колега, добродошао на тему! извињавам се што ти нисам раније одговорио, нисам приметио твој пост.
ако један Дубравко Ловреновић (који је иначе сјајан историчар) опише грб Марије Котроманић Хелфенштајн и каже да се на њему налази ''kombinacija ovih heraldičkih znakova - dvoglavog orla Nemanjića i anžuvinskih ljiljana'', а @Ројалиста приложи слику на којој се јасно види да љиљана (кринова) нема. то значи да је Ловреновић или описивао печат који никад није видео (што је мало вероватно, јер је он темељан истраживач) или да су му се од слона ''причинили'' кринови (а не бих рекао да је баш толико слабовид). но, рецимо да је то случајан пропуст.
међутим, кад Недим Рабић у својој расправи о Марији Хелфенштајн пропусти и да спомене њен печат (иако је то прворазредни историјски извор) онда то већ изазива озбиљну запитаност. јер како је могуће да двојица сарајевских историчара прибегавају таквој научној недоследности, а остали о томе ћуте. то значи да се ради о артефакту који је из неког разлога непријатан за анализу, па се зато избегава. а непријатно питање гласи- како то да једна босанска војвоткиња из рода Котроманића као своје породично знамење истиче двоглавог орла, а не привез са криновима? ми на основу постојећих извора (велики двострани печат краља Стефана Твртка I и камени рељеф са краљевских саркофага у Бобовцу) знамо да су Котроманићи упоредо користили и двоглавог орла као свој грб. међутим, печат Марије Котроманић нам указује да су му у одређеним случајевима давали приоритет (као што су и Србији давали приоритет у свом краљевском наслову).
то све нема никакве везе са тезама о пореклу босанско-херцеговачких муслимана, јер на овој теми дискутујемо о хералдици 14. и 15. столећа. дакле, о нечему што се односи на предосмански период.
што се тиче кринова (љиљана) у грбу краља Твртка I, чињеница да су они унети у његово знамење одмах након крунисања, јасно говори о њиховом пореклу и значењу- они указују на круну и симбол су новог краљевског достојанства босанског владара. немају никаве везе са Анжујцима, јер не упућују на крвно сродство (кога није ни било) нити на некакве претензије на угарски престо (чега нема ни у титули). шта више, на новом Твртковом грбу круна са љиљанима стављена је на шлем, а његови наследници ставиће је и у штит (замењујући кринове), тако је отклоњена свака дилема о томе шта значе кринови (симбол су круне) и одакле потичу (део су круне). а одакле потиче круна, о томе говори сам краљ Твртко у својој повељи Дубровчанима од 10. априла 1378.
''сугуби венац'' не значи да су Твртку на главу стављене две круне, него да је он под својом влашћу сјединио две државе (два regnuma), Србију и Босну.
што се тиче круне коју је Стефана Томашевић добио из Рима, то се десило 1461. дакле, 84 године након што је краљ Стефан Твртко унео љиљане у свој грб.
приметио си да ми на овој теми постављамо све што се о средњовековној хералдици пише и објављује у Сарајеву- од Лајоша Талоција преко Анђелића до Филиповића, Ловреновића и осталих. тако да смо прилично упућени. ако сматраш да смо нешто значајно пропустили, ти то овде постави. били бисмо ти веома захвални.
Hvala, bolje vas nasao. Da se kratko predstavim. Rodjen i odrastao u Sandzaku, doselio u BiH prije rata i rat proveo u BiH, poslije odselio dalje na zapad. Imam tri pasosa i mogu se pozvati na tri nacionalnosti ali osjecam se i predstavljam kao Bosnjak a jezik srpski. Zasto sve ovo navodim, poslije cu objasniti.
Problematika ljiljana me se tice jer sam proveo rat pod tom zastavom i to ce mi uvek znaciti. Nisam imao godine za pusku ali sam ucestvovao na drugi nacin, pomagao i znam kako su se borci odnosili prema tom simbolu i kako danas poslije. Uopsteno, bez lazne skromnosti,.. poznajem srpske prilike i standarde bolje od prosjecnog Bosnjaka i istovremeno poznajem bosnjacke prilike i standarde bolje od prosjecnog Srbina. I tu dolazimo do tvojih neugodnih istina i preskakanja cinjenica. Tvrdim da se u istoriografiji u BiH stvarno je izostavlja, ne izbjegava, da nema neprijatnih iznenadjenja ili prikrivanja i sminkanja cinjenica. Pratim sto se pise i izdaje, ali uopsteno o tvrtkovom krunisanju i grbovima vazi misljenje da se Tvrtko krunisao u Milesevi, da je u svoj dvor unio mnoge obicaje i rituale istocnog tipa sa srpskog dvora, da su Kotromanici doveli pisare iz Srbije i time unijeli promjene u pisanje dokumenata i povelja(
Cremosnik, Sidak, Imamovic), da su primili i profesionalne vojnike,.. ukratko sa smrcu Dusana se dobar dio kulturne i vojne elite preselio u Bosnu.
Takodjer vecina se slaze da je jeres dosla sa istoka,.. itd.
Pa dragi kolega, mnogi pisu i tvrde svasta,.. ali uopsteno historiografija u BiH mnogo toga tumaci kao da je doslo iz Srbije,.. pa stvarno ne vidim niti jedan razlog da se ljiljan izbjegava priznati da je od Nemanjica. Medjutim, to pitanje je otvoreno a rijetko je ko dublje to istrazivao jer se smatra vjerovatno nebitnim. Ljiljani i orao nisu izvorno srpski vec su samo mogli doci odatle, kao mnogo toga drugoga. Ja licno nemam stav po tom pitanju i mogu prihvatiti tvoju ili neciju drugu tezu,.. ali sam ipak najblizi tome da dva grba na pecatu simbolisu srpsku i bosansku kraljevinu. Kao i sto sam kazes o sugubom vencu. I logicki gledano zasto bi simbolika sugubog venca uzela znamenja samo iz jedne drzave? Da su i orao i ljiljani nemanjicki? Da nebi bio anahronizam, pokusacemo da shvatimo standarde tog vremena. A u standardim tog vremena su ljiljani bili stvar prestiza i veceg ranga kod vlastele. Ljiljane nalazimo posvuda oko Bosne, cak se i Koprivnica kao slobodan kraljevski grad kiti ljiljanom na grbu. Anzuvince ne mozem ni u snu izbaciti jer je Bosna politicki najvise sa njima bila povezana - pa i Kotromanici kojima jeste povezivanje sa Nemanjicima bio jak interes(kud ces veci od krune),. ali su Anzuvinci i dalje bili tatamata i kljuc uspjeha, prestiza, opstanka, veza,...
Tvrtkova karijera je ipak vise zavisila od Ludovika i da je dobar sa njim.
Ludovikov pecat
http://en.wikipedia.org/wiki/Union_of_Hungary_and_Poland#/media/File:Ludwik_Węgierski_seal_1370.PNG
Takodjer ne mozemo ni tvrditi da je orao na pecatu isto samo nemanjicki. Prvo sto Nemanjici skoro i nemaju grba, a drugo sto se javlja i zapadno.
Susret dva Karla u tvrtkovo vrijeme
Ono sto bih ja volio istraziti je razlika izmedju dvoglavog orla i dvoglavog zmaja jer se oba motiva javljaju u heraldici a nejasno je jeli u pitanju orao ili zmaj.
Kao napr ovdje pecat Sigismunda Luksemburskog
Jeli ovo orao ili zmaj?
Ukratko - kada pogledamo na ljiljane zapadno i sjeverno od Bosne i istocno - jasno je da dominiraju sjeverno i zapadno - prvenstveno kod Anzuvinaca. Javljaju se rijetko u Srbiji, uglavnom na novcu a pitanje je jeli i freska sa Dusanom poziranje sa krunom ili je slikovna poruka kao freske dva kralja gdje obojica imaju steme.
Tako da sam ipak najblizi teoriji da je ljiljan ubacen kao stvar prestiza i veceg feudalnog ranga po uzoru na kraljevsku evropu tog vremena i prvenstveno na Anzuvince
http://upload.wikimedia.org/wikiped...Anjou.svg/600px-Blason_comte_fr_Anjou.svg.png
U prilog tvojoj teoriji ide tajming,.. medjutim taj tajming isto znaci da je Tvrtko podigao svoju cast i konacno svoju kucu uvrstio u red evropskih kraljevskih porodica tog vremena pa je uvrstio i simboliku koja govori da je mnogo vise od nekog malog oblasnog bana i da je sada u rangu sa ostalim dianstijama.
Mozda je ljiljan kod Nemanjica bio i dodatna inspiracija za Tvrtka, ali sigurno nije bio jedina.
Bosanska vlastela koja je poslije Tvrtka pojedinacno jaca i uticajnija od samog kralja isto uvodi ljiljane - ponajvize zbog prestiza kao Hrvatinici, Pavlovici.
Jer se opet vracamo na sugubi venac gdje su na pecatu predstavljene dva gospodstva i nelogicno je da je u oba slucaja i ljiljanu i orlovima uzeta samo simbolika jedne drzave.
Neznam po cemu je toliko bitan pecat Marije Helfestajn. Dali ima ljiljana ili nema je manje vise nebitno jer su udavace uglavnom preuzimale u svoj pecat(ako su ga uopce i imale) simbole kuce gdje su se udale. Daleko bitnija je tu heraldika kceri i unuka Stjepana II koje su bile kraljice Ugarske i Poljske,,. odnosno Elizabeta, Marija i Jadviga gdje imas i ljiljana i orlova,.. ali u ovoj prici je nerelevantno jer svi ti ljiljani i orlovi udavaca nemaju veze sa porijeklom.
Istoriografija u Bosni se ipak vise bazira na pisanju nebosnjaka i tu su najrelevantniji Fine, Klaicka, Cirkovic, DInic, Hadzijahic, Sidak,.. a vrlo uvazeni naravno i Dzaja, Coskovic, Lovrenovic, Jalimam,.. itd. Da ima nekog pravca - i nema da budem iskren. Ali tvrdim da nema neugodnosti ili cenzure. Toga ima samo na forumima gdje su u pitanju inati, mitomanije, psihoanalize, i slicne gluposti. Nadam se da u tvom komentaru nema psihoanalize ali me nebi ni iznenadilo. Jer kao sto rekoh, poznajem srpske prilike i standarde malo bolje od prosjecnog Bosnje.
nastavak poslije