Postovanje prijatelju Rafaell, dobro dosli na forum religije i drago nam je da ste nam se pridruzili.
Prvo, zelim d ate obavestim d ami ne raspravljamo o Mojsijevom zakonu, nego o Bozjem
Drugo Isus nije rakao d aje dosao ispuniti Mojsija _ zakon i proreoke nego je rekao:
"Ne mislite da sam dosao d apokvarim zakon i prorok, nisma doso da pokvarima, nego da ispuni, Jer vam zaista kazem

OKLE NEBO I ZEMLJA STOJI NECE NESTATI NI JAMANJEG SLOVCA ILI JEDNE TITLE IZ ZAKONA." Matej 5,17.18. Bozji zakon je vecan kao i sam Zakonodavac.
Ti dalje tvrdis:
Time zelim reci, da je SZ- obavezan za SPC- kao i RKC.
Nije mi jasno zasto spominjes Stari zavet, kad mi diskutojemo o Bozjem zakonu.
---------------------
Distinkcija se pravi kod Levitskog zakonika
I ja pravim veliku razliku izmedju Mojsijevog, Levitskog zakona i Dekaloga.
------------------------
. O tome je Isus Govorio, kada je rekao da ne trazi sturi legalizam, jer je to djelo ljudskog uma, a ne Bozji zakoni.
Hoces li biti tako ljubazan da nad das tu Hristovu izjavu. Koliko je meni poznato, isus to nije rekao.
---------------------
Nitko i nikada nije tvrdio da taj zakonik ima Bozji fundament.
Izvini Rafaell, ali to je nesta novo.
Oduvfek se znalo d aje Dekalog Bozji zakon, jer ga je Bog izgovorio i svojim prstom napisao. Zar ti u to ne verujes?
-------------------
Ta vrsta legalizma je bila djelo Mojsijeva tasta Jitroa i levitskih svecenika i prenosila se vjerojatno u kracem obliku usmenom predajom, a napisana je tek poslije babilonskog ropstva i onda jednostavno stavljena u usta Mojsiju i uvrstena u TORU.
To znaci da ti ne verujes d aje Mjsije pisao Toru.
U BIBLIJI JASNO JE NAPISANO:
"KOJI GOVORI POZNAJEM GA A ZAPOVESTI NJEGOVE NE DRZI, LAZA JE I ISTNE NEMA U NJEMU." 1. Jovanoma 2,4.
"JER JE OVO LJUBAV BOZJA DA ZAPOVESTI NJEGOVE DRZIMO; I ZAPOVESTI NJEGOVE NISU TESKE." 1. Jovanova 5,3
"OVDE JE TRPLJENJE SVETIH, KOJI DRZE ZAPOVESTI BOZJE I VERU ISUSOVU." Otkrivenje 14,12.