Грб Котроманића

Да, јасно се види грб Котроманића. Како они воде то поријекло? По којој линији?

На то питање не могу да одговорим. Могуће је да су то измислили ради лакшег стицања племства, а није немогуће ни да су заиста неки даљи род Котроманићима. Мене је пре свега одушевио грб, па сам га сходно теми овде и поставио. Искрено, највише ме изненадио тај двоглави орао који ће, бар век касније, у истом руху слетети и на грб Краљевине Србије...

На то питање не могу да одговорим. Могуће је да су то измислили ради лакшег стицања племства, а није немогуће ни да су заиста неки даљи род Котроманићима. Мене је пре свега одушевио грб, па сам га сходно теми овде и поставио. Искрено, највише ме изненадио тај двоглави орао који ће, бар век касније, у истом руху слетети и на грб Краљевине Србије...

Мени је грб такође јако занимљив, одушевио ме. Вјероватно имају неке много далеке везе са Котроманићима, али су је се сјетили ради лакшег стицања племства, што ти кажеш.

Мени је грб такође јако занимљив, одушевио ме. Вјероватно имају неке много далеке везе са Котроманићима, али су је се сјетили ради лакшег стицања племства, што ти кажеш.

Možda i ne mora da znači, ko zna iz koje namere su stavili. Ako jesu stvarno nastavak neke linije onda i treba da stave, mada bilo bi zanimljivo da vidimo kako ...

зашто те изненадио :) па двоглавог орла је преузео још Твртко I - представља једно од најважнијих знамења њиховог идентитета.

зашто те изненадио :) па двоглавог орла је преузео још Твртко I - представља једно од најважнијих знамења њиховог идентитета.

Знам. Изненадила ме нарочита сличност са орлом на будућем грбу Краљевине Србије, и тај тетраграм тако раздељен крстом... мислим да би овако нешто могло послужити за узор будућем грбу Републике Српске. :)

Наравно, сви имамо такве рођаке.

Ja bih pre rodjake tih poznatih familija i tražio u inostranstvu jer ti što su nešto bili i stekli , svi pobegli od budala :D Ako pogledaš kroz istoriju sve je tako, jedino koga nisu ubili pa nije stigo da pobegne je ostao :D Zeznuti su balkanci da vladaš nad njima ili uopšte da budeš istaknuta ličnost.

Мислим да о њему до сада овде није било речи, а у одређеној мери значајан је за српску хералдику, нарочито ону на подручју Босне и Херцеговине.

Он је Људевит Талоци (мађ. Lajos Thallóczy), мађарски историчар, архивиста и високи државни чиновник Монархије.

Био је руководилац одељења при заједничком министарству Аустро-Угарске у Босни и Херцеговини. Објавио је низ ћириличних и латинских повеља, а писао је и о војводи Хрвоју Вукчићу, о историји града Јајца, као и о многим другим темама. Своја знања сажео је у књизи под називом Studien zur Geschichte Bosniens und Serbiens im Mittelalter, објављеној у Минхену и Лајпцигу 1914. године.

Умро је несрећним случајем 1917. године када се преврнуо вагон воза у коме се возио.
Као управник Земаљског музеја у Сарајеву, за време аустроугарске окупације Босне и Херцеговине, бавио се између осталог генеалогијом и хералдиком средњовековне Босне. У том симслу, успео сам да се домогнем и његовог заборављеног чланка на тему јужнословенске хералдике, а који је објављиван у мађарском хералдичком часопису Turul у два дела током 1908. године, под називом Balkáni (Déli-szláv) és Magyar czimerek és pecsétbeli emlékek, који ће од сада овде бити доступан.

Нажалост, чланак никада није преведен са мађарског на српски језик, али због илустрованих реконструкција грбова и печата, може да нам буде занимљив и од користи. :bye:

Не верујем, нема разлога, нарочито кад су Мађари у питању. Онда, није то ни књига, већ чланак... у најбољем случају, могли бисмо доћи до оригинала... али и то уз добро познавање мађарског и неког Мађара.

Сад за сад нам не преостаје ништа друго него да се послужимо овим чиме имамо, у нади да ће се једном наћи неко ко ће то за љубав Отечеству и да преведе. ;)

Храстовниче, један исти знак у различитим културама може имати потпуно различита (чак и опречна) значења. овде је говор о криновима у грбу Котроманића, а не украсима на асирским шлемовима, јер тај симбол у грб краља Твртка није дошао из Асирије.

Nije dosao iz Asirije, jer je postojao i kod Skita i kod Sarmata kroz cijelu istoriju.

ovo prvo uopste nije bosanski zlatnik:))
bez veze skidati sa Interneta sa ostalih linkova i prepisivati sadrzaje bez provjere je pomalo djetinjasto:))
website na kojem su napravili ovu gresku je napravljen davno i od tada su mnogi pokupili ovaj zlatnik i prisvajali ga Bosni ali to neznaci da je u ovom slucaju mnsotvo "copy/paster-a" u pravu:))
...stjepan Tomasevic je bio prvi i posljednji bosanski kralj koji je konkretbno prihvatio katolicanstvo tako da solarni znaci (rozete) koja navodis nemaju veze ( i ovo nije jegov novcic:)
malo se potrudi

kad otkrijes ciji je prvi zlatnik i kad zaista potvrdis da su simboli na njmu identicni sa bosanskim....mislim da ti vise nece biti toliko stalao da ih izjednjacavas jer ce potopiti svu tvoju ostalu pricu:))

iz historije Bosne sjedi 1!
:)))))

bosanskizlatnik.jpg

200pxnovacbanastjepana.jpg

200px1.jpg

Novac bosanskog kralja Stjepana Tomaševića (1461-1463). na novcu su solarni simboli predhriscanske srbske vjere, a te simbole koristili su tkz. poluvjerci koje je iz Raske protjerao Nemanja.Poluvjerci su bili oni sto su primanjem hriscanstva zadrzali obicaje svoje predhriscanske vjere i oni su graditelji stecaka.

Back