ЧУЈТЕ СРБИ (1928) - ДР АРЧИБАЛД РАЈС; ДА ЛИ СЕ НЕШТО ПРОМЕНИЛО?

Poruka
24.201
У свом предсмртном делу "Чујте Срби" из 1928. године велики пријатељ Срба пита се "како је нација као што је српска, допустила да је подјарми шака себичних и подмитљивих политичара, гнусних шићарџија, забушаната, профитера и зеленаша?" Рајс опомиње Србе: "У вашим рукама је ваша судбина: блистава будућност или ропство!" Тадашњи Срби нису чули вапај свог пријатеља, готово га се одрекавши. Шта би се, међутим, догодило данас!

1. Тако су политичари искрварили земљу. Свуда су ми ваши старији људи причали како је у њихово време повериоцу била довољна само реч онога који узима новац у зајам и да чак није тражио ни признаницу јер је знао да дату реч сви поштују. Данас често ни најпрописније издата признаница није довољна. Дужник ће понекад покушати да се извуче и најнечаснијим средствима. Обичаји професионалних политичара прво искорењују врлине србског тла. А, на несрећу политичари су вам свемоћни. Политика се меша у све и свуда управља. Укаже ли се неко место у власти било оно важно или осредње, свеједно, о избору не одлучују заслуге кандидата, већ политичке везе. Може он бити и највећи незналица, најнечаснији човек, ако је "штићеник", политичара-странчара странке на власти, победиће и човека најквалификованијег и у стручном и у моралном погледу.

2. Када се неки кандидат пријави на конкурс за неко место у министарству, не питају га: "Шта знаш? Шта си радио досад? Шта си радио када је отаџбина била у опасности?". Него, питају га: "У којој си странци? Који посланик те препоручује?" Последице оваквог начина рада су погубне за земљу. Функционери су вам, по правилу, најгорег квалитета. Често нису ни способни да обављају посао који се тражи од места које заузимају. Онај који ме је заменио на положају који сам ја створио и за који се тражи најозбиљније знање и искуство био је човек са само два или три разреда гимназије и подофицирском школом. Као млад ученик, покушао је да похађа трговачку школу, али је избачен после месец дана због потпуне неспособности. Ни дан-данас он појма нема ни о најосновнијим стварима. Ваши политичари-странчари су се, ипак, усудили да поставе тог човека на то веома одговорно место пошто је био кум једног тадашњег моћника и пошто је у новчанику имао чланске карте двеју политичких странака: радикалне и демократске. Као што није ни могло бити друкчије, стално је чинио правосудне грешке, осуђивао невине, а ослобађао криве.

3. Посебно добро познајем вашу полицију јер сам, на своју несрећу, неко време сарађивао с њом. У полицију су вам политичари поставили људе кажњене због крађе и других злодела. Ваши полицајци су, посебно у јужној Србији, крали од народа и отимали новац. Пријавио сам то вашим властима, али ти полицајци-злочинци, који су истовремено били и странчари, нису кажњени, а мене су толико извређали да сам био принуђен да поднесем оставку. Истина је да међу вашим полицајцима има и честитих људи, врло честитих и квалификованих, и од њих би се могла створити веома добра и веома поштена полиција. Ти добри полицајци, међутим, немају никаквог утицаја у вашем Министарству унутрашњих дела. Тамо газдују партијци, често врло непоштени. То је лоше, и то вам уназађује народ, који, као, уосталом и свуда, следи пример оних горе.

4. Ваши политичари, а већина их никада ништа није учинила за вашу земљу, не воле оне који имају заслуга за вашу отаџбину. Боје их се јер су им они живи прекор. Због тога настоје да их истисну из свега, и из војске и са функционерских положаја. Кад им се укаже прилика, покушавају чак да их срозају у очима јавности. Опасна је то игра.

5. Погледајте шта се дешава код вас и како се спроводе избори. Или кандидати плаћају пиће, деле новац и обећавају брда и долине када постану посланици, или пак полиција силом, хапшењем и свим другим облицима злостављања намеће званичног кандидата владајуће странке. И то се назива "општим правом гласа"! Каква срамота!
Три четвртине становништва тражи само могућност мирног живота и да има оно најнеопходније за живот. Њих ни најмање не занима политика и само траже да се земљом добро управља. Свеједно им је да ли ће та власт бити диктатура или било шта друго под условом да им се допусти да мирно зарађују за живот. Ипак, стало им је до заставе, која симболизује јединство земље, а та застава код вас јесте краљ. Они не траже ништа више, а гади им се циганско погађање ваших политичара.

6. Знам да ћете, читајући ово што вам предлажем повикати: "Па, ово је антидемократски, ово је диктатура итд!" Јадни моји пријатељи, зар заиста мислите да је садашњи парламентаризам демократски? Мислите ли да је диктатура партије демократска? Зар мислите да је циљ већине парламентараца да што је могуће више стави новца у свој џеп и у џеп својих саучесника демократски? Ако сте искрени према себи, ви добро осећате да се реч "демократија" изузетно злоупотребљава. Истинска демократија јесте да сваки грађанин слободно може да развија своју делатност, под условом да она не штети заједници, и да тако зарађује довољно за достојанствен живот. Казао сам "слободно" и молим вас да не бркате, како се то данас обично чини, слободу и распуштеност. И слобода има границе, па кад се оне пређу, запада се у распуштеност, која је у блиској сродности са анархијом. Такву истинску демократију ће сигурно много боље обезбеђивати савет од двадесет пет најмудријих људи нације, него Скупштина коју је напунило три стотине неких лудака, скоројевића, мутивода, себичњака и подмићивача, за које је почетак и крај демократије у њиховој личности.

7. Међу вашим политичарима које сам упознао било је људи који су могли да буду велики државници да су заиста били родољуби без рачуна, предани општем добру и храбрости. Најбољи пример за то је Никола Пашић. Тај човек је, јавно признајем, много учинио за. вашу земљу. Сигурно је један од оних ваших државника који су највише учинили. Међутим, он је то учинио зато што су му се лични интереси поклапали са интересима земље. Да су му интереси били супротни, он би своју велику интелигенцију - у великом делу саткану од лукавства и спонтане интуиције - користио против вас. Погледајте, син обичних и сиромашних сељака оставља једно од највећих богатстава у овој земљи. Пашић је током целог живота био само политичар. Борба за неку идеју, идеал, кошта. Знам нешто о томе. Бранећи вас свуда и на сваком месту коштало ме је свега што сам имао: богатства, положаја, будућности. Рећи ћете ми да је жена Пашићу донела леп мираз. Шта је, међутим, тај мираз у поређењу са оним што је он оставио после смрти? Сламчица и ништа више.
Да је Пашић заиста био велики и поштен човек, како би неки хтели да га представе, после њега би нашли само женин мираз, а било би чудно да и он буде потпун јер су Пашић и, поготово, његови живели на високој нози, а дугови сина, које је отац плаћао, сигурно су надмашили мираз госпође Пашић. Уз то заиста велики човек се гнуша дружења са покварењацима. Он у свом окружењу тражи људе који су му морално слични, значи поштене и несебичне људе попут себе. А Пашићево окружење?! Људи сиромашна духа, али корумпирани. Профитери и мутиводе којим је дозвољавао да се богате под условом да служе његовим интересима. Па она невероватна Пашићева слабост према недостојном сину... За време рата Пашић га је, а већ је знао за изопаченост свог потомка, склонио под изговором непостојеће болести. Човек који је на положају политичког вође једне државе у рату морао је одржати сину следеће слово: "Ти си ми син јединац. Место ти је међу онима који прсима бране земљу која ми је поверила своје интересе. Кажеш да си болестан. Није важно, чак и да си на самрти, мораш да будеш међу бранитељима отаџбине. Иди и изврши своју дужност! Ако то не учиниш одричем те се и никада те више нећу видети!? Међутим, уместо да му одржи то слово, Никола Пашић је допустио сину да банчи по Паризу и да на Крфу својом раскошном лимузином прегази српске јунаке који су се избавили из непријатељских планина Албаније...
Пашић је послужио као пример вашим данашњим политичарима-странчарима. Они су се обликовали према њему. Створио је те безобзирне политичаре, профитере који државу често сматрају кравом музаром чијим се млеком хране. Лично је он успоставио тај систем заснован на незахвалности који је толико зла нанео и наноси вашој земљи. Ваши државници више заиста не знају за захвалност, једну од највећих врлина сваког народа.

8. Ваши политичари странчари су учинили, ако се ово настави као сада, да поново изгубите земљу старе српске културе, Македонију или како се то данас каже, Јужну Србију, коју сте повратили жртвовањем најбољих синова отаџбине. Када је српска војска (и то само војска) ослободила ту колевку Србије. нашла је тамо земљу у којој је скоро сваки камен заиста био пун сећања на некадашњу српску величину, али је тамо затекла и становништво које је због претрпљеног дуговековног угњетавања постало национално безлично. То становништво је тражило само једно: да најзад слободно и у потпуној сигурности зарађује хлеб. Нација која би јој учинила то доброчинство за десет година би га асимиловала, па макар била и кинеска. На сву срећу ослободила су га браћа. Војска је извршила задатак у потпуности. Остало је сада на влади, политичарима и посланицима да изврше свој задатак и да ренационализују ту поново нађену браћу која су заборавила своју националност. У чему се састојао тај задатак? Напросто, у следећем: да мудрим управљањем, које би вршили најбољи чиновници, покажу да је становницима Јужне Србије предност што су поново са својом браћом, да те исте становнике наведу да поново заволе пронађену отаџбину откривајући им све оно што је лепо и обједињавајуће у тој заједничкој отаџбини.
Шта су, међутим, урадили, ваши политичари? Управо супротно. Послали су у Јужну Србију све оно најгоре међу чиновницима, безобразнике и лопове. Поврх свега, они нису ни покушали да од Македонаца начине Србе или Југословене, како се сада каже, већ су од њих хтели да створе присталице политичких странака. Лепили су на леђа тих људи, који су тражили само мир, етикете радикала, демократа итд. и у ту земљу, која им је морала да буде света, пренели своје одвратне страначке борбе. Није им било много важно да ли су ти нови чланови искрени и да ли је њихово ступање у странку само ујдурма националног непријатеља. Биле су им потребне њихове "куглице". Македонци су људи као и други и сигурно су паметни као и људи из Старе Србије. Они су зато схватили игру ваших политичара, врло прљаву игру, па се у њима зачео велики презир према вама. У сваком значајнијем крају Јужне Србије ваши партијци су, уместо да окупљају то становништво око националне заставе у неком "народном дому", подигли најлепше зграде "радикалског" и "демократског клуба", па тако унели и у ту земљу још већу неслогу. Треба ли се онда чудити што људи из Јужне Србије нису научили да воле ту земљу која је била њихова и која је поново морала да буде њихова? Не треба, зар не? И заиста, већина Македонаца вас не воли и не може да вас воли. Били су, истина, близу тога 1918. године, пошто су искусили бугарску власт за време окупације. Ваши политичари су, међутим, све покварили. Пошто нису нашли код Срба оно што су желели, сада многи Македонци то траже на другом месту, бугарска пропаганда је вешто истурила паролу о аутономији Македоније, завела их том идејом, па би хтели да је остваре. Пошто је време учинило своје и донело заборав, неки и сада верују да им једино Бугарска може донети миран и спокојан живот за којим су жудели толике године. Због тога деловање бугарских комита не налази само наклоност код многих, већ и помоћ, што омогућава Протогерововим разбојницима да и сада успешно дејствују у тој земљи...
Ваши политичари су тако поново опасно отворили македонско питање, па ћете, можда, захваљујући њима бити принуђени да се још једном борите за Јужну Србију, а Бог зна да ли бисте победоносно могли да издржите тај нови удар будући да су вам ти исти политичари отуђили пријатеље.

• Podržavam
Reactions: Nao
Archibald_Reiss.gif

Геније који је апсолутно тачно и немачки прецизно описао све наше врлине и мане. Човек који је у аманет српском народу оставио ово изузетно дело. На жалост, као да нико није прочитао ову књигу. Зато, слободно, радњу из 1928. године преместите у садашње време и видећете да се за 83 године ама баш ишта није променило. Можда само понеки похабани самар...

... Истинска демократија јесте да сваки грађанин слободно може да развија своју делатност, под условом да она не штети заједници, и да тако зарађује довољно за достојанствен живот. Казао сам "слободно" и молим вас да не бркате, како се то данас обично чини, слободу и распуштеност. И слобода има границе, па кад се оне пређу, запада се у распуштеност, која је у блиској сродности са анархијом. Такву истинску демократију ће сигурно много боље обезбеђивати савет од двадесет пет најмудријих људи нације, него Скупштина коју је напунило три стотине неких лудака, скоројевића, мутивода, себичњака и подмићивача, за које је почетак и крај демократије у њиховој личности...

................................

Такву истинску демократију ће сигурно много боље обезбеђивати савет од двадесет пет најмудријих људи нације, него Скупштина коју је напунило три стотине неких лудака, скоројевића, мутивода, себичњака и подмићивача, за које је почетак и крај демократије у њиховој личности...

Ovo i ja kazem, bolje 25 pravih, vrednih ljudi nego 250 kojekakvih lelemuda i dzabalebarosa...

Ja stalno podsecam na Arcibalda Rajsa i ovo delo, kao ilustraciju toga da mi ne umemo sobom da vladamo od kad smo se oslobodili od Turaka.
I da su svetske zavere, mrzitelji Srba i spoljni faktori idealni izgovori za nas mentalitet koji se evo, nije promenio zadnjih sto godina
Ne kazem da nije bilo i da nema onih koji su u svetu protiv nas, koji rade protiv nasih interesa, ali niko to ne radi tako efikasno kao mi sami
I zato je za nas najbolje resenje tutor. Jer mi sami ne umemo i sto godina pravimo iste greske, lutamo po istim stranputicama, imamo istu losu selekciju, iste probleme i iste dileme kao i tada
Pa sto su onda tolike generacije zivele i umirale, sta smo koji moy ratovali, zbog cega smo trpeli ako se ama bas nista nije promenilo, samo je vreme drugo

Ja stalno podsecam na Arcibalda Rajsa i ovo delo, kao ilustraciju toga da mi ne umemo sobom da vladamo od kad smo se oslobodili od Turaka.
I da su svetske zavere, mrzitelji Srba i spoljni faktori idealni izgovori za nas mentalitet koji se evo, nije promenio zadnjih sto godina
Ne kazem da nije bilo i da nema onih koji su u svetu protiv nas, koji rade protiv nasih interesa, ali niko to ne radi tako efikasno kao mi sami
I zato je za nas najbolje resenje tutor. Jer mi sami ne umemo i sto godina pravimo iste greske, lutamo po istim stranputicama, imamo istu losu selekciju, iste probleme i iste dileme kao i tada
Pa sto su onda tolike generacije zivele i umirale, sta smo koji moy ratovali, zbog cega smo trpeli ako se ama bas nista nije promenilo, samo je vreme drugo

a ko bi to trebao da nam bude tutor..??

...tako sto Srbi nisu imali drzavu kojom bi upravljali...narod je mahom sve do XX veka bio nepismen, skole, intelktualce, privredu, iskustvo u vodjenju drzavom imali nismo, da ne pominjem koji nas istorijski periodi ni dodirnuli nisu...kada smo dobili drzavu svako je smatrao da ima pravo na socno parce u vlasti, verovatno sa pravom jer su staleze pravili ni po cemu posebni i drugaciji ljudi iz naroda te otud tolikih prevrata i udaranja glavom u zid, svako se pitao "zasto on a ne ja"...mi smo narod koji je u drugoj polovini XX veka, nakon II sv. rata, pustao ljude da zavrsavaju vecernje skole i fakultete kako bi obezbedio neophodan kadar, ne moze se ocekivati od krnjeg feudalizma upad u industrijsku revoluciju, nema logike...nama je potrebno vreme da naucimo kako da zivimo i kako da vladamo...i bas zato nam je EU neophodna.

Nazalost.....moram da se slozim sa tobom. I ja sam dugo godina ziveo u uverenju da smo sposobni da vladamo mi sami ali nije tako, to istorija dokazuje. Istina je i ovo sto Paja kaze da smo okruzeni hijenama i krvnicima ali....ja bih pre pristao kao ranije kroz vekove da Bec upravlja nama a da nam pritom da "drzavu u drzavi" koja ce objedinjavati srpski etnicki prostor pre genocida 1941 nego da ova sadasnja g.ovna sa vlasti upravljaju nama. Srbi su vecito ratovali za slobodu i kad je ostvare oni ne znaju sta da rade sa njom. Ja sam uveren da bi nemci bolje vladali srbima nego mi sami. Potrebno je samo da iskazu ljudskost i osnovno postovanje prema nama i dosta je......ne mora da nas vole.....srbi bi to umeli da cene. A sad me slobodno nazovite izdajnikom.

...tako sto Srbi nisu imali drzavu kojom bi upravljali...narod je mahom sve do XX veka bio nepismen, skole, intelktualce, privredu, iskustvo u vodjenju drzavom imali nismo, da ne pominjem koji nas istorijski periodi ni dodirnuli nisu...kada smo dobili drzavu svako je smatrao da ima pravo na socno parce u vlasti, verovatno sa pravom jer su staleze pravili ni po cemu posebni i drugaciji ljudi iz naroda te otud tolikih prevrata i udaranja glavom u zid, svako se pitao "zasto on a ne ja"...mi smo narod koji je u drugoj polovini XX veka, nakon II sv. rata, pustao ljude da zavrsavaju vecernje skole i fakultete kako bi obezbedio neophodan kadar, ne moze se ocekivati od krnjeg feudalizma upad u industrijsku revoluciju, nema logike...nama je potrebno vreme da naucimo kako da zivimo i kako da vladamo...i bas zato nam je EU neophodna.

:ok: :ok:

Nazalost.....moram da se slozim sa tobom. I ja sam dugo godina ziveo u uverenju da smo sposobni da vladamo mi sami ali nije tako, to istorija dokazuje. Istina je i ovo sto Paja kaze da smo okruzeni hijenama i krvnicima ali....ja bih pre pristao kao ranije kroz vekove da Bec upravlja nama a da nam pritom da "drzavu u drzavi" koja ce objedinjavati srpski etnicki prostor pre genocida 1941 nego da ova sadasnja g.ovna sa vlasti upravljaju nama. Srbi su vecito ratovali za slobodu i kad je ostvare oni ne znaju sta da rade sa njom. Ja sam uveren da bi nemci bolje vladali srbima nego mi sami. Potrebno je samo da iskazu ljudskost i osnovno postovanje prema nama i dosta je......ne mora da nas vole.....srbi bi to umeli da cene. A sad me slobodno nazovite izdajnikom.

Slazem se sa tobom i neka me slobodno nazovu izdajnikom.
Koliko nase vlasti besomucno trose i kradu, nama se zaista vise isplati da platimo nekom drugom da nama upravlja

Образовање не игра кључну улогу у државничким способностима или је неко способан да управља државом или није, узмимо за пример књаза Милоша Обреновића, кога и сад најојбразованији умови Србије цитирају.

E ljudi manite te gluposti o nekakvom etnickom prostoru...nacionalne drzave su se pravile u XIX veku, pluskvamperfekat u odnosu na XXI. Upadamo u neki romantizam dvesta godina nakon romantizma i zato nas svet gleda k'o da smo pogubljeni u kosmosu, sto i jesmo. Shvatite da to nece nikad da se desi pa da gledamo sta nam je ciniti.

Образовање не игра кључну улогу у државничким способностима или је неко способан да управља државом или није, узмимо за пример књаза Милоша Обреновића, кога и сад најојбразованији умови Србије цитирају.

Obrazovanje nema veze ali ima veze posedovanje politicke tradicije, jer se kod nas drzava nije razvijala prirodno nego je nakalemljena vestacki, tako da joj je potrebno vreme da se razvije i prelezi decije bolesti koje su i druge drzave imale.

pitam te samo koga smatras da bi bio dobar tutor...??

Moje licno misljenje, Svajcarac. Radio sam sa njima dosta, znam im mentalitet, i oni zive u visenacionalnoj drzavi. Jednostavno su izuzetni.
Mada, ne bih imao nista ni protiv Francuza ili Nemca.
Mislim da nama jedino ne odgovaraju aglosaksonci.

Sve je to lepo i sve stoji sto je postavljac ubacio u uvodne postove, samo me interesuje sto ne postavi i one delove u kojima nas je prakticno, kao narod nazvao lenjoguzim parazitima koji nece da rade itd. Ima toga jos kod Rajsa, nego, da mi opet malo popljujemo ionako gov.njive politicare, a kad kritikuje nas, obican narod, onda da zazmurimo, jer yebiga, to boli :kafa:

Није нама потребан тутор. Имамо ми Срби паметне и поштене људе, али народ мора да створи амбијент за долазак тих људи на власт. Србија никада није почистила оне који ову земљу закопавају и уништавају ову земљу у скоро задњих 100 година. То је оно што нама треба. Тзв. стручњаци морају бити отерани, тајкунима и њиховим породицама се мора одузети цели посед, а онда сви пред суд - од оног најмањег криминалца до председника. Оно што ми морамо урадити јесте укинути имунитет политичарима, направити независно судство и тако би решили проблем уласка криминала у власт. Наша "елита" је имала добар разлог да уништи војску, јер би можда једна временски ограничена војна диктатура била и најбоље решење за ову земљу.

ЕУ би само учврстила ово стање, јер у интересу ЕУ није развој нових чланица него јачање постојеће елите, која ће моћним чланицама омогућити јефтину радну снагу. Останак великог степена криминала и корупције је пожељан. То показује и стање у државама чланицама које су ушле у ЕУ после 2004. године.

Pretvorili ste svoju religiju u narodnu crkvu, bolje reći u narodnu tradiciju. Međutim, vi niste religiozni. Niste mogli da prihvatite Boga kakav je u Bibliji, pretvorili ste ga u večnog i svemoćnog glavara svog naroda. Ako bih mogao da u ovoj oblasti upotrebim trivijalan izraz, rado bih rekao da vaš "bog" nosi oklop i bradu Kraljevića Marka, šajkaču vašeg ratnika sa Cera i Jadra, Kajmakčalana i Dobrog polja.

Pogledajmo sada mane vašeg naroda.

Niste veliki radnici. često odlažete za sutra, čak i za prekosutra, ono što biste mogli da učinite danas. Posledica je da se to, često, nikada i ne uradi. Koliko ste samo ličnih i, još gore, koliko ste gubitaka po svoju zemlju podneli zbog tog olakog dangubljenja! Treba, ipak, reći da se kod vas taj nedostatak radne energije objašnjava na dva načina. Najpre, pod turskom vlašću vam je i najteži rad malo koristio. Od njega se bogatio samo vaš ugnjetač. Tokom vekova navikli ste se da radite samo onoliko koliko je neophodno. Zatim, zemlja vam je toliko plodna. Uz veoma malo rada imate što vam je potrebno za život.

Jedna od vrlina koja je kod mnogih među vama iščezla jeste zahvalnost.

Postali ste strašno nezahvalni. Mnogi među vama su veoma bogati i nemilice troše da bi se istakli i iz zabave, ali kada valja pokazati zahvalnost prema onima koji su se žrtvovali, ništa ne daju, ama baš ništa. Vaše vođe nisu još, za ovih deset godina koliko je prošlo od završetka rata, svečano obeležile ni jedan od onih velikih događaja kojima dugujete slobodu i veličinu zemlje. Jasno je, takve svečanosti bi bile nezgodne većini vaših sadašnjih vođa zato što oni, dok vam je zemlja bila u smrtnoj opasnosti i kad se trebalo žrtvovati, ništa nisu učinili za nju, već su se samo brinuli kako da sklone na sigurno svoju dragocenu ličnost, čak su neki iskoristili nesreću otadžbine da bi se obogatili.

Šta ste učinili za svoje ratne invalide? Od svih zemalja koje su učestvovale u ratu vaša se najgore odnosi prema njima. Dok nekoliko stotina vaših bivših ministara, samoživih političkih profesionalaca, koji, u većini slučajeva, ništa nisu učinili za otadžbinu, već obilato napunili džepove, sređuje sebi isplaćivanje "penzija" koje vas koštaju nebrojenih miliona, invalidi vam mogu umirati od gladi.

Vaš čovek iz naroda, seljak, neiskvaren uticajem profesionalnih političara, nije podmitljiv. "Inteligencija" vam to jeste, i to od najsitnijeg činovnika sa ili bez diplome, do ministra. "Inteligencija" Srbije skoro ništa nije učinila za svoju zemlju i jedina joj je briga bila da svoje dragocene članove skloni na sigurno.

Vrativši se u otadžbinu posle pobede, u kojoj nisu učestvovali, vaši intelektualci su težili da upravljaju svim poslovima. Seljaci njima nisu ništa značili iako su činili ogromnu većinu u Srbiji, a vojnici, tvorci pobede, za njih su bili "prostaci", dobri da mlate neprijatelja i ginu, i ni za šta drugo.

Kao i sva nemoralna bića, i inteligencija se divi sili, čak i kada se najviše zloupotrebljava. To ju je navelo da se, posle rata, skoro odmah pomiri sa najgorim neprijateljima svoje zemlje, sa Nemcima.

Umesto da deluje pozitivno vaša inteligencija je delovala negativno. Umesto da gradi, ona je razgrađivala. Ona je žarište truleži i iskvarenosti, od čega toliko trpite. Ako joj dopustite da nastavi, zemlja vam je izgubljena.

Vaš narod je veliki ljubitelj političkih ili bolje rečeno, stranačkih vođa.

Sa sve nadmoćnijim stupanjem na vlast inteligencije, pojavljuju se ljudi koji shvataju kakva se lična korist može izvući iz vaše sklonosti za stranačku politiku. Oni stvaraju zanimanje od iskorišćavanja vaše sklonosti za stranačku politiku, pa sada imate profesionalne političare koji na tome zarađuju za život. Ma, šta govorim – oni zgrću bogatstvo.

http://www.rastko.rs/istorija/I/arajs-pocujte.html

Obrazovanje nema veze ali ima veze posedovanje politicke tradicije, jer se kod nas drzava nije razvijala prirodno nego je nakalemljena vestacki, tako da joj je potrebno vreme da se razvije i prelezi decije bolesti koje su i druge drzave imale.

Не бих се у потпуности сложио, јер наши владари Карађорђевићи и Обреновићи су поникли из народа, у Србији није било потребе за увозом монарха као у неким земљама Европе, а то значи државотворну свест једног народа.
Неки данас ту државотворну свест доводе у питање али у разговору са таквима јасно се може уочити њихово непознавање прошлости Србије, као и издржљивости самог бића српског народа, које је само у ХХ веку било погођено разарањима Библијских размера.

Poslednja izmena:

Back