Kako se izgubilo srpstvo u Crnoj Gori?

Kako to da Vladika Vasilije nije znao da su Balšići i Crnojevići Srbi? Zašto ih nije uvrstio među srpske despote?
Da nije na njega uticao Miško Vuković? Ili Radoslav Rotković? Da ga nijesu potplatili?
Hoće li ga sad bokeljski pop Momo prokleti što nije uvrstio Balšiće i Crnojeviće među Srbe?

Vladika Vasilije Petrović Njegoš: Rodoslov srpskih despota

Šiptofilu Dukljanski pogledaj kako vi pišete i falsifikujete istoriju....ovo je sa vašeg sajta montenegrina.

"U Italiji postaje enormno popularna nakon i više nego hrabrog držanja oko razornog zemljotresa što je pogodio sicilijanski grad Mesinu, godine 1908.
"Za Jelenu, kao veliku, humanu osobu, koja je rasla među ranjenicima na Cetinju 1875 - 1878, ne bi se znalo mnogo da nije bilo katastrofalnoga zemljotresa u Mesini 1908. godine. Gradu se nije moglo prići ni vozom ni kolima. Sve je bilo srušeno, putevi zatrpani. Jedini prilaz bio je sa mora. Slučajno je tada u blizini bio ukotvljen dio ruske flote, koja je i sama bila u opasnosti zbog ogromnih talasa. Ređina Elena je u bijelom mantilu otišla na komandni brod kod admirala Ušakova i rekla: Gospodine admirale, s vama ne zbori ni italijanska kraljica, ni crnogorska princeza, nego majka koja vas moli da prevezete u Napulj hiljadu ranjenika koji će inače umrijeti pred vašim očima.Č Ranjenici su stigli do Napulja a Elena je ostala u bijelom mantilu sa ranjenicima, i tada se pročula u cijelom svijetu", opisuje Rotković dio njenog angažmana oko srušene Mesine. Desetine evropskih novinara izvještavali su iz Mesine, i gotovo da je cio kontinent bio udivljen kraljicom koja traži preživjele ispod ruševina u razorenoj Mesini, i hrabro organizuje transporte ranjenika."

Sve bi to bilo lijepo i krasno ispričano da se admiral Ušakov nije upokojio skoro 100 godina ranije i da čovjek koji tvrdi ovako nešto nije jedan od vodećih crnogorskih istoričara dr.Radoslav Rotković. A još gore zvuči to što je to kao krunski dokaz naveo jedan od modernih književnika crnogorskih Balša Brković.Zajedničko je i jednome i drugome jedino to što sve što je srpsko ne mogu da smisle.

Rotković nije vodeći crnogorski istoričar. On je slično Deretiću kod Srba, vodeći crnogorski kvazi-istoričar. Njemu ne vjeruje većina Crnogoraca i ismijava zbog svojih smiješnih teza; dovoljno je pitati ostale crnogorske istoričare šta misle o toj, slobodnije rečeno, kreaturi.

Vodeći crnogorski istoričar jeste Živko Andrijašević.

A evo i slike sa grčkoga originala:

kekavmenso7.png
Zato što je rođen u Travuniji, zato ga zove Srbinom. Prosto i jednostavno. haha
Državu zove Duklja, naravno. hahaha

Piščević piše kako se danima sretao sa Vasilijem, ni na jednom mjestu ne kaže da su iz istog naroda, ne pada mu na pamet, čak između njih vlada animozitet.
Znači bili su Srbi, ali nijesu znali da su Srbi! hahaha

Kako, ako su za Piščevića Crnogorci sunarodnici?

Hoćemo li još jednom?

Кад је владика у Трсту примио писмо које сам написао њему и мајору Петровићу, извештавајући их о броју људи који су из Турске преко границе прешли у Митровицу, и рекао им да ће их касније бити још више, њих двојица су, знајући да ће црногорских исељеника бити врло мало и да своје обећање неће моћи испунити, гледали да ствар преудесе у своју корист. Поплашили су се да ме оставе на граници, јер исељавање тих људи могло се приписати више мени у заслугу него њима, а касније могло се открити још и то да они уопште и нису Црногорци, него други Срби, које сам ја под там називом позивао на исељење. Зато су одлучили да ме уклоне с тог места. Тражили су од пуковника Пучкова (како сам после, кад је комисија била већ укинута, дознао у Петрограду од самог Пучкова) да ме с исељеницима пошаље у Русију, а да на границу место мене пошаље ађутанта Маркова. Уједно су тражили од Сената и оног такозваног поручника Јездимировића (оног што је превео први транспорт људи у Русију, о ком сам већ говорио) - и Јездимировића те исте године на њихов захтев пошаљу из Русије у Ћесарску. И тако су он и ађутант Марков примили сав онај свет што је преко лета прелазио из Турске у Ћесарску - а прешло их је тада, које људи са женама и децом, које нежењених, око хиљаду душа - и исто онако као и раније: под називом Црногораца.

O kakvom animozitetu je riječ?

Кад је владика видео како заједно долазимо, дочекао нас је са старинском титулом: српске војводе. Понудио нас је да седнемо и послужио нас шампањцем. Почео је разговор. Између осталог мајор је владици казао како им је о свему говорио, али да од мене још није добио пристанак.

Važna napomena - ovaj drugi u 'nas' jeste major Stevan Petrović, od roda Šakovića (i on Crnogorac, takođe; Vasilije mu se obraća 'starinskom titulom - srpskim vojvodom').

Poslednja izmena:
Evo šta još posrbica Piščević, dobri poznavalac posrbice vladike Vasilija i drugih posrbica-Crnogoraca u Rusiji, piše, u drugoj polovini XVIII stoljeća:
.

hahaha

Vladika Vasilije se kako piše Piščević i drugi izvori, ljutio što se Srbi predstavljaju kao Crnogorci!

Što reći?
Samo govedo ili pokvaren čovjek ne vide da je srpstvo politički projekat iz 19. vijeka.
Slaven perfektno zna da je srpstvo politički projekat iz 19. vijeka, ali Slaven je plaćen da ovđe laže.

haha

nikada u životu nijesi se sreo sa ovolikom količinom istinite istorije. I sad umjesto da pljuneš u bradu ocu Momu koji je sakrio sve ovo od tebe a poturio ti neke političke bajke iz 19. vijeka, ti mene mrziš jer sam ti iznio činjenice i istinu, jer sam ti pokazao prave činjenice.
Mrziš me jer sam te suočio sa istinom?!!

ovo je srbalj, što su ti radili preci u Kosijere, sijeli pšenicu u kamen i drače?

Ovo je srbalj, je li ovaj sajt sastavljao Rotković?

Закон Србљем обухвата одредбе које се односе на обавезе и работе земљорадника у средњовековној Србији. Ове одредбе налазе се груписане у повељи цара Душана манастиру Светих арханђела код Призрена.

За разлику од Закона старог Србљем који садржи неколико изратито архаичних законских одредаба, Закон Србљем је из најстаријег слоја одредаба преузео само једну: И виноград да тежи свак по закону како у Студеници у Светаго Симеона. Очигледна је тежња законодавца у овом законику да уједначи и смањи неодређене и неодмерене обавезе зависног становништва. Обавезе се прилагођавају развијеним друштвеним односима који су били успостављени до средине 14. века. Основна временски одређена работа наводи се у првом члану: Да работују у недељи два дана надимицом. Осим кошења сена и прибављања дрва, готово све остале обавезе су одмерене.

Закон Србљем представља етапу ка потпуном прецизирању обавеза зависног становништва што је постигнуто у Душановом законику.

http://www.istorijskabiblioteka.com/art:zakon-srbljem

srbalj je prije 700 godina bila seljačina za plugom, jesu li ti u kosijere sijali pšenicu, ječam i okopavali vinograde?

Poslednja izmena od moderatora:
hahaha

Vladika Vasilije se kako piše Piščević i drugi izvori, ljutio što se Srbi predstavljaju kao Crnogorci!

Što reći?
Samo govedo ili pokvaren čovjek ne vide da je srpstvo politički projekat iz 19. vijeka.
Slaven perfektno zna da je srpstvo politički projekat iz 19. vijeka, ali Slaven je plaćen da ovđe laže.

haha

?

Ne razumijem, DUKLJANINE, o čemu je riječ?

"Pre nekoliko vekova, Turci su krenuli iz Mal Azije sa željom da osvoje svet za svog proroka Muhameda... U Evropi, uspeli su da se probiju sve do kapija Beča i pokore sve narode u Jugoistočnoj Evropi, osim nekoliko grupa žilavih Srba koji su našli utočište u planinskim vrletima od kojih je sada sačinjena mala kraljevina Crna Gora."

Frederik Mur, National Geographic, 1913. godine

Niđe Kekavmen ne kaže da u Duklji žive Srbi, ni na jednom mjestu. A Vojislava zove na drugom mjestu DUKLjANINOM.

A ovo su Srbi, bar su ih tako Nemanjići smatrali. Jesu Nemanjići bili ustaše?

Закон Србљем обухвата одредбе које се односе на обавезе и работе земљорадника у средњовековној Србији. Ове одредбе налазе се груписане у повељи цара Душана манастиру Светих арханђела код Призрена.

За разлику од Закона старог Србљем који садржи неколико изратито архаичних законских одредаба, Закон Србљем је из најстаријег слоја одредаба преузео само једну: И виноград да тежи свак по закону како у Студеници у Светаго Симеона. Очигледна је тежња законодавца у овом законику да уједначи и смањи неодређене и неодмерене обавезе зависног становништва. Обавезе се прилагођавају развијеним друштвеним односима који су били успостављени до средине 14. века. Основна временски одређена работа наводи се у првом члану: Да работују у недељи два дана надимицом. Осим кошења сена и прибављања дрва, готово све остале обавезе су одмерене.

Закон Србљем представља етапу ка потпуном прецизирању обавеза зависног становништва што је постигнуто у Душановом законику.

Gluposti, to je falsifikat ili neka nepreciznost besmislica. Evo što kaže Vasilije:

Crnogorci od svojih saveznika Srba turskih podanika, bjehu ostavljeni,

Nije niti falsifikat, niti ikakva nepreciznost. Vladika crnogorski Vasilije Petrović izričito spominje Crnogorce kao jedne od Srba, koji su imali nekadašnju srednjovjekovnu srpsku monarhiju (da ne dođe do zabune da je samo htio reći da su Crnogorci 'pravoslavci', misleći na vjeroispovijest).

Ovaj citat je već bio postavljan ranije, a svaki put kada bi ti bio dokazivan, ti bi, po svom starom običaju, nestajao kao muva bez glave, umjesto da prihvatiš poraz argumentacije.

Ponekad pomislim da si senilan, a katkad da zlonamjerno lažeš da si zaboravio da smo već raspravljali na tu temu, u nekoj suludoj namjeri da se ja ne sjećam toga il' slično.

Vi ste, Turci, uzeli Crnogorcima i ostalim Srbima Carstvo, prostrane zemlje i gradove, šta hoćete od nas koji živimo u ovim gorama.

Niđe Kekavmen ne kaže da u Duklji žive Srbi, ni na jednom mjestu. A Vojislava zove na drugom mjestu DUKLjANINOM

Stefan Vojislav je bio Srbin po narodnosti. Dukljanin je političko imenovanje, zato što se doselio u Duklju i preuzeo vlast; odnosno započeo stvaranje odvojenog kraja tu. U svakom slučaju, prema istorijskom izvoru, srpske narodnosti je; a to ne može ni u kom smislu biti manje značajno od toga što je ne samo bio ne samo Srbin, već i Dukljanin.

Na jednom drugom mjestu Kekavmen piše o Srbima:

... gdje upravo žive Srbi (Σέρβοι), na prirodno utvrđenim i teško pristupačnim mjestima.

Zbog opisa, smatra se u istoriografiji da se odnosi na crnogorski krš, jer ne odgovara u kontekstu niti opisu unutrašnjosti. Neka najnovija i drugačija istraživanja su u ovome identifikovala sjevernu Bosnu, umjesto Crne Gore, no u svakom slučaju to tebi ne odgovara, jer po tvojim stavovima ni u Bosni nema Srba u srednjem vijeku...

Ma to su budalaštine, istrgnute iz konteksta, falsifikati, smeće jednostavno. Nema greške kod Simeona Piščevića koji ne zna da je Vasilije Srbin, a Vasilije se ljuti što se Srbi predstavljaju kao Crnogorci.

I za kraj, ovđe je najasniji:

Kako to da Vladika Vasilije nije znao da su Balšići i Crnojevići Srbi? Zašto ih nije uvrstio među srpske despote?
Da nije na njega uticao Miško Vuković? Ili Radoslav Rotković? Da ga nijesu potplatili?
Hoće li ga sad bokeljski pop Momo prokleti što nije uvrstio Balšiće i Crnojeviće među Srbe?
Vladika Vasilije Petrović Njegoš: Rodoslov srpskih despota

Stefan Vojislav je bio Srbin po narodnosti..
hahahahah

Srbin po narodnosti

hahaha

Zemljoradnik je bio, dakle?

haha

Ovo je bio?

Nije niti falsifikat, niti ikakva nepreciznost. Vladika crnogorski Vasilije Petrović izričito spominje Crnogorce kao jedne od Srba, koji su imali nekadašnju srednjovjekovnu srpsku monarhiju (da ne dođe do zabune da je samo htio reći da su Crnogorci 'pravoslavci', misleći na vjeroispovijest).

Ovaj citat je već bio postavljan ranije, a svaki put kada bi ti bio dokazivan, ti bi, po svom starom običaju, nestajao kao muva bez glave, umjesto da prihvatiš poraz argumentacije.

Ponekad pomislim da si senilan, a katkad da zlonamjerno lažeš da si zaboravio da smo već raspravljali na tu temu, u nekoj suludoj namjeri da se ja ne sjećam toga il' slično.

Budalo, nikada u životu nijesi se sreo sa ovolikom količinom istinite istorije. I sad umjesto da pljuneš u bradu ocu Momu koji je sakrio sve ovo od tebe a poturio ti neke političke bajke iz 19. vijeka, ti mene mrziš jer sam ti iznio činjenice i istinu, jer sam ti pokazao prave činjenice.
Mrziš me jer sam te suočio sa istinom?!!

Budalo, ovo je srbalj, što su ti radili preci u Kosijere, sijeli pšenicu u kamen i drače?

Ovo je srbalj osrbljeni nesrećniče, je li ovaj sajt sastavljao Rotković?

srbalj je prije 700 godina bila seljačina za plugom, jesu li ti u kosijere sijali pšenicu, ječam i okopavali vinograde?

Mene će zbog onoga što ću ti reći vjerovatno banovati ali ću ti ipak reći.Znaš Govedo Balijandersko sa Cetinja, jer znam da vas još po koji ima gore, nešto vas je kralj Nikola vratio nešto Broz. Znam dobro i Cetinje i cetinjane današnje ko su i odakle su...nema tu mnogo Srba zaista, najmanje je Srba. Ne samo zato što su se podukljanili već iz prostog razloga što je većina odselila tokom vremena. Većina onih koji se danas nazivaju Crnogorcima na Cetinju za vrijeme kralja Nikole nijesu ni smjeli nogom kročiti. Danas su oni nosioci crnogorske nezavisnosti....Zanima me je si li Vlah ili kakvo drugo nomadsko smeće kojem se đede dovukao kao stočar gore...mada cijenim da si smrdljiva poturica?!

To što ti nazivaš "istorijom" je najobičnije smeće iz vatikanskih i brozogorskih epruveta.Ti si njen isprdak. Vidim pominješ oca Moma. Smeta ti ona srpska zastva na crkvi u Kotoru je li... to te boli? Ne daju se Srbi još balijanderu usrani? Dođite da je skinete balije, otićićete kao svaki put do sada...podvijena repa.

hahahahah

Srbin po narodnosti

hahaha

Zemljoradnik je bio, dakle?

haha

Ovo je bio?

Nemojmo biti smiješni. Obrati se Kekvamenovom Strategikonu, a ne meni:

Tako uradi u Duklji Travunjanin Srbin kapetanu Drača Mihailo, sinu logoteta, i uništi njegovu vojsku koja je brojala preko 40.000. Pomenuti naime kapetan upavši u Duklju opljačka je, a vraćajući se zatječe клисуре, кроѕ које је био ušao, zaposjednute i bi zarobljen. A možda je imao i drugi put da se bezopasno povuče, ali iz nepromišljenosti, bolje reći neiskustva, bi zarobljen.

Mene će zbog onoga što ću ti reći vjerovatno banovati ali ću ti ipak reći.Znaš Govedo Balijandersko sa Cetinja, jer znam da vas još po koji ima gore, nešto vas je kralj Nikola vratio nešto Broz. Znam dobro i Cetinje i cetinjane današnje ko su i odakle su...nema tu mnogo Srba zaista, najmanje je Srba. Ne samo zato što su se podukljanili već iz prostog razloga što je većina odselila tokom vremena. Većina onih koji se danas nazivaju Crnogorcima na Cetinju za vrijeme kralja Nikole nijesu ni smjeli nogom kročiti. Danas su oni nosioci crnogorske nezavisnosti....Zanima me je si li Vlah ili kakvo drugo nomadsko smeće kojem se đede dovukao kao stočar gore...mada cijenim da si smrdljiva poturica?!

To što ti nazivaš "istorijom" je najobičnije smeće iz vatikanskih i brozogorskih epruveta.Ti si njen isprdak. Vidim pominješ oca Moma. Smeta ti ona srpska zastva na crkvi u Kotoru je li... to te boli? Ne daju se Srbi još balijanderu usrani? Dođite da je skinete balije, otićićete kao svaki put do sada...podvijena repa.

Treba da pljuneš Momu u bradu i da mu kažeš: Zašto si od mene sakrio sve činjenice, kad si me srbičio?

Ti si tikva bez korijena, jer ti nemaš istoriju,tvoja istorija počinje od prije 150 godina, sve našto se pozivaš nije starije od 150 godina, znači ti si tikva bez korijena.

Ako su tvoji iz Žitorađe uskočili u Crnu Goru prije 150 godina, onda jesi Srbin priznajem! hahhaa

Back