Застава Републике Србије

KAKO BI TREBALA DA IZGLEDA ZASTAVA SRBIJE

• SA GRBOM

• TROBOJKA

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

nacionalnasvest

Zainteresovan član
Poruka
208
Hteo sam da istaknem zastavu Srbije na svoju kucu a onda sam saznao da je to zakonom zabranjeno jer moze da se istice samo ako je ) na proslavama i drugim svečanim manifestacijama kojima se zvanično obeležavaju događaji značajni za Republiku Srbiju;
2) prilikom međunarodnih susreta, takmičenja i drugih skupova (političkih, naučnih, kulturno-umetničkih, sportskih i dr.) na kojima Republika Srbija učestvuje ili je reprezentovana, u skladu sa pravilima i praksom održavanja takvih skupova;
3) u drugim slučajevima, ako njena upotreba nije u suprotnosti sa ovim zakonom.
Ja to ne razumem sta fali da mi non stop viori zastava Republike Srbije na kuci.
Bio sam letos u Turskoj i ja nisam mogao da verujem gde sve stoji zastava Turske svaka supa i njiva su bili oznaceni sa njihovom zastavom.
Ja sam se dogovorio sam desetak mojih drugova da ipak pokacimo zastave na nase kuce pa sta bude moze ova ne Srpska vlast da nas kazni preksrsajno i to je to ali ja mislim ako bude vise nas koji volimo nasu majku Srbiju da nam nece moci nista.
STA VI MISLITE O TOME!!!!

Hteo sam da istaknem zastavu Srbije na svoju kucu a onda sam saznao da je to zakonom zabranjeno jer moze da se istice samo ako je ) na proslavama i drugim svečanim manifestacijama kojima se zvanično obeležavaju događaji značajni za Republiku Srbiju;
2) prilikom međunarodnih susreta, takmičenja i drugih skupova (političkih, naučnih, kulturno-umetničkih, sportskih i dr.) na kojima Republika Srbija učestvuje ili je reprezentovana, u skladu sa pravilima i praksom održavanja takvih skupova;
Ja to ne razumem sta fali da mi non stop viori zastava Republike Srbije na kuci.
Bio sam letos u Turskoj i ja nisam mogao da verujem gde sve stoji zastava Turske svaka supa i njiva su bili oznaceni sa njihovom zastavom.
Ja sam se dogovorio sam desetak mojih drugova da ipak pokacimo zastave na nase kuce pa sta bude moze ova ne Srpska vlast da nas kazni preksrsajno i to je to ali ja mislim ako bude vise nas koji volimo nasu majku Srbiju da nam nece moci nista.

Пих,
ниси моро толко далеко, довољно је да си гвирно код антифашистићких те пријатељских сусједа...

samo nemoj da se brukaš ti i tvoji prijatelji stavite što veće zastave da ih turci lepo vide možda ćete izazvati nemire u sarajevu

Нетачно.
Свака кућа у Србији треба да има истакнуту српску заставу или на самој кући или на јарболу испред исте.
У томе треба да предњаче они којима је Америка узор демократије јер је то тамо правило.
Иначе, законом није децидно забрањено истицање заставе на сопственој кући а све што није децидно забрањено - дозвољено је.
Једина забрана у вези заставе је :
Забрањени начини излагања
Члан 33.
Застава Републике Србије не сме бити изложена тако да додирује тле,
нити као подлога, подметач, простирка, завеса или драперија. Заставом се не
могу прекривати возила или други предмети, нити се могу украшавати
конференцијски столови или говорнице, осим у форми стоне заставице.

Колико ја знам - а сада ћу још проверити НИЈЕ ДОЗВОЉЕНО ИСТИЦАТИ ДРЖАВНУ ЗАСТАВУ (ТО ЈЕ ОНА СА ГРБОМ) - А ТРОБОЈКУ МОЖЕШ ДА ИСТИЧЕШ...

Ево, овде имаш линк Закона:

http://www.trzistesrbije.com/ntrus/law/402519785799086.pdf

По тексту овог закона колико видим нико не може да ти забрани да истичеш тробојку тј.НАРОДНУ ЗАСТАВУ а за ДРЖАВНУ могу да забране јер испада да се истиче само тамо ГДЕ СЕ ПРЕДСТАВЉА ДРЖАВА...

Poslednja izmena:
Колико ја знам - а сада ћу још проверити НИЈЕ ДОЗВОЉЕНО ИСТИЦАТИ ДРЖАВНУ ЗАСТАВУ (ТО ЈЕ ОНА СА ГРБОМ) - А ТРОБОЈКУ МОЖЕШ ДА ИСТИЧЕШ...
Ево, овде имаш линк Закона:
http://www.trzistesrbije.com/ntrus/law/402519785799086.pdf
По тексту овог закона колико видим нико не може да ти забрани да истичеш тробојку тј.НАРОДНУ ЗАСТАВУ а за ДРЖАВНУ могу да забране јер испада да се истиче само тамо ГДЕ СЕ ПРЕДСТАВЉА ДРЖАВА...

државна застава се не сме истицати на приватним кућама,
нити се сме користити за приватне и породичне прославе.
за такве прилике се користи народна застава, али и то под одређеним условима:

Остали случајеви употребе Народне заставе
Члан 29.
Народна застава може се истицати:
1) приликом прослава, свечаности и других културних, спортских и сличних манифестација;
2) у другим случајевима, ако њена употреба није у супротности са овим законом.

закон не допушта да је и народна застава стално истакнута на приватним кућама,
него само у приликама кад постоји неки разлог који би то оправдао.

државна застава се не сме истицати на приватним кућама,
нити се сме користити за приватне и породичне прославе.
за такве прилике се користи народна застава, али и то под одређеним условима:

закон не допушта да је и народна застава стално истакнута на приватним кућама,
него само у приликама кад постоји неки разлог који би то оправдао.

Може значи да може а не мора.
А којим чланом закона је забрањено истицање заставе на кући?

Може значи да може а не мора.
А којим чланом закона је забрањено истицање заставе на кући?

ако мислиш на државну заставу, она је обележје Републике Србије, као правног лица.
зато је њена употреба од било ког другог физичког или правног лица недозвољена.
(друга је ствар што ми ту заставу волимо па је радо истичемо.. што држава прећутно толерише)

што се тиче народне заставе- њу може истаћи свако (наравно, на начин који не каља њену част)
и за сваку прилику- било јавну или приватну.. о томе и говори став 2 горе наведеног члана.
али оно ''случајевима'' не може значити ''стално''.. ето

ако мислиш на државну заставу, она је обележје Републике Србије, као правног лица.
(друга је ствар што ми ту заставу волимо па је радо истичемо.. што држава прећутно толерише)

што се тиче народне заставе- њу може истаћи свако (наравно, на начин који не каља њену част)
и за сваку прилику- било јавну или приватну.. о томе и говори став 2 горе наведеног члана.
али оно ''случајевима'' не може значити ''стално''.. ето

То звучи као тумачење закона а не навод забране. Али добро, има логике.
Због чега је онда дозвољена продаја државних застава Републике Србије коју може свако да купи? Не би ли било логичније да се онда државне заставе производе као наменски производи са дефинисаним купцима?

...

Е, да на ово сам мислио. Нисам видео члан који забрањује употребу државне заставе од стране физичког или правног лица.
Члан 2.
Грбом, заставом и химном Републике Србије представља се Република
Србија и изражава припадност Републици Србији.
Грб, застава и химна Републике Србије могу се употребљавати само у
облику и са садржином који су утврђени Уставом Републике Србије и овим
законом.
Овде је дефинисано да се не смеју мењати обележја а не да се не смеју користити. Ако истицањем заставе изражавам припадност Републици Србији, како је и наведено у члану 2., зашто би било забрањено?

Или си мислио на став 2. неког другог члана, нисам баш разумео на шта се односи смерница?

То звучи као тумачење закона а не навод забране. Али добро, има логике.
Због чега је онда дозвољена продаја државних застава Републике Србије коју може свако да купи? Не би ли било логичније да се онда државне заставе производе као наменски производи са дефинисаним купцима?

мислим да је законодавац имао намеру да тиме заштити част заставе и спречи да она употребом на начин ''како се коме свиђа'' буде обезвређена или осрамоћена.
она није декор или украс на кући. она је много више од тога. зато и разлог њеног истицања мора бити свечан и значајан.
а што је дозвољена продаја? мислим да је због зараде :) а други разлог је што је ми Срби волимо, а држава то не смета.
иако звучи сасвим логично да њену продају (за разлику од народне) треба строго ограничити. то је моје мишљење..

Е, да на ово сам мислио. Нисам видео члан који забрањује употребу државне заставе од стране физичког или правног лица.
Члан 2.
Грбом, заставом и химном Републике Србије представља се Република
Србија и изражава припадност Републици Србији.
Грб, застава и химна Републике Србије могу се употребљавати само у
облику и са садржином који су утврђени Уставом Републике Србије и овим
законом.
Овде је дефинисано да се не смеју мењати обележја а не да се не смеју користити. Ако истицањем заставе изражавам припадност Републици Србији, како је и наведено у члану 2., зашто би било забрањено?
Или си мислио на став 2. неког другог члана, нисам баш разумео на шта се односи смерница?

мислио сам на став 2 члана 29 (''и другим случајевима..'')
''припадност Републици Србији'' се односи на њене органе и институције, представништва и сл. не на нас као грађане.
интересантно је да закон у члану 28 предвиђа да се и на зградама покрајине и локалне самоуправе (општинама)
истиче народна, а не државна застава.. што има и логике, јер то нису државне институције, него локалне.

мислим да је законодавац имао намеру да тиме заштити част заставе и спречи да она употребом на начин ''како се коме свиђа'' буде обезвређена или осрамоћена.
Да, то је логично и има смисла. То и треба да буде сврха закона.
она није декор или украс на кући. она је много више од тога. зато и разлог њеног истицања мора бити свечан и значајан.
а што је дозвољена продаја? мислим да је због зараде :) а други разлог је што је ми Срби волимо, а држава то не смета.
иако звучи сасвим логично да њену продају (за разлику од народне) треба строго ограничити. то је моје мишљење..
Сад ми је нешто пало на памет а можда се у томе крије цака. Мада би и то могло да буде у супротности са одредбама које се тичу немењања симбола...Наиме, заставе које се продају као државне имају грб на средини заставе и ако се не обрати пажња, тешко да ће некоме пасти на памет да је у питању нетачно интерпретирана позиција грба. На званичној застави је грб померен према десној страни у неком проценту (Члан 18.).
Можда се тиме служе продавци приликом продаје заставе?

Mislim da je ta ekskluzivnost korišćenja zastave pogrešna i da se, ukoliko zakon to ograničava (mada koliko ja mogu da primetim zakon je veoma fluidan), onda treba da se menja.

Prvo, država nije firma, a zastava nije samo njen zaštitni znak ili amblem. Kao što je država dobro njenog naroda tako treba i da bude zastava.

Drugo, država ne bi trebalo da ima takvu vrstu jurisdikcije u mojoj privatnoj sferi. Šta će visiti sa moje kuće u mom dvorištu je moja stvar.

Stoga sam da se ukinu sva ograničavanja upotrebe zastave, osim eventualno način na koji ona može biti istaknuta (dakle da ne dodiruje tlo ili se koristi na nedostojanstven način).

ко ће знати.. што се тиче државне заставе ту постоји право шаренило.
има их у сразмери 2:3, 1:2, 1:3.. са грбом на средини, са помереним грбом, са умањеним грбом, са увећаним грбом.
зато је и донет овај Изворник, као књига стандарда- да би се ту завео неки ред.

има доста држава које не познају разлику између државне и народне заставе (USA нпр),
а постоје и оне где је то јасно разграничено, као код нас.
забуну ствара то што народ очигледно воли грб на застави- то му делује некако српскије, па такве заставе и купује и истиче.. иако по закону не би смело.

Mislim da je ta ekskluzivnost korišćenja zastave pogrešna i da se, ukoliko zakon to ograničava (mada koliko ja mogu da primetim zakon je veoma fluidan), onda treba da se menja.

Prvo, država nije firma, a zastava nije samo njen zaštitni znak ili amblem. Kao što je država dobro njenog naroda tako treba i da bude zastava.

Drugo, država ne bi trebalo da ima takvu vrstu jurisdikcije u mojoj privatnoj sferi. Šta će visiti sa moje kuće u mom dvorištu je moja stvar.

Stoga sam da se ukinu sva ograničavanja upotrebe zastave, osim eventualno način na koji ona može biti istaknuta (dakle da ne dodiruje tlo ili se koristi na nedostojanstven način).

Па, овим законом је прописано да није само твоја ствар јер са твоје куће у Србији не може да виси застава, рецимо Албаније, а да није истакнута заједно са заставом Србије. А како сам кажеш, закон је толико флексибилан да се у појединим срединама у Србији вијоре заставе страних земаља.
Рецимо, ја бих оставио и ово да се стриктно поштује.
Нисам сигуран да било где на свету смеш да истичеш заставу стране земље а да домицилно становништво и власт неће реаговати.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back