Trazim, al nema, ima, al nema bas takvo, ima bas takvo, al koshta celu platu

crveni oblak

Elita
Poruka
19.115
Pre dok sam kupovala odecu, uvek mi se desavala ista situacija. Zamislim kako nesto treba da izgleda, prevrnem sve radnje u gradu, a ponekad i shire, ne nadjem ni slicno tome, izbedachim se, batalim kupovinu i sednem negde na fuka cisto da me prodje jed, vratim se kuci, vratim pare u fijoku, navucem se u neke pijacarske 'elanke i sportsku majicu i odem da vozikam roshke i zaboravim na odecu koju sam htela da kupim. I to je sve islo lako dok se nisam zaposlila, a onda shok :eek: Sta da nosim svaki dan ebote? Nece me pustiti na posao ovakvu. :sad2: A nista mi se ne svidja u radnjama. :besna: Sta da radim, qq!!!:confused: I onda sam pokupovala neka njesra u kojima sam se osecala ko u okovima da bih na kraju rekla sebi: pa budalo, imas dve ruke, napravi to sto ti fali. I tako...pocela da shijem i uopste nisam u toku sa tim sta je moderno, a sta nije i posle duzeg vremena odlucim ja da prodajem krpice i opet sam se nasla u zabuni: da li su za sve ove godine popravili nesto u odevanju, mozda sada sve to sto meni fali moze da se nadje u radnjama. Odem ja i proverim, kad ono, samo se dezeni promenili za taj mali milion godina.:eek: Iskreno zgranula sam se. Ja mislila da se u medjuvremenu desila bar neka modna revolucija, ako ne i dve tri. :lol:
Ipak, ne mogu da odredim da li je moja procena sadasnjeg trzista izrazito subjektivna (zato sto mi se ama bas nista ne svidja u celom gradu) ili postoje neke falinke koje su i ostali primetili.

Dakle, zanima me: Kakvu ste odecu ikada zamislili, a niste mogli da nesto takvo nadjete i kupite? Sta vam smeta ili nedostaje na nekom odevnom predmetu kad kupujete odecu?

Kao ilustraciju za odgovor dacu vam svoje razloge zbog kojih sam prestala kupovati odecu i pocela da shijem:

Stampa na majicama je bila debilizovana. Nikad nista smisleno i stvarno zanimljivo nisam videla na printu. Uvek neke parole ili neke bebi slichke koje ne pristaju ni devojkama a kamoli zenama.
Rukavi su bili nekako kusi, a ja volim dugacke.
Sve sto mi je bilo taman u ramenima, bilo mi je siroko u struku.
Sve sto mi je bilo taman u struku, bilo mi je tesno na zadnjici i butinama.
Sve sto mi je bilo taman svuda, bilo mi je kratko dole.
Svaka kupljena bluza mi je bila kratka i bilo mi je hladno u dnu ledja.
Nigde nisam uspela naci pantalone u kojima mi guza deluje lepo, da su tesne a da je ne spljoshte.
Nigde nisam uspela naci plitke pantalone u kojima mogu da se savijem, a da se ne vide gatjice.
Rol kragne su mi bile ili tesne ili mlitave.
Kapuljace mi nisu dobro stitile glavu jer nisu bile anatomski krojene.
Nigde nije postojala jednostavna mini suknja po razumnoj ceni.
Nigde nije postojala normalna, obicna bluza koja se ne iskosi posle pranja pa me je to nerviralo kad sam peglala jer shtep ne ide ravno.
Zimske jakne su bile ili kabaste ili nedovoljno tople.
Bikini sa tangicama je bilo skoro nemoguce naci a da mu gornji deo nije tako mali da samo daska moze u njih da smesti sesi bezbedno.
Nigde nisam nasla pravu maksi suknju osim u sastavu vecernje haljine.
Nema seksi pidzama koje su mekane, lepog kroja, a po razumnoj ceni.
Rukavi na sakoima i jaknama su bili previse kruti i krojeni za spushtenu ruku pa kad podignem ruku, podigne se ceo kaput.
Nigde nisam mogla naci uske tunike koje dosezu bar do sredine butina.
Nigde nisam mogla naci bas onaj dezen koji zelim na bas onom odevnom predmetu za koji mislim da taj dezen treba upotrebiti.

itd... bolje da ne spominjem sta mi je tek sve falilo dok sam bila trudna i za malu bebu (jer tada nisam imala ni snage ni vremena da shijem) jer ako pocnem, sticicu sama do sledece strane :roll:

Sigurna sam da nisam jedini zakerash u vezi sa odevanjem. Izvolite nastaviti...:)...

Poslednja izmena:
Ja često imam problem sa kupovinom, jer mi se čini da je većina ženske odeće krojena za one devojke koje nemaju mnogo oblina.
Ja imam grudi (ne ogromne, možda malo veće u odnosu na moju visinu itd), uzak struk, i šire kukove.

Ako mi odgovaraju dužina majice i kako mi pada oko struka, onda mi je u grudima mala.

Ako mi je taman u grudima, onda tako retardirano pada da ispada kao da nemam struk.

Kada su mi pantalone taman u struku, male su u kukovima, kada su taman u kukovima ne odgovaraju mi u struku, uglavnom su toliko plitke da čim sednem sve se vidi.

Većina majci/džempera/tunika pada nekako ravno, ne prati liniju tela i tako mi se izgube i struk i grudi i izgledam kao veliki pravugaonik.

Jedno vreme uopšte nisam mogla da nađem farmerke a da nisu kao "iscepkane" na pojedinim mestima. Valjda je to bilo u modi, i svugde se prodavalo, a ja sam želela obične farmerke bez rasparenih delova, a j.bg da nisu Leviske od 7000.

Sad imam glavni problem sa kaputima tj zimskim jaknama.
Ako su kaputi topli, onda su mi uglavnom ogavni i ružno stoje.
Ako su lepog kroja, smrzla bih se u njima i na 10 stepeni, a ne daj bože na nižoj temperaturi. Nigde ne mogu da nađem lep, topao kaput, da je dužine barem na pola butine, da nije šuškav i sjajan. Imam jedan takav već 6 godina, i ako mu je vreme za kantu ne bacam ga dok ne nađem nešto slično.

Setiću se još nečega kada odem u sledeći šoping :lol:

Ja imam stalno takav problem. Visok sam 168 cm, uskih ramena i struka. Volim da nosim, kako ja to zovem "profesorske" stvari, one koje ne izlaze iz mode. Tu mislim kosulje na kockice, sakoe od somota itd. Kada kazem ne izlaze iz mode, mislim na to da mogu uvek da se nose, kao sto se uvek nose kozne jakne, teksas farmerice itd. Kod ovih prvih navedenih stvari ja imam veliki problem jer mi je sve preveliko. Najmanji broj mi je veci za tri broja :)

Pozli mi kad treba nesto da kupim. Jedino kada naletim na nesto sto mi se svidi, onda kupim lepu stvar. Ovako, kad meni treba, nema, pa nema.z:cry: Sa pantalonama imam veliki problem. Mrsava sam i ako mi je taman duzina, spadaju mi. A ako su mi gore taman, kratke su. Najvise me nerviraju komentari prodavacica. Udjem u prodavnicu gde ima milion farmerki i sve mi ruzno stoje, da bi zena pocela da me grdi sto sam tako mrsava i kako moram da se ugojim. z:shock: A ustvari, nisam ja anoreksicna imam 167cm i 53kg, nego su pantalone lose. Da ne pominjem sto nemam neku zadnjicu, pa mi pozadi stoje ocajno. Primetila sam da su sve krojene za neke niske, a raskokane. Ruzno mi stoji plitak struk, a dubok mogu da nadjem samo u prodavnici za bakutanere...z:hm: Kupim majicu koja mi je taman, posle 2 pranja rukavi postanu 3/4, a ne dugi. Nameracila sam se da kupim lep, zimski dzemper i nema nigde. Sve neke tunike kratkih rukava.:zroll: Milion puta sam vratila pare kuci, zato i imam malo garderobe. Jednostavno, NECU DA NOSIM RUZNE STVARI!!!!!!!!!!! z:((z:((z:((

Pozli mi kad treba nesto da kupim. Jedino kada naletim na nesto sto mi se svidi, onda kupim lepu stvar. Ovako, kad meni treba, nema, pa nema.z:cry: Sa pantalonama imam veliki problem. Mrsava sam i ako mi je taman duzina, spadaju mi. A ako su mi gore taman, kratke su. Najvise me nerviraju komentari prodavacica. Udjem u prodavnicu gde ima milion farmerki i sve mi ruzno stoje, da bi zena pocela da me grdi sto sam tako mrsava i kako moram da se ugojim. z:shock: A ustvari, nisam ja anoreksicna imam 167cm i 53kg, nego su pantalone lose. Da ne pominjem sto nemam neku zadnjicu, pa mi pozadi stoje ocajno. Primetila sam da su sve krojene za neke niske, a raskokane. Ruzno mi stoji plitak struk, a dubok mogu da nadjem samo u prodavnici za bakutanere...z:hm: Kupim majicu koja mi je taman, posle 2 pranja rukavi postanu 3/4, a ne dugi. Nameracila sam se da kupim lep, zimski dzemper i nema nigde. Sve neke tunike kratkih rukava.:zroll: Milion puta sam vratila pare kuci, zato i imam malo garderobe. Jednostavno, NECU DA NOSIM RUZNE STVARI!!!!!!!!!!! z:((z:((z:((

Mozda bi trebalo da kupujes firmiranu garderobu, ona se ne skuplja...a farmerice sve savrseno stoje.

Devojka verovatno prica iz loseg iskustva upravno sa tzv. firmiranom robom u nasoj zemlji. Nije pravilo, ali igrom slucaja sam upucena u to kako firmirana roba stize na istocnoevropsko trziste i koji su njeni delovi originalni. Izrada je retko van nase zemlje i to znaci da moze da se naleti na proizvod koji je jednostavno lose odradjen bez obzira na uvezeni repromaterijal. Vec sam pisala na jednoj temi gde se koja marka odradjuje u nasoj zemlji, al me, ko i prethodnu forumasicu mrzi da ponavljam.

Svasta, normalo da znaci, to sto nemas nista firmirano pa-ne znas, je tvoj problem, sta se zalis sto si krakata onda. Idi kod krojaca.

Prvo, tema i jeste da se zalimo sta nam ne odgovara, a tebi ako smeta, mozes slobodno da je zaobidjes. Drugo, hvala Bogu da nisam seljanka kao ti i da ne patim za jebenim natpisom i sto necu da nosim te sljamove koje kupujes ti i tebi slicne, zato se i prodaju obicne jednobojne majice na kojima pise zlatnim slovima NIKE i to po ceni kao da su slova stvarno od zlata. Trece, naravno da imam i firmirane stvari i desavalo mi se da dzabe bacim pare jer je kvalitet nula. Cetvrto, nisam krakata, vec dugonoga i ne zalim se na svoju gradju uopste, vec na pantalone koje prave ze debele...

Poslednja izmena:
imam i ja isti problem :lol:
farmerke br. 1 :p ni jedne mi ne odgovaraju, sve su pravljene za neku manekensku gradju z:hm: < ako su mi nogavice dobre, ne mogu da ih zakopcam, ako ih zakopcam onda su mi dole siroke, itd :lol: > sta da radimo mi nize devojke sa kratkim nogama i jacim oblinama :lol:

druga stvar, ne postoje pamucne majce :sad2: znaci u dc i uscu sve dzemperi/rolke/tunike (da ne spominjem pojavu,to sto ima vise majica kratkih rukava i na bratele nego u sred jula :lol:)
trazila sam pamucnu majcu, ono da ima neki print, bilo sta, ali da je dugih rukava..i znaci to ne postoji.. -.-

Farke nisu napravljene za normalnu gradju i u to sam sigurna. Pre trudnoce sam imala skoro one zvanicno idealne mere i opet su mi sve farke stiskale zadnjicu i klaparale u struku. Znaci, farke su nekako zamisljene za ravnu, a ne za zensku gradju jer sam primetila da stoje lepo uglavnom zenama i devojkama koje po mojim kritterijumima imaju struk znatno shiri, a zadnjicu znatno uzhu od idealnog.

..e, pa, ja sam ta sa farmerkama :) nije mi baš struk znatno širi, niti mi je zadnjica znatno manja...mislim, jeste malo, ali ne baš toliko znatno :)
uglavnom, stalno mi se dešava da odem da kupim nešto za gore, a vratim se kući sa farmerkama
to što su mi rukavi većinom kratki, zimi rešavam sa par onih, kako se zovu, nazuvci...ma ono što se nosi na nogama, bez stoala...imam ih u nekoliko boja, pa prema potrebi nazuvan na ruke...i super, rukavi mi dugački
moj problem su široka ramena i taj leđni dio..i visina..pa mi to jednostavno povuče majicu...i budu rukavi kratki, i kratka...
a kad mi kažu u prodavnici, to je "univerzalna veličina"...zlo mi je...nemam snage više da se objašnjavam
ili ono..pa nisi ti baš tolika...često, kad sam raspoložena, a ubjeđuju me prodavačice, ka-em...'ajd da obučem, da se malo smijemo

Farke nisu napravljene za normalnu gradju i u to sam sigurna. Pre trudnoce sam imala skoro one zvanicno idealne mere i opet su mi sve farke stiskale zadnjicu i klaparale u struku. Znaci, farke su nekako zamisljene za ravnu, a ne za zensku gradju jer sam primetila da stoje lepo uglavnom zenama i devojkama koje po mojim kritterijumima imaju struk znatno shiri, a zadnjicu znatno uzhu od idealnog.

Pa ima razlicitih modela. Idi u Jagger-ov butik i oni ce ti naci savrsene farmerice za tebe.

Desavalo mi se da nesto zamislim, najcesce neke elegantnije majce a da nisu kosuljice kratkih rukava, i da obilazim grad trazeci tako godinama... i odustanem od te ideje, ali uvek nadjem nesto drugo, sto mi mozda u tom momentu nije neophodno ali se kasnije (u sezoni) ispostavi kao pun pogodak.
Farmerke sam nalazila bez problema, dobar model, kroj, nije nesto sto nosi ceo grad... nesto bude TFY brand (njihove farmerke su mi bile najbolje), nesto iz Avangardie, nesto iz Istanbula, nesto iz Gas-a, Extera... i cak sam godinama nosila farmerke koje se nisu ni cepale, ni raspadale niti im se ispirala boja. Uglavnom, gledam da imam sto raznovrsnije. Volim domace brendove.
Imala sam problema sa nalazenjem majcica - bez natpisa i cirkona. I zbog velicine. ( Inace, ne smatram da sam zgodna pa mi sve dobro stoji, nemam problema sa kilazom - to me vadi).
Suknje ne nosim, imam jednu kratku za svaki slucaj, retko je oblacim, a i prilikom jednog doceka Nove Godine kupila sam i jednu haljinu crnu (tursku) koju sam vise puta nosila (na svadbama, maturi).
Nalazila sam izuzetno lepe pantalone. Cak i lanene - letnje.
Zavisi, kako koja faza mi naidje, jedno vreme nisam godinama nista kupovala novije jer nisam imala volju. A onda mi dodje pa kupujem i tako promenim kompletnu garderobu.
Vise mi je smetalo to sto ceo grad nosi slicne stvari a ja sam bas htela nesto drugacije. I sto je na poslu jedna kolegenica kopirala sve sto kupim :zelenko:
a druge dve su se oblacile kao bliznakinje - isto! Tako me je ta situacija navela da se ozbiljno pozabavim garderobom.z:mrgreen:
Vise sam jurila nove cizme, ili letnju obucu, nego garderobu.
Jednom sam nosila kod krojaca da mi sasije dugacku suknju i sako i ispostavi se da je naopako okrenuo materijal, a mama me je nagovorila. Tako sam zavrsila sa idejom o sivenju, a i mnogo mi je ozbiljno za komplete plus nema potrebe za tim.
Sasiven komplet nikada nisam obukla.
Ne patim od firmiranih stvari ali moram priznati da sve sto sam kupovala se ispostavilo kvalitetnio i da vredi toliko para. Radije cu kupiti nesto domace proizvodnje ili turske, kinesko ne podnosim.
Kad naletim na nesto dobro, to i kupim. Trebalo mi je dosta vremena dok sa ukapirala sta volim i sta mi dobro stoji - da to iskombinujem i ispitam trziste i znam gde sta da trazim. Kupim neku dobru stvar i dugo je nosim.
Jurila sam i ja stvari po buvljacima, ali sam digla ruke. Zbog kolegenice koja je iste kupovala na istim mestima... mnogo me je nervirala, ali sam joj danas zahvalna.
Sad, trenutno ne radim vec neko vreme pa nemam problema sa garderobom. Zadovoljavam se sa starim stvarima. Jedva cekam neki poslic, pa da se bacim na kupovinu.
Trebale bi mi jedne dobre naocare za sunce, to mi je najkomplikovanije bilo oduvek...

Back