojsiju i uvrstena u TORU.

Obratite paznju na Isusove rijeci, da je dosao da ispuni MOJSIJA i Proroke. Levistski zakon, ako cemo pisati istinu vise ne vrijedi ni za Zidove u onom obliku u kojem ga nalazimo u TORI. Zato je DEKALOG obvezatan za krscane svih denominacija, ali levitski zakon ne! On je opsoletna rezidua ljudskih makinacija. Krscani mogu bez njega, a kako vidimo djelomicno i sami Zidovi.

Neo, posto sam ja krsten u Pravoslavnoj crkvi, znaci imam pravo da te naucim sta je pravoslavlje.

Neo, voileo ti to ili ne, ali tvoje tumacenje konstantno se suprotstavlja pravoslavnom ucenju koje ja prilicno dobro poznajem.

Kad u pravoslavnoj literaturi nalazi se Deset zapovesti, Prva ovako pocinje "Ja sam Gospod Bog tvoj i nemoji imati drugih Bogaova osim mene."

A ti kazes da se to odnosi samo na one koji su bili robovi u Misiru. Vidis da se suprotstavljas ucenju Pravoslavne crkve.
Pa posle takve izjave mora da te poucimo ako bude bilo ikakve koristi.

Ja sam Bozje zapovesti najpre naucio na pravoslavnoj veronauci, pre nego sto sam dobio Sveto pismo,
zato znam sta uci Pravoslavna crkva. Zbog toga ne mogu tebe da razumem, gde si pokupio te jeresi u koje niko ne veruje.

i otkad ode u adventiste (subotare) tebi se oci otvorise?

Postovanje prijatelju Rafaell, dobro dosli na forum religije i drago nam je da ste nam se pridruzili.

Prvo, zelim d ate obavestim d ami ne raspravljamo o Mojsijevom zakonu, nego o Bozjem

Drugo Isus nije rakao d aje dosao ispuniti Mojsija _ zakon i proreoke nego je rekao:

"Ne mislite da sam dosao d apokvarim zakon i prorok, nisma doso da pokvarima, nego da ispuni, Jer vam zaista kazem:DOKLE NEBO I ZEMLJA STOJI NECE NESTATI NI JAMANJEG SLOVCA ILI JEDNE TITLE IZ ZAKONA." Matej 5,17.18. Bozji zakon je vecan kao i sam Zakonodavac.

Ti dalje tvrdis:
Time zelim reci, da je SZ- obavezan za SPC- kao i RKC.

Nije mi jasno zasto spominjes Stari zavet, kad mi diskutojemo o Bozjem zakonu.
---------------------

Distinkcija se pravi kod Levitskog zakonika

I ja pravim veliku razliku izmedju Mojsijevog, Levitskog zakona i Dekaloga.
------------------------

. O tome je Isus Govorio, kada je rekao da ne trazi sturi legalizam, jer je to djelo ljudskog uma, a ne Bozji zakoni.

Hoces li biti tako ljubazan da nad das tu Hristovu izjavu. Koliko je meni poznato, isus to nije rekao.
---------------------

Nitko i nikada nije tvrdio da taj zakonik ima Bozji fundament.

Izvini Rafaell, ali to je nesta novo.
Oduvfek se znalo d aje Dekalog Bozji zakon, jer ga je Bog izgovorio i svojim prstom napisao. Zar ti u to ne verujes?
-------------------
Ta vrsta legalizma je bila djelo Mojsijeva tasta Jitroa i levitskih svecenika i prenosila se vjerojatno u kracem obliku usmenom predajom, a napisana je tek poslije babilonskog ropstva i onda jednostavno stavljena u usta Mojsiju i uvrstena u TORU.

To znaci da ti ne verujes d aje Mjsije pisao Toru.

U BIBLIJI JASNO JE NAPISANO:

Poslednja izmena:
Prijatelji, dozvolite mi da se umjesam u vasu diskusiju. Koliko mi je upalo u oci, nakon citanja tri zadnje stranice o ispravnom ucenju SPC- sto se tice Levitskog zakona, zelim primjetiti, da se ta nauka ne razlikuje od katolickog ucenja.
Neo The Chosen One ima pravo kada tvrdi da je Isus Krist, iako je rekao da je dosao ispuniti Mojsija=Zakon i Proroke, a ne dokinuti ih, potpuno u pravu, jer je Isus takodjer rekao, da on ne trazi kruti legalizam nego ljubav.

Time zelim reci, da je SZ- obavezan za SPC- kao i RKC. Distinkcija se pravi kod Levitskog zakonika. O tome je Isus Govorio, kada je rekao da ne trazi sturi legalizam, jer je to djelo ljudskog uma, a ne Bozji zakoni. Nitko i nikada nije tvrdio da taj zakonik ima Bozji fundament. Ta vrsta legalizma je bila djelo Mojsijeva tasta Jitroa i levitskih svecenika i prenosila se vjerojatno u kracem obliku usmenom predajom, a napisana je tek poslije babilonskog ropstva i onda jednostavno stavljena u usta Mojsiju i uvrstena u TORU.

Obratite paznju na Isusove rijeci, da je dosao da ispuni MOJSIJA i Proroke. Levistski zakon, ako cemo pisati istinu vise ne vrijedi ni za Zidove u onom obliku u kojem ga nalazimo u TORI. Zato je DEKALOG obvezatan za krscane svih denominacija, ali levitski zakon ne! On je opsoletna rezidua ljudskih makinacija. Krscani mogu bez njega, a kako vidimo djelomicno i sami Zidovi.

Nisi razumeo.

Nije ovde rec o Tori, nego Neo kaze da su 10 zapovesti ukinute.

Nisu one ukinute.
Ljubav ne ukida zakon nego ga ispunjava.

Kako.
Ko voli Boga postuje prve 4 zapovesti.
Ko voli ljude popstuje ostale 6.

Rim 13:10 Ljubav ne čini zla bližnjemu; dakle je ljubav izvršenje zakona.

Neo nerazaume podelu zakona koju pravi i sam Bog i apostoli.

On mesa a Ceremonijalni, levitski zakon sa 10 zapovesti kao poseban zakon.

Tako da Neo nikako nemoze da bude u pravu da su 10 Bozje zapovesti ukinute i o tome je ovde rec.

To nije nikako pravolsavno ucenje.

Ljubav nikako ne navodi coveka da krsi 4 zapovest i da radi.
Sam Nikolaj kaze tako.
Ljubav nikako ne navodi coveka da laze.itd.

Rim 13:10 Ljubav ne čini zla bližnjemu; dakle je ljubav izvršenje zakona.

Postujuci i voleci bliznjega izvrsujes zakon.

Zar ljubav kaze da ga pokrdes, ubijes???

http://forum.krstarica.com/entry.php/31388-Bozji-zakon-10-Bozje-zapovesti-i-Apostoli

Poslednja izmena:
Bog daje prvo 10 zapovesti kao poseban zakon u 5 Mojsijevoj i zapisuje ih svojim prstom licno jer kada ih on pise pokazuje time da su one vecne.

Pa tek onda daje ostale zakone i njih zapisuje smrtni Mojsije u knjigu i Bog pokazuje sa time da su ti propisi odredjenog trajanja kao i sam covek.

Bog kaze ove ploce sa 10 zapovesti odvojte i stavite u kovceg na kojem se ja javljam a ostale propise pored kovcega.

Jer su 10 zapovesti temlj Bozje vladavine.

5.Mo 4:13 I objavi vam zavet svoj, koji vam zapovedi da držite, deset reči, koje napisa na dve ploče kamene.

5.Mo 10:4 I napisa na tim pločama šta beše prvo napisao, deset reči, koje vam izgovori Gospod na gori isred ognja na dan zbora vašeg; i dade mi ih Gospod.

5.Mo 5:22 Te reči izgovori Gospod svemu zboru vašem na gori isred ognja, oblaka i mraka, glasom velikim, i ništa više, nego ih napisa na dve ploče kamene koje mi dade.

OVE 10 ZAPOVESTI SE ZOVU ZAVET NJEGOV I VECNE SU.

OSTALI ZAKONI SE ZOVU MOJSIJEVI I NISU VECNI:

Neh 8:1 Tada se skupi sav narod jednodušno na ulicu koja je pred vratima vodenim, i rekoše Jezdri književniku da donese knjigu zakona Mojsijevog koji dade Gospod Izrailju.

-------------------------------------------------------

24 I kad napisa reči ovog zakona u knjigu, sve do kraja,
25 Zapovedi Mojsije Levitima, koji nošahu kovčeg zaveta Gospodnjeg, govoreći:
26 Uzmite ovu knjigu zakona i metnite je pokraj kovčega zaveta Gospoda Boga svog, da bude onde svedok na vas.

5 Mojsijeva 31.

Bog je vecan i ono sto je vecno on pise licno i dovaja, a ono sto je odredjenog trajanja daje Mosjiju da napise.

Neke stvari su zavrsile sa Hristovim prvim dolaskom neke ce sa drugim e itd.

Ali Pavle kaze jasno na primer, da je obrezanje kao deo posebnog zakona izvan 10 zapovesti, zvavsilo i sada imamo drugo obrezanje na koje je telesno obrezanje ukazivalo.

A TO JE KADA JE DUH SVETI U NASIM SRCIMA I DODJE DO OBRACENJA, NOVORODJENJA TO JE RPAVO OBREZANJE KOJE SADA VAZI.

To obrezanje nam treba.
Telesno obrezanje je lako ali dati Bogu srce i biti mu poslusan u svemu je pravo obrezanje...

Röm 2:29 Nego je ono Jevrejin koji je iznutra i obrezanje srca duhom a ne slovima, to je obrezanje; kome je hvala ne od ljudi nego od Boga.

Gal 3:28 Nema tu Jevrejina ni Grka, nema roba ni gospodara, nema muškog roda ni ženskog; jer ste vi svi jedno u Hristu Isusu.

http://forum.krstarica.com/entry.php...sti-i-Apostoli

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back