Istorija i istina

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496

Svi se slazu sa frazom da pobednici uvek pisu istoriju.

I to je sasvim tacno. Porazeni NEMAJU PRAVO na nikakvu istinu.

To znaci da mi nikada necemo moci da PRODREMO sa nasim istinama tamo gde nismo bili pobednici.

KOME mi onda pricamo nekakvu nasu verziju dogadjaja u recimo ovom zadnjem ratu?

Ratu u kome smo bili porazena strana?
:think:

To znaci da mi nikada necemo moci da PRODREMO sa nasim istinama tamo gde nismo bili pobednici.

@ Blajbinger
Mislim nemoj da se ljutis :D ali ni to nije tacno!
Porazena strana takodje pise istoriju ali se u nekim slucajevima prizna a u nekim NE
Jedan primer je Bitka kod Kadesa 124? i neke (nisam siguran kada tacno) pre nove ere, izmedju Ramzesa II i Hitajta gde su Egipcani izgubili bitku ZVANICNO,ali je Ramzes odmah po povratku iz bitke dao da se isklesu slike koje govore o njegovoj pobedi nad Hitajcima,a nije uklesao koliko je zemlje,zlata i rize dao kada je i sam bio zarobljen.O tome je pricao onaj glavonja za Egipatsku kulturu i arheologiju - Zahi Hawass cak je i neke mape usporedjivao,pre i posle bitke i dokazao da su se granice drasticno promenule u korist Hitajta

@ Blajbinger
Mislim nemoj da se ljutis :D ali ni to nije tacno!
Porazena strana takodje pise istoriju ali se u nekim slucajevima prizna a u nekim NE
Jedan primer je Bitka kod Kadesa 124? i neke (nisam siguran kada tacno) pre nove ere, izmedju Ramzesa II i Hitajta gde su Egipcani izgubili bitku ZVANICNO,ali je Ramzes odmah po povratku iz bitke dao da se isklesu slike koje govore o njegovoj pobedi nad Hitajcima,a nije uklesao koliko je zemlje,zlata i rize dao kada je i sam bio zarobljen.O tome je pricao onaj glavonja za Egipatsku kulturu i arheologiju - Zahi Hawass cak je i neke mape usporedjivao,pre i posle bitke i dokazao da su se granice drasticno promenule u korist Hitajta

Bitka kod Kadesa je bila 1296 pre nove ere izmedju Egipcana i Hitita,zavrsena je nereseno.
To je prva bitka za koju se zna kako je vodjena jer je Ramzes imao pisara koji je sve belezio.
Interesantno je i meni nejasno zasto se na jednom zidu u Karnaku nalazi prikaz potpune Ramzesove pobede,
a na drugom zidu takodje u Karnaku prikaz neresenog rezultata i pregovora.
Malo glupo od Egipcana.

Bitka kod Kadesa je bila 1296 pre nove ere izmedju Egipcana i Hitita,zavrsena je nereseno.
To je prva bitka za koju se zna kako je vodjena jer je Ramzes imao pisara koji je sve belezio.
Interesantno je i meni nejasno zasto se na jednom zidu u Karnaku nalazi prikaz potpune Ramzesove pobede,
Malo glupo od Egipcana.

Jos da dodam i ovo; Ramzes II je jos kao decak slusao price o svome ocu SETIJU PRVOM (Seti I ) na njegovom hajde da nazovem dvoru,koje su pricali razni cinovnici,popovi,pa cak i sluge, Ramzes II je odrastao sa tkz. Napoleonovim sindromom (hteo je da bude neko i nesto) ili kompleks nize vrednosti, a ne samo sin zaklonjen senkom svoga oca,pa je preuzeo drasticne mere,kaze se da je sebe trenirao do neizmoglosti u vestinama kao sto su rvanja,bacanja koplja,gadjanjem lukom i strelom,macevanju,jahanju konja,vozenje dvokolice i sl, hteo je da bude upamcen tj urezan u pamcenje kako bi se zaboravio njegov otac koji je bio veoma hrabar, poznat i priznat od neprijateljske strane.Cak je podigao i neke hramove.
Znaci Ramzes II je bio kompleksas i zudio je za necim sto nije mogao da pridobije silom, nego je placao to sto je hteo, a ne " OSVAJAO"

Malo glupo od Egipcana.

Pazi ovo sada

Ovde kaze da se bitka odigrala 1274 B.C.
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kadesh

Ovde kaze da se bitka odigrala 1300 B.C.
http://www.touregypt.net/featurestories/kadesh.htm

Ovde kaze da se bitka odigrala 1273 B.C.
http://www.reshafim.org.il/ad/egypt/ramseskadeshcampaign.htm

Ovde kaze da se bitka odigrala 1275 B.C.
http://www.historyofwar.org/articles/battles_kadesh.html

To sto je zavresena nereseno to je Ramzesova laz cak je i on bio zarobljen. Direktor ili glavonja za Egipatsku arheologiju i antikvitete - Zahi Hawass znaci bez njegovog odobrenja da asovis po Egiptu nemas sanse, mozes samo da pisas uz vetar,e njega sam gledao pre par dana na tv i bas je pricao o Kadesu ,Ramzesu itd itd i usporedivao je neke mape pre i posle bike kod Kadesa i veoma su razlicite, cak je i on sam rekao da je Ramzes slagao da je izvojevao bitku kod Kadesa, hteo je da bude slavljen kada se vrati kuci sto je i bio,znaci kada je to izjavio jedan tkz. Egipatski cinovnik (Zahi Hawass) znaci tu nema greske.

Лепо си рекао "истинама". Јербо истина има више. Једном је Понтије Пилат питао шта је метафизичка и апстрактна истина, и није добио одговор. Чињенице су већ нешто друго, мада и ту може доћи до различитих перцепција (консултовати квантну теорију, општу и специјалну релативност...).
Дакле, нема општеважеће "дефиниције" Истине, као заједничке стандардизоване интерпретације чињеница (рецимо да је то свака појединачна "истина").
Ево, на нашем примеру.
Чињенице: Сребреница је заузета 11. јула 1995, после чега су жене и деца избегли на територију под контролом стране која ју је изгубила, део јединица Армије БиХ се пробијао борбом, део се предао, па је извесни број мушкараца стрељан. Комисије су утврдиле да их је преко осам хиљада, идентификовано је... последње што сам чуо око две хиљаде. Трибунал у Хагу (један и други) пресудио је да је то геноцид - што све чини хашку истину, рецимо тако.
Чињенице су да је било доста оспоравања и сумњу у "званичну верзију", неке од њих изрекли су тадашњи официри УН и НАТО. Наводно су се неки са списка стрељаних појавили на бирачком списку БиХ (пример чињенице која се можда може проверити, ја нисам имао увид у оба списка). Чињеница је и да има неких пет ставки по којима је ГС УН одавно рекла шта се сматра геноцидом, а нешто друго је "званична верзија" (ерго сама хашка истина) шта се тамо догодило.
Е сад, ви можете нешто од тих чињеница узети, нешто не и ето вам ваше истине.

Изјава да (само) победници пишу историју је, сматрам, прецењена...

Egipcani izgubili bitku ZVANICNO,ali je Ramzes odmah po povratku iz bitke dao da se isklesu slike koje govore o njegovoj pobedi nad Hitajcima,a nije uklesao koliko je zemlje,zlata i rize dao kada je i sam bio zarobljen.

Е то, видиш, може да ради Империја. Зашто? Јер доста ресурса остаје да оног радника на пирамиди зими, а у пољу лети, живо заболе ко је у ствари победио. Ово за пирамиде је стилска фигура, знам да их Рамзес није градио.
Нама "малима" остаје да славимо поразе. ;)

To nije tačno!

Istina uvijek na kraju pobjeđuje i izlazi na čelo, samo je pitanje vremena!

Potlačeni narodi, davno istrebljeni, od strane Rimske imperije, čekaju milenije na razotkrivanje i pronalaženje istine, i zaista su je dočekali!

Koliko god neki pobjednik pokušavao da ukrije, izopači, izvitoperi, iskvari i falsifikuje - nema vajde, jer se na kraju uvijek dolazi do onoga što se pokušalo vještački promijeniti!

Istorija,nazalost cesto puta nema veze sa istinom jer Istoriju uvek pise pobednicka strana i kroz nju namece svoj ugao gledanja na prosle dogadjaje.

Србија је поражена у рату са Турском 1876, у рату са Бугарском 1885. Јесу ли Турци и Бугари написали историју тих ратова па их сада сви сагледавамо из њиховог угла?

Данас се за Први светски рат Британија сматра подједнако одговорном као и Немачка, иако је Немачка поражена. Историју пишу и једни и други, а поређењем разних извора, истина, или оно њој најприближније на крају исплива на видело.

To nije tačno!

Istina uvijek na kraju pobjeđuje i izlazi na čelo, samo je pitanje vremena!

Potlačeni narodi, davno istrebljeni, od strane Rimske imperije, čekaju milenije na razotkrivanje i pronalaženje istine, i zaista su je dočekali!

Koliko god neki pobjednik pokušavao da ukrije, izopači, izvitoperi, iskvari i falsifikuje - nema vajde, jer se na kraju uvijek dolazi do onoga što se pokušalo vještački promijeniti!

Problem je u tome da nikada ne postoji SAMO JEDNA ISTINA.

Uvek postoji VISE ISTINA.

I niko ne zna koja je ISTINA NAJISTINSKIJA....

U cuvenom filmu "ROSOMON" A. Kurosava je to divno prikazao: desava se jedno ubistvo koje gledaju sedam svadoka.....Jedno je carski sluzbenik, drugo je vojnik, trece je svestenik, cetvrto ***** i td....

Svi su oni gledali ISTU SCENU UBISTVA i svi su pred sudijom i daju POTPUNO RAZLICITO SVEDOCENJE!!!

A NIKO OD NJIH NE LAZE !!!!!!

Samo, gledali su IZ SVOG UGLA GLEDANJA koji se VEOMA RAZLIKUJU.....

Tako da ISTINE NEMA....

Problem je u tome da nikada ne postoji SAMO JEDNA ISTINA.

Uvek postoji VISE ISTINA.

I niko ne zna koja je ISTINA NAJISTINSKIJA....

U cuvenom filmu "ROSOMON" A. Kurosava je to divno prikazao: desava se jedno ubistvo koje gledaju sedam svadoka.....Jedno je carski sluzbenik, drugo je vojnik, trece je svestenik, cetvrto ***** i td....

Svi su oni gledali ISTU SCENU UBISTVA i svi su pred sudijom i daju POTPUNO RAZLICITO SVEDOCENJE!!!

A NIKO OD NJIH NE LAZE !!!!!!

Samo, gledali su IZ SVOG UGLA GLEDANJA koji se VEOMA RAZLIKUJU.....

Tako da ISTINE NEMA....

Nije tačno da se ne zna koja je priča bliža istini, a koja dalja...upravo mi istoričari smo tu kao krstaši za istinu da se osiguramo da do nje i dođemo. ;)

Je li ti smatras da su pobjednici na strani pravde, a porazeni na strani nepravde?

Je li ti smatras da su pobjednici na strani pravde, a porazeni na strani nepravde?

PRAVDI ima vise, isto kao i istina......

Sto je za Srbe pravda - za Hrvate (Albance) nije pravda, vec bas suprotno....

Nikad necemo saznatio cija je PRAVDA PRAVICNIJA, jer ce svako braniti svoju poziciju.

Jedino ako nam nekoTRECI i JACI to ne kaze....

PRAVDI ima vise, isto kao i istina......

Sto je za Srbe pravda - za Hrvate (Albance) nije pravda, vec bas suprotno....

Nikad necemo saznatio cija je PRAVDA PRAVICNIJA, jer ce svako braniti svoju poziciju.

Jedino ako nam nekoTRECI i JACI to ne kaze....

Ako je pravda za Hrvate da istjeraju Srbe iz Hrvatske, zasto ta ista pravda ne bi vazila i za Srbiju da istjera sve Hrvate iz Srbije?

Back