Sta kuvamo DANAS 2.deo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
e sad na snagu stupaju moe ne samo kulinarske nego i estetsko dekorativne sposobnosti :mrgreen:
1005293yruri.jpg

Molim recept za sve ponaosob, sve zvuči fiiiiino, ali meni nepoznato:)

Bela čorba:
Izdinstati na ulju glavicu crnog luka, dodati šargarepu i zelen ( ja seckam na kolutiće,ali ako je veće iseckam sitnije), belo meso sečeno na kockice ( i to volim onako da nisu krupni komadi) i sve zajedno malo propržiti - tek da ovo tvrdo povrće odmekne,a da meso pobeli.Naliti vodom, posoliti i dodati peršunov list ( ja stavim baš mnogo, jer volimo) - vegetu sam gotovo izbacila od kad gledam Sašu Mišića - dosadio mi taj veštački ukus, pa se trudim da je izbegavam, ali ko voli, može....Zatim dodavati šta imate i volite od povrća.Ja sam stavila grašak, brokoli,a pred kraj kuvanja tikvice i karfiol.
Pošto kuvam u veeelikom loncu od 6l, obično izdvojim koliko mi treba za taj obrok, dodam pavlaku i alevu papriku ( odokativnom metodom i po ukusu), ostavim da malo provri i to je to...
Ko voli , sebi u tanjir doda sirće.
Često je jedemo i "golišavu" - bez pavlake i paprike,ali onda nije bela :), a nekad svo to povrće ( obično kad dodam svež paradajz i papriku) izmiksam štapom , pa bude krem čorba...
Igram se, pa pravim razne kombinacije..dodajem taranu, noklice....
Nikakva mudrost..ovo ste sve već znale...

Junetina u luku:
Na vrelo ulje spustim juneće šnicle ( tanko sečene, jer brže budu gotove - ranije su umeli da mi podvale mamuta u mesari, pa ga krčkam dva dana...) i kad promene boju, dodam vode, onako da ogreznu i crni luk sečen na rebarca ( najmanje dve veeelike glavice).Posolim, dodam malo peršunovog lista i krčkam.
Gotovo je kad tečnost uvri - ne sasvim, ali onako da se luk skoro raskačka i liči na sosić.
Sad i tu pravim razne varijante - nekad dodam beli luk, nekad sitno narendam šargarepu..nekad dodam brašno i alevu papriku, pa budu lovačke šnicle...

Punjene pečurke:
Šeširiće šampinjona malo posoliti i napuniti nadevom koji može biti najrazličitiji - šta ko voli - komadić kačkavalja, kombinacija kačkavalja sa šunkicom, nekad dodam malo belog luka u prahu.. dobar šmek da šunkica , kačkavalj i kiseli krastavčić- to se sve onako jako isitni, da može da stane u šeširić.
Poredjam ih na papir za pečenje i gurnem u rernu dok ne puste tečnost ili dok sirić ne istopi.

Sos od peteljki od pečuraka:
Najobičnija improvizacija, jer mi uvek ostanu peteljke kad punim pečurke...
Izdinstam crni luk na ulju, dodam peteljke sečene na kolutiće , posolim, pobiberim, ukrčkam i u tako vruće dodam pavlaku - običnu kiselu.

Poslednja izmena:
e sad na snagu stupaju moe ne samo kulinarske nego i estetsko dekorativne sposobnosti :mrgreen:
1005293yruri.jpg

Ala se ovde danas malo kuvaloooo...

Moja sveki spremala neki ručak. meso i pire krompir i ćevapi, a deca samo pitaju "Šta ima slatko" svaki dan, već sam poludela. A još nije ni zajesenilo. Pa sam pravila rolat sa bananama. Tj. dva rolata, jer šta je nama jedan. :D

bjanfl.jpg

jao žene... sve bi ja sad ovo jelaaaa... :mrgreen:
divni su...:super:

evo jedan recept od moje mame:
RAGU ČORBA
U prodavnici zamoli mesara da ti sitno isecka 500 gr junetine za ragu čorbu.
Na malo ulja proprži 2 glavice sitno seckanog luka,dodaj meso i uz malo vode dinstaj 10 min
dolivaj po malo oko 2 litra vode i kuvaj 1 sat So.biber,vegeta začini koje voliš.Dodaj 1 do 2 kese smrznutog povrca za čorbe
i kuvaj dok meso ne bude kuvano (probaš).Skloni sa vatre.
U činiju razmuti: 4 žumanca sa 1 pavlakom i sok od 1 limuna,pa dodaj kutlačom čorbu

P.S. Pica rolat je danas ponovo pravila... već smo sve pojeli... ali mi recept još nije ispisala...;):D

Poslednja izmena:
jao tolka,ono moje je moralo da se brise
zene nemojte slucajno praviti po mom receptu,napravi se supa,a ne kugle

malo je kokosovog brašna u tom tvojem receptu...a prvo šećer špinuješ sa vodom( tek da ogrezne šećer-toliko vode) pa dodaš puteri najmanje 400gr kokosovog brašna( pored toliko mleka u prahu)..i ne stoji u frižideri već se odmah pravi...ako je još redje dodaj još kokosa
dopada mi se kombinacija sa čoko kuglom sa lešnkom pa sve umotano u beli rafaelo :)

Ala se ovde danas malo kuvaloooo...

Moja sveki spremala neki ručak. meso i pire krompir i ćevapi, a deca samo pitaju "Šta ima slatko" svaki dan, već sam poludela. A još nije ni zajesenilo. Pa sam pravila rolat sa bananama. Tj. dva rolata, jer šta je nama jedan. :D

bjanfl.jpg

Jao kako ja volim ovaj fil mmmmmmmmmm
Domacice daj recept, svidja mi se sto je kora tanka a fila ima puuuno.
Nego htela sam da pitam kako pravite princes krofne, tj zeza me deo sa pecenjem kad ne narastu dovoljno i ne budu suplje. Kako da postignem suprotno?

Jao kako ja volim ovaj fil mmmmmmmmmm
Domacice daj recept, svidja mi se sto je kora tanka a fila ima puuuno.
Nego htela sam da pitam kako pravite princes krofne, tj zeza me deo sa pecenjem kad ne narastu dovoljno i ne budu suplje. Kako da postignem suprotno?

ja kupujem gotove velike za princeze a male za profiterole
pa punim onim kremom od vanile za torte i lupanom slatkom pavlakom..ima u DM-u i na pijaci

Uh, dobro je, a baš sam zapisala i planirala po ovom tvom da pravim za vikend :)

pa znas sta,ja sam pre nekoliko godina pravila par puta po ovom receptu i bili su super.
ne bih davala ono sto nisam isprobala.
sta se sad desilo,nemam pojma,
sve mislim da sam se zaebala kad sam bazdarenom mericom odmeravala vodu
a mozda sam i tu nesto zezmula,ja sam samo zagrejala do tacke kljucanja,ne znam koliko sam trebala da kuvam secer,vodu i puter?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back