stvari za uciniti pre smrti

Sastavljam listu... zadajte mi nesto komplikovano ali ostvarivo, uz to po mogucnosti sto bi koristilo drugim ljudima.

Postavljam na ovom pod forumu temu, jer se ovde ipak skuplja najozbiljnija raja.:D

Pa to ti je slično kao i pitanje Vaš filozofski pogled na svijet?
Sigurno nećeš pogriješiti, a učinit ćeš pravu stvar ukoliko proživiš život u skladu sa prirodom ... Pobrineš se da preživiš i produžiš svoju vrstu, što je i sadržano u ljudskim nagonima: Za ishranom, Za življenjem, Seksualni nagon, Roditeljski nagon ..
Težeći ostvarenju ovih nagona paralelno se ostvaruju i socijalni nagoni: Nagon čopora, Nagon za igrom, Nagon za takmičenjem, Altruistički nagon, Radoznalost i saznanje

Komplikovano, ostvarljivo, a korisno drugim ljudima :lol:

Овде ти видим предлажу много тога. Од одласка на утакмицу до остављања потомства....а нико не образлаже разлог тога или зашто би све то радио?
Увек се сетим, када причамо о тој теми, филма "Спасавање редова Рајана" ..кога извуку из немачког обруча али по цену губитка многих живота, тако да му капетан ,умирући, каже да то не буде узалуд и да проживи живот тако да све те жртве положене зарад његовог спасавања, имају неки смисао.
И на крају филма... када је Рајан већ старац, долази на гроб тог капетана водећи породицу, синове и унуке питајући се да ли је успео у томе. Да ли је опрвадао своје спасење јер је ето формирао породицу.

Није то никакав успех! То је градња кула од карата.

Треба у животу тражити оно што не настаје, нити нестаје, већ увек јесте како би рекао Платон. Сва задовољства, све уобичајене активности јесу пролазне, ништавне... апсурдне. Као што су ништвана сва задовољства осуђеника који чека извршење смртне казне.

Sta moze da bude ozbiljno za coveka u zatvoru osudjenog na smrt? Kako da se spase , kako da pobegne ; nista drugo za njega ne moze da bude ozbiljno.
citat G.I. Gurdjijev

Ма колико опште мишљење било да ми нестајемо после смрти а остаје свет...то није тачно. Свет као такав нестаје а ми остајемо. "Ништа" је псеудопојам без значења и никада за нас неће бити неко "ништа", већ нешто. Тако да је смрт реалан прелаз у нешто.
Пре смрти треба се припремити за то нешто... стицати знање. Знање које ће разоткривањем илузорне природе света и живота и ништавности овакве врсте егзистенције у којој смо, коначно и у перспективи, довести до негације воље и до спасења на начин да се никада више не вратимо у егзистенцију у којој смо.

Сведенборг је таква деловања назвао облачење свадбеног руха.

Ponekad se događa da se u Društvo andjela uvuku licemeri, naviknuti da skrivaju svoju unutarnjost, tako da uzimaju izgled dobra u kome su oni koji sačinjavaju to Društvo, te tako oponašaju Anđele svetla. Ali, tu ne mogu dugo ostati, jer iznutra ih nešto počinje izgarati i mučiti, te im lica poprimaju olovnu boju i nestaje im daha. To im menja uticaj i dejstvo oprečnog života. Oni se tada žure da stignu u Pakao, gde se nalaze njima slični, i ne odvažuju se da se popnu drugi put. Takvi su slični čoveku koji za stolom medu zvanicama nije bio obučen u svadbeno ruho, pa je stoga bio bačen "u tamu najkrajnju"

А он се ту позива на овај део из Новог завета

Isus ponovo poče da im govori u pričama:
"Carstvo nebesko je slično kralju koji je priredio svadbu za svog sina. On posla svoje sluge da pozovu zvanice na svadbu, ali ove ne htedoše da dođu.
Onda posla druge sluge, govoreći: 'Recite zvanicama: Evo, gozba je spremna. Moji junci i tovljenici su poklani i sve je spremno. Dođite na svadbu.'
Ali, oni se ne odazvaše, nego odoše - jedan na svoju njivu, drugi za svojom trgovinom, a ostali uhvatiše kraljeve sluge pa ih zlostaviše i ubiše.
A kralj se razgnevi pa posla svoju vojsku i pobi one ubice, a njihov grad spali.
Onda reče svojim slugama: 'Svadba je spremna, ali zvanice nisu bile dostojne. 9 Zato idite na raskršća i pozovite na svadbu koga god nađete.' I sluge izađoše na ulice i skupiše sve koje su našli - i zle i dobre - i svadbena dvorana se napuni gostima.
mt22.jpg

A kad je kralj ušao da vidi goste, ugleda onde jednog čoveka koji nije bio obučen u svadbenu odeću pa ga upita: 'Prijatelju, kako si ušao ovamo bez svadbene odeće?' A ovaj je ćutao.
Tada kralj reče slugama: 'Vežite mu ruke i noge i izbacite ga napolje u tamu, gde će biti plač i škrgut zuba.'
Jer, mnogo je zvanih, a malo odabranih."
Matej glava 22

Свадебно рухо је оно што зовемо "ја"... наш сопствени дух који је квалитативна множина...или нешто слично мелодији. Свака мисао, сваки увид који стекемо за живота креира и мења мелодију нашег бића...као што свака нота мења мелодију композиције. После додавања ноте, мелодија више није иста. Исто тако, после неке мисли, искуства, увида, мелодија нашег бића није иста. Промењена је. Свадебно рухо је тиме добило нови изглед.

Тако да на питање шта да радиш пре смрти?

Одгвор је све оно што ће учинити да када смрт дође, не нађеш се го на краљевској свадби и да зато будеш избачен са ње.

Uf, ima toga podosta, šta bih ja želela....Postati doktorant. Putovati što više. Pročitati sve divne knjige što ih želim imati. Imati najviIiiiiiiiššŠŠššššše vodenih kugli od svih ljudi , naučiti brojne plesove da igram, naučiti web dizajn, položiti vozački, otisnuti se u drugi grad ili državu radi života, osnovati neki svoj biznis. Najveće zelje su mi uvek vezane za emocije, za ljubav. Dakle, voleti i biti voljena. I roditi jedno malo biće i voleti ga bezuslovno. :kiss:

Lepi postovi. Da se na dodam.... postoji staro Egipatsko verovanje po kome nakon smrti, kada dodjemo pred bogove, oni nam postave samo dva pitanja:

Da li si pronasao radost u zivotu?
i....

Da li je tvoj zivot doneo srecu drugima?

Kako bi ste vi odgovorili?:)
Kad pogledaš ima tu nečega...Jer sta ti vredi zivot ako nisi nikoga usrećivao/ usrećio i ako radost nije bila deo tvogt života. Na prvo pitanje...da li sam našla radost...Rela bih, jesam...Bila mi je data, ali tako kratko. I nakon toga sam ti Boze bila jako tuzna i ranjiva. Patila sam. I tako sam i isla kroz zivot, ipak vedra i vesela, dok sam samo o njmeu sanjala jer je on bio radost moja. A na drugo pitanje, da li sam donosila radost drugima, rekla bih...Jesam, Boze, jesam. Tu sam bila tvoj najbolji moguco djak. Sve sto sam dotakla, samo sam takla svojom ljubavlju. Radovala i pomagala. nastojala biti svetlost u njihovim zivotima, jer si mi i ime tako nadenuo, koje znaci na grckom sunceva svetlost. Bila sam Sunce. Jesam i hvala ti na tom vremenu sto si mi dao da im to i pokazem. :kiss:

Видим питање као питање смисла, а не као какво " техничко " питање. Послужићу се Керкегором: Субјект слободно бира, али у саморазвоју пролази кроз естетички, етички и религиозни стадиј. Ти који питаш " шта оставити.." и многи који на то питање одговарју, одговарају сходно " свом узрасту". Мисле ли и о својој отаџбини, о свом језику, вредностима свог народа ( велике ствари ), или су само " вулгарно-материјалистички" усмерени, или...За некога са 30. и за некога са 70. година питање крије потпуно различит садржај. Тема је другачије занимљива " времешнима" а другачије " младешнима". Ипак, ево шта Б. Миљковић каже: Они који имају свет нека мисле шта ће с њим. Ми имамо само речи и дивно смо се сншли у тој немаштини...Ко не уме да слуша песму, слушаће олују. Али, хоће ли слобода умети да пева као што су сужњи певали о њој!?. Слобода? Понос? Ко си ти који остајеш. Шта си? Ко сам ја? Хоће ли се ко стидети одговора на то питање? Ствари за учинити пре смрти. ( Побацати " сумњиве" ствари. Интимне. )

Sastavljam listu... zadajte mi nesto komplikovano ali ostvarivo, uz to po mogucnosti sto bi koristilo drugim ljudima.

Postavljam na ovom pod forumu temu, jer se ovde ipak skuplja najozbiljnija raja.:D
Niko nezna kada ce umreti tako da je to besmisleno raditi...
treba jednostavno ziveti...

A smrt je i jedna stavka zbog koje ljudi cine uzasne gresne u zivotu, jer se rukovode vremenom za koje ne znaju koliko im je ograniceno...
Svako ima svoj put..

Inspirativna tema :).
Šta treba učiniti pre smrti?

Ja bih se trudila da se oslobodim svih vezanosti za prošlost.. da iskoristim SADA, dokle god to SADA ne sklizne u kraj, odnosno smrt.
(koja je opet početak nečeg drugog, ali to je druga tema)

Od konkretnih i ovozemaljskih stvari:
- završila bih roman
- otišla u Indiju na neko vreme...

Ostalo - pa živela bih kao i do sad, možda bih se trudila da malo smanjim nerviranje jer stvarno - nema svrhe :lol: .

Život na ovom svetu je samo uvertira za onaj drugi.
Te stoga mislim da se ne bi trebalo puno zamarati ovozemaljskim stvarima.
Treba biti dobar i činiti dobre stvari.Pustiti život da teče i u trenucima kad treba birati
izabrati put onih kojima je Bog svoju samilost darivao :)

Život na ovom svetu je samo uvertira za onaj drugi.
Te stoga mislim da se ne bi trebalo puno zamarati ovozemaljskim stvarima.

Na ovom svetu se treba zamarati iskljucivo ovozemaljskim stvarima.
Na drugom svetu cemo se, verovatno, zamarati necim drugim.

Treba biti dobar i činiti dobre stvari.Pustiti život da teče i u trenucima kad treba birati
izabrati put onih kojima je Bog svoju samilost darivao :)
:worth::klap:

* treba bez straha učiniti ono što odavno želiš
(pri tom ne mislim na skok iz aviona bez padobrana)
* treba uživati u svakom danu kao da je poslednji

* treba posvetiti pažnju ljudima koje voliš, zapitati se kad si zadnji put učinio nešto lijepo i dobro za njih i šta bi ih uveselilo

* ukratko...ne znamo koji je dan poslednji...treba zamisliti da je to svaki dan...

teško za izvesti, ali nije neizvodljivo

Back