Profesija Filozof!

MuskoSamBre

Iskusan
Poruka
5.530
Svi smo mi manje vise filozofi ali uvek me je iritirala profesija filozof...

-Sta si zavrsio (la)
- Filozofiju
- i sta znas da radis?
- znam da filozofiram!

Kakav uzas... znam da filozofiram... izem ti zanimanje! Mislim da su filozofi i pisci najlenjiji ljudi na svetu (ja radim i jedno i drugo i ovo pisem iz licnog iskustva)

Pitanje je da li zanimanje "filozof" treba ukinuti kao profesiju, a ko hode da studira i proucava filozofiju, moze ali bez mogucnosti da se sa tim fakultetom zaposli!

I da li bi smo bolje prosli u poslednjih 10 godina da su o nasoj sudbini malo manje odlucivali filozofi Zoran Djindjic, Dragoljub Micunovic i jos neki, a malo vise strucnjaci sa nekim prakticnijim i korisnijim znanjem !?

-Sta si zavrsio (la)
- Filozofiju
- i sta znas da radis?
- znam da filozofiram!

Kakav uzas... znam da filozofiram... izem ti zanimanje! Mislim da su filozofi i pisci najlenjiji ljudi na svetu (ja radim i jedno i drugo i ovo pisem iz licnog iskustva)

Pitanje je da li zanimanje "filozof" treba ukinuti kao profesiju, a ko hode da studira i proucava filozofiju, moze ali bez mogucnosti da se sa tim fakultetom zaposli!

I da li bi smo bolje prosli u poslednjih 10 godina da su o nasoj sudbini malo manje odlucivali filozofi Zoran Djindjic, Dragoljub Micunovic i jos neki, a malo vise strucnjaci sa nekim prakticnijim i korisnijim znanjem !?

pa zna da filozofira, ne zna to svako , i za to treba znanje ...

Kakva je prakticna korist mnogih stvari pa ih ima ?!

Nije stvar u tome ... Filozofi su mudri ljudi i to je neka naucna disciplina i treba da se neguje ...

Ima mnogo mudrih ljudi i medju onima koji nisu zavrsili filozofiju i to prakticno mudrih a ne samo teorijski mudrih!

Zadji malo po srpskim selima i zapodeni razgovor sa neukim srpskim seljacima a posebno sa onim starijim... iznenadices se koliko mudrosti u njihovim razmisljanjima ima!

To sto je neko diplomirao filozofiju ne znaci ni da je mudar ni da je pametan (vazi za sve vidove obrazovanja - od osnovne skole pa do doktorata u bilo kojoj profesiji). Diploma sigurno nije dokaz necije pameti i mudrosti (a vrlo cesto cak ni obrazovanja, posto moze da se stekne na rano-razne nacine), diploma je samo dokaz da je neko nesto zavrsio!

Naravno da tu ima zaista inteligentih ljudi ali koliko je samo njih kupilo diplomu, koliko je tatinih sinova i kceri do nje doslo preko veze, preko politickih i partijskih linija, kreveta itd., itd., koliko njih cak nije ni videlo fakultet a ipak ima diplomu !?

Ček, je l ovo tema protiv filozofa? :lol:

A šta je svrha logike?
Etike?
Estetike?
Filozofije politike?
Mislim, kakva je praktična primena? Ne postoji?

Da, tema je protiv Filozofije kao profesije... smatram da je filozofija beskorisna i cisto zamlacivanje!

A ono sto si gore navela ipak necemu koristi... posebno logika, logika je bitna u svakom segmentu naseg zivota! Logika je put koji nas vodi... da nema logike, ne bi bilo nicega!

Da, tema je protiv Filozofije kao profesije... smatram da je filozofija beskorisna i cisto zamlacivanje!

A ono sto si gore navela ipak necemu koristi... posebno logika, logika je bitna u svakom segmentu naseg zivota! Logika je put koji nas vodi... da nema logike, ne bi bilo nicega!

Ako zamisliš filozofa kao dekandentnog dosadnjakovića, trulo bogatog, koji se po ceo dan izležava u ligenštulu na verandi ili u fotelji Luj XVI pored kamina, razmišljajući o čemu bi bilo najpametnije razmišljati - onda je filozof običan trut koji nas zamlaćuje svojom mentalnom onanijom.
Ali, ako zamisliš filozofa kao ljudsko biće koje sedi (bilo gde), i razmišlja o stvarima koje su od koristi za ceo ljudski rod (o tome šta su čovek, svrha življenja, lepota, dobrota ... ), onda dobijaš drugu sliku.
Onog trenutka kada je prvi filozof stavio prst na čelo i upitao se ko je on, odakle je, zašto je sanjao ovo ili ono, kakva je njegova uloga u kosmosu, otvorio je pitanje ljudskog identiteta, i utro put psihologiji.
Kada je prvi put ustanovio razliku između cveta i govanceta, i zaključio da jedno od ta dva lepše izgleda i lepše miriše, pa se zapitao šta jedan cvet čini lepim, otvorio je vrata estetici.
Kada je počeo da se zanima zašto on ne može da bude kralj svog plemena, a neki tamo (veći i bučniji, sa boljim pedigreom) može, upalio je iskru filozofije politike.

I danas, kada razmišljamo o običnim životnim stvarima mi, u stvari, filozofiramo.
To je laičko filozofiranje, često bazirano na stvarima koje nemaju veze sa postulatom filozofije - logikom, ali se moždane vijuge napnu i rade: planirajući, zamišljajući, definišući, pretpostavljajući.
Naravno da između visokoparne filozofije i filozofije svakodnevnog života postoje razlike. Zato i postoji ta "visokoparna", koja ti se čini odbojnom i zaludnom: da olakša svakodnevnu, kroz iskustva, misli i određenja onih koji su mudriji od nas.

Ljudi se još uvek preispituju.

Ako zamisliš filozofa kao dekandentnog dosadnjakovića, trulo bogatog, koji se po ceo dan izležava u ligenštulu na verandi ili u fotelji Luj XVI pored kamina, razmišljajući o čemu bi bilo najpametnije razmišljati - onda je filozof običan trut koji nas zamlaćuje svojom mentalnom onanijom.
Ali, ako zamisliš filozofa kao ljudsko biće koje sedi (bilo gde), i razmišlja o stvarima koje su od koristi za ceo ljudski rod (o tome šta su čovek, svrha življenja, lepota, dobrota ... ), onda dobijaš drugu sliku.
Onog trenutka kada je prvi filozof stavio prst na čelo i upitao se ko je on, odakle je, zašto je sanjao ovo ili ono, kakva je njegova uloga u kosmosu, otvorio je pitanje ljudskog identiteta, i utro put psihologiji.
Kada je prvi put ustanovio razliku između cveta i govanceta, i zaključio da jedno od ta dva lepše izgleda i lepše miriše, pa se zapitao šta jedan cvet čini lepim, otvorio je vrata estetici.
Kada je počeo da se zanima zašto on ne može da bude kralj svog plemena, a neki tamo (veći i bučniji, sa boljim pedigreom) može, upalio je iskru filozofije politike.

I danas, kada razmišljamo o običnim životnim stvarima mi, u stvari, filozofiramo.
To je laičko filozofiranje, često bazirano na stvarima koje nemaju veze sa postulatom filozofije - logikom, ali se moždane vijuge napnu i rade: planirajući, zamišljajući, definišući, pretpostavljajući.
Naravno da između visokoparne filozofije i filozofije svakodnevnog života postoje razlike. Zato i postoji ta "visokoparna", koja ti se čini odbojnom i zaludnom: da olakša svakodnevnu, kroz iskustva, misli i određenja onih koji su mudriji od nas.

Ljudi se još uvek preispituju.

Još ko mali sam voleo više gowance no cveće. Dal' to znači da sam tad skontao apstrakciju u bezizlazu života?

...filozofi ne mudruju i nijesu mudri...mudri ne govore , da li iz sujete ili tako treba ...filosofi su jedini nosioci odredjenih znanja u koja su sigurni , a u sta se sigurno to je pitanje, Oni se ogradjuju i gpvpre da je to po njihovom misljenju...nije flosofija vezana za fax ili katedrijanstvo ali nije ni za puko nabrajanje Autoriteta i opstih mjesta , treba biti obavijesten o Onome o čemu ide riječ jer,- kad je Karpov igrao na jednom turniru gdje mu je protivnik vukao poteze van teorija i ustaljenih od-reda ozbiljnosti , ustao je i nije htio šah ponizavati...nije ovo poredjenje uzaludno ako se poredi,- po redu...
Filosofija je medju naukama sto i matematika medju instrumentalikama...svud svoje krvotoke ustupa i nikad od problema ne o d s t u p a ....

Poslednja izmena:
-Sta si zavrsio (la)
- Filozofiju
- i sta znas da radis?
- znam da filozofiram!

Vidim da si ti praktican covek i samim tim te sablaznjava kako se to neko moze baviti temama koje nemaju veze sa banalnim ciljevima individualne volje? Kako neko moze da apstrahuje dva ultimativna cilja svega zivog, od amebe do coveka, a koji glase: hrana i razmnozavanje. Kako neko moze da svoj intelekt otrgne od tih ciljeva i da se usudi da tamo nesto filozofira a sto se ne moze staviti ni u se, ni poda se??

Epa vidis, osim takvih banalnosti ili gradnji kula od karata, postoje na ovom svetu mnogo vredniji ciljevi. Potraga za onim sto ne nastaje niti nestaje vec uvek jeste kako bi rekao Platon. Potraga za tim...za sustinom sveta i zivota.. jeste cilj filozofa.
A od toga nema niceg vrednijeg.

Moram citirati ove Sopenhaurove reci..
Ako je išta na ovom svetu poželjno, toliko poželjno da bi to čak i sirova i tupa gomila u svojim prosvetljenijim trenucima više cenila od srebra i zlata, to je da zrak svetlosti padne na tamu našeg postojanja i da saznamo nešto o ovom svom zagonetnom životu, u kome ništa nije jasno sem njegove bede i njegove ništavnosti. Sopenhauer Svet kao volja i predstava 2

...najapstraktnije je izgubljena riječ isto kao npr. najbeskonačnije...a, bezizlaz je kovanica pesimističko-skeptična mada skeptik je svetotomski trazilac argumenata ili fakata vidljivog...posebno ako 'superneodredjenim' pojmovima hoćemo da odredjujemo drustvo u jednom malenom reviru ljudskom kojem su malo-viši zube ostrili i ,- i bezizlaz je stanje samo za manji broj generacija a to u redu istorije je i normalno, jedino sto 'bezizlaz' nije normalan....

...filozofi ne mudruju i nijesu mudri...mudri ne govore , da li iz sujete ili tako treba ...filosofi su jedini nosioci odredjenih znanja u koja su sigurni , a u sta se sigurno to je pitanje, Oni se ogradjuju i gpvpre da je to po njihovom misljenju...nije flosofija vezana za fax ili katedrijanstvo ali nije ni za puko nabrajanje Autoriteta i opstih mjesta , treba biti obavijesten o Onome o čemu ide riječ jer,- kad je Karpov igrao na jednom turniru gdje mu je protivnik vukao poteze van teorija i ustaljenih od-reda ozbiljnosti , ustao je i nije htio šah ponizavati...nije ovo poredjenje uzaludno ako se poredi,- po redu...
Filosofija je medju naukama sto i matematika medju instrumentalikama...svud svoje krvotoke ustupa i nikad od problema ne o d s t u p a ....

Filozofija je obicno lupetanje uvijeno u manj-vise zanimljiv omot... ona ne nudi nista novo i ne vodi napredku ... stvarno volim da filozofiram potpuno svestan o apsulotnoj beskorisnosti tog filozofiranja... znaci, nisam ja protiv filozofije, nego protiv placenog filozofiranja, filozofije kao profesije za koju treba nekome placati.... ili ti srpski receno, mozes ti da budes doktor filozofije ali ne mozes sa tom diplomom da se zaoslis, a posebno ne da primas platu na teret poreskih obaveznika! Ako hoce neki privatnik da te placa za tvoje filozofiranje, to je vec njegov problem!

...najapstraktnije je izgubljena riječ isto kao npr. najbeskonačnije...a, bezizlaz je kovanica pesimističko-skeptična mada skeptik je svetotomski trazilac argumenata ili fakata vidljivog...posebno ako 'superneodredjenim' pojmovima hoćemo da odredjujemo drustvo u jednom malenom reviru ljudskom kojem su malo-viši zube ostrili i ,- i bezizlaz je stanje samo za manji broj generacija a to u redu istorije je i normalno, jedino sto 'bezizlaz' nije normalan....

pa zar ti ne rijece da filozofi nijesu mudri i ne treba da mudruju a na bezizlaz napisa o prirodi ko ankasimandar :roll:

Filozofija je obicno lupetanje uvijeno u manj-vise zanimljiv omot... ona ne nudi nista novo i ne vodi napredku ... stvarno volim da filozofiram potpuno svestan o apsulotnoj beskorisnosti tog filozofiranja... znaci, nisam ja protiv filozofije, nego protiv placenog filozofiranja, filozofije kao profesije za koju treba nekome placati.... ili ti srpski receno, mozes ti da budes doktor filozofije ali ne mozes sa tom diplomom da se zaoslis, a posebno ne da primas platu na teret poreskih obaveznika! Ako hoce neki privatnik da te placa za tvoje filozofiranje, to je vec njegov problem!

Svasta.. .Govori u svoje ime a ne u ime "poreskih obaveznika" . Ako ti licno nisi u stanju i ne mozes uvideti vrednost filozofije i njenih otkrica onda nemoj tu svoju slabost projektivati na druge.
Sto se tice vrednosti filozofije post broj 16. Imam utisak da si ga preskocio? Pitam se zasto?

Pokušaću drugačije:

Neko završi Filozofski fakultet, odsek Filozofija.
(Nije kupio diplomu, i ima zasluženo visok prosek.)
Morao je da prođe:
logiku
istoriju filozofije
estetiku
ontologiju
filozofiju duha
filozofiju politike
fenomenologiju
strani jezik (na kome čita stručnu literaturu)
itd.itd.
Načitan. Obrazovan. Naučen da razmišlja, da povezuje ne samo 2 i 2, nego i babe i žabe.
Mnogo korisniji od, recimo, 20% opštinskih birokrata.

Svasta.. .Govori u svoje ime a ne u ime "poreskih obaveznika" . Ako ti licno nisi u stanju i ne mozes uvideti vrednost filozofije i njenih otkrica onda nemoj tu svoju slabost projektivati na druge.
Sto se tice vrednosti filozofije post broj 16. Imam utisak da si ga preskocio? Pitam se zasto?

Jel ti umes da razumes napisano... ako umes onda ti je valjda jasno da ja ovde pisem iskljucivo u svoje ime, isto kao i ti! I umesto sto mlatis praznu slamu , nabroj mi nekoliko bitnih otkrica filozofije, a posebno navedi nekoliko primera kako da uz pomoc filozofije zaposlimo narod, povecamo plate, povecamo proizvodnju, izvoz, standard... e bratac moj, daj malo o prakticnoj iskoristivosti filozofije u ovom vremenu i u ovoj nasoj realnosti...a ne bla,bla, truc!

Pokušaću drugačije:

Neko završi Filozofski fakultet, odsek Filozofija.
(Nije kupio diplomu, i ima zasluženo visok prosek.)
Morao je da prođe:
logiku
istoriju filozofije
estetiku
ontologiju
filozofiju duha
filozofiju politike
fenomenologiju
strani jezik (na kome čita stručnu literaturu)
itd.itd.
Načitan. Obrazovan. Naučen da razmišlja, da povezuje ne samo 2 i 2, nego i babe i žabe.
Mnogo korisniji od, recimo, 20% opštinskih birokrata.

Slazem se da je "neko" iz ovog primera obrazovan (teorijski) i to je sve! Ne slazem se da je naucio da razmislja, a posebno ne na upotrebljiv,praktican i koristan nacin! Nacin na koji razmisljamo i dolazimo do nekih zakljucaka je nasa inteligencija i ona nema veze sa nasim obrazovanjem, nju ili imamo ili nemamo!
Naravno da nedovoljno inteligentan covek ne moze daleko da dogura u svom obrazovanju ali ni samo obrazovanje nije dokaz necije sposobnosti da svojim nacinom razmisljanja moze da povede drustvo u neko bolje i lepse sutra!

Dakle... osnovno pitanje na ovoj temi je upotrebljivost filozofije kao nauke za prosperitet jednog naroda i drzave, svrha filozofije u vremenu u kome zivimo i potreba za filozofima kao placenim strucnjacima ... niko se jos nije ni dotakao prakticne upotrebljivosti filozofije, ajmo malo u tom pravcu!

pa zar ti ne rijece da filozofi nijesu mudri i ne treba da mudruju a na bezizlaz napisa o prirodi ko ankasimandar :roll:

...mudro je 'napravit' dijete , biti pored njegove majke ' biti uz nju' onako zapadnjački pri porodu , kupiti brda ruza i orhideja, nalijepiti po vratima i zidovima 'dječji vrtic' atmosferu i onda sebi kao keru,- put pod noge jer dosta je bilo ,- filosofiranja ?
...mudro je i poci u fabriku ili bilo koje mjesto radno i smetati i samom sebi a pri kraju mjeseca ,- Strajk....a, da li si radio ili gledao , da ne radis e, to je drugo...ako radis kod sebe ...nema strajka nema misljenja o uplati poreza i zareza jer zasto da invalidi i ostala lica da dobijaju novac tvoj a i ostale neproduktivne sluzbe...nijesam dio vlade ali se tako treba , vladati...ovo je vec filosofija Platonova...
...sjedi na klupi u parku nenaspavani starac i ceška se po-svuda a kosa mu je kao česljana na struju, zar neces prici, ako ti ne smrdi, i kažes neku riječ , pomislices da to nije tvoj problem, jeste prijatelju jer Drzava smo i ja i ti i Borac i Barbara i Lijevi bubreg i Many Ribera i Mala razbojnica...svi smo jedna ljudska Familija ali zasto bi to bili,- kad ne moramo...
Filosofija kad se na zemlju spusti prvo je moramo za ruku prihvatiti jer to je Starica koja se ne moze odmah adaptirati, ona je odasvukud i ide u proslost da bi mogla biti s nama i dočekati daleke potomke naše...
Tako misli, Faraonn...

...mudro je 'napravit' dijete , biti pored njegove majke ' biti uz nju' onako zapadnjački pri porodu , kupiti brda ruza i orhideja, nalijepiti po vratima i zidovima 'dječji vrtic' atmosferu i onda sebi kao keru,- put pod noge jer dosta je bilo ,- filosofiranja ?
...mudro je i poci u fabriku ili bilo koje mjesto radno i smetati i samom sebi a pri kraju mjeseca ,- Strajk....a, da li si radio ili gledao , da ne radis e, to je drugo...ako radis kod sebe ...nema strajka nema misljenja o uplati poreza i zareza jer zasto da invalidi i ostala lica da dobijaju novac tvoj a i ostale neproduktivne sluzbe...nijesam dio vlade ali se tako treba , vladati...ovo je vec filosofija Platonova...
...sjedi na klupi u parku nenaspavani starac i ceška se po-svuda a kosa mu je kao česljana na struju, zar neces prici, ako ti ne smrdi, i kažes neku riječ , pomislices da to nije tvoj problem, jeste prijatelju jer Drzava smo i ja i ti i Borac i Barbara i Lijevi bubreg i Many Ribera i Mala razbojnica...svi smo jedna ljudska Familija ali zasto bi to bili,- kad ne moramo...
Filosofija kad se na zemlju spusti prvo je moramo za ruku prihvatiti jer to je Starica koja se ne moze odmah adaptirati, ona je odasvukud i ide u proslost da bi mogla biti s nama i dočekati daleke potomke naše...
Tako misli, Faraonn...

Jako fino razmišljanje kolega. Volim pesničko nadahnuće kombinovano sa ontološkom analitikom. Ipak ne delim sve vaše stavove jer ljudi su različiti a stavljati ih u kontekst Ničeovske doktrine da smo svi mi država odnosno narod je pomalo stvar trenutnog konceptualnog nadahnuća . Dok postoje pojedinci koji odskaču svojim estetizovanim pogledom na svet, dok postoje mudraci, dok postoje ekspresionistički vizionari, dokle postoji suština koja nije svima ista, dokle god konačno postoje oni koji imaju mozga i one bezmozgile ne možemo svi biti isti. Konačno deli nas i boja kože, obrazovanje, pol, karakter, sklonosti, uzrast, iskustvo, baš kao i životni preferencijali. Možda smo svi približno isti i deo celine pred nekom kataklizmom ali kad prodje prvi strah opet postajemo različiti, složićete se. Elem, šta htedoh reći, da... Antisten je bio rodom Atinjanin. Kadgod bi mu neko prebacio da nije iz zakonitog braka, a nije bio, on je mudro odgovarao baš kao i vi da je i majka bogova Frižanka zato što se verovalo da je njegova majka Tračanka. Poenta je u tome da je posle bitke kod Tanagre, gde se ono baš istakao dao i samom Sokratu povoda da izjavi da je teško da se rodi jedan takav izvanredan čovek od jednog Atinjanina i jedne Atinjanke :lol: Znači vrli i uvaženi kolega faraone, doksografski gledano vi ste u pravu ali kada se spustimo na zemlju shvatamo da danas obitavaju mnogo veći anonimni filozofi ovog suludog vremena koga samo ekstremno mali broj umnih ljudi razume i koje sa antikom ima veze ko marica sa krivim kurtzem. Also sprach M3.

Back